Выбор ноута AMD vs Intel, help)

Все вопросы о ноутбуках
Автор
Повідомлення
justkrik
Junior

Повідомлення

Всем доброго времени суток.
Не могу определиться с выбором игрового ноутбука, а именно:
Intel Core i7 13700HX против AMD Ryzen 7 7745HX

Lenovo Legion Pro 5 16IRX8 [5 16IRX8 82WK0069US]
против
Lenovo Legion Pro 5 16ARX8 (82WM0082RM)

В общем под свой бюджет нашёл данный ноутбук т.к. в нем есть 4070, +- хороший проц(на сколько я понимаю) и 32 гб. Смущает следующее, в райзене там частота озу 5200 по сравнению с интелом 4800 при тех же условиях, а по сравнению в ютубе увидел, что 5200 лучше на 10% от 4800. Хочется не прогадать с выбором, т.к. я профан и для меня 5200 + ryzen лучше чем интел 4800 (я понимаю, что производительность intel повыше будет чем ryzen).
Буду благодарен за разьяснение или сожет вообще подскажите за эти деньги ноут для игр получше. :beer:
arkadiilem0n
Member

Повідомлення

Доброго

Оперативка - то така річ, яку можна апгрейдити (особливо в ігрових ноутах), тому це не має бути єдиним критерієм для підбору ноутбуку :learn:

По Лєновікам, мій кєнт, який є майстером з сервісного центру у Львові, каже, що якби не вони, то сервіс би збанкрутів :laugh: Тут без хейту до власників та бренду в цілому, але сам був власником двох лєново (правда середньобюджетних, а не ігрових/преміум) і обидва були в СЦ на гарантії :gigi:

Інший кєнт користується Asus ROG Zephyrus і дуже задоволений. Тому зі свого боку міг би на основі його відгуку порекомендувати саме цю лінійку, якщо вона по бюджету підходить :)
Klon
CG graphikos fan

Повідомлення

arkadiilem0n: 28.10.2023 23:24що якби не вони, то сервіс би збанкрутів

бо дешево і ліміти ТДП були кращі ніж у конкурентів, то всі іх брали кучами в 21\22 роках і "жаріли" їх без лімітів фпс (якщо екран 144\165Ггц, то це 99% що 100% завантаження відеокарти і процу).
Ще в 21\22 рр ремонтники\мамкини геймери не чули про термопасту з фазовим переходом , а розбирали - ляпали геймерську МХ4 і все там піджарювалось (і хитрі майстри як раз і заробляли на перемазке МХсом кожні пару місяців).
і з цього "ужарівается" врм відеокарти, відяшка відпадали і тд, інші проблеми там як і у всіх (Нітро\Зеті і тд).
Да і в цілому - ігровий ноут при роботі в 100% живе недовго, якщо чутка знизити тдп\виставити лімити в іграшках - то буде жити довго (до значних косяків заліза, як і декстоп)

justkrik
я б на проц не дивився, а докинув би в відеокарту (якщо треба іграти або рендерити), бо в ноутах 4070 це не декстопна 4070, а щось незрозуміло, краще докинути до 4080+, а проц дивиться від завдань.
Lucas55
Member
Звідки: Сверхскопление Ланиакея Местная группа галактик Млечный Путь Солнечная система планета Земля

Повідомлення

justkrik: 28.10.2023 22:44Всем доброго времени суток.
Не могу определиться с выбором игрового ноутбука, а именно:
Intel Core i7 13700HX против AMD Ryzen 7 7745HX
Core i7 13700HX Розблокований проц і його можна андервольтити - і це значна перевага. А от у амд все трохи складніше, до недавно не було ні одного підтвердженого випадку андервольту мобільних Райзенів, але тут на одному каналі спробували це зробити. Тестовий проц Ryzen 9 7945HX, але та прога значно обмеженіша ніж те шо є у Інтела. Також він порівнював його з конкурентом від інтела i9-13980HX. Але треба нагадати шо у Ryzen 9 7945HX цілих 16 ядер, на відміну від Ryzen 7 7745HX, у якого тільки 8. Відео нижче, там багато тестів і т.д.
спойлер

А також детальний тест Legion Pro 5 на базі Ryzen 7 7745HX, на якому видно як проц гріється до 100 градусів
спойлер

Крім того треба мати на увазі шо не всі Легіони мають доступ до розблокованого біосу, або дають змогу його розблокувати, для того шоб увімкнути Андервольт.
До прикладу у Lenovo Legion Pro 7i ми бачимо, що є повний доступ до налаштувань біосу, Оверклоку, та андервольту
спойлер

А також у будь якого ноутбука MSI є такий доступ.

