О, у мене така була, вона гналася, як собака, я 800/800 частоти прямо у відеобіос зашив.enterprise2k3: ↑ 05.03.2024 22:43 Це Sapphire 3650 agp, ddr3.
Останні статті і огляди
Новини
Клуб поціновувачів старого заліза
Куратор теми:
mklm
-
radical
Member
-
enterprise2k3
Member
radical враховуючи відсутність на руках 3850 - не сама гірша ідея. Це було без збільшення напруг?
Взагалі хочу спочатку спробувати проци трохи розігнати, але для цього потрібно перебороти лінь і змінити жорсткий диск з sata на ide, бо ця материнка як тільки бачить sata диск на ich5 - блокує в біосі можливість змінювати шину
p/s в 3дмрак 05 набрало без декількох копійок 7200 попугаїв
Взагалі хочу спочатку спробувати проци трохи розігнати, але для цього потрібно перебороти лінь і змінити жорсткий диск з sata на ide, бо ця материнка як тільки бачить sata диск на ich5 - блокує в біосі можливість змінювати шину
p/s в 3дмрак 05 набрало без декількох копійок 7200 попугаїв
-
acidburn
Member
Блін, а у мене схоже померла 3850 AGP з цього форуму, лежала місяці три в коробці, робоча, обслужена і не розігнана, 3650 стало не вистачати і поставив її - а пост не проходить.enterprise2k3: ↑ 05.03.2024 22:43 ApostolCV спокійного вечора. Це Sapphire 3650 agp, ddr3. Нажаль 3850 у мене нема.
Раза три смикає кулером і потім висне на коді 2А з АМІ біосом, пробував на іншій мамці з Авардом - там висне на 25.
Підозрюю на фази живлення, але зовсім не хочеться її копати, та й досвіду з такими картами небагато.
-
radical
Member
карта була сапфір HD3650 512MB ддр3, DVI+VGA+TV OUT, охолодження турбіна, як на HD3850, тільки менша і цільноалюмінієва.enterprise2k3: ↑ 05.03.2024 23:05 radical враховуючи відсутність на руках 3850 - не сама гірша ідея. Це було без збільшення напруг?
Моя карта 870/870 максимум брала, 900 вже не брали ні ядро, ні пам'ять.
редактор біосу дозволяв виставити 1,3В максимум, не знаю, був від того якийсь зиск
Рідний біос від сапфіра досить тупий, там були прошиті однакові профілі для всіх станів карти, і низькі початкові обороти вертушки, в результаті вона навіть у спокої нагрівалася до 60, а тоді починала періодично підвивати кулером.
Я тоді знизив частоту ядра і напругу на ньому у простої до 300, відрегулював обороти, щоб вони росли рівномірно згідно с температурою, а у ігровий профіль прописав 800.
-
ApostolCV
Member
Так, а хто підкаже...
Рився по одному не без відомому форуму і найшов ось таку фотку з модом .
Що за мод не знаю ПК поблизу немає , що б відчинити тисячу вкладок. Може хто знає це таке ?)
Рився по одному не без відомому форуму і найшов ось таку фотку з модом .
Що за мод не знаю ПК поблизу немає , що б відчинити тисячу вкладок. Може хто знає це таке ?)
- спойлер
-
radical
Member
http://ps-2.kev009.com/eprmhtml/eprma/f706.htm
A74 GND B74 RESET#
A75 BCLK# B75 BREQ1#
A76 BREQ0# B76 FRCERR#
В73 на платі позначений, B74, B75, B76 це якраз оті обісрані оловом контакти, рахуючи від ключа.
PGA celeron я не знайшов схему
Погуглив по BREQ1# і FRCERR#, наче вони зв'язані с багатопроцесорними конфігураціями, запросом шини по типу майстер/слейв
Можливо, це якийсь хак для встановлення двох целеронів у дуал слот, але це тільки мої здогадки.
A74 GND B74 RESET#
A75 BCLK# B75 BREQ1#
A76 BREQ0# B76 FRCERR#
В73 на платі позначений, B74, B75, B76 це якраз оті обісрані оловом контакти, рахуючи від ключа.
PGA celeron я не знайшов схему
Погуглив по BREQ1# і FRCERR#, наче вони зв'язані с багатопроцесорними конфігураціями, запросом шини по типу майстер/слейв
Можливо, це якийсь хак для встановлення двох целеронів у дуал слот, але це тільки мої здогадки.
