Процессоры AMD Ryzen 7000-й серии (Raphael\Zen 4\5 nm\AM5)

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
unique-neon
Member

Повідомлення

voyt9: 16.12.2023 16:18Доречі mcr є в двух шляхах, додатково і же tweaker. Де треба вкл?
Не розумію про що мова. Якщо MCR вмикається з різних місць, то думаю що обидва місця його однаково вмикають.
Просто є ще опція для розгону пам'яті, на asrock'ах називається power down enable і по дефолту включена (думаю що і на інших платах) - трохи повільніше працює, ніж коли відключати.
І MCR працює тільки коли Power down enable включений (це вже на будь-яких платах).

Ну або другий варіант, можна відключити Power down enable і отримати трохи меншу cl затримку, але тоді не можна включати MCR.

Це при умові, що проблема у цьому.

Відправлено через 2 хвилини 10 секунд:
Тобто якщо у вас power down відключений, і при цьому включений mcr, то проблема в цьому швидше за все
Timedemo
Member

Повідомлення

voyt9: 16.12.2023 19:07
Timedemo: 16.12.2023 18:38

то може у Вас щось з дефектом? сбийте все в дефолт, і пам"ять і розгони всі. перевірте все в дефолті повному.
включився, доволі швидко, то що, тоді без розгону озу сидіти на 4800мгц?
ви знаэте точні параметри розгону пам"яті? асус цей має не тільки ХМП та ЕКСП профілі, він щей свої має запропонувать. мені більше подобаются ті що мамка пропонує.
voyt9
Member

Повідомлення

Timedemo: 16.12.2023 20:27 Та не знаю , думав достатньо включити експо (там їх декілька варіантів) і поставити частоту яка на озп була заявлена. Може таке бути, що 6000 не бере материнка?
Mixx
Member

Повідомлення

voyt9
Попробуйте поменять планки памяти местами, может помочь.

А вобще на ам5 асусах возможно все :gigi:

Может еще память быть на дубовом самсунге или микроне и просто на конкретной связке не держать стабильно свои 6000....
voyt9
Member

Повідомлення

Mixx: 16.12.2023 21:24 voyt9

Может еще память быть на дубовом самсунге или микроне и просто на конкретной связке не держать стабильно свои 6000....
Чому мені ніхто не сказав, що краще асус не брати😂
Пам'ять дійсно самунг, невже може бути, що навіть заявлену частоту не тримає((
Доречі допомагало включити пк, коли блок живлення вирубав повністю, але тільки на один раз
Mixx
Member

Повідомлення

voyt9
Самсунг и 6000 - уже сложно, на асусе, при неудачном раскладе - еще сложнее :gigi:

Відправлено через 3 хвилини 45 секунд:
voyt9
Попробуйте поменять местми планки. Если не поможет - ставьте 4800 и шейте биос последний, есть небольшой шанс, что что-то улучшили.

Если не биос не перетыкивание планок не даст результат - заходите в биос, врубаете експо, после чего вручную по 100мгц снижаете частоту, пока не начнет нормально грузиться и не будет 100% стабильно.

Как решить - купить память на хайниксе :gigi:

Відправлено через 1 хвилину 57 секунд:
voyt9
Еще нюанс важный - планки должны стоять во 2 и 4 слоте от сокета, иначе с частотами горе будет.
Hottoro
Member

Повідомлення

voyt9: 16.12.2023 21:52Пам'ять дійсно самунг, невже може бути, що навіть заявлену частоту не тримає
Якщо XMP профіль (я на 95% впевнений що ви використовуєте саме XMP профіль) та не входить до переліку рекомендованої виробником для використання з материнською платою, то не обов'язково повинна тримати.
Mixx
Member

Повідомлення

Hottoro
Там все сильно гірше, 6000-6200 якщо на 1.4в їде з кінськими таймінгами - вже добре.

