Что выбрать? Видеокарты + FAQ

Видеокарты, графические процессоры, драйверы
Відповісти
Автор
Повідомлення
StasTODD
Advanced Member

Повідомлення

Данная ветка посвящена обсуждению различных вопросов связанных с выбором видеокарт.
FAQ:
В: На какие параметры стоит обратить внимание при покупки видеокарты?
О: Стоит обратить внимание на:
1) Объем видео памяти
2) Ширину шины
3) Количество шейдеров
4) Соответственно на частоты компонентов (Видеопамять, GPU, универсальные шейдеры)
5) Энергопотребление
6) В некоторых случаях на тепловыделение.

В: В чем отличие между производителями видеокарт напр. ASUS, MSI, XFX и т.д.?
О: Карты могут отличатся:
1) Комплектом поставки (Игры, переходники, клиенты на скачивания и т.д.)
2) Системой охлаждения
3) Наличием "отборных" чипов, у которых выше разгонный потенциал
4) Разгоном от производителя
5) Разводкой компонентов на РСВ
6) Гарантией от производителя.

В: Совместимы ли видеокарты с интерфейсом PCI-Express 2.0/3.0 с материнскими платами с интерфейсом PCI-Express 1.0 и наоборот?
О: Совместимы. Вот результаты тестов.

В: Карты с каким объемом памяти стоит брать для современных игр?
О: 3Gb - 11Gb
Обзоры и сравнительные тесты:

Тут можно сравнить все карты. (Данное сравнение не даст вам точной информации, так что стоит обратить внимание на материалы лаборатории overclockers.ua)
Обзоры и тесты карт в лаборатории overclockers.ua

Уточнить цены можно тут: http://hotline.ua

Оффтоп строго наказуем, поныть о стоимости и отсутствии наличия - Стоимость комплектухи: прогнозы, мысли, размышления
Покупка б/у видеокарты: стоит-ли и прочие вопросы

Хотите получить адекватные рекомендации - укажите разрешение вашего монитора и желаемое количество кадров, основные игры.
Остальную конфигурацию - по желанию

P.S. ВСЕМ "РАСКРЫВАТЕЛЯМ" ЧИТАТЬ ОБЯЗАТЕЛЬНО! viewtopic.php?p=2761824#p2761824 .
Востаннє редагувалось 31.07.2010 02:49 користувачем StasTODD, всього редагувалось 7 разів.
Kirakishou
Member

Повідомлення

Nouriel
1. Типу шанс на те, що вона накриється — менший. Зі слів тих, хто займається ремонтами карт, а не зі слів фанатів того чи іншого табору.
2. З ціною до 10к конкурента для 3070 немає.
3. Як власник карти від амд, я привів в приклад два недоліка з доказами, які на даний момент є в картах від амд і які можуть викликати дискомфорт особисто у мене — не працює обмеження в 60 кадрів і білий курсор. На курсор мені плювати, бо я майже не користуюсь хромом. А от лок на 60 фпс у нвідії мені дуже подобається, бо він працює не тільки в іграх, де і так можна виставити частоту оновлення, а взагалі скрізь.
Slow fade
Junior

Повідомлення

3060 на 12 Єдиний нормальний варіант під 5600g?
Nortrom
Member

Повідомлення

білий курсор
На всех сайтах или этом? Бо и на НВ тоже иногда вылазит невидимый курсор :)
А от лок на 60 фпс у нвідії мені дуже подобається, бо він працює не тільки в іграх, де і так можна виставити частоту оновлення, а взагалі скрізь.
многие пишут, что им это помогло.
I was having the same issue, to solve it I had to pull up global graphics in Radeon and turn off frame rate target control.
Kirakishou
Member

