Останні статті і огляди
Новини
Выбор материнской платы для платформы AMD
-
Qntality
neadekvato nachalnego
Данная ветка посвящена обсуждению материнских плат AMD
Прежде чем задавать вопрос, убедительная просьба ознакомиться с FAQ
Так же рекомендуются к прочтению:
процессоры AMD Phenom II Х2, Х3, Х4 (45nm).+FAQ
Выбор оперативной памяти (FAQ на первой странице)
Системы воздушного охлаждения + FAQ. Выбор, обсуждени
Системы водяного охлаждения. Выбор и обсуждение. ЧаВо
При обсуждении просьба соблюдать правила как Конференции, так и раздела матплат.
Кратко:
запрещены:
- фанатство
- флуд, в т.ч. ссоры и переходы на личности
- оффтоп не по теме (либо пользуйтесь тегом , но не увлекайтесь - оффтоп усложняет читабельность темы)
Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Прежде чем задавать вопрос, убедительная просьба ознакомиться с FAQ
Так же рекомендуются к прочтению:
процессоры AMD Phenom II Х2, Х3, Х4 (45nm).+FAQ
Выбор оперативной памяти (FAQ на первой странице)
Системы воздушного охлаждения + FAQ. Выбор, обсуждени
Системы водяного охлаждения. Выбор и обсуждение. ЧаВо
При обсуждении просьба соблюдать правила как Конференции, так и раздела матплат.
Кратко:
запрещены:
- фанатство
- флуд, в т.ч. ссоры и переходы на личности
- оффтоп не по теме (либо пользуйтесь тегом , но не увлекайтесь - оффтоп усложняет читабельность темы)
Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Востаннє редагувалось 08.08.2013 19:31 користувачем ukrtel, всього редагувалось 4 разів.
-
Timedemo
Member
поперше гіги відікі с 3000ї серіі просто чудові, з 40ї серії надчудові. і судити про мат плату по відикам, це взагалі епік.taras_cs: ↑ 14.12.2023 01:13А чому не MSI? В мене до Гігі немає довіри (хоча згоріла в мене саме MSI відяха одразу після гарантійного періоду), бачив огляди відях Гігі - занадто вони економлять на всьому.LiquidStorm: ↑ 11.12.2023 20:54я би брав Асус, Асрок або Гігабайт.
-
GreenMile
Member
Гігабайт і асрок рекомендують тому, що на початку АМ5 і певний час після - це були два виробники з найбільш стабільними біосами і притомною підтримкою пам'яті, у інших граблі і глюки проявлялись частіше, включаючи вихід АГЕСИ, інші виробники одне додали - інше поламали (наприклад, прикол з заниженою напругою після онови, на якій не стартувала система), доводилося відкатуватись на попередні версії і т.п.. Зараз, за моїми спостереженнями, вже всі більш-менш допиляли біоси тому, дана рекомендація вже не є актуальною, а більше як данина моді і треба розглядати конкеретні плати, а не виробника в цілому. У мене, наприклад, асус, який був помічений у кривих біосах - завівся норм без проблем з першого разуtaras_cs: ↑ 14.12.2023 01:13А чому не MSI? В мене до Гігі немає довіри (хоча згоріла в мене саме MSI відяха одразу після гарантійного періоду), бачив огляди відях Гігі - занадто вони економлять на всьому.LiquidStorm: ↑ 11.12.2023 20:54я би брав Асус, Асрок або Гігабайт.
-
LiquidStorm
Member
Мат плати в Гіги ще досить норм, а зашквар із відеокартами - дійсно є. Мсі робить непогані мат плати в сегменті дорогих, а з дешевим в них якось не дуже, і підтримка тих плат погана в плані оновлення біоса.taras_cs: ↑ 14.12.2023 01:13А чому не MSI? В мене до Гігі немає довіри (хоча згоріла в мене саме MSI відяха одразу після гарантійного періоду), бачив огляди відях Гігі - занадто вони економлять на всьому.LiquidStorm: ↑ 11.12.2023 20:54я би брав Асус, Асрок або Гігабайт.
Для прикладу, профільна В450 плата від Асус має свіжий біос від кінця жовтня 2023 року, і це вже 4 реліз біоса за 2023 рік, не багфікси, а оновлення у зв'язку із виходом свіжих Agesa від AMD. А плата вийшла у 2020-му. В МСІ для бюджетних плат такого не побачиш.