І не рекомендую вам слухати некомпетентних коментаторів, які порівнюють Asus ROG Zephyrus з Легіоном. Zephyrus - це зовсім інший клас ноутбуків. Вони тонкі, легкі, гарячі, мають менші ліміти потужності цпц і гпу. Їх можна порівнювати хіба шо з MSI серії GS Stealth.
Тоді як Legion Pro 5 конкурент пред-топу від MSI GE67\68 та серії GP, або Scar від Асуса.

А також передам привіт тим знайомим ремонтникам, у Львові. Так як у Асуса є масова проблема з прогаром мосфетів відеокарти, які вбивають як відео пам'ять так і сам гпу
спойлер
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

А ще чудєсні лєновкі досі працюють в кацапстані, тож купляйте-купляйте.
STARL1GHT
Member

Повідомлення

Подивіться в сторону Acer Predator.
justkrik
Junior

Повідомлення

Благодарю комментаторов, отдельная благодарность компетентным :beer: ! Не думал, что такая сложность поиграть на ноуте. :idea:
Lucas55
Member
Звідки: Сверхскопление Ланиакея Местная группа галактик Млечный Путь Солнечная система планета Земля

Повідомлення

justkrik: 29.10.2023 12:02Благодарю комментаторов, отдельная благодарность компетентным ! Не думал, что такая сложность поиграть на ноуте.
та ні, пограти не важко. Тут тільки питання - чи потрібен вам розширений доступ до можливостей і налаштувань ноутбука. Бо для деяких користувачів (ентузіастів) це критично і проблематично, а іншим зовсім не потрібно.
Якшо всі ці пониження напруги і зміна частоти вам не цікаві, тоді великої різниці не має. І будь який з цих проців дуже потужний і продуктивний, для ігор із запасом на довгий час :)
justkrik
Junior

Повідомлення

Дякую!)
В общем, что б поиграть на данном ноуте 3 - 4 часа это не проблема, а вот целый день - да. Судя по выше указанным комментариям, если я правильно понял, то на ноуте необходимо выставить каким-то образом 90% мощности и играть, не заморачиваясь.
Lucas55
Member

Повідомлення

justkrik: 29.10.2023 12:56Дякую!)
В общем, что б поиграть на данном ноуте 3 - 4 часа это не проблема, а вот целый день - да. Судя по выше указанным комментариям, если я правильно понял, то на ноуте необходимо выставить каким-то образом 90% мощности и играть, не заморачиваясь.
якшо вам потрібно менше потужності - тоді так можна виставляти скільки завгодно. Зараз майже у кожного ноута у фірмовій прозі є декілька режимів роботи, наприклад - економний, збалансований і продуктивний. Просто виставляєте потрібний і граєте (якшо дуже просто і без заморочок). Але якшо ви маєте на увазі грати від акумулятора - тоді багато ви не пограєте, тому шо акум не зможе дати тієї потужності шо розетка, проста фізика :)

Отправлено спустя 11 минут 32 секунды:
А якшо мається на увазі Ручна зміна лімітів, андервольт, частота - то це те, про шо я казав з самого початку (це для ентузіастів), які хочуть довго і детально колупатися в налаштуваннях ноутбука.

