Что выбрать? Видеокарты + FAQ

Видеокарты, графические процессоры, драйверы
Відповісти
Автор
Повідомлення
StasTODD
Advanced Member

Повідомлення

Данная ветка посвящена обсуждению различных вопросов связанных с выбором видеокарт.
FAQ:
В: На какие параметры стоит обратить внимание при покупки видеокарты?
О: Стоит обратить внимание на:
1) Объем видео памяти
2) Ширину шины
3) Количество шейдеров
4) Соответственно на частоты компонентов (Видеопамять, GPU, универсальные шейдеры)
5) Энергопотребление
6) В некоторых случаях на тепловыделение.

В: В чем отличие между производителями видеокарт напр. ASUS, MSI, XFX и т.д.?
О: Карты могут отличатся:
1) Комплектом поставки (Игры, переходники, клиенты на скачивания и т.д.)
2) Системой охлаждения
3) Наличием "отборных" чипов, у которых выше разгонный потенциал
4) Разгоном от производителя
5) Разводкой компонентов на РСВ
6) Гарантией от производителя.

В: Совместимы ли видеокарты с интерфейсом PCI-Express 2.0/3.0 с материнскими платами с интерфейсом PCI-Express 1.0 и наоборот?
О: Совместимы. Вот результаты тестов.

В: Карты с каким объемом памяти стоит брать для современных игр?
О: 3Gb - 11Gb
Обзоры и сравнительные тесты:

Тут можно сравнить все карты. (Данное сравнение не даст вам точной информации, так что стоит обратить внимание на материалы лаборатории overclockers.ua)
Обзоры и тесты карт в лаборатории overclockers.ua

Уточнить цены можно тут: http://hotline.ua

Оффтоп строго наказуем, поныть о стоимости и отсутствии наличия - Стоимость комплектухи: прогнозы, мысли, размышления
Покупка б/у видеокарты: стоит-ли и прочие вопросы

Хотите получить адекватные рекомендации - укажите разрешение вашего монитора и желаемое количество кадров, основные игры.
Остальную конфигурацию - по желанию

P.S. ВСЕМ "РАСКРЫВАТЕЛЯМ" ЧИТАТЬ ОБЯЗАТЕЛЬНО! viewtopic.php?p=2761824#p2761824 .
Востаннє редагувалось 31.07.2010 02:49 користувачем StasTODD, всього редагувалось 7 разів.
login55
Member

Повідомлення

спойлер
Kirakishou
достатньо засирати цю тему. створи іншу де і викладай свої проблеми
тут обговорюють інші питання: Що обрати? Видеокарти + FAQ і за правилами сайту ти повинен або рекомендувати щось, або спростовувати якісь рекомендації, але не простирадлом з мільйонів буков, а посиланням, до прикладу, на свій "проблемний" топік.
l-m
Member

Повідомлення

Kirakishou: 16.01.2024 13:18
daesz: 16.01.2024 13:10Теж саме, але через раз. Враховуючи, що у нас у всіх 3 ейсус - можливо проблема із ним? Але в мене до цього були В350 прайм та М5А97 і там POST виводився :think:
У мене на цій материнській платі на цьому ж біосі на GTX 1660 Ті POST виводився. Тому це проблема не з материнською платою, а з відеокартою. Якщо і у вас на такій же відеокарті на іншій материнській платі та на іншому моніторі теж немає POST.
На моєму моніторі (Samsung Odyssey G7/G70B) з відеокартами Nvidia після сну немає сигналу з відеовиходів. З АМД (та думаю Інтелом) все добре.
Це проблема монітора, чи Nvidia? :rolleyes:
Kirakishou
Member

