Всім привіт. Я не те шоб зовсім нуб в зборках ПК, збирав з нуля кілька машин до цього, навіть на православному зеоні з аліка, але підбирав щоб все працювало "з коробки", не заглиблювався в таймінги, вольтажі, частоти і турбо бусти.
Зараз зібрав 13400f + msi b760 + corsair vengeance 3600 cl16 8x4 + 2060 супер
Так от, я розумію що може поспішив з 4 модулями замість 2х16, і що в цій збірці треба докрутити налаштування.
Допоможіть будь ласка, чи варто залишати 4х8 чи краще обміняти на 16х2 доки є термін обміну; як мені налаштувати правильні таймінги, вольтажі і частоту (чи то для 4модулів чи 2); і що робити з турбо бустом? Бо без нього шось взагалі не весело. Буду дуже вдячний за будь-яку допомогу і рекомендації.
З.І. Вибачте якшо подібні топіки існують, на форумі новачок
Останні статті і огляди
Новини
Може поспішив з 4 модулями замість 2х16? Підкажіть плз
-
nooboslav
Junior
-
Klon
CG graphikos fan
nooboslav: ↑ 22.12.2023 10:40обміняти на 16х2 доки є термін обмін
4 плашки в простих материнках це дуже рандомна історія - десь норм, десь на мінімуму, десь вольтажу надо навалівати і тд...nooboslav: ↑ 22.12.2023 10:40поспішив з 4 модулями
-
Steelmax
Member
Разгон 4х8 лотерея, 2х16 намного стабильнее (и проще разгонять) и легко будет потом продать. XMP+частота дает значительный прирост, но для максимума или при нюансах надо делать руками - SKU памяти (желательно зная чипы) спрашивать как разгонять здесь. Про выбор что брать можно спросить здесь.nooboslav: ↑ 22.12.2023 10:40 Допоможіть будь ласка, чи варто залишати 4х8 чи краще обміняти на 16х2 доки є термін обміну
Ничего не надо с ним делать Все работает с коробкиі що робити з турбо бустом?
-
Artem_K
Member
nooboslav
Збирати з нуля 1700 систему на DDR 4... ну таке рішення. Хоча, якщо максимально економили то ок.
Звісно, що для контролера пам'яті 2 планки значно краще, ніж 4. Але якщо включили XMP-профіль та система проходить всі тести на 3600 МГц, то можна і залишити, але я би обміняв. І здається мені там буде режим gear 1:4, що не дуже.
Таймінги та вольтаж залежить від використаних виробником чипів, плати та контролера пам'яті в конкретному екземплярі процесора. Тому да, за посиланнями, що више, треба буде почитатися попитатися (ще добре написано на github та є переклад російською від i2hard) й потратити час на тестування.
Steelmax
Разгон 4 планок 3600 на 13400.. "Не верю" (с) Станиславский К.С.
Збирати з нуля 1700 систему на DDR 4... ну таке рішення. Хоча, якщо максимально економили то ок.
Звісно, що для контролера пам'яті 2 планки значно краще, ніж 4. Але якщо включили XMP-профіль та система проходить всі тести на 3600 МГц, то можна і залишити, але я би обміняв. І здається мені там буде режим gear 1:4, що не дуже.
Таймінги та вольтаж залежить від використаних виробником чипів, плати та контролера пам'яті в конкретному екземплярі процесора. Тому да, за посиланнями, що више, треба буде почитатися попитатися (ще добре написано на github та є переклад російською від i2hard) й потратити час на тестування.
Steelmax
-
nooboslav
Junior
Разгон 4х8 лотерея
і що робити з турбо бустом?
Ничего не надо с ним делать
та я мав на увазі ТБ проца) чи треба мені щось підкручувати чи просто увімкнути ТБ в біосі?
а з приводу ОЗП я за налаштування таймінгів і вольтажу більше.
Дякую за посилання)
Відправлено через 4 хвилини 4 секунди:
ну так, обирав що зараз оптимально по бюджету, та і по тестам якшо відверто бачив що ддр4 не набагато гірша за 5, при цьому коштує материнська+пам'ять в рази більше.Artem_K: ↑ 22.12.2023 12:44 nooboslavЗбирати з нуля 1700 систему на DDR 4... ну таке рішення. Хоча, якщо максимально економили то ок.
