Допоможіть з апгрейдом на AMD 7800/7900x3d чи INTEL 14700k(f).

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
werneo
Member

Повідомлення

Всім привіт.
Переїжджаю з досить древнього заліза 8700к+Z370f-gaming+32gb 3000 cl30, і оскільки тривалий час сам нічого не збирав, не знаю як поступити, буду вдячний за консультацію.
В мене для апгрейду є три варіанти, один від Intel, і два від AMD. Мова йде про AMD 7800/7900x3d, або INTEL 14700k.
Перед тим як перейду до своїх роздумів і доводів в наявності є 750ват від chieftec(древній БЖ, я вже модель толком то і не пам'ятаю, йому роки 3 або 4, при потребі візьму новий). Є Noctua NH-D15 який я не планую міняти. Древній CM HAF-X весь обвішаний кулерами (він стоїть за столом(в нього є доступ до свіжого повітря з усіх сторін), його ніхто не бачить, і те, що він по нинішнім міркам виглядає жахливо і мабуть продувається явно гірше ніж сучасні корпуси, я б його теж не міняв (такий варік розглядається, і в разі чого це буде якийсь 011)), і 3070ti tuf.
Ціль апгрейду: в основному ігри, деколи як хоббі кодую відео, хостую сервера коли з дружбанами ганяєм майнкрафти(IC2), факторії, тощо. З ігор це нові релізи, кс2, код, може покемонів буду ловити, лол:).

Апгрейд, планую (на даний момент) тільки проц + мать + пам'ять, решта при потребі.
Пам'ять: g.skill 6000 MHz CL30 64gb, в випадку інтела це буде Trident Z5, в випадку AMD Flare X5.
Мать: (intel) ASUS ROG STRIX Z790-F Gaming, (amd) ASUS ROG STRIX X670E-F GAMING. Можлива альтернатива від MSI, орієнтовно Carbon чи tomahawk. Я б хотів почути вашу думку, чи взагалі треба такі матєрі, чи ні. А також почути думку, якщо взяти цю мать під AMD чи буде вона, умовно, futureproof, і чи можна буде в неї втикнути майбутні проци, умовно, 8800x3d чи 9800x3d від АМД (я не маю найменшого уявлення як воно відбувалось з AM4, чи в якісь перші покоління мамок на АМ4 можна втикнути 5800x3d, чи не можна. Якщо можна чи виникали при тому якісь обмеження. Чи є різниця в продуктивності?).
Проц: 7800x3d,14700kf. Як варіант розглядається 7900x3d, але з того, що я читав на реддіт, всіх категорично відмовляють від покупки цього проца, оскільки "швидких" ядер там всього 6.

Буду вдячний за ваші поради і думки. Дякую.
Евгений King
Member

Повідомлення

Виходьте з економіки процессу:
- яка збірка дешевше
- чи планується і реально буде той апгред

AMD буде менш прожорливе, по продуктивності буде +- те саме, але поменше потоків якщо брати в порівняння 7800x3d та 14700.
Плати... Ну тут важко, якщо розгін не планується, а він скоріш за все не планується, можна плати попроще, на B чипсетах буде з головою, бо вам достатньо розгону ОЗП виключно. Тому в виборі плат краще вибирайте з огляду на начинку та периферію плат
Востаннє редагувалось 23.01.2024 17:54 користувачем Евгений King, всього редагувалось 1 раз.
Rhizone
Member

Повідомлення

werneo: 23.01.2024 17:41оскільки "швидких" ядер там всього 6
Швидких ядер там 12, але в іграх часто-густо будет працювати як умовний 7600X3D. Так що у випадку АМ5 краще орієнтуватись на 7800X3D :)
GreenMile
Member

Повідомлення

Зараз інтел точно не треба, коли на носі вихід нового сокета, тим паче ви не маєте під нього специфічних задач.
Із того, що ви собі напланували, то по суті беріть такий як у мене ПК2 в профілі, плату можете взяти дешевшу B650E-F, то я просто хотів із пост-кодером:
AMD Ryzen 7 7800X3D
ASUS ROG STRIX B650E-E Gaming Wi-Fi
64Gb G.Skill DDR5-6000 Flare X5 (F5-6000J3040G32GX2-FX5).
Вашого кулера для нього за очі буде, на відміну від 14700.