Повідомлення

Nortrom
У меня на нвидия такого не было. На нвидия года два или три назад были другие проблемы, но там непонятно то ли это проблемы нвидия, то ли проблемы хрома. Если было включено аппаратное ускорение, то на ютубе и в стиме крашился хром, а вместе с хромом крашилась винда. ПК тупо зависал, помогал только сброс. Решил тогда для себя эту проблему переключив вывод в хроме на опенгл и написал об том на форуме хрома. Помнится, мой топик тогда модератор прикрепил как совет по временному решению проблемы. Насчет лока - поверьте, я перепробовал все. Потому что у меня на работе карта свистит дросселями и я хотел ограничить фпс везде, а не только в играх. На нвидия эта работает везде и я думал, что на амд должно быть так же, но на амд оно работает только в 3д приложениях.
Или например другой косяк от амд — я Вам могу привести в пример свои посты на том же форуме амд, откуда Вы привели цитату, о том, что на б450 чипсет не устанавливаются драйвера. Они более чем полгода не могли понять, что от них хотят. Только потом выпустили рабочий инсталлятор, где в чейджлогах было указано, что пофиксли установку на системах с кириллицей и каким-то китайским языком - то ли традиционным, то ли упрощенным. Уже не помню точно. И то я уверен, что если бы не китайцы им пожаловались, они бы до сих пор чинили инсталлятор дров на б450 чипсет.
Поверьте, я не являюсь фанатом какой-то определенной компании, я покупаю то, что мне выгодно и удобно. У меня на работе процессор от интел в связке с видеокартой от амд, дома райзен с нвидией. И процессоры от амд мне сейчас нравятся больше, я планирую заменить на работе процессор на райзен, материнскую плату я уже приобрел. Но вот насчет видеокарт я не могу врать сам себе. У меня вызывают дискомфорт такие вот мелкие косяки, на которые большинству плевать, потому что им видеокарта нужна в первую очередь для игр.
Мне несколько постов назад накидали минусов, но кто из этих людей согласился бы компенсировать часть стоимости б/у видеокарты от амд, если бы она и правда накрылась в течении месяца? Никто. Или Вы думаете, если бы у меня нвидия накрылась, я бы об этом не написал в эту тему?
l-m
Member

Повідомлення

Kirakishou: 13.11.2023 16:39 Я теж думав взяти вживану 6800ХТ, але потім подивився на неї огляди не від гравців, а від ремонтників, і передумав. Якщо брати вживану, то краще нвідію.
Якщо "ремонтники" це русня вік-офф, чи як його, то Нвідію він може відремонтувати (читай заробити), а Радеони — ні, бо для них немає донорів чіпів ГПУ. А немає, бо Радеонів значно менше було виготовлено та у них самі плати та об'язка більш надійні, тобто немає бази для "канібалізму".
Здається він навіть і не приховував своєї мотивації рекомендувати Нвідію.
dozorx
Member

Повідомлення

Мое почтение. Помогите советом)
Есть 3070, на 10700 и мониток 144\2к. Играя в киберпанк к моему огорчению пришлось скрутить качество графики для приемлимого фпс.

Хочу себе сделать подарок и обновиться по принципу цена-качество-ликвидность 100-144 фпс)) и возможно пропустить одно обновление видеокарт. Проц поменяю на следующем или через одно поколение.
На выбор смотрю 4070ti недостатко 12 памяти.
7900 gre xt xtx. признаюсь, за ХТХ жаба 44т платить.

Кто что посоветует для комфортного 2к на около 144 фпс.

PS на лучи все равно. в ближайшем поколение думаю мі их снвоа не увидим.
Kirakishou
Member

Повідомлення

l-m
Не тільки він. Я подивився декілька його відео, а потім ті відео, які ютуб рекомендував про вибір амд чи нвідія. Добре, припустимо він бреше і радеони 5000 та 6000 надійні. Але в мене є власний досвід використання відеокарт як від нвідія, так і від АТІ/амд. Особисто у мене не було проблемних нвідія. У мого двоюрідного брата нова ZOTAC 3060 через місяць роботи посипала артефактами, він віддав її по гарантії. Якщо Ви почекаєте, я можу пошукати і сфотографувати Sapphire Radeon HD 3870 у топовому виконанні з дівчиною, схожою на Лару Крофт на прозорому кожусі відеокарти і HD4850 Palit Sonic. Перша не відпрацювала навіть гарантійний термін і почала артефачити, причому артефачила саме пам'ять динамічними синіми і червоними крапками і тільки в деяких іграх та в деяких відеоплеєрах, тому мені відмовили її ремонтувати. Я купував її собі на день народження в Черкасах в магазині Brain, який був колись розташований навпроти будинку торгівлі. Відеокарта 4850 — мого двоюрідного брата, він мені її подарував. Вона відпрацювала гарантійний термін, але потім у неї відвалився графічний процесор, вона артефачить статичними полосами. Я залишив їх собі на пам'ять, вони в мене вдома. Ще вдома є відеокарта GeForce 210 від Inno3D, повністю робоча. Всі решту своїх відеокарт я використав або на роботі— наприклад, поставив в комп’ютер свого керівника GeForce 9600 GT, бо він грає в старі ігри типу Return to Castle Wolfenstein, Delta Force, перші Call of Duty, а бухгалтерія не дасть гроші на придбання відеокарти. Або віддав родичам чи далеким родичам, як от наприклад сину нової жінки мого батька. Про старі відеокарті від АТІ я нічого поганого не скажу, у мене їх було, якщо мені не зраджує пам'ять, дві. Radeon X550 від ASUS до сих пір працює у батькових нових родичів в моєму старому комп’ютері. Правда, я замінив на ній кулер, ще коли сам нею користувався.
Тобто якщо взяти тільки свій досвід використання – проблеми з залізом у відеокарт від амд були, від нвідія — ні.
Вам сфотографувати відеокарти чи повірите на слово? Якщо треба фотографію, то я можу зробити, відеокарти у мене в дивані.
Це не я поставив Вам мінус, я доросла людина і не мінусую людей за їх переконання.
Nortrom
Member

