Выбор процессора (всякого разного под любые/конкретные нужды + вопросы "потянет ли, хватит ли)

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
Gf_ki11er
Member

Повідомлення

Выбираем процессор

Пишите под какие задачи нужен процессор, бюджет, текущую или будущую платформу

Пользуйтесь поиском по теме ( поле "Поиск" - вводите обозначение, например 3570К): вполне вероятно ваш вопрос уже обсуждался
erazel
Member

Повідомлення

Mixx: 15.10.2023 15:54 Вы видимо не представляете себе, какая пропасть между 12ти летними санди-айви бриджами и актуальными, раптор лейками и зен 4.
Та ясно що є. Але багато потоків це багато потоків. Он на попередніх сторінках у людини древній Зеон виступає на рівні з сучасними процесорами. Все питання в тому чи новим іграм буде достатньо 10-12 потоків чи наявність 16 потоків буде давати відчутний приріст швидкодії.
Ну і різницю чудово уявляю :-). Мій 3770 бере в пасмарку 8-9 тисяч, а Райзен 3600 - 17тисяч.
Melofon
Member

Повідомлення

manbearboar: 15.10.2023 11:16Дропы до 20фпс, омг, вон выше человек на 40фпс кайфует и ему норм.
Ты шо укуренный? никто не кайфует от 40фпс, я говорил что для генератора кадров иногда достаточно и такого фпс и включив его по сути ты будешь видеть 80фпс, при реальных 40фпс меня больше всего кумарят именно 40фпс а не высокий ипут лаг при такой частоте кадров, ты вырванные из контекста слова не используй бо это смотрится глупо, понял?
Mixx
Member

Повідомлення

erazel
1. Те старые зионы в новых играх садяться на жопу так-же как и зен1-зен+, ядер много, но вот из-за низких частот и допотопной архитектуры толку мало, никакое количество потоков не спасает от просадок, когда ведущие 2-4 потока долбятся в сотку, а остальные простаивают без нагрузки, или для вас 50 фпс среднего с просадками до 20-30 это норм? :gigi: .

2. На примере приведенного вами пассмарка, у того же 7500f со включенным пбо и курвой вполне себе может быть 29к, во сколько раз эта цифра выше ваших 8-9к сами можете посчитать, и еще эти тести слабо передают реальность ибо влияние памяти в них минимально, а сейчас ддр5 во всех новых игрушках очень так нехило влияет на производительность, и более того, её разгон так-же чуть ли не линейно дает рост производительности.

3. По поводу райзена 3600, чо вы упомянули, для современных видеокарт хотя бы 4070 или 7700хт и шустрее они уже плохо подходят, при чем, что 3600, что 3950х вести себя будут одинаково, фпс будет раза в полтора-2 ниже по сравнению с актуальными цп, медленная ддр4 даже при адекватном среднем фпс может давать еще и просадки, в части игор уже сейчас это на грани играбельности (по сути все громкие релизы последних полутора лет).

4. И последнее, по поводу реальной разницы между вашими 2600-3770 и действительно актуальными цп такими как 7600 или 13600к, не топы, просто актуальный средний уровень, вполне может быть такая история что в новых играх на макс с лучами и длсс, на новых цп будет в раене 100 среднего фпс с просадками до 70-80, это вполне себе актуально для большинства игрушек на профильной системе. Поменяв цп и память на и7 1155 с ддр3 мы получим 20-30 среднего с просадками ниже 10, что вполне себе может быть так в 3-5 раза по среднему и в много раз по просадкам ниже. Ну и отвечу просто на ваш более ранний вопрос, таки да, 7600 легко вытянет киберпанк на максимуме с комфортным фпс без загрузки на 100%, видеокарта 4080-4090 даже в 2к скорее всего не будет нагруженна на 100%, но тем не менее фпс будет на уровне, и это кстати самая криво работающая на амд игра.
erazel
Member

Повідомлення

Mixx: 15.10.2023 19:17 вполне может быть такая история что в новых играх на макс с лучами и длсс, на новых цп будет в раене 100 среднего фпс с просадками до 70-80, это вполне себе актуально для большинства игрушек на профильной системе. Поменяв цп и память на и7 1155 с ддр3 мы получим 20-30 среднего с просадками ниже 10
Ну тут спорити не берусь, не ганяв нові ігри. Лише в КП 2077 2,0 і БалдурсГейт3 зауважив деяку нестачу процесора. В КП проц в 100 довбився при 50 фпс, а в БГ3 в місті 35-40фпс при натовпах. Ось в цих іграх дійсно сильно відчувається. Але щоб аж прямо 20-30фпс, як ви пишете, то не зустрічав(бо банально не грав інші нові ігри :gigi: ). ОТ те що мінімальний фпс на Інтелах 2-7 поколінь так собі то є таке, так. Як я писав раніше, друг з 4 покоління перейшов на 10 і на його думку ігри почали йти плавніше, хоча середній фпс не надто відрізнявся.