-
l-m
Member
Це неправда.LiquidStorm: ↑ 14.12.2023 11:32 Для прикладу, профільна В450 плата від Асус має свіжий біос від кінця жовтня 2023 року, і це вже 4 реліз біоса за 2023 рік, не багфікси, а оновлення у зв'язку із виходом свіжих Agesa від AMD. А плата вийшла у 2020-му. В МСІ для бюджетних плат такого не побачиш.
Ось плата яка, наприклад, в мене була - https://ua.msi.com/Motherboard/B450M-MORTAR-MAX/support
Вийшла на рік раніше за вашу Асус, коштувала дешевше, понад рік як знята з виробництва, а всі оновлення досі є, як видно за лінком вище.
І взагалі для АМ4 плати від MSI були найкращими за співвідношенням функціональності/розгін/ціна.
Асрок повне унініє у всьому, Асус оверпрайс порізаний у моніторингу та дещо гірший розгін пам'яті, Гігабайт дивний біос та теж гірший розгін пам'яті.
Таке враження що ви відгуків про АМ5 начитались... але що тоді в рекомендаціях робить Асус?
-
LiquidStorm
Member
Якщо взяти дійсно бюджетну МСІ з лінійки, яку ви згадали https://www.msi.com/Motherboard/B450M-MORTAR/support то за 2023 там є єдиний біос, від травня місяця.l-m: ↑ 14.12.2023 23:59Це неправда.LiquidStorm: ↑ 14.12.2023 11:32 Для прикладу, профільна В450 плата від Асус має свіжий біос від кінця жовтня 2023 року, і це вже 4 реліз біоса за 2023 рік, не багфікси, а оновлення у зв'язку із виходом свіжих Agesa від AMD. А плата вийшла у 2020-му. В МСІ для бюджетних плат такого не побачиш.
Ось плата яка, наприклад, в мене була - https://ua.msi.com/Motherboard/B450M-MORTAR-MAX/support
Вийшла на рік раніше за вашу Асус, коштувала дешевше, понад рік як знята з виробництва
То ж решту зауважень - повз касу.
-
l-m
Member
Ніякого відношення до "дійсно бюджетних" B450M MORTAR без MAX немає, вона була дорожче за MAX, яка її замінила через рік.LiquidStorm: ↑ 16.12.2023 19:30Якщо взяти дійсно бюджетну МСІ з лінійки, яку ви згадали https://www.msi.com/Motherboard/B450M-MORTAR/support то за 2023 там є єдиний біос, від травня місяця.l-m: ↑ 14.12.2023 23:59
Це неправда.
Вийшла на рік раніше за вашу Асус, коштувала дешевше, понад рік як знята з виробництва
То ж решту зауважень - повз касу.
Її проблема в тому що МСІ по тупості ставила туди флеш під Біос малого об'єму, тому туди швидко перестав влазити весь функціонал (MAX підтримує, наприклад абсолютно всі Райзени від 1000 до 5000). Те, що МСІ ще тужиться з випуском хоч якихось оновлень для плати, яку зняла з виробництва 4 роки тому, не так й погано.
-
STARL1GHT
Member
Є реальні власники ASRock B650E PG Riptide WiFi? Цікавий ваш фідбек, якщо такі знайдуться.
- спойлер
- В гуглі та на інших ресурсах не забанили.
-
Melofon
Member
STARL1GHT
Её плюсы: pci-e 5.0 для видяки, 8 слоёв, 7 удвоенных фаз (60А) на ядра, минусы: третий слот м2 pci-e 3.0 х2, можно взять немного дешевле Gigabyte B650 Aorus Elite AX (не V2) но у неё соответственно pci-e 4.0 для видеокарты, те же 8 слоёв, 7 удвоенных фаз на ядра (правда транзисторы чуть поинтересней 70А инфенион) на ядра, нет минуса в виде обрезанного м2, тут один м2 5.0 х4 и два м2 4.0 х4, остальные различия по мелочи, гигабайт лучше гонит память если что.