Повідомлення

. У мого двоюрідного брата нова ZOTAC 3060 через місяць роботи посипала артефактами, він віддав її по гарантії.
Ну у меня лично за всю историю 3 Geforce сгорело, и 0 радиков, но всеравно беру, то что лучше по price perfomance.

Ну UE5 игры никто не даст щас 2к@144. В вашем случае 7900XT, если жаба давит на XTX
на лучи все равно. в ближайшем поколение думаю мі их снвоа не увидим.
До PS6 забудьте. Консоли всегда база, и разработчики от них отталкиваются, поэтому UE5 будет доминирующим движком.
Но будет интересно на Аватар глянут, там нету режима без РТ, что на консолях, что на ПК
Melofon
Member

Повідомлення

LevkoMorj: 13.11.2023 09:08 Melofon, что просиходит в игре, когда не хватает видеопамяти ? Насколько мне известно, есть два сценария:

1. Падение фпс, статтеры, фризы
2. Ухудшение графики

Почему ты не можешь признать, что 8 гигов видеопамяти мало даже для фулхд ? Много есть игр, где это уже происходит
Я не говорю что этого достаточно , но ты просто не понимаешь как работает новая архитектура у которой в разы больше кэша и она намного лучше справляется с нехваткой памяти чем прошлая, но ты мат. часть не изучал и до тебя это не доходит, я веду к тому что все равно лучше купить 4060 чем 3060 даже учитывая то что памяти у неё меньше и ФГ будет работать стабильно даже при нехватке видеопамяти просто потому что её в таком случае нивелирует жирный кэш, твои доводы, нет, скорее предположения ниочём раз ты даже не знаешь мат. часть, ты даже не знаешь как работает эта генерация кадров чтоб что-то рассказывать даже школьникам.
daesz
Member

Повідомлення

Kirakishou,
я все ще схиляюсь до проблеми з конкретним драйвером. Перший скрім з фрейм локом на 60, другий без, на лого самого хонкая 60, на самому першому лого хойоверсу воно не встигає чомусь захопити і продовжує показувати N/A, ті що й на робочому столі показує. Думав щоб точно виключити погрішість спробувати через аіду, але вона взагалі показує 0 і на робочому, і в іграх, і з фпс локом, і без.
(нарешті розібрався як скрінити оверлей адреналіна, там є функція "відображати на відео/стрімі)
спойлер
Зображення

Зображення
Kirakishou
Member

Повідомлення

daesz
В цій грі обмеження самої гри працює зі старту, я перевіряв. Ось я зараз вимкнув обмеження в панелі керування нвідія, сама гра ці заставки лочить на 60 кадрів.
Запустіть геншин, якщо він у Вас встановлений, там чітко видно, що обмеження на амд не працює. Стар рейл не підходить для перевірки, ця гра нормально зроблена.
спойлер
2023-11-13_230014.jpg
Відправлено через 19 хвилин 23 секунди:
Я пробую знайти фотографії, які я робив перед тим, як повертав RX 5600 XT по гарантії, яка через місяць після покупки крашилась при спробі встановити драйвер, але не знайшов. Її тоді поміняли по гарантії і вона зараз працює в комп’ютері куми моєї матері.
daesz
Member

Повідомлення

Kirakishou: 13.11.2023 23:24 daesz
В цій грі обмеження самої гри працює зі старту, я перевіряв. Ось я зараз вимкнув обмеження в панелі керування нвідія, сама гра ці заставки лочить на 60 кадрів.
Запустіть геншин, якщо він у Вас встановлений, там чітко видно, що обмеження на амд не працює. Стар рейл не підходить для перевірки, ця гра нормально зроблена.
спойлер
2023-11-13_230014.jpg
Зрозумів :up:Геншина немаю щоб провірити :\
Востаннє редагувалось 13.11.2023 23:45 користувачем daesz, всього редагувалось 1 раз.
Евгений King
Member

Повідомлення

dozorx: 13.11.2023 20:45 Мое почтение. Помогите советом)
Есть 3070, на 10700 и мониток 144\2к. Играя в киберпанк к моему огорчению пришлось скрутить качество графики для приемлимого фпс.

