Клуб поціновувачів старого заліза

Куратор теми: mklm
Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Відповісти
Автор
Повідомлення
spoglyadach
Member

Повідомлення

А звідки цей Бівіс, де почитати що воно підтримує взагалі? B-)

Відправлено через 11 хвилин 24 секунди:
Трохи сміявсь з цього відоса, піндоси і конденсатори це завжди смішні треди, там мабуть тільки масонів в тих темах не згадують. Тепер пойняв хто то всьо пише на тих форумах :facepalm:
radical
Member

Повідомлення

Там є текстовий файл з описом.
Автором моду є LLC з оверклокерсів ру. Потім на його основі ще зробили мод з мікрокодами під 771 покоління core2.
З цікавого там є
- розгін, якого з коробки на цій платі немає взагалі
- підтримка 45нм (для 800МГц Pentium DC чомусь таки треба виставляти ручками множник в біосі)
- підтримка нестандартних співвідношень FSB:RAM, типу 5:4 (інакше у проца з 1066 шиною RAM штатно працює на 177МГц) з різноманітним налаштуванням таймингів чипсету.
- підтримка PAT (так, на цій платі)
Звичайно, див від цього біосу не чекайте, бо ви ж бачили саму ту плату. Не намагайтеся одразу виставляти всі пункти, змінюйте по одному, хоч будете знати, від чого воно не стартує))
spoglyadach
Member

Повідомлення

Тобто в неї одразу пхати Е5800 як роблять усі поціновувачі цієї плати з цієї теми?
Боксеонів в мене немає опше ніяких зараз
ApostolCV
Member

Повідомлення

spoglyadach, полімери це звичайно добре. Але ж придурку треба всунути саме їх , хоча існують інші LOW ESR.
spoglyadach
Member

Повідомлення

;) там що пайка що вибір конденсаторів максимально крінжові, бідолашний Abit там тепер в живленні еквівалент 30 000 класичних мікрофарад чи як там прийнято полімери рахувати. Єдине що не пойняв це нафіга каптон клеїти під кондьори, це щось з аудіофілії мабуть
radical
Member

Повідомлення

spoglyadach: 13.02.2024 14:59 Тобто в неї одразу пхати Е5800 як роблять усі поціновувачі цієї плати з цієї теми?
Боксеонів в мене немає опше ніяких зараз
А від xeon там не буде особливого вихлопу, бо плата шину не може підняти до 333. Максимум з двома ядрами у мене було 299, далі там щось не переключається у біосі, бо асрок працює спокійно на 300. Але через SETFSB можна ще трохи підтягнути, думаю.
Також будуть на ній працювати квади на зразок Q6600-6700. Але розгону там майже не буде. Xeon Е54** у мене працювали тільки молодші на заниженій частоті, щось типу Х5450/Е5440 взагалі не вдавалося стабільно запустити навіть на 1066 шині, що йому не подобалось, не знаю, може ревізія проца/плати чи ще щось. Е5410/5420 працювали на 1066.
Оптимальний камінь сюди - E5700-5800 або Е7400/7500/7600
У плати декілька ревізій, на пізніх полімери навколо сокета. Болячка - сильно гріється ключ, що дає живлення на пам'ять, у мене є одна горіла плата, де лак з протилежного боку злущився від температури.
spoglyadach
Member

Повідомлення

Так може на нього шматок радіатора вирізати і на термоскотч? Або термоклей, правда я так і не знайшов нормальний, замовляв якісь а воно нормально міцно не бере як той що асус клеїть радіатори рожевого кольору (фіг віддереш) B-)
ApostolCV
Member

Повідомлення

З нетбюрстовою системою зіонів все геть запутано. Починаючи з нестандартої частоти, закінчуючи тим , що на одній й тій платі може не запускатися процесор з тієї ж лінійки 50xx.
P.S. Гігабайти на 775 приємні тим , що деруть все підряд. Як і Абіт.
spoglyadach
Member

Повідомлення

Gigabyte на 775 саме з AGP? Я їх пару разів зустрічав але модів на біос не бачив, гуглив що воно приймає на борт і якось вирішив не зав'язуватись.
radical
Member

Повідомлення

spoglyadach: 13.02.2024 15:48 Gigabyte на 775 саме з AGP? Я їх пару разів зустрічав але модів на біос не бачив, гуглив що воно приймає на борт і якось вирішив не зав'язуватись.
отака, тільки другої ревізії
https://theretroweb.com/motherboards/s/ ... 5g775-g-rh

їх у гігабайта було чимало, але з підтримкою Core2 одна чи дві mATX пізніх ревізій і одна ATX, але її знайти важче, ніж навіть ConRoe865PE
Heimstra
Junior