Повідомлення

l-m: 16.01.2024 18:26На моєму моніторі (Samsung Odyssey G7/G70B) з відеокартами Nvidia після сну немає сигналу з відеовиходів. З АМД (та думаю Інтелом) все добре.
Вибачте, але я не стверджую, що конкретно ця проблема з усіма відеокартами від амд. Я кажу про конкретну модель відеокарти. До того ж, людина з точно такою ж відеокартою, як і у мене, підтвердила цю проблему. Власне я тому і взяв саме цю відеокарту, бо людина не полінувалася відповісти на мої питання і записати відео того, що мене цікавить.
Ще раз, я задоволений відеокартою в плані ігор. І тому мені ще більш прикро, що в неї є такі дитячі проблеми, яких немає на тій же RX 470. Те, що обмеження кадрів не працює, я знав зарані. Про те, що hdmi порти вмикаються з затримкою, я не знав і ніхто в цій темі про це не знав. Також, я не знав, що у неї є проблеми з апаратним декодером. Бо знову ж таки на тій же RX 470 все працює чудово. Тому я написав про це в цій темі, адже можливо для когось це буде важливим фактором при виборі відеокарти.
Мені тут закинули, що я засираю тему. Вибачте, але в цій темі загалом багато оффтопу. Починаючи з обговорення цін і закінчуючи обговоренням stable diffusion. Я вважаю, що проблемний апаратний декодер теж має місце, адже це теж важливий критерій при виборі відеокарти. Те, що комусь не подобається аргументована критика амд і він мінусує мої пости — вибачте, але це вже клініка. Я критикую за діло, а не за належність до того чи іншого бренду. Точно так же я критукую нвідію, коли у неї були чи є проблеми в хромі на ютубі та в стімі. Конкретно у вашому випадку, якщо проблема спостерігається з усіма актуальними відеокартами від нвідія, то це може бути проблема драйверів нвідія, бо проявляється ця проблема після сну, а не при увімкненні ПК. В моєму випадку я перевірив на двох телевізорах та на моніторі, а також ще одна людина підтвердила цю проблему на своєму комп’ютері, тому це проблема саме відеокарти.
Lorichic
Member

Повідомлення

Я на своей 3080ти никогда и не видел пост кодов, выход DP, чёрный экран-лого МП-винда, если бы не Kirakishou и не знал бы что есть проблема, фпс на заставках в играх не ограничивал, ну долбит под 3тыс фпс перед загрузкой локации в Сталкере, секунды три, видяха подвизгивает дросселями, норм, значит работает, а вот шахматка в браузере напрягает, проблему наблюдаю с пол года, она всем известна, но пока не решена, отключение в хроме аппаратного ускорения и включение вулкан не помогают...с удовольствием махнул бы её на 7800хт, только кто ж захочет :(
Vlaad13
Member

Повідомлення

Lorichic: 16.01.2024 19:07 Я на своей 3080ти никогда и не видел пост кодов, выход DP, чёрный экран-лого МП-винда, если бы не Kirakishou и не знал бы что есть проблема, фпс на заставках в играх не ограничивал, ну долбит под 3тыс фпс перед загрузкой локации в Сталкере, секунды три, видяха подвизгивает дросселями, норм, значит работает, а вот шахматка в браузере напрягает, проблему наблюдаю с пол года, она всем известна, но пока не решена, отключение в хроме аппаратного ускорения и включение вулкан не помогают...с удовольствием махнул бы её на 7800хт, только кто ж захочет :(
Эта проблема легко решается - в теме ниже всё написано :dontknow:
Bucho
Member

Повідомлення

Kirakishou: 16.01.2024 18:56Про те, що hdmi порти вмикаються з затримкою
Я вище Вам відписав, що наприклад в мене НЕМАЄ жодних проблем на такій як у Вас карті про проходженні POST. Монітор підключений через перший попавшийся 3 метровий небрендовий HDMI кабель, що знайшов у себе в шухляді. Всі картинки при проходженні посту відображаються НОРМАЛЬНО, тобто так-само як і на попередній gtx1070.
Навіщо Ви тут вводите людей в оману, розповідаючи що цей косяк є у Вас як у головної тестової інстанції, та ще якихось 1-2 страдальців з Реддіта. Тобто у ВСІХ поголовно і це проблема масова?... :eek:
LiquidStorm
Member

Повідомлення

Kirakishou: 16.01.2024 14:10 0kie
А что включить, чтобы отображало логотип материнки? Потому что его тоже не отображает. Отображает уже загрузку операционной системы. На 1660 Ті все отображало. Настройки биоса я не менял. Попробую сейчас их скинуть на заводские.
В біос (UEFI) увімкнути Secure boot та вимкнути CSM.
При цьому системний носій має бути в форматі GPT та містити EFI boot розділ, тоді при загрузці на екрані монітору залишиться лого материнки і під нею буде крутитися "колесо", інакше буде логотип вінди із "колесом".
daesz
Member