Её плюсы: pci-e 5.0 для видяки, 8 слоёв, 7 удвоенных фаз (60А) на ядра, минусы: третий слот м2 pci-e 3.0 х2, можно взять немного дешевле Gigabyte B650 Aorus Elite AX (не V2) но у неё соответственно pci-e 4.0 для видеокарты, те же 8 слоёв, 7 удвоенных фаз на ядра (правда транзисторы чуть поинтересней 70А инфенион) на ядра, нет минуса в виде обрезанного м2, тут один м2 5.0 х4 и два м2 4.0 х4, остальные различия по мелочи, гигабайт лучше гонит память если что.
-
abcdeyka
Member
Отличная плата. Без геморроя. Взял по скидки с ебея за 180+20$ доставка.STARL1GHT: ↑ 20.12.2023 01:51 Є реальні власники ASRock B650E PG Riptide WiFi? Цікавий ваш фідбек, якщо такі знайдуться.
- спойлер
- В гуглі та на інших ресурсах не забанили.
-
Melofon
Member
abcdeyka
Ну, да, совсем без геморроя, то что я описал не в счёт, ну ладно, 5.0 сейчас и в ближайшем будущем не нужен для видеокарт ниже топовых, но для м2 х2 это считай в половину урезана скорость накопителя скоростью 3.0, помимо этого хуже врм, разгон памяти и по мелочи, как по мне лучше за практически те же деньги или дешевле аорус элит АХ чем эта плата от асрок, гига может даже брать высокие частоты памяти с четырьмя планками памяти, не говоря уже про две планки.
Ну, да, совсем без геморроя, то что я описал не в счёт, ну ладно, 5.0 сейчас и в ближайшем будущем не нужен для видеокарт ниже топовых, но для м2 х2 это считай в половину урезана скорость накопителя скоростью 3.0, помимо этого хуже врм, разгон памяти и по мелочи, как по мне лучше за практически те же деньги или дешевле аорус элит АХ чем эта плата от асрок, гига может даже брать высокие частоты памяти с четырьмя планками памяти, не говоря уже про две планки.
-
Rhizone
Member
Залишу невеликий початковий відгук про ASRock X670E PG Lightning.
По-перше, МП працює без будь-яких нюансів з пам'ятю Ripjaws S5 White (F5-6000J3040F16GX2-RS5W) у якої не має EXPO-профілю. В біосі просто обрав XMP-профіль. Щодо тренування пам'яті, то сам процес відбувся досить швидко, приблизно за одну хвилину. Після застосування XMP-профілю було ще одне тренування, наскільки я зрозумів, але часу зяйняло ще менше. Після цього завантаження до екрану віндовс відбувається дуже швидко. Десь на рівні моєї попередньої системи на AM4, а може навіть і швидше. До апгрейду начитався відгуків про дуже повільне завантаження навіть після тренування і був приємно здивований, що з цим ніяких нюансів немає. Біос, звісно, актуальний. У МП є писк дроселів, але вирішується це досить просто - треба тримати на фоні будь-яку програму для керування RGB. Не питайте мене, чому так На реддіті на цю тему вистачає повідомлень. В цілому, платою задоволений. За свою ціну це достойний варіант
По-перше, МП працює без будь-яких нюансів з пам'ятю Ripjaws S5 White (F5-6000J3040F16GX2-RS5W) у якої не має EXPO-профілю. В біосі просто обрав XMP-профіль. Щодо тренування пам'яті, то сам процес відбувся досить швидко, приблизно за одну хвилину. Після застосування XMP-профілю було ще одне тренування, наскільки я зрозумів, але часу зяйняло ще менше. Після цього завантаження до екрану віндовс відбувається дуже швидко. Десь на рівні моєї попередньої системи на AM4, а може навіть і швидше. До апгрейду начитався відгуків про дуже повільне завантаження навіть після тренування і був приємно здивований, що з цим ніяких нюансів немає. Біос, звісно, актуальний. У МП є писк дроселів, але вирішується це досить просто - треба тримати на фоні будь-яку програму для керування RGB. Не питайте мене, чому так На реддіті на цю тему вистачає повідомлень. В цілому, платою задоволений. За свою ціну це достойний варіант
-
l-m
Member
Тому що ця фігня не дає процу "розслабитися" - інший режим роботи ВРМ, у якому не пищить.Rhizone: ↑ 21.12.2023 12:34 У МП є писк дроселів, але вирішується це досить просто - треба тримати на фоні будь-яку програму для керування RGB. Не питайте мене, чому так
-
Rhizone
Member
l-m
Десь так на реддіті і пояснюють
Десь так на реддіті і пояснюють
-
nochnik89
Member
-
Mixx
Member
nochnik89
Даже без гугла ответ будет крайне прост - больше 70-90вт реального потребления (желательно в пике ) я бы туда не рискнул ставить на постоянку.