X670Е вам не потрібна, вона нічого не дасть по суті.
АМ5 тільки почалась на 7000 процах, мінімум одне нове покоління тиочно обіцяли під нього, далі - ніхто не зна, а от у інтела в 1700 більше нічого не буде :)
SergN
Member

Повідомлення

werneo: 23.01.2024 17:41і 3070ti tuf.
Ціль апгрейду: в основному ігри, деколи як хоббі кодую відео, хостую сервера коли з дружбанами ганяєм майнкрафти(IC2), факторії, тощо. З ігор це нові релізи, кс2, код, може покемонів буду ловити, лол:).

Апгрейд, планую (на даний момент) тільки проц + мать + пам'ять, решта при потребі.
Тут ВК на апгрейд більше проситься...
А так - АМ5.
MessiaH
Member

Повідомлення

werneo: 23.01.2024 17:41Всім привіт.
Переїжджаю з досить древнього заліза 8700к+Z370f-gaming+32gb 3000 cl30, і оскільки тривалий час сам нічого не збирав, не знаю як поступити, буду вдячний за консультацію.
В мене для апгрейду є три варіанти, один від Intel, і два від AMD. Мова йде про AMD 7800/7900x3d, або INTEL 14700k.
У меня был 5960х, поменял его на R9 7950х, скажу тебе, что в играх разницу получил только в паре игр, в большинстве разницу не ощутил, даже при том что видеокарта у меня ртх 4090, но и играю я в 4к на ультрах. В процессорных задачах там разница очень ощутима, когда брал 7950х, то исходил из того что возьму не самый убогий проц от амд, но с прицелом что дальше можно будет пару раз проапгрейдить проц без замены материнки, так что можешь брать 7950х, но в играх наверное 14900к будет лучше, хотя сокет 1700 мёртвый и ничего уже не проапгрейдишь на нём. Интелу память наверное надо брать дорогую на 8000, ну и мамка под интел будет подороже
werneo: 23.01.2024 17:41Є Noctua NH-D15 який я не планую міняти. Древній CM HAF-X весь обвішаний кулерами
ноктуа д15 хороший кулер, но до воды ему далеко, воду ставить под новые процы обязательно. У меня тоже такой же корпус, корпус отличный, я его модифицировал под водянку на 420мм сверху, спереди у него одна 200-ка, сбоку одна 200-ка и сзади 120-ка или 140-ка на выдув, сверху у меня выдув идёт за счёт водянки, так что даже в стоке в принципе корпус продувается нормально
на 3070ti в играх я не думаю что ты разницу ощутишь, в рендеринге видео скажу тебе так, проверял в адоб премьер про, ролик в 4к с битрейтом 100мб/с если рендерится силами видяхи, то на 5960х это занимало где-то половину времени длины ролика, то на 7950х около 1/3. Ну то есть ролик на 40 минут рендерился в адобе на 5960х с задействованием видеокарты около 20 минут, на 7950х это делается около 13 минут, немного, но результат есть. А вообще для рендеров надо смотреть, многие программы лучше работают на интелах и программы рендеры они не чувствительны к увеличенному кешу и 7950х там себя показывает лучше, чем 7950х3д за счёт более высоких частот
werneo: 23.01.2024 17:41Пам'ять: g.skill 6000 MHz CL30 64gb, в випадку інтела це буде Trident Z5, в випадку AMD Flare X5.
интелу смотри на память которая на 8000 с низкими таймингами, для 7950х я брал acer predator palladin II, работает на 6000 cl30-36-36-30, вторички и третички ужались неплохо, в принципе главное чтобы память была хуникс А-дай
werneo: 23.01.2024 17:41(intel) ASUS ROG STRIX Z790-F Gaming, (amd) ASUS ROG STRIX X670E-F GAMING. Можлива альтернатива від MSI, орієнтовно Carbon чи tomahawk. Я б хотів почути вашу думку, чи взагалі треба такі матєрі, чи ні.
мамки неплохие, я взял асрок х670е таичи, вполне доволен, единственный минус это слабоватый вайфай на ней, на прошлой мамке спокойно раздавал по всей хате с полным приёмом, а тут выходишь из комнаты где комп и уже шкала приёма вайфая падает, в остальном претензий к мамке нет и все они топового уровня +/- одинаковые, под амд бери на чипе х670е, хуже не будет
werneo: 23.01.2024 17:41А також почути думку, якщо взяти цю мать під AMD чи буде вона, умовно, futureproof, і чи можна буде в неї втикнути майбутні проци, умовно, 8800x3d чи 9800x3d від АМД
никто не знает точно, но скорее всего как минимум ещё одно поколение туда можно будет вставить, на х370 работали райзены вплоть до 3000-й серии, хотя х370 выше вместе в райзен 1000
werneo: 23.01.2024 17:41Проц: 7800x3d,14700kf. Як варіант розглядається 7900x3d, але з того, що я читав на реддіт, всіх категорично відмовляють від покупки цього проца, оскільки "швидких" ядер там всього 6.
если для рендеров, то бери 7950х, играть на нём тоже можно вполне, уверен без замены видяхи на ртх 4090 или лучше ты разницу между 8700к и любым другим процаком вообще не ощутишь