Якшо ви про це - " при роботі в 100% живе недовго " То не Факт. У будь яких ноутів, як дорогих так і дешевих є таке поняття як Брак. І навіть дорогий потужний ноут може згоріти через 1 день роботи при 50 % своєї потужності. А інший буде працювати навіть при 115% довгі роки. Як таке можливо ? Є такі ноути в яких доступний Розгін, наприклад проци с індексом HK або HX можуть працювти на частоті вищій ніж турбо, за допомогою розгону. Так само в деякий ноутбуках доступний розгін відеокарти. Так ще багато залежить від СО, ТІ, режиму експлуатації, температури в приміщенні і т.д.
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Ноутбук це компроміс. Ви погоджуєтесь на більший нагрів, дещо меншу продуктивність щоб отримати комп'ютер в більш компактному вигляді.
Наприклад мій профільний НР з моменту покупки одразу був гарячий і шумний. Зміна заводського ТІ на пасту мх4 не допомогла зовсім. І лише фазовий перехід дозволив збити температуру з 92-95 градусів до 80-82. 3054 працює до 65 градусів, дуже прохолодна. Знизився шум, палмрест став більш прохолодний.
До чого я це - що не буває таких ноутів 2кг що купив і він тобі працює. Ноутбук із достатнім охладом і коштує дорожче та й важить більше. Тож повертаємося до того що це девайс компроміс. ;)
Klon
CG graphikos fan

Повідомлення

Lucas55: 29.10.2023 13:13Якшо ви про це - " при роботі в 100% живе недовго " То не Факт. У будь яких ноутів, як дорогих так і дешевих є таке поняття як Брак. І навіть дорогий потужний ноут може згоріти через 1 день роботи при 50 % своєї потужності. А інший буде працювати навіть при 115% довгі роки. Як таке можливо ? Є такі ноути в яких доступний Розгін, наприклад проци с індексом HK або HX можуть працювти на частоті вищій ніж турбо, за допомогою розгону. Так само в деякий ноутбуках доступний розгін відеокарти. Так ще багато залежить від СО, ТІ, режиму експлуатації, температури в приміщенні і т.д.
тут я мав на увазі по 20 часів геймерства\майнінгу з температурами в 90-100градусів. Виробники пишуть що це норма, але всі ж понімають що таке використання це "стресс" для заліза і якщо там інженерами\виробниками чутка "косячне" - то ймовірність поломки сильно збільшується.

І за режими + , я на своїх Легіонах ніколи не грав в червоному режимі - з максимальними ТДП, тільки для своїх тестів, а в більшості випадків в синьому\білому (ну в мене ще ігри слабенькі, та я обмежив їх до 60 фпс (екрани по 144ггц) і по 60 градусів температура з тихими вентилями.

justkrik
все не так страшно, просто дивиться іноді температури, і якщо там 100 градусів - знижуєте налаштування гри\вмикаєте 60фпс.
Дивиться від гри :up:
ImperiumAeternum
Member

Повідомлення

Если автономность — АМД
Если игры — АМД
Если работа — Интел

Отправлено спустя 2 минуты 18 секунд:
justkrik: 29.10.2023 12:56 то на ноуте необходимо выставить каким-то образом 90% мощности и играть, не заморачиваясь.
На Легионах бьешь пару раз Fn+Q, кнопка включения загорается белым. Все, у тебя 90% мощности, никакие сторонние проги или биос открывать не надо.
justkrik
Junior

Повідомлення

Ещё раз выражаю благодарность всем, кто отозвался. :beer: :beer: :beer: Да, мне просто поиграть время от времени. Так сказать отдохнуть и расслабиться. Когда был пк не задумывался о времени и т.д.
В принципе я получил ответ на свой вопрос. В плане замены взглядов на 4080 - не те деньги. Я итак перепрыгнул с 4060 на 4070. Судя по лимиту финансов и набор характеристик таких как яркость экрана, hdr, 32 озу, амд проц и 4070 - думаю хватит поиграть и посмотреть фильмы. :gigi:
Остаётся маленькое уточнение "играть от сети" не сильно ли повредит это ноутбуку, а точнее батареи? Я даже опасаюсь касаться темы батареи ноута... :-/

Відправлено через 1 хвилину 53 секунди:
ImperiumAeternum: 29.10.2023 16:35 Если автономность — АМД
Если игры — АМД
Если работа — Интел

Спасибо, это мега лаконично! Главное понятно))) :beer: :super:
Lucas55
Member

Повідомлення

Klon: 29.10.2023 16:26тут я мав на увазі по 20 часів геймерства\майнінгу з температурами в 90-100градусів. Виробники пишуть що це норма, але всі ж понімають що таке використання це "стресс" для заліза і якщо там інженерами\виробниками чутка "косячне" - то ймовірність поломки сильно збільшується
Повністю з вами згоден :) Це вже більше, я б сказав, відноситься до категорії особистого відношення до техніки, речей. Ну тобто одні користувачі бережно, охайно відносяться до своїх речей, здують пилинки. А інші кидають на підлогу, штовхають ногами, забивають цвяхи (ну це якшо зовсім грубо порівнювати) :D

