Последние статьи и обзоры
Новости
Вибір паяльника для мікросхем
-
zoomir
Member
Доброго дня. Завжди користувався дідівським паяльником часів СРСР. Зараз виникла потреба перепаяти мікросхему біоса жорсткого диску. Розумію, що можна підійти в магазин і запитати, але радять по різному і продавці не завжди у темі. Може якісь тонкості є? Завжди використовував каніфоль, але зараз бачу, що є безліч різних припоїв. По цьому питанню також буду вдячний за пораду.
-
slv
Member
На ютубе мільярд відео . Наберить « пайка мікросхеми»
Зазвичай мікрухи паяють феном із флюсом , деякі майстри юзають паяльник , в залежності від складності работи
Зазвичай мікрухи паяють феном із флюсом , деякі майстри юзають паяльник , в залежності від складності работи
-
zoomir
Member
Я мікросхеми не паяв. На перший погляд нічого складного в паянні саме біосу не має. Ніг мало. Я їх добре бачу без лупи. Головне не перегріти, мабуть. Фен - то дорого. Тоді вже легше заплатити комусь. А от паяльник купити не проблема.
На ютубі гляну. Дякую. Просто хотілося швидкої відповіді. Мені здається, що тут має бути багато людей, які знаються на цій темі
На ютубі гляну. Дякую. Просто хотілося швидкої відповіді. Мені здається, що тут має бути багато людей, які знаються на цій темі
-
taxi911
Member
zoomir
Два паяльника + припой із свинцем нанести з обох боків на стільки, щоб всі ніжки МК спаялись.
Один паяльник СРСР намотаний на нього мідний дріт для контакту з МК з обох сторін + сплав Розе.
В цій спарві головне не зірвати контактні площадки разом із доріжками під МК при недогрітих ніжках МК.
Два паяльника + припой із свинцем нанести з обох боків на стільки, щоб всі ніжки МК спаялись.
Один паяльник СРСР намотаний на нього мідний дріт для контакту з МК з обох сторін + сплав Розе.
В цій спарві головне не зірвати контактні площадки разом із доріжками під МК при недогрітих ніжках МК.
-
GreenMile
Member
Швидкої відповіді на таке питання немає, бо із совка багато змінилось, почати хоча б з того що зараз використовуються пальники з незгораємими жалами, які не зачищаються і не лудяться, як раніше і припій на них не набирається. До них треба звикнути. Крім того, треба задавати конкретні питання, мікросхема біоса - в якому корпусі? DIP, SOP, MSOP, TSOP, QFP?zoomir: ↑ 16.02.2024 08:48 Просто хотілося швидкої відповіді. Мені здається, що тут має бути багато людей, які знаються на цій темі
Пайка то річ індивідуальна, кому як зручніше, багато хто використовує для пайки мікросхем клинове жало, я, наприклад, його не дуже полюбляю і частіше використовую мікрохвилю. Для різних типів мікросхем є різні жала, тому в цілому сучасне паяло має бути керамічне зі змінними жалами і набір відповідних жал до нього, бо ніжки тих же мікросхем відрізняються в 2-3 рази за розмірами. Паяло має бути з регулюванням температури. Хочете гарний паяльник для домашнього використання із наявністю аксесуарів? Goot PX201, але ціна вам не сподобається.
Последний раз редактировалось GreenMile 16.02.2024 10:26, всего редактировалось 1 раз.
-
Smok
Member
паяв декілька разів біос, прошивав для себе материнку x79
біос паяв феном, нормально, ніяких проблем не було, перший раз паяв і все пройшло гарно
паяльник юзаю sh72, не супер потужний, але для дрібної пайки вистачає
біос паяв феном, нормально, ніяких проблем не було, перший раз паяв і все пройшло гарно
паяльник юзаю sh72, не супер потужний, але для дрібної пайки вистачає
-
Mcloud
Member
Якщо корпус мікросхеми потребує посадки на землю - без фену або нижнього підігріву ви це не зробите, тим більше не зможете зняти таку мікросхему з плати. Потрібні відповідні інструменти та обладнання
-
taxi911
Member
Оооо, забув - не використовуйте каніфоль це будут страждання з випайки-запайки, зараз вже є спеціальні флюси.
Для того щоб ото випаяти ту МК одноразово та не плануєте собі залишити паяльник і займатися тим далі, краще зверніться до тих, хто має обладнання, там роботи на 2-3 хвилини, а Ви витратите купу грошей часу на це.