Отправлено спустя 1 минуту 24 секунды:
GreenMile: 23.01.2024 18:04АМ5 тільки почалась на 7000 процах, мінімум одне нове покоління тиочно обіцяли під нього, далі - ніхто не зна, а от у інтела в 1700 більше нічого не буде
вообще как ни странно лга 1700 долгожитель и под него аж 3 поколения процаков вышли: 12,13,14 серии интулей
werneo
Member

Повідомлення

GreenMile: 23.01.2024 18:04 Зараз інтел точно не треба, коли на носі вихід нового сокета, тим паче ви не маєте під нього специфічних задач.
Із того, що ви собі напланували, то по суті беріть такий як у мене ПК2 в профілі, плату можете взяти дешевшу B650E-F, то я просто хотів із пост-кодером:
AMD Ryzen 7 7800X3D
ASUS ROG STRIX B650E-E Gaming Wi-Fi
64Gb G.Skill DDR5-6000 Flare X5 (F5-6000J3040G32GX2-FX5).
Вашого кулера для нього за очі буде, на відміну від 14700.

X670Е вам не потрібна, вона нічого не дасть по суті.
АМ5 тільки почалась на 7000 процах, мінімум одне нове покоління тиочно обіцяли під нього, далі - ніхто не зна, а от у інтела в 1700 більше нічого не буде :)
Окей, дякую за відповідь. Розглядаємо такий варіант: Зупиняємось на АМД, і беремо умовний B650E-E (скоріш за все візьму його, оскільки ASRock Taichi - дорого-багато, а Aorus Master
в нас я не бачу в жодному магазі (скоріш за все він по якомусь з фільтрів(порти м.2 або звукова) відсіявся), і допускаємо такий варіант, що в нових АМ5 проців немає зворотньої сумісності з цими чіпсетами. Чи стане в цю мамку без проблем 7950x3d? В якомусь найближчому майбутньому, коли CDPR випустять нового відьмака, і 8 ядер з 7800х3д буде не достатньо, лол:)

Отправлено спустя 2 минуты 56 секунд:
SergN: 23.01.2024 18:21

Тут ВК на апгрейд більше проситься...
А так - АМ5.
ВК це відеокарта? Ну не знаю, я мабуть якби заробляв 5кіло доларів в місяць, всеодно б сидів з якимись умовними **70 або **80 картами, і апдгрейдив би (як і всі роки я робив до того) через 1 покоління. Я ше скільки себе пам'ятаю 5500(перша карта), 7600GT, 8800gts, 275sli, 470sli, 670, 970, 3070ti (з об'єктивних причин підчас майнінг бумів я відяшки не купляв:)).