-
enterprise2k3
Member
ApostolCV Щось я таке на днях зустрічав у The Retro Web, там як раз модернізували целерони Covington 300мгц для роботи в дуалі
- спойлер
-
spoglyadach
Member
Мені в мій перший комп коли збирали, поставили туди Quantum Maxtor Fireball 20Gb і його прям було дуже чутно, навіть на фоні жалхивого охлада з двома пропеллерами на 5к обертів. На щастя я через пару місяців зрозумів що 20Гб це мені дуже мало і закомандував апгрейд на 60Гб мінімум. Якимось макаром на тій конторі де купували моє залізо, мені поміняли хард на Seagate Barracuda IV і він до цих пір живий в моїй колекції і справно працює без бедів і отого всього. Хоча звісно він дуже покоцаний з боків бо жив не у самих кращих кейсах, пережив 3 апгрейди мабуть якщо не більше. Треба буде якось глянути скільки на ньому годин накрутило, думаю не менше 100к бо в мене в ті роки компи працювали майже завжди цілодобово, завжди щось качали черз діалапradical: ↑ 05.03.2024 21:01 Не знаю, подарували тут зі старим системником квантум на сороковник, перевірив, живий, без бедів. Але користуватися ним вже не дуже хо, він свистить шпінделем і головами вже занадто лампово для мене шкребе.
Але раптом то справжній скарб?
Може, автор оголошення викупить у мене його за півціни? Я ще й модемів пісіайних жменю досиплю, і флоп подарую))
Відправлено через 7 хвилин 6 секунд:
Я чимало поганяв хардів ще до свого колекціонування і скажу, що навіть не об'єм рішає а швидкість самого харда бо краще мати 40Гб який маслає по 80 мб/с ніж 80Гб на якому максимум 40 мб/с В мене є один Samsung який теж живе ще з часів мого першого компа, якось він мені дістався і на ньому трохи більше 20 мб/с. Не можу сказати чи це так завжди було чи стало з роками, але маємо що маємо і я розумію що цілком реально було б в ті часи поставити на нього систему і сидіти на ній нічого не підозрюючи. Бо навіть якщо тоді і були якісь нормальні утиліти для виявлення таких нюансів, для того ще потрібно було мати певні знання яких навряд в мене було, хоч я і почав перші відновлення данних з хардів десь у 2005-2006 році через певні життєві ситуаціїacidburn: ↑ 05.03.2024 21:14 40-80Гб взагалі мало кому потрібні, їм ціна грн 100, та й на 10Гб тим більше, якщо в біосі ліміт 32 - краще вже поставити тихий на 40 і джамперами обрізати. Хоч якось цінуються менш за 1Гб, МФМ різні, бігфути великі, ноутбучні деякі, може якісь скляні ДТЛА бо майже не дожили до нас.
А квантум на 10 - таке зазвичай йде в подарунок до 370-системи.
upd знайшов я свої утиліти для відновлення данних, у 2006 році я їх десь з дуже великими труднощами дістав або скачав і це були найкращі інструменти з того що було, а було їх не багато і працювали вони так собі, називається EasyRecovery Professional 5.12
Відправлено через 22 хвилини 59 секунд:
Це що б добити свої очі остаточно?radical: ↑ 05.03.2024 22:16 Ні, монітори кінескопні якраз для ретрогеймінгу вері гуд, шкода тільки, що їх ніде вдома тримати.
-
radical
Member
spoglyadach
ну я ж не кажу, що треба обов'язково у 60 Гц втуплюватись ))
просто багато старих ігор виглядають як гівно на жк матрицях
ну я ж не кажу, що треба обов'язково у 60 Гц втуплюватись ))
просто багато старих ігор виглядають як гівно на жк матрицях
-
acidburn
Member
Та ладна, якщо монік не сівший і тримає хоча б 120Гц - то за відчуттями воно анітрохи не гірше за новий ігровий 144 з фрісінком. Може в чомусь навіть краще, але це вже індивідуально. Кислотність кольорів і яскравість не та, зате зовім інша передача тіней та швидкість. І графіка аж до 2000х саме на ту гаму і кольори розроблялася, ну не так воно виглядає на сучасному моніку.spoglyadach: ↑ 06.03.2024 14:36 Це що б добити свої очі остаточно?
Є ще область геймінгу 320х200 – там теж РК зливає повністю, або різкі квадратики або квадратики плюс мило. Трубка зовсім по-іншому передає, для такого ефекту на РК потрібен 4К досбокс з шейдерами тіньової маски, і то буде жалюгідна підробка.