Отправлено спустя 5 минут 25 секунд:
Mcloud
Флеш наче не комутаційна мк, навряд там буде під нею контактна площадка.
А от термомісткість самого тектоліта кругом може бути велика. І я уявляю як його жарити каніфолью СССР і паялом в розмір з мк
Для того щоб ото випаяти ту МК одноразово та не плануєте собі залишити паяльник і займатися тим далі, краще зверніться до тих, хто має обладнання, там роботи на 2-3 хвилини, а Ви витратите купу грошей часу на це.
Отправлено спустя 5 минут 25 секунд:
Mcloud
Флеш наче не комутаційна мк, навряд там буде під нею контактна площадка.
А от термомісткість самого тектоліта кругом може бути велика. І я уявляю як його жарити каніфолью СССР і паялом в розмір з мк
-
photon
Junior
Не треба так категоричноGreenMile: ↑ 16.02.2024 09:58 зараз використовуються пальники з незгораємими жалами
![;) ;)](./images/smilies/wink.gif)
![gigi :gigi:](./images/smilies/gigi.gif)
-
gehka3
Катярко
zoomir
Для конкретного случая - два паяла с заточенным под клин (топорик) жалом шоб накрыть обе стороны ног мс нужной, легкоплавкий припой и флюс жидкий неканифольный неактивный для разбавить безсвинец и не перегревать саму мс и рядом что вокруг
Прогреть разбавить припой по одной стороне, далее двумя расплавить припой по обеим сторонам и теми же жалами прижав сбоку - снять микруху, либо кто то в помощь, снять мс пока греешь двумя паялами
![Изображение](https://i.ibb.co/vXJ122C/1.jpg)
![Изображение](https://i.ibb.co/Njjt5Pw/2.jpg)
Для конкретного случая - два паяла с заточенным под клин (топорик) жалом шоб накрыть обе стороны ног мс нужной, легкоплавкий припой и флюс жидкий неканифольный неактивный для разбавить безсвинец и не перегревать саму мс и рядом что вокруг
Прогреть разбавить припой по одной стороне, далее двумя расплавить припой по обеим сторонам и теми же жалами прижав сбоку - снять микруху, либо кто то в помощь, снять мс пока греешь двумя паялами
![Изображение](https://i.ibb.co/vXJ122C/1.jpg)
![Изображение](https://i.ibb.co/Njjt5Pw/2.jpg)
-
GreenMile
Member
Я допускаю, що для якихось специфічних сценаріїв воно може вам і потрібно, але навіщо всім радити цей архаїзм, особливо в контексті ремонту мікроелектроніки?photon: ↑ 16.02.2024 11:46Не треба так категоричноGreenMile: ↑ 16.02.2024 09:58 зараз використовуються пальники з незгораємими жалами. Користуюсь Quick 236 із мідними жалами. Усім раджу.
![:) :)](./images/smilies/smile.gif)
У мене ось є goot 201 з набором жал для універсального застосування, для більш специфічного і "ніжного" - паяльна станція aoyue з паялом під картриджні жала. Про мідні забув як про страшний сон ще коли у СЦ працював, бо згорають за півдня особливо тонкі конічні, а звичайне зі скосом за кілька днів перетворюється на "мікрохвилю".
Нє ну так то в в мене і ЕПСН є 100-ватний з мідним жалом, коли треба відро запаяти, але то трохи інше
-
photon
Junior
Ну, по-перше, зараз мова не йде про СЦ. По-друге ви самі сказали, що є нюанси, та і навіть в найкращих незгораючих жалах теплопровідність нижча, ніж в міді. По-третє, при їх ціні та доступності в СЦ їх можна міняти хоч тричі на день, і все одно процес піде швидшеGreenMile: ↑ 16.02.2024 12:34 Про мідні забув як про страшний сон ще коли у СЦ працював
Отправлено спустя 8 минут 36 секунд:
Осталось найти пару десятков дохлых плат и под наблюдением Геннадия получить желаемый навык
-
gehka3
Катярко
photon
Та это ж не смд безвыводное на массивной плате, это ж мелкая тонкая платка шшд и соп8/соик8 корпус
А так - да, фен наше всё для таких работ, но разово - или паялами (можно и одним, приподняв одну сторону, затем отпаяв вторую, но тут навыков тоже нужно), или занести платку в ближайшую майстэрню телефонiв
Та это ж не смд безвыводное на массивной плате, это ж мелкая тонкая платка шшд и соп8/соик8 корпус
А так - да, фен наше всё для таких работ, но разово - или паялами (можно и одним, приподняв одну сторону, затем отпаяв вторую, но тут навыков тоже нужно), или занести платку в ближайшую майстэрню телефонiв
-
zoomir
Member
Пошёл за паяльником, посмотрел на цены. Спросил сколько стоит перепаять. По итогу отдал 100 грн и через 15 минут забрал готовую плату. Все очень качественно. Я бы, если бы не знал, то и не заметил что что-то паялось.