Отправлено спустя 18 минут 43 секунды:
MessiaH: 23.01.2024 18:23на 3070ti в играх я не думаю что ты разницу ощутишь, в рендеринге видео скажу тебе так, проверял в адоб премьер про, ролик в 4к с битрейтом 100мб/с если рендерится силами видяхи, то на 5960х это занимало где-то половину времени длины ролика, то на 7950х около 1/3. Ну то есть ролик на 40 минут рендерился в адобе на 5960х с задействованием видеокарты около 20 минут, на 7950х это делается около 13 минут, немного, но результат есть. А вообще для рендеров надо смотреть, многие программы лучше работают на интелах и программы рендеры они не чувствительны к увеличенному кешу и 7950х там себя показывает лучше, чем 7950х3д за счёт более высоких частот
Рендеринг - це скоріше хоббі. Колись це приносило якийсь мінімальний дохід на ютюб, а після того як ютюб почав вимагати підписників (а контент який я пиляв не був блогом і підписинків не назбирував), дохід зупинився, і я це роблю чисто фор фан коли маю бажання:).

Отправлено спустя 2 минуты 48 секунд:
MessiaH: 23.01.2024 18:23если для рендеров, то бери 7950х, играть на нём тоже можно вполне, уверен без замены видяхи на ртх 4090 или лучше ты разницу между 8700к и любым другим процаком вообще не ощутишь
Відчую 100%, дана відяха ставить проц на коліна всюди де можна, починаючи від кс2, закінчуючи, я не знаю, навіть тіє ю ж phasmophobia (простенька гра на юніті). А так то проблеми з процом були у всьому, що виходило минулого року, хогвартс, асасін, лоа, сітіс, старфілд. У всьому без виключень.
0kie
Member

Повідомлення

Для игрулек замени видяху, попробуй её, а там сам определишь необходимость дальнейшего апгрейда. Чтобы зря не тратить деньги.

Отправлено спустя 2 минуты 13 секунд:
werneo: 23.01.2024 18:56дана відяха ставить проц на коліна всюди де можна,
Майнеры удали из системы, чтобы на колени не ставить 12-поточный процессор. :gigi:
MessiaH
Member

Повідомлення

werneo: 23.01.2024 18:56Відчую 100%, дана відяха ставить проц на коліна всюди де можна, починаючи від кс2, закінчуючи, я не знаю, навіть тіє ю ж phasmophobia (простенька гра на юніті). А так то проблеми з процом були у всьому, що виходило минулого року, хогвартс, асасін, лоа, сітіс, старфілд. У всьому без виключень.
Не знаю, явно не в проце дело, у меня более слабый в играх 5960х с 4090 управлялся вполне. Хогвартс оптимизирована отвратительно, ассасины и тлоу были играбельны, старфилд тоже, но только на ссд. Ситис не знаю что такое, мне кажется у тебя не в проце дело
GreenMile
Member

Повідомлення

werneo: 23.01.2024 18:56 Чи стане в цю мамку без проблем 7950x3d? В якомусь найближчому майбутньому, коли CDPR випустять нового відьмака, і 8 ядер з 7800х3д буде не достатньо, лол:)
Звісно стане, її можливостей за очі. У мене у друга така сама плата із 7950х - жодних питань.
FANAT7
Member

Повідомлення

Ну тут уже исходя из возможностей, если вы с 8700к планируете переход - то вы как раз таки как и все делаете апгрейд раз в 5+ лет. Это нормально

Исходя из предложенного, конечно профитнее будет взять амд, оно и дешевле и можно будет апгрейднуть, но подумайте о том, что вы делаете апгрейд раз в 5 лет и я более чем уверен, имея топовый процессор - вы не будете его менять в следующем году. Его так же как и интела хватит лет на 5.

Но вот единственное что - под башней в этих двух случаях придется ограничивать процессор, башня не вывезет.

Второе - это да, соглашусь с людьми выше - 3070 для такой сборки будет слабенькой конечно, но пойдет
werneo
Member

Повідомлення

0kie: 23.01.2024 19:00 Для игрулек замени видяху, попробуй её, а там сам определишь необходимость дальнейшего апгрейда. Чтобы зря не тратить деньги.