Ну але мова все ж зараз не за мого пенсіонера 3770К :) , тут був диспут на тему що краще, взяти 8 ядер Райзен 5ххх з хорошою мамкою зараз чи брати 7500 з бюджетною і потім колись апгрейдитися. Що буде логічнішим вибором. Особисто я думаю що ще роки 2, Райзен 3/5 поколінь і Інтели 9-11 поколінь будуть досить хорошими робочими коняками і міняти їх причини не буде.
lewerlin
Member

Повідомлення

Mixx: 15.10.2023 15:54Вы видимо не представляете себе, какая пропасть между 12ти летними санди-айви бриджами и актуальными, раптор лейками и зен 4.
А так?
спойлер
image_2023-09-24_12-35-23.png
Це Кіберпанк якщо що.
Overclick
Junior

Повідомлення

Mixx: 15.10.2023 19:17 1. Те старые зионы в новых играх садяться на жопу так-же как и зен1-зен+, ядер много, но вот из-за низких частот и допотопной архитектуры толку мало, никакое количество потоков не спасает от просадок, когда ведущие 2-4 потока долбятся в сотку, а остальные простаивают без нагрузки, или для вас 50 фпс среднего с просадками до 20-30 это норм? :gigi: .
Перепрошую, я щось пропустив? Що ж це за нові такі ігри, що садять мій зеон? Хоч одну назвіть, бо нижче 60 фпс щось не бачив. І де ви знайшли такі нові ігри, що орієнтовані на потік? Так, навантаження не рівномірне, але скільки дивлюся на тенденції, то все більше ядер і краще розподіл навантаження стає з кожним роком.
Доки однопотік консолей не перейде на новий рівень, ігри будуть оптимізуватися на те, що є, а це 8(16) 3.5гГц процик плойки
Тому 2696v3 ще скільки-то років вистачить на стабільні 60фпс і не треба фантазувати, бо це факти. Ігри на ньому впираються лише у відюху. І як я і казав, лише з топовою відюхою вже можна думати за сучасний проц, інакше це марнотратство і кінська переплата за пару зайвих фпс, котрих на 60гЦ моніторі і так не побачиш, та і взагалі не розумію тих, хто бере собі монітори 100500гЦ, коли комфортніше грати на великому екрані телевізора, який лімітований на 60гЦ як правило.
Prescott
Member

Повідомлення

erazel: 15.10.2023 15:05 ІМХО теж вже буде молотити на межі своїх можливостей.
Вы б свет включили и в окно выглянули, мир уже давно вперёд после 1155 ушёл.
erazel
Member

Повідомлення

Коротше, кожен захищає саме свій вибір :-P .
Особисто моя ІМХА - якщо монітор 60Гц то навіть на такому старичку як у мене ще можна сидіти пару років у 80% ігор. Що вже казати за Райзени 2+ та Інтели 9+ поколінь.
Якщо ж питання що брати зараз з нуля то ясно що краще бути багатим і здоровим чим бідним і хворим - брати Райзен 7800 :D . Якщо ж грошей не вистачає то що 5700 що 7500 райзени будуть хорошими виборами. Але різниця в материнках все ще суттєва. 5500грн за х570 проти 10500грн за х670чіпсет. Звсісно скажуть що можна взяти на А620 чіпсеті. Але тоді прийдеться йти на певні компроміси, воно підійде для аскетичних машин. А для себе любимого хочеться і ПСІ-Е звуковуху нормальну(тобто має бути місце де її втикнути), і пару ССД, і кілька ХДД. Тому получається що різниця в цін між останнім і передостаннім поколінням буде не така вже й мала.

Відправлено через 2 хвилини 53 секунди:
Prescott: 15.10.2023 20:59 Вы б свет включили и в окно выглянули, мир уже давно вперёд после 1155 ушёл.
Перепрошую, але ГА? :gigi: Чому ви думаєте що раз завантажений мій старічок то новий проц не буде завантажений? Вважаєте нагрузка рівно така щоб на 101% завантажити проц 11 річної давності? Ніразу не на 160-190%? Он вище скинули скрін з 12 ядер сучасних - 46% навантаження на проц. Тобто "віртуальний" Райзен 5600 був би завантажений на 90+%.
lewerlin
Member

Повідомлення

erazel: 15.10.2023 21:1246% навантаження на проц.
Там більше, 80 приблизно. 46 то вже після альттабу, по графіку видно, як він впав в низ. І видно що 6800 недовантажена десь на одну п'яту. Тобто, на підібраних мною налаштуваннях, 5900Х не впорався з навантаженням 6800.
Artem_K
Member

Повідомлення

erazel: 15.10.2023 21:12 Тобто "віртуальний" Райзен 5600 був би завантажений на 90+%.
Десь так) У Кіберпанку з DLC 5600Х до 98% вантажиться з картою 4070Ti.