Может кому интересно, но несмотря на то, что модель материнки жесткого совпадает по цыферкам один в один, но разные ревизии платы (у меня rev.A, а пересадили биос на плату rev.P2), hdd не заработал. Видно важна и ревизия. При старте слышно, что двигатель запускается, а потом тишина, комп диск не видит, двигатель молчит.
Может кому интересно, но несмотря на то, что модель материнки жесткого совпадает по цыферкам один в один, но разные ревизии платы (у меня rev.A, а пересадили биос на плату rev.P2), hdd не заработал. Видно важна и ревизия. При старте слышно, что двигатель запускается, а потом тишина, комп диск не видит, двигатель молчит.
-
GreenMile
Member
Тю, так у цього треба було і починати, зекономили б 100 грнzoomir: ↑ 16.02.2024 15:06 Пошёл за паяльником, посмотрел на цены. Спросил сколько стоит перепаять. По итогу отдал 100 грн и через 15 минут забрал готовую плату. Все очень качественно. Я бы, если бы не знал, то и не заметил что что-то паялось.
-
moto
Member
-
gehka3
Катярко
Газовое паяло для работы в полевых условиях, без адекватного контроля температуры жала (на глазок по достижению t плавления припоя), лучше чем ничего, и костерок поджечь можно и изоляцию поплавить при необходимости и дырочку прожечь и чашечку какавы подогреть ![:) :)](./images/smilies/smile.gif)
-
tolebamber
Member
moto
Самый раз делать то что указано на картинках
Самый раз делать то что указано на картинках
-
moto
Member
gehka3 о это точно про меня ),поля, костры, болота я люблю ![:) :)](./images/smilies/smile.gif)
Отправлено спустя 18 минут 18 секунд:
tolebamber на мой скромный опыт дома ним работать не комфортно, потому что на каждой насадке с боку есть отверстие или как мини сопло , через которое выходит горячий воздух или излишки температуры, я не знаю в общем , но нужно следить как и куда ты его кладешь, потому как обычный паяльник поставил на подставку и все , а здесь еще нужно следить за этим отверстием , иначе есть риск что то оплавить нечаянно. А так получается что gehka3 прав, в полевых условиях самое то![beer :beer:](./images/smilies/beer.gif)
Отправлено спустя 18 минут 18 секунд:
tolebamber на мой скромный опыт дома ним работать не комфортно, потому что на каждой насадке с боку есть отверстие или как мини сопло , через которое выходит горячий воздух или излишки температуры, я не знаю в общем , но нужно следить как и куда ты его кладешь, потому как обычный паяльник поставил на подставку и все , а здесь еще нужно следить за этим отверстием , иначе есть риск что то оплавить нечаянно. А так получается что gehka3 прав, в полевых условиях самое то
![beer :beer:](./images/smilies/beer.gif)
-
GreenMile
Member
У мене такий є, тільки Дремель.moto: ↑ 16.02.2024 18:28 Раз уж зашла тема про паяльники, то подскажите, подарили такой паяльник ,иногда пользуюсь по бытовым нуждам, нюансов связанных с пайкой не знаю,только самые АЗЫ, и то....., просто интересно под что заточен конкретно этот инструмент ?
![]()
По призначенню це щось середнє між паяльником і термофеном. Додатковий підігрівач: при пайці масивних речей (наприклад, клему на дріт 30-50 квадратів напаяти), термоусадку посадити, підігріти заіржавівше різьбове з'єднання, замерзлий замок нагріти тощо, коротше, коли ліньки або неможливо діставати електричний терморфен/станцію. Бездротовий паяльник: коли потрібно щось швидко припаяти вдома далеко від розетки і не тягнути подовжувач чи "у полі". Ще ним можна знищувати персональні дані на поштових етикетках
![rotate :rotate:](./images/smilies/rotate.gif)
Додатково я ще ним розпалював вугілля на шашликах
У мене він більше всього використовується як швидке джерело гарячого повітря, бо станцію поки дістанеш, поки вона нагріється... цією штукою швидше і вона завжди під рукою.