Для самсунга варіант лише один, підвищувати вольтаж на контролер і пам'ять і вручну підбирати частоту і хочаб первички-вторички.
voyt9
Member

Повідомлення

Mixx: 16.12.2023 22:59 Еще нюанс важный - планки должны стоять во 2 и 4 слоте от сокета, иначе с частотами горе будет.
звісно планки в 2/4 слоті, все таки поміняв місцями, наче норм, та й біос оновив на всяк, взагалі супер швидко включився.. ну буду завтра тестити, поки радує, озу знизив до 5600 в docp tweaked / expo tweaked. Можливо завтра потестую просто з іншими режимами, щоб трималась на 6000, але думаю це не так суттєво, аби вмикався і стабільно працював, дякую всім за підказки. Вже думав тріщина може десь в платі абощо) ГГ

п.с Налаштовувати вручну/таймінги це вже не для мене)
Востаннє редагувалось 17.12.2023 00:04 користувачем voyt9, всього редагувалось 1 раз.
abcdeyka
Member

Повідомлення

Лучше вручную ввести тайминг и настройки чем использовать експо или хмп. Тогда проблем будет намного меньше. Так как при этих режимах часто идёт тренинг памяти . :shuffle:
voyt9
Member

Повідомлення

abcdeyka: 17.12.2023 00:02 Лучше вручную ввести тайминг и настройки чем использовать експо или хмп. Тогда проблем будет намного меньше. Так как при этих режимах часто идёт тренинг памяти . :shuffle:
ну дивись, просто мануал вибираю, і яку частоту/таймінги поставити, щоб просто стабільно працювало? є норм відео для нашого біоса?
abcdeyka
Member

Повідомлення

Пробуйте 34-40-40 остальные авто на 6000
При 1.4 v vsoc 1.3
Или ищите на каких таймингах при 1.4 будет стабильно в тм5 или ещё где-то...
Посмотрите руоверы там куча примеров.
У меня 2 комплекта памяти стабильно работает на 28-36-36/ 6000 или 30-38-38/6400 адай.
Начните с тех что смогут стабильно работать на нужной частоте. Посмотрите по поддержке вашей мп текущей памяти.... Сложно что-то посоветовать. Пробуйте запустить память на нужной частоте с любыми таймингами.... Главное словить стабильность :beer:

Отправлено спустя 3 минуты 8 секунд:
Вариант 2й продать свою память купить другую на hunix-a)
Или просто нормально довести до ума свою ...
vltk
Member

Повідомлення

voyt9
Сбросьте прежде всего ваш зентайминг.
https://zentimings.protonrom.com/
AndP
Member

Повідомлення

voyt9: 16.12.2023 21:52
куча обзоров что Асус, не совсем хорошо справляется с АМ5. Может уже пофиксили, но лучше не испытывать судьбу.
voyt9
Member

Повідомлення

AndP: 17.12.2023 01:00 я вже це зрозумів коли вперше зібрав пк на ам5 і зрозумів що мій 4790к був взагалі безпроблемним) але нічого, добре, що є тут кому підказати, будемо боротись з цими райзенами)
Hottoro
Member

Повідомлення

Mixx
У мене пам'ять Corsair на чипах Samsung працює на XMP 6000, але є нюанс, вона була у переліку рекомендованих виробником материнської плати.
Timedemo
Member

Повідомлення

voyt9: 16.12.2023 21:52
Mixx: 16.12.2023 21:24 voyt9

Пам'ять дійсно самунг, невже може бути, що навіть заявлену частоту не тримає((
Доречі допомагало включити пк, коли блок живлення вирубав повністю, але тільки на один раз
да не в асусе дело.
вы биос новый зашивали?
voyt9
Member

Повідомлення

Так, версію 1811 накатив.. ну може й правду ви кажете, але враження такі собі, коли не можна просто виставити очікувані параметри і спокійно користуватись пк. Сьогодні спробую таки ручними налаштуваннями виставити 6000
Timedemo
Member

Повідомлення

voyt9: 17.12.2023 10:28
Так, версію 1811 накатив.. ну може й правду ви кажете, але враження такі собі, коли не можна просто виставити очікувані параметри і спокійно користуватись пк. Сьогодні спробую таки ручними налаштуваннями виставити 6000
попробуйте профили те что асус предлагает там, не хмп, не экспо, а просто асус там предлагает пару профилей своих.
на крайняк попробуйте
5600 36-36-36-96 при 1,35
может просто сама память не хочет ехать, ЭКСПО и ХМП профиль это разгон, который никто не гарантирует.
a_z_z_y
Member

Повідомлення

voyt9
Якщо ручками забивати, ось 2 профіля EXPO з оперативки на самсунгах 5600с36 та 6000с36.
5600с36 expo tweaked
Зображення
6000с36 expo tweaked
Зображення
Expo tweaked це трошки покращене EXPO за рахунок REFI=65535. Можете сміливо користуватися!
Тільки один цей параметр дає -6нс та десь +5% швидкостей Read/Write/Copy.
На звичайному EXPO профілі REFI=11677 стоїть.
Відповісти