Повідомлення

Kirakishou,
можу підтвердити що ліміт кадрів в адреналіні не працює зовсім.
Можливо специфіка самого МЕ:shadow of mordor, але в ньому фпс тільки той який виставлений в грі, якщо 30 - то буде 30, якщо 60 - то буде 60, якщо анлім - то буде 100+. Що б я не прописав в адреналіні - не мінялось нічого. Якщо хтось підкаже як зробити щоб запис екрану з адреналіну робив захват самого вікна адреналіну коли викликаєш його в грі - то можу й записати :)
Kirakishou
Member

Повідомлення

Bucho
Дякую. Тоді це проблема з материнськими платами від ASUS. Бо і у мене, і у daesz материнки від ASUS.

daesz
Я паралельно читаю форум AMD, люди рекомендують користуватися RTSS. Ця технологія, яка має глобально обмежувати FPS, у AMD називається Frame Rate Target Control (FRTC) і вона створена в тому числі і для того, щоб обмежувати високий FPS на заставках перед іграми. Ці заставки правильно називаються splash screen. Якщо набрати в гуглі "frame rate target control", то гугл дає підказку "not working". :rotate:
daesz
Member

Повідомлення

Kirakishou: 16.01.2024 19:56 Якщо набрати в гуглі "frame rate target control", то гугл дає підказку "not working". :rotate:
Тонко :lol:
Востаннє редагувалось 16.01.2024 20:37 користувачем daesz, всього редагувалось 1 раз.
l-m
Member

Повідомлення

Kirakishou: 16.01.2024 18:56
l-m: 16.01.2024 18:26На моєму моніторі (Samsung Odyssey G7/G70B) з відеокартами Nvidia після сну немає сигналу з відеовиходів. З АМД (та думаю Інтелом) все добре.
Конкретно у вашому випадку, якщо проблема спостерігається з усіма актуальними відеокартами від нвідія, то це може бути проблема драйверів нвідія, бо проявляється ця проблема після сну, а не при увімкненні ПК.
А от покупці монітора незгодні, та думають що Самсунг винуватий, всі відгуки на ці монітори на Амазоні та інших майданчиках забиті скаргами. Тож це не конкретно мій випадок. Що правда більшість не може нормально описати проблему (та і я теж полінувався, бо до речі мова про й сон монітора, а не тільки ПК, та й по HDMI зазвичай працює).

Але можна продовжувати далі. У мене є 2 різних старих монітори Dell, які через DP працювали з AMD (RX5500XT), але зовсім нічого не показують з Nvidia (1070 та 1080). І в товариша з зовсім старим Dell теж не працює з 1060 через DP, якщо я вірно пам'ятаю. Хто тут винуватий?

З пост-кодами взагалі цікава історія. У мене загалом є 3 монітори та 2 телевізири, та в кожній комбінації поведінка різна. Наприклад Samsung G7/G70B теж не показує через HDMI, а через DP все норм. Старі Dell обидва показують й через HDMI також. Але якщо під'єднати обидва, то буде показувати на тому що через DP підключений. Але якщо першим прокинеться той, який по HDMI, то може й на нього вивести (буває десь кожен 5-й раз). І це тільки з однією й тою самою відеокартою. Та материнкою. З іншою буде інакше. І я описав тільки частину варіацій, бо тупо лінь та не все пам'ятаю (бо мені це неважливо).
спойлер
Якби я був достатньо навіженим, то пів теми б міг зафлудити іншими специфічними (та не дуже) скаргами на Nvidia. Наприклад на деяких VA-моніторах на низьких фпс з Nvidia та г-сінк мерехтить зображення, а з АМД та фрі-сінк — ні. Чи пожалітись що на Nvidia невідомо чому повільний фреймбуфер, та в тому ж UEFI все як у молоці. А скільки "приколів" у Лінуксі можна накопати, ух. Але всім пощастило що мені наче як байдуже :dontknow:
SergN
Member