SteelmaxРазгон 4 планок 3600 на 13400.. "Не верю" (с) Станиславский К.С.
Я планки не збирався розганяти, просто поставити їх частоту і правильні таймінги) Чи для цього і треба ХМР включати?
Відправлено через 12 хвилин 52 секунди:
Тобто 2 з коробки будуть працювати?Klon: ↑ 22.12.2023 10:49.4 плашки в простих материнках це дуже рандомна історія - десь норм, десь на мінімуму, десь вольтажу надо навалівати і тд..
Чи навіть враховуючи налаштування таймінгів, 2 буде краще/швидше працювати?
-
everme
Member
Я дико извиняюсь, я просто читаю и у себя проверяю, а что это оно такое gear 1:4 и где посмотретьArtem_K: ↑ 22.12.2023 12:44 nooboslav
Steelmax
-
Artem_K
Member
nooboslav
Так, XMP треба включати для будь якої кількості планок, бо за замовчуванням всі вони стартують на JEDEC частотах (зазвичай це 2133-2400МГц). Так Ви найпростішим шляхом маєте отримати 3600 Cl16. А далі треба потестувати (testmem5 або ОCCT), бо 1) XMP це не 100% гарантія; 2) 4 високочастотних планки на молодшому процесорі.
everme
Это режим работы контроллера памяти в процессоре. Раньше он совпадал с частотой памяти, а с Zen2 и Rocket Lake появились делители для соотношения частот контроллера/ОЗУ. Это позволяет достигать больших частот, но ценой увеличения задержек. Они (делители) именуются Gear 1 (1:1), Gear 2 (1:2) и позже добавили еще и Gear 4 (1:4). Для DDR4 лучше Gear 1, а вот DDR5 к этому малочувствительна. Посмотреть текущий режим можно в правом верхнем углу в ASRock Timing Configurator.
Так, XMP треба включати для будь якої кількості планок, бо за замовчуванням всі вони стартують на JEDEC частотах (зазвичай це 2133-2400МГц). Так Ви найпростішим шляхом маєте отримати 3600 Cl16. А далі треба потестувати (testmem5 або ОCCT), бо 1) XMP це не 100% гарантія; 2) 4 високочастотних планки на молодшому процесорі.
everme
Это режим работы контроллера памяти в процессоре. Раньше он совпадал с частотой памяти, а с Zen2 и Rocket Lake появились делители для соотношения частот контроллера/ОЗУ. Это позволяет достигать больших частот, но ценой увеличения задержек. Они (делители) именуются Gear 1 (1:1), Gear 2 (1:2) и позже добавили еще и Gear 4 (1:4). Для DDR4 лучше Gear 1, а вот DDR5 к этому малочувствительна. Посмотреть текущий режим можно в правом верхнем углу в ASRock Timing Configurator.
-
waryag
Member
Ви поспішили з усим. +/- за ці ж гроші можно було взяти швидшу і більш перспективну систему з 7500ф на ддр5.nooboslav: ↑ 22.12.2023 10:40 Так от, я розумію що може поспішив з 4 модулями замість 2х16, і що в цій збірці треба докрутити налаштування.
-
EvgenyDET
Member
13400 имеет залоченный SA Voltage
Поэтому это большая лотерея, запустятся ли планки памяти, особенно, если их 4, с включенным XMP на своих частотах 3600 и будут ли стабильно работать.
Даже, если бы планок было бы две, - частота памяти 3600 на 13400 - это лотерея (все из-за залоченного SA Voltage).
Поэтому это большая лотерея, запустятся ли планки памяти, особенно, если их 4, с включенным XMP на своих частотах 3600 и будут ли стабильно работать.
Даже, если бы планок было бы две, - частота памяти 3600 на 13400 - это лотерея (все из-за залоченного SA Voltage).
-
nooboslav
Junior
EvgenyDET: ↑ 22.12.2023 19:17
дивно, я дивився порівняння різних проців, (на ддр4) і всі порівнювали 13400 з 2 планками на 3600, навіть на західному ютубі.Даже, если бы планок было бы две, - частота памяти 3600 на 13400 - это лотерея
Відправлено через 2 хвилини 23 секунди:от блін((waryag: ↑ 22.12.2023 19:11 Ви поспішили з усим. +/- за ці ж гроші можно було взяти швидшу і більш перспективну систему з 7500ф на ддр5.