Ну і для зовсім неандертальців є цікаві екрани із повільним люмінофором CGA/Hercules, тут теж у РК аналоговнєт.
Якщо хочеться саме швидкості плюс повну тишу - є повно дешевих SSD, на IDE, або з копієчними перехідниками. Єдиний мінус - це типу неавтентично, але все інше плюс.spoglyadach: ↑ 06.03.2024 14:36
Я чимало поганяв хардів ще до свого колекціонування і скажу, що навіть не об'єм рішає а швидкість самого харда бо краще мати 40Гб який маслає по 80 мб/с ніж 80Гб на якому максимум 40 мб/с
-
radical
Member
так, саме оті досівські ігри я і мав на увазіacidburn: ↑ 06.03.2024 15:08 Є ще область геймінгу 320х200 – там теж РК зливає повністю
Повної тиші все одно не буде, буде ще кулер на процессорі та в БЖ або відеокарті.acidburn: ↑ 06.03.2024 15:08 Якщо хочеться саме швидкості плюс повну тишу - є повно дешевих SSD, на IDE, або з копієчними перехідниками. Єдиний мінус - це типу неавтентично, але все інше плюс.
Єдиний варіант - це щось типу тонкого клієнту з повністю пасивним охолодженням і живленням від бучного БЖ. Там реальні тільки на лампочку на корпусі і орієнтуєшся, він ввімкнений, чи ні.
Тому я і використовую картки і SSD лише там, де без них важко обійтися, у ноутах і тих же тонких клієнтах, а там, де HDD можна без проблем поставити, використовую їх.
А дешеві китайські noname SSD - ну їх у баню, скільки не читав, у багатьох з ними трабли якісь із сумісністю зі старим залізом. Я сам декілька дрібних SSD використовую для такого, але це або брендові застарілі SSD типу Сrucial, або спеціальні DOM IDE Apacer.
-
Бумик
Member
Недавно в топике вскольз обсуждали видеокарты AGP 3850 и вроде как с системой охлаждения от Сапфира,очень похожей на вот эту,которая на карте Радеон 1950
Но...на поверку температуры не порадовали.
Есть видеокарта АЖП Радеон 1950 ПРО.Карта с заявленным ТДП 66 Ватт,
Теперь смотрим температуры (на рабочем столе,без нагрузки) и сравниваем их с установленной впоследствии СО Твин Турбо 2.
Еще,навскидку кто помнит-на этой серии не было разделения частот на 2Д и 3Д?Началось только с серии НД Радеонов,так что ли?
- спойлер
Но...на поверку температуры не порадовали.
Есть видеокарта АЖП Радеон 1950 ПРО.Карта с заявленным ТДП 66 Ватт,
Теперь смотрим температуры (на рабочем столе,без нагрузки) и сравниваем их с установленной впоследствии СО Твин Турбо 2.
- спойлер
Еще,навскидку кто помнит-на этой серии не было разделения частот на 2Д и 3Д?Началось только с серии НД Радеонов,так что ли?
-
Бумик
Member
Вот тесты понагляднее.
Как раз максимальные показатели температур во время прогона Марк 01.
Со стоковой СО
Как раз максимальные показатели температур во время прогона Марк 01.
Со стоковой СО
- спойлер
- спойлер
-
spoglyadach
Member
Ну ці системи охолодження некорректно порівнювати взагалі, стоковий куллер не має і половини тої площі розсіювання вже не кажучи про турбінку проти 2х вентилів
-
Бумик
Member
Выложил сравнение не в целях *столкнуть в лоб эти СО*,а просто поражает,какое г***о они ставили,что в пике 73 С,и это учитывая.что термопаста намазана была МХ4 ,полагаю ,что на ГД 900 и тем более на КТП8,было бы еще +7-15 градусов...
Также не удивительно,что со стоковой СО внутри кейса создавались температуры воздуха,что даже проц и хард были более горячими...Это можно увидеть на скринах,кейс был закрыт.
Также не удивительно,что со стоковой СО внутри кейса создавались температуры воздуха,что даже проц и хард были более горячими...Это можно увидеть на скринах,кейс был закрыт.
-
spoglyadach
Member
Ну так вони розраховували що відяха відпрацює гарантійний термін, а далі якщо відвал то навіть на краще бо можна продати вам нову. Та й якось дуже жирно для такого чіпа фігачити такий радіатор, там якогось Zalman 900 з головою
-
Mykolay3ack
HWBOT OC Team
Купляв на свої відеокарти Arctic accelero s1 та колхозив вентилятори, топ рішення за бюджетні кошти
-
acidburn
Member
Отож, робили раніше ISA відяхи - витягнув з гаража після 30 років, іржу болгаркою почистив, і воно працює, а зараз шо?