Але 20 годин геймінгу ? :laugh: ну це яким маніяком треба бути ? :lol: Людині ж треба ще поспати, поїсти, про роботу я взагалі мовчу. А в добі всього лиш 24 години :D

Отправлено спустя 9 минут :
Klon: 29.10.2023 16:26І за режими + , я на своїх Легіонах ніколи не грав в червоному режимі - з максимальними ТДП, тільки для своїх тестів, а в більшості випадків в синьому\білому (ну в мене ще ігри слабенькі, та я обмежив їх до 60 фпс (екрани по 144ггц) і по 60 градусів температура з тихими вентилями.
Дуже подобається цей маленький вогник, який сигналізує індикацію режиму продуктивності у Легіонах, так мінімалістично, лаконічно і гарно :) :up:

Отправлено спустя 25 минут :
ImperiumAeternum: 29.10.2023 16:35Если автономность — АМД
Если игры — АМД
Если работа — Интел
1. Згоден абсолютно.
2. Спірно, а в ноутбуках тим паче. Особливо якшо не можеш нормально регулювати частоту і абсолютно не можеш регулювати напругу проца, шо в свою чергу впливає на тдп, а далі на температуру, а далі на троттлінг і нарешті фпс. І до цього додається ще й переважна заточеність ноутбучного софту під інтеловські проци. То в даному випадку Інтел виграє.
3. Робота яка саме ? Якшо в цій роботі використовується браузер і ютуб, то кодеки встройки АМД виграють у Інтела. Якшо це кодування, чи монтаж - знову встройка Амд втирає носа інтеловській. Може якась інша

Отправлено спустя 52 минуты 50 секунд:
justkrik: 29.10.2023 21:45Остаётся маленькое уточнение "играть от сети" не сильно ли повредит это ноутбуку, а точнее батареи? Я даже опасаюсь касаться темы батареи ноута...
Можете не хвилюватись з цього приводу, так як у Леново вже років з 12-13 мінімум, є така чудова фіча як режим роботи акума (50-60%, 70-80%, 100 %) в залежності від конкретного ноута. Вибираєте режим 50-60% - це найкращий режим для здорового життя акума. Старі ноути Леново, яким по 10 років в такому режимі і досі мають непоганий стан акума. І можете грати від розетки скільки влізе, але не 20 годин - це буде шкідливо для вашого здоров'я :gigi: А от якшо багато грати чисто на акумі - тоді акум довго не проїде
justkrik
Junior

Повідомлення

:gigi: А от якшо багато грати чисто на акумі - тоді акум довго не проїде
[/quote]
Знаю, что возможно вопрос глупый, но все-же. Батарею вынимать и играть от "220"? или там уже все предусмотрено для таких как я.. :shuffle:
Lucas55
Member

Повідомлення

justkrik: 31.10.2023 22:05Батарею вынимать и играть от "220"?
ні, просто вмикаєте режим батареї на 50-60% у фірмовій прозі Леново і все.
Раніше було так в старих леново, зараз може по іншому трохи
спойлер
Зображення
Klon
CG graphikos fan

Повідомлення

justkrik: 31.10.2023 22:05Батарею вынимать
нічого зараз ви не виймете - бо все всередині під пломбами. І велика ймовірність пошкодити шлейф .

В софті ноутів є "збереження аккуму" - це його зарядка до 60-80% , про це писав Lucas55 вище .

І в Леново є ще в біосі функція - софтового відмикання акумулятора, для розбирання (під вопросом) та довгого збереження вимкненого ноута (в мене так мій лежить місяцями), але для вмикання треба дати на ноут живлення зарядки.
justkrik
Junior

Повідомлення

Ще раз, дуже вдячний усім :up: ;)

Відправлено через 20 хвилин 38 секунд:
Ще раз, дуже вдячний усім :up: ;)
nums
Junior

Повідомлення

Привет, однозначно на intel!
Відповісти