Отправлено спустя 2 минуты 13 секунд:
werneo: 23.01.2024 18:56дана відяха ставить проц на коліна всюди де можна,
Майнеры удали из системы, чтобы на колени не ставить 12-поточный процессор. :gigi:
Я серйозно. Цей проц не відкриває цю відеокарту в майже жодній з нових ігор якій вийшли в минулому році. А в якомусь EFT на великих картах, взагалі біда. В людей з швидшими процами х2 фпс в порівнянні з моїм, з однаковими відеокартами.

Отправлено спустя 3 минуты 34 секунды:
FANAT7: 23.01.2024 19:48 Ну тут уже исходя из возможностей, если вы с 8700к планируете переход - то вы как раз таки как и все делаете апгрейд раз в 5+ лет. Это нормально

Исходя из предложенного, конечно профитнее будет взять амд, оно и дешевле и можно будет апгрейднуть, но подумайте о том, что вы делаете апгрейд раз в 5 лет и я более чем уверен, имея топовый процессор - вы не будете его менять в следующем году. Его так же как и интела хватит лет на 5.

Но вот единственное что - под башней в этих двух случаях придется ограничивать процессор, башня не вывезет.

Второе - это да, соглашусь с людьми выше - 3070 для такой сборки будет слабенькой конечно, но пойдет
Якщо серйозно, то це якийсь дурний збіг обставин. До цього апгрейди робив прям дуже регулярно, я вже й не пригадаю, що в мене було до 6000атлона, але апгрейди були регулярні. >i7 920 > 4770k > 8700k (і тут в якийсь момент я не апгрейдився тривалий час, і закінчив з процом якому вже 7 років).

На рахунок відяхи, як тільки буде 5*** від зелених, так зразу. Були б цього року, був би апгрейд цього року.

Отправлено спустя 2 минуты 1 секунду:
Всія дякую за відповіді. Мабуть таки зупинюсь на амд, і мамці яку рекомендував GreenMile.
FANAT7
Member

Повідомлення

Не, ну якшо каждое поколение менятт проц - конечно тогда АМД, хотя бы не тратить лишние деньги на материнки :beer:
MessiaH
Member

Повідомлення

werneo: 23.01.2024 20:04Я серйозно. Цей проц не відкриває цю відеокарту в майже жодній з нових ігор якій вийшли в минулому році.
Да не может такого быть, 3070 видяха слабенькая, 8700к раскрывает всё вплоть до 3090ти.
0kie
Member

Повідомлення

Не мешайте человеку заблуждаться, раз он такой упёртый. Пусть делает апгрейд. Будет весело, когда из-за майнеров или перегрева в душном корпусе он снова не увидит желаемый fps. :gigi:
MessiaH
Member

Повідомлення

0kie
Ну то что 8700к слабый для 3070 это нонсенс, у меня 5960х вполне для 4к тянул 6900хт и даже 4090 за исключением нескольких игрулек. Даже не могу сказать что получил прямо очень в играх заметный профит от апгрейда на 7950х. В некоторых конечно получил и очень заметно, но в большинстве игр ситуация не поменялась, т.к. и 5960х хватало
everme
Member

Повідомлення

MessiaH: 24.01.2024 10:24 0kie
Ну то что 8700к слабый для 3070 это нонсенс, у меня 5960х вполне для 4к тянул 6900хт и даже 4090 за исключением нескольких игрулек. Даже не могу сказать что получил прямо очень в играх заметный профит от апгрейда на 7950х. В некоторых конечно получил и очень заметно, но в большинстве игр ситуация не поменялась, т.к. и 5960х хватало
Тянет он то тянет, но с цп мостчнее будет меньше 1% и 0.1% событий, да и средний и максимальный фпс будет выше. А в киберпуке даже 10700 высокую толпу не тянет (в 2к) под 6800 (хотя высокая толпа там явно слишком много нпс рожает). При этом проц не грузится выше 80%. Типо это не значит, что он тянет, даже не смотря на то, что нагружается не на 100%. Но я понимаю, что если между ссд и хдд нету разницы в использовании, ВСЕГО ЛИШЬ надо минутку загрузки подождать и это норма, то и 8700 будет 3090 тянуть
Timedemo
Member

Повідомлення

werneo: 23.01.2024 17:41 Всім привіт.
Перед тим як перейду до своїх роздумів і доводів в наявності є 750ват від chieftec(древній БЖ, я вже модель толком то і не пам'ятаю, йому роки 3 або 4, при потребі візьму новий). Є Noctua NH-D15 який я не планую міняти. Древній CM HAF-X весь обвішаний кулерами (він стоїть за столом(в нього є доступ до свіжого повітря з усіх сторін), його ніхто не бачить, і те, що він по нинішнім міркам виглядає жахливо і мабуть продувається явно гірше ніж сучасні корпуси, я б його теж не міняв (такий варік розглядається, і в разі чого це буде якийсь 011)), і 3070ti tuf.