Даже без гугла ответ будет крайне прост - больше 70-90вт реального потребления (желательно в пике ) я бы туда не рискнул ставить на постоянку.
-
Avenger80
Member
Mixx
А как можно понять, по каким элементам? Охлаждение, как я понимаю, сбоку лежит (радиатор).
А как можно понять, по каким элементам? Охлаждение, как я понимаю, сбоку лежит (радиатор).
-
Denvys5
Member
nochnik89
SKU не пробивається (і на скріні тільки один з мосфетів, треба обидва дивитись)
Проте можна взяти вже відомий і популярний на АМ4 набір мосфетів від Nikos Semiconductor, PK616BA + PK632BA.
Так от, у конфігурації 4х(1хPK616BA + 2xPK632BA) + 2x(1хPK616BA + 2xPK632BA) його можна знайти на широкому переліку 3хх АМ4 дошок: B350 Tomahawk, B350M Pro-VDH, і т.д.
Проте на зображенні конфіругація 4х(1+1)+2х(1+1), що є значним спрощенням і без того слабкого стабілізатору.
Я взяв порахував тепловиділення врм на VCore для 4х(1хPK616BA + 1xPK632BA)
Для розуміння, 70А це стокові Ryzen 5 1600, Ryzen 5 3600 у багатопоточному навантаженні.
Тобто, навіть такі цпу вже на межі можливостей такої дошки; для довгострокових навантажень краще взагалі 4-ядерні чи цпу серії Е.
Повноцінні APU на таку дошку встановлювати прямо таки заборонено; Athlon 3000G, або GE серія, як максимум. Бо буде бабах по дуже слабкому VSOC.
Проте можна взяти вже відомий і популярний на АМ4 набір мосфетів від Nikos Semiconductor, PK616BA + PK632BA.
Так от, у конфігурації 4х(1хPK616BA + 2xPK632BA) + 2x(1хPK616BA + 2xPK632BA) його можна знайти на широкому переліку 3хх АМ4 дошок: B350 Tomahawk, B350M Pro-VDH, і т.д.
Проте на зображенні конфіругація 4х(1+1)+2х(1+1), що є значним спрощенням і без того слабкого стабілізатору.
Я взяв порахував тепловиділення врм на VCore для 4х(1хPK616BA + 1xPK632BA)
- спойлер
Для розуміння, 70А це стокові Ryzen 5 1600, Ryzen 5 3600 у багатопоточному навантаженні.
Тобто, навіть такі цпу вже на межі можливостей такої дошки; для довгострокових навантажень краще взагалі 4-ядерні чи цпу серії Е.
Повноцінні APU на таку дошку встановлювати прямо таки заборонено; Athlon 3000G, або GE серія, як максимум. Бо буде бабах по дуже слабкому VSOC.
-
Rezvan
Member
- спойлер
- Denvys5: ↑ 23.12.2023 11:47 nochnik89
Я взяв порахував тепловиділення врм на VCore для 4х(1хPK616BA + 1xPK632BA)- спойлер
-
nochnik89
Member
Там радиаторами накрыты элементы. Ну на этой мамке открыт лимит 95ват, стоит 3900х сейчас. Врм 80 градусов сзади платы пирометром. Вот и думаю почему мать простая и держит вроде нормально 95 ват. По спекам делл глянул - там вообще можно и камни пихать побольше, делл дает то гарантию 5 лет на свои компы готовые.
а по этой ?
Отправлено спустя 5 минут 28 секунд:
а по этой ?
Отправлено спустя 5 минут 28 секунд:
-
Melofon
Member
Такой простенький с виду врм спокойно будет держать в стоке полноценные АПУ типа 5600G или даже 5700G без перегрева если там есть хоть какой-то радиатор на мосфетах, и никакого бабах там не будет я уверен.Denvys5: ↑ 23.12.2023 11:47Тобто, навіть такі цпу вже на межі можливостей такої дошки; для довгострокових навантажень краще взагалі 4-ядерні чи цпу серії Е.