Потім вичитав що різке зависання на POST - це швидше за все брідж-чип, який завжди без охладу плюс ще із захисною шубою. Дуже акуратно прогрів саме його феном на китайських 375 градусах, зазвичайно таке для GPU не допомагало - а тут помогло, все запрацювало, всі тести проходить. Але не знаю, чи надовго.
Корочє, ви дуже ризикуєте таке пенсіонерське залізо ще й розганяти, коли воно дохне просто від лежання в шухляді. Покладу в коробку знову, грати на 3850 шкода, це так, максимум для тестів іноді.
Повимірював напруги - всі є, КЗ немає, але не працює.acidburn: ↑ 06.03.2024 00:51 Блін, а у мене схоже померла 3850 AGP з цього форуму, лежала місяці три в коробці, робоча, обслужена і не розігнана, 3650 стало не вистачати і поставив її - а пост не проходить.
Раза три смикає кулером і потім висне на коді 2А з АМІ біосом, пробував на іншій мамці з Авардом - там висне на 25.
Підозрюю на фази живлення, але зовсім не хочеться її копати, та й досвіду з такими картами небагато.
Потім вичитав що різке зависання на POST - це швидше за все брідж-чип, який завжди без охладу плюс ще із захисною шубою. Дуже акуратно прогрів саме його феном на китайських 375 градусах, зазвичайно таке для GPU не допомагало - а тут помогло, все запрацювало, всі тести проходить. Але не знаю, чи надовго.
Корочє, ви дуже ризикуєте таке пенсіонерське залізо ще й розганяти, коли воно дохне просто від лежання в шухляді. Покладу в коробку знову, грати на 3850 шкода, це так, максимум для тестів іноді.
-
Бумик
Member
acidburn: ↑ 06.03.2024 21:34Повимірював напруги - всі є, КЗ немає, але не працює.acidburn: ↑ 06.03.2024 00:51 Блін, а у мене схоже померла 3850 AGP з цього форуму, лежала місяці три в коробці, робоча, обслужена і не розігнана, 3650 стало не вистачати і поставив її - а пост не проходить.
- спойлер
- Недавно предложили Радеон 4650 AGP.Приехала карта.вставляю в комп.пост код 25,на другой матери 2А.Ситуация один в один с Вашей.Прежний владелец писал,что карта была когда-то снята полностью рабочей и положена в коробку.подозреваю.что давненько.хотя я не уточнял по времени.насколько давно.Снял видео и отослал человеку,что карта не стартует.Он согласился,что карта уже *кирпич* и понятно,что я за нее не платил,так как брал здесь на форуме на условиях послеоплаты.Человек написал,чтобы я карту выбросил в утиль и даже предложил компенсировать затраты на пересыл. Но я ответил,что пусть уже так будет.Ибо если брал бы где-то на ОЛХ или еще где,та еще бы и за нерабочую карту заплатил.Никто бы ее назад не забрал.Возможно потом и попробую прогреть этот бридж чип,но пока нет желания.Есть маленькая надежда,что карта так же *отлежится* и потом стартанет .Или маловероятно?
Понятно,что я не собираюсь оставлять этот кулер на 1950 карте.Это было ради эксперимента.насколько такой охлад *снизит температуры*.На постоянку собираюсь поставить вот этот кулер(в свое время стоял на Радеон 3870).Хотя подозреваю,что не будет возможности регулировки оборотов в зависимости от температуры,потому как на карте 3- пиновый разьем под вентиоь,а этот вентиль с 2-пиновым разьемом.spoglyadach: ↑ 06.03.2024 20:08 Та й якось дуже жирно для такого чіпа фігачити такий радіатор, там якогось Zalman 900 з головою
- спойлер
-
acidburn
Member
Ну у мене поки не було таких випадків, щоб карта сама вилікувалася просто від лежання)Бумик: ↑ 07.03.2024 06:03 Возможно потом и попробую прогреть этот бридж чип,но пока нет желания.Есть маленькая надежда,что карта так же *отлежится* и потом стартанет .Или маловероятно?
А прогріти брідж варто, гірше точно не буде, він звик до температур. Проблема там схоже між кристалом та підложкою, тобто ребол навряд чи допоможе. Але якщо зовсім помре - можна спробувати пересадити з іншого донора, де згорів вже відеочип.