Повідомлення

Це проблема монітора, чи Nvidia?
І як вирішуєш?
Kirakishou
Member

Повідомлення

l-m
Тут ще справа звички, хто до чого звик. Тому перший час помічаєш баги і це тебе ще більше злить. Якби не отой зелений екран у перший же час роботи відеокарти, я б мабуть і не писав про все це, а мовчки користувався відеокартою, та за потреби писав би про неї, якщо б хтось про неї питався. А так вона мені зі старту зіпсувала перше враження і можна сказати, що у мене до сих пір butthurt від тих зелених екранів. Адже я крім всього ще полюбляю подивитися аніме, причому важкі ріпи від команд з репутацією піксельхантерів, які фільтрують оригінальне відео з блюрей дисків, а потім ріпають і не жаліють бітрейту, щоб не було бандингу та інших артефактів стискання. А ця відеокарта і так споживає при відтворені відео від 40 до 70 Вт в залежності від відео, так тепер ще й процесором треба декодувати відео, тому ще й він більше споживає. У мене при перегляді відео в mpv система споживає близько 90-100 Вт.
Але загалом я відеокартою задоволений і не буду її продавати до тих пір, допоки вона буде тягнути потрібні мені ігри в 4К. Мені вже навіть цікаво, чи пофіксять вони ці баги з FRTC та апаратним декодером і цікаво, яка моя думка буде про цю відеокарту, коли я нею довше покористуюся.
Xardas_95
Member

Повідомлення

Kirakishou: 16.01.2024 19:56Bucho
Дякую. Тоді це проблема з материнськими платами від ASUS. Бо і у мене, і у daesz материнки від ASUS.
Були материнки від асус tuf z490(wifi) і prime b760m-a d4(wifi) і відеокарти серій рх5хх і рх5ххх і гтх1ххх і ртх20хх і ртх30хх - пост коди показувало що з дп що з хдмі :shuffle:

Упд: рх6600 теж деякий час юзав - теж пост код показувало
Може обновіть біос або xz :think:
Kirakishou
Member

Повідомлення

Xardas_95
В тому-то і справа, що біос останній. По-моєму, я взагалі вперше з таким зустрічаюся. Принаймні, більше наче не пам’ятаю такого. Припустимо те, що пост код не відображає, це одне. Таке дійсно буває. Але ж у мене взагалі немає зображення поки не починає завантажуватися система. Але проїхали, а то дійсно занадто багато уваги цій проблемі. Більш важлива проблема з апаратним декодуванням і вона мабуть єдина, яку варто згадувати при рекомендації 7800 ХТ. Я надіюся, що її пофіксять. Якщо її пофіксять, то я про це поінформую.
l-m
Member

Повідомлення

SergN: 16.01.2024 20:40
Це проблема монітора, чи Nvidia?
І як вирішуєш?
З допомогою 6900XT :rotate:
Ну або використанням HDMI якщо є вільний. Або забороною сну.

Lorichic: 16.01.2024 19:07 Я на своей 3080ти никогда и не видел пост кодов, выход DP, чёрный экран-лого МП-винда, если бы не Kirakishou и не знал бы что есть проблема, фпс на заставках в играх не ограничивал, ну долбит под 3тыс фпс перед загрузкой локации в Сталкере, секунды три, видяха подвизгивает дросселями, норм, значит работает, а вот шахматка в браузере напрягает, проблему наблюдаю с пол года, она всем известна, но пока не решена, отключение в хроме аппаратного ускорения и включение вулкан не помогают...с удовольствием махнул бы её на 7800хт, только кто ж захочет :(
Може допомогти побачити завітні посткоди якщо в UEFI вибрати в якості основної відеокарти зовнішню, а не "авто". Однак тоді якщо з відеокартою щось станеться (або не буде підключено жодного монітору), то система може не завантажуватись.
sselesnes
Member

Повідомлення

Сьогодні я дізнався, що в адреналіні є frame limiter, який не працює. Штош. Писк дроселів це проблема в роках, яка повертається час від часу. Мені зручніше в rtss добавити профіль однієї чи двох ігор ще з часів riva tuner.

Про uefi - було пару разів, коли доводилося діставати діск, чи cr2032, щоб потрапити у біос, але тільки на етапі налаштування. Вищеописані проблеми мене якось не торкнулися.
Samilo
Member

Повідомлення

Lorichic
А можно посилання відносно "шахматки "?
Lorichic
Member

Повідомлення

Samilo
https://www.nvidia.com/en-us/geforce/fo ... /517277/-/
Small checkerboard like pattern may randomly appear in Chromium based applications
Можешь погуглить nvidia chrome artifacts, сколько жалоб
Samilo
Member

Повідомлення

Lorichic
Дяк.
А чи є спосіб пофіксити це? Бо весь час думав, що це у мене така проблема
Відповісти