Пам'ять: g.skill 6000 MHz CL30 64gb, в випадку інтела це буде Trident Z5, в випадку AMD Flare X5.
Мать: (intel) ASUS ROG STRIX Z790-F Gaming, (amd) ASUS ROG STRIX X670E-F GAMING. Можлива альтернатива від MSI, орієнтовно Carbon чи tomahawk. Я б хотів почути вашу думку, чи взагалі треба такі матєрі, чи ні. А також почути думку, якщо взяти цю мать під AMD чи буде вона, умовно, futureproof, і чи можна буде в неї втикнути майбутні проци, умовно, 8800x3d чи 9800x3d від АМД (я не маю найменшого уявлення як воно відбувалось з AM4, чи в якісь перші покоління мамок на АМ4 можна втикнути 5800x3d, чи не можна. Якщо можна чи виникали при тому якісь обмеження. Чи є різниця в продуктивності?).
Проц: 7800x3d,14700kf. Як варіант розглядається 7900x3d, але з того, що я читав на реддіт, всіх категорично відмовляють від покупки цього проца, оскільки "швидких" ядер там всього 6.

Буду вдячний за ваші поради і думки. Дякую.
в іграх плюс мінус буде. а от в кодуванні встройка інтела буде допамагати і не слабо.
а краще придивіться на 7950х. він на довго закриє всі питання. трохи обмежити споживання, буде холодний, швидкий, і має гарний потенціал для розгону в малопотоку. в мене такий працює на мамкці за 6к під охладом за 50 баксів. при споживанні 160вт. температури не вище за 70 градусів.
werneo
Member

Повідомлення

У всіх у кого 8700к достатньо і він не ботлнечить 3070ті і навіть може тягнути 3090, ну ж бо ширини шини хватає (л - логіка), я вас сильно розчарую. Коли твій процесор висить в списку мінімальний чи рекомендованих системних вимог в іграх, це - вже процесор для роботи, або для древніх ігор. А ми всі знаємо як розраби пишуть "системні вимоги". І я впирався в процесор в EFT(ше роки 2 назад), в КС2 (цього року), в ЛОА (цього року), в RDR2 (який вийшов я вже й не згадаю коли) я впираюся в процесор де в мого знайомого в 8гіговій 4060ті і в дружбана в 16гіговій 4060ті з кращими процесорами ФПС прям значно вищий ніж в мене, в кіберпанку, факторіо, і безлічі інших ігор. І якщо порівнювати мій фпс з фпс в відосіках на ютюбчику з моїм конфігом, то в них така ж сама біда як у мене. Тому я вдячний за вашу пораду видалити майнери, але оних в мене немає. Чисто суб'єктивно, 8700к не достатньо для ігор, ба більше, його стало недостатньо для ігор не в цьому році, і навіть не в минулому. Тому дякую всім хто залишив коментарі з порадами, але я все ж таки зроблю апгрейд.

П.С. HAF-X душний корпус. Це звичайно ж не ідеал для охолодження в 2024, але я цьому дядечку нагадаю, в 2010 році це був флагман серед корпусів, краще був хіба лиш космос... Більше того його народ досі юзає і модить, фотки і білди можна найти в PCMR і CM сабреддітах.

Отправлено спустя 7 минут 35 секунд:
П.П.С. Згадав і вернувся дописати. В мого друга на ноутбуці з мобільним r7(5ого покоління чи 4ого) і мобільною 3060відеокартою в іграх які грузять проц фпс буває вищий ніж в мене. О_о. Але в мене майнери і душний корпус.
Відповісти