Раз пішло піпіськомірство :) то ось Кіберпанк на 16 потоків. Катаюсь по центру на машині біля башні Арасака. Карта 3060. Не знаю як там старі зіони, але Рокет 21 року не дуже й прохолоджується.
спойлер
1.jpg
Vlaad13
Member

Повідомлення

erazel: 15.10.2023 21:12 Коротше, кожен захищає саме свій вибір :-P .
Особисто моя ІМХА - якщо монітор 60Гц то навіть на такому старичку як у мене ще можна сидіти пару років у 80% ігор. Що вже казати за Райзени 2+ та Інтели 9+ поколінь.
Якщо ж питання що брати зараз з нуля то ясно що краще бути багатим і здоровим чим бідним і хворим - брати Райзен 7800 :D . Якщо ж грошей не вистачає то що 5700 що 7500 райзени будуть хорошими виборами. Але різниця в материнках все ще суттєва. 5500грн за х570 проти 10500грн за х670чіпсет. Звсісно скажуть що можна взяти на А620 чіпсеті. Але тоді прийдеться йти на певні компроміси, воно підійде для аскетичних машин. А для себе любимого хочеться і ПСІ-Е звуковуху нормальну(тобто має бути місце де її втикнути), і пару ССД, і кілька ХДД. Тому получається що різниця в цін між останнім і передостаннім поколінням буде не така вже й мала.

Відправлено через 2 хвилини 53 секунди:
Prescott: 15.10.2023 20:59 Вы б свет включили и в окно выглянули, мир уже давно вперёд после 1155 ушёл.
Перепрошую, але ГА? :gigi: Чому ви думаєте що раз завантажений мій старічок то новий проц не буде завантажений? Вважаєте нагрузка рівно така щоб на 101% завантажити проц 11 річної давності? Ніразу не на 160-190%? Он вище скинули скрін з 12 ядер сучасних - 46% навантаження на проц. Тобто "віртуальний" Райзен 5600 був би завантажений на 90+%.
все кто пишет про 60 герцовые моники - вы скорее всего никогда не играли на 144
60 фпс на 60 герцовом и 60 на 144 - это две большие разницы, там всё плавнее ( а если выше я вообще молчу)
с выходом 7500f платформа ам4 - просто перестала существовать ( если мы берем абгред с нуля) - там есть и дешевые материнки за 3 к гривен и уже память ддр5 недорого стоит
а вообще это спор ночем - старые процы покупали потому что денег небыло, и что они там тянут или не тянут то не важно...
Overclick
Junior

Повідомлення

Раз пішло піпіськомірство :) то ось Кіберпанк на 16 потоків. Катаюсь по центру на машині біля башні Арасака. Карта 3060. Не знаю як там старі зіони, але Рокет 21 року не дуже й прохолоджується.
Грі мало ядер, вона жере аж 30, практично рівномірним навантаженням. Пару ядер лише на 90%, решта на +/- 50%, слабеньких зеонівських з заниженою частотою по EDP.
Це у вас на скільки фпс в сотку довбеться, 60 чи безліміт?
все кто пишет про 60 герцовые моники - вы скорее всего никогда не играли на 144
60 фпс на 60 герцовом и 60 на 144 - это две большие разницы, там всё плавнее
Не скажу за все моники, но телеки уже давно и в пару-тройку тысяч герц умеют. Мы же говорим о лимите кадров, либо по фпс компа, либо по протоколу передачи данных в герцах, что один хрен, только в профиль. А остальное -- дело рук самого девайса вывода изображения, его уплавняловки, повышайки и тд.
Vlaad13
Member

Повідомлення

Меня мучают смутные сомнения что в телевизорах есть пара тысяч герц :laugh:
Mixx
Member

Повідомлення

Vlaad13
Только если напрямую подрубить к ним зион с Али, он насытит телик манной многопотока и там не то, что тыщи герц, гигагерцы пойдут...
Artem_K
Member

Повідомлення

Overclick: 16.10.2023 04:25 Це у вас на скільки фпс в сотку довбеться, 60 чи безліміт?
Вертикальна 75Гц, налаштування накручено так, щоби вижати, але не вивалитися за рамки AdaptiveSync. Тому в середньому тримається 62 кадри з розбігом від 54 до 73.
Overclick
Junior

Повідомлення

Меня мучают смутные сомнения
Развеиваю сомнения:
Зображення
erazel
Member

Повідомлення

Overclick: 16.10.2023 16:38 Развеиваю сомнения:
https://monitor4ik.com/tv/pqi/
Что же такое PQI?
Picture Quality Index или PQI — численный показатель качества изображения телевизоров южнокорейского бренда Samsung, берущий в расчет разрешение экрана, плавность изображения, детализацию, цветопередачу и ряд других показателей.

Фактически PQI представляет собой упрощенный показатель, использующийся для составления рейтингов моделей телевизоров: чем выше значение индекса, тем более качественная картинка у данной модели.

Тобто це в описі на сайті наплутали. Герци впливають на той показник, але він не в герцах вимірюється і не лише від них залежить.
Overclick
Junior

Повідомлення

Тобто це в описі на сайті наплутали. Герци впливають на той показник, але він не в герцах вимірюється і не лише від них залежить.
Ок, не знав, часто бачив саме в герцах показник, то і подумав...
volodymyrsoldatenko
Junior

Повідомлення

Добрый день. Подскажите нормальная будет сборка на АМ5? Может бп или материнку поменять или ссд м2. Процессор хочу такой оставить и корпус. Бюджет до 30к грн. Под апгрейд беру для 4070 в будущем.
Зображення
Відповісти