Повідомлення

Всім привіт.
Допоможіть новачку. :) Маю старий ПК на 775. Плата GA-EP43C-DS3. В свій час купив і встановив E5450. Працює в стоці бо розганяти не вмію. Але не це головне. Пекарні для моїх потреб хватає, але відчувається вже дефіцит ОЗУ. Років 10 тому перейшов з ddr2 на 2*2ddr3 1333 goodram, яка і стоїть. Вичитав, що попри заявлену в специфікації підтримку 4GB ddr3 max, наче можна поставити 8GB ddr3. Але ОЗУ має бути two rank. Тому власне цікаво чи варто пробувати, яку пам'ять краще взяти і чи запрацює 1600, чи брати 1333?
P.S. Одного разу попробував просто по шині розігнати...виставив 400. Проц став 3.6, а ОЗУ 1600. Пк запустився і працював більше доби, а потім в один момент завис, а після ребута вибив синій екран. Скинув все до дефолту і далі норм працює. Ціль затії - хочу перейти на 10ку, а вже зараз на 7ці об'єму ОЗУ в притик. 8GB було би для моїх потреб вдосталь, але на ddr2 повертатись не хочу.
Tfd
Member

Повідомлення

Heimstra: 13.02.2024 19:23Вичитав, що попри заявлену в специфікації підтримку 4GB ddr3 max, наче можна поставити 8GB ddr3. Але ОЗУ має бути two rank. Тому власне цікаво чи варто пробувати, яку пам'ять краще взяти і чи запрацює 1600, чи брати 1333?
У мене майже аналогічна історія була з ASUS P5KC (Intel P35). Коротше так, 8ГБ RAM з DDR3 ці плати дійсно підтримують. І так, дійсно модулі мають бути Dual-Rank але серед них ще треба підібрати ту пару що працюватиме по факту. На моїй платі деякі дворанкові модулі (1600МГц) не хотіли функціонувати взагалі ніяк, в той же час деякі (1600 і 1866МГц) заводилися і нормально працювали. Можливо справа у вмісті прошивки SPD - не готовий поки сказати. Частота у моєму випадку автоматом виставлялася в 1333МГц при FSB 333MHz, більші множники були недоступні. На чіпсеті P43 картина має бути така ж в теорії. :-/

Враховуючи ціни на вживану DDR3 і якщо це дійсно суттєво подовжує життя поточній платформі то спробувати можна. Єдине що, варто одразу домовитися з продавцем пам'яті про обмін/повернення товару у разі несумісності. :)
radical
Member

Повідомлення

Heimstra: 13.02.2024 19:23 Але ОЗУ має бути two rank. Тому власне цікаво чи варто пробувати, яку пам'ять краще взяти і чи запрацює 1600, чи брати 1333?
модулі повинні бути 4гб на 16 чіпів.
частота все одно яка, вона буде на 1066 працювати чи скільки там плата підтримує
Heimstra
Junior

Повідомлення

Tfd i radical, дякую вам за відповіді. 16 чіпів це зрозумів. В мануалі до плати вказано підтримку ddr3 1600. Зараз стоїть 1333. Тому я не можу зрозуміти чи шукати саме 1600 ddr3 і чи заведеться вона? Я коли розгін спробував то 1600 і 3,6Ггц добавили комфорту...це стало відчутно. Плюс аіда показала 30к балів проти 25к з 1333 і 3.0Ггц. А 1600 зможе працювати на 1333… якщо щось не так піде?
Бумик
Member

Повідомлення

Heimstra
Пользуюсь не одним ПК на сокете 775 ,Винда 10.ОЗУ ДДР2 4 Гига хватает *за глаза*,даже для игр,которые эти системники *тянут*.ДДР3 и подавно 4 Гига хватает.
Tfd
Member

Повідомлення

Heimstra: 13.02.2024 20:16А 1600 зможе працювати на 1333… якщо щось не так піде?
Абсолютно так. )
Heimstra
Junior

Повідомлення

Не знаю, в мене 7ка і стоїть пару старих ігор. Для них вистачає. Але, наприклад, в танки інколи захожу там проц і карта на максимальних в SD клієнті видає 60+ fps, а ОЗУ займає 3.7-.3.9 GB. При переході на 10ку, яка жере більше вже буде дефіцит.

P.S. Знайшов у себе в місті Kingston KVR1333D3N9/4G. За дві планки просять 320 грн. За такі гроші можна пробувати я вважаю.
Tfd
Member

Повідомлення

До-речі, раптом кому буде цікаво то я порівнював на P5KC обидві опції по ОЗП: DDR2-800 і DDR3-1333. По синтетиці перевага звичайно ж за сучаснішим типом, проте в роботі різниця не настільки відчутна. В тестах AIDA64 пам'ять DDR3 очікувано продуктивніша в PhotoWorxx і ненабагато в ZLib, по іншим тестам паритет.
спойлер
Зображення

Зображення
Heimstra: 13.02.2024 21:20 P.S. Знайшов у себе в місті Kingston KVR1333D3N9/4G. За дві планки просять 320 грн. За такі гроші можна пробувати я вважаю.
В принципі так. Єдине що - робота при частоті 1600МГц тут вже не гарантується (хоча й можлива). Принаймні без ручної правки таймінгів.
Heimstra
Junior

Повідомлення

В принципі так. Єдине що - робота при частоті 1600МГц тут вже не гарантується (хоча й можлива). Принаймні без ручної правки таймінгів
Якщо заведеться то можна буде спробувати розігнати таки ЦП і ОЗУ. Це буде наступний крок. Кінгстон має гнатися на скільки я розумію. Але все по порядку.
mklm
Member

Повідомлення

розгін озп не від фірми залежить
Відповісти