Хочу себе сделать подарок и обновиться по принципу цена-качество-ликвидность 100-144 фпс)) и возможно пропустить одно обновление видеокарт. Проц поменяю на следующем или через одно поколение.

Не зрозуміло що ви хочете...
3070 без RT на ультрах з DLSS Quality видає 70-75 кадрів... Невже цього замало?)
Якщо прямо реально не цікаві RT, можете звичайно ризикнути взяти AMD карту, проте тоді краще брати вже 7900XT, 7900GRE по перше OEM з китаю без гарантії буде, по друге вона всього лише на 5% краще за 7800XT.
dozorx
Member

Повідомлення

Евгений King: 13.11.2023 23:45
dozorx: 13.11.2023 20:45 Мое почтение. Помогите советом)

3070 без RT на ультрах з DLSS Quality видає 70-75 кадрів... Невже цього замало?)
Якщо прямо реально не цікаві RT, можете звичайно ризикнути взяти AMD карту, проте тоді краще брати вже 7900XT, 7900GRE по перше OEM з китаю без гарантії буде, по друге вона всього лише на 5% краще за 7800XT.
Замало. Неприємно бачити просідання ФПС в складних моментах... або мінімізувати графіку( а хочеться виправдати 144 герц монітора)
7900gre приємне бюджетне рішення тести дивився хоч їх і мало... наразі топ стори в Києві дають 3 роки гарантії. мені було б достатньо)
а вибір 7900gre за 27.5 тгрн та 7800xt 26,5 тгрн мені здається очевидним, хіба що я не користувався картами амд років так 15 і не знаю як так з дровами для нових моделей)
daesz
Member

Повідомлення

dozorx: 14.11.2023 01:06 Замало. Неприємно бачити просідання ФПС в складних моментах... або мінімізувати графіку( а хочеться виправдати 144 герц монітора)
7900gre приємне бюджетне рішення тести дивився хоч їх і мало... наразі топ стори в Києві дають 3 роки гарантії. мені було б достатньо)
а вибір 7900gre за 27.5 тгрн та 7800xt 26,5 тгрн мені здається очевидним, хіба що я не користувався картами амд років так 15 і не знаю як так з дровами для нових моделей)
Не доречне порівняння. 7900гре - це реф, 7800хт у реф виконанні коштує 24.900, різниця 2.700, а не тисяча.

При тому реф на 7900гре виготовляє XFX, а на 7800хт - сапфір ;)
Vlaad13
Member

Повідомлення

dozorx: 14.11.2023 01:06
Евгений King: 13.11.2023 23:45

Замало. Неприємно бачити просідання ФПС в складних моментах... або мінімізувати графіку( а хочеться виправдати 144 герц монітора)
7800хт сила - 7900gre могила :-P
GreenMile
Member

Повідомлення

dozorx: 13.11.2023 20:45 На выбор смотрю 4070ti недостатко 12 памяти.
.
Почалось :facepalm:
Vader
Member

Повідомлення

Вот думаю,купить сейчас 4080 или подождать 4080 супер?Интересно какая разница в цене и производительности будет :-/
GreenMile
Member

Повідомлення

Vader: 14.11.2023 10:50 Вот думаю,купить сейчас 4080 или подождать 4080 супер?Интересно какая разница в цене и производительности будет :-/
Судячи по чуткам, не дуже там прямо різниця буде, але чекати ще місяці 4, не менше. Обіцяли представити на початку 2024, плюс ще місяць-два поки ціни стабілізуються (це якщо курс долара не попливе). Короч, якщо вже зараз кара потрібна то і купляти зараз, якщо не пече і можна перебитись, то чекати. Але так все життя прочекати можна, бо там уже ще трохи почекати і 5000 серія на горизонті :laugh:
Entar
Member

Повідомлення

dozorx: 14.11.2023 01:06 Замало. Неприємно бачити просідання ФПС в складних моментах... або мінімізувати графіку( а хочеться виправдати 144 герц монітора)
А виправдання 144 герц - ця ціль веде до якості життя ? Тобто, ви дійсно кайфу більше ловите коли 144 фпс, а не 75, суттєво? Якщо таке, і при цьому хочеться на ультра грати, то 4080 як мінімум. Ну і поекспериментувати можна з dlss/фрейм генератором.
На мій особистий смак, якщо грошей не over 9000, інвестувавши кошти в телевізор побільше/покраще, 4К ітд, то навіть з нижчим фпс можна отримати більше задоволення, але то особистий досвід.
Відповісти