Останні статті і огляди
Новини
ONU з вбудованим WIFI
-
Rasha_Parasha
Junior
Друзі, допоможіть будь-ласка обрати ONU термінал з WIFI (Про всякий випадок, я абсолютно ніяк не розбираюсь у всіх цих інтернет технологіях, тому якщо я десь путаюсь - не ругайте).
Готуюсь до блекаутів. В квартиру заходить оптика в термінал BDCOM ONU P1501DS EPON і далі вже в модем Tenda AC 15 (AC1900).
Живити від повербанків\упсів роутер, який споживає 12в 2.5А не дуже проста задача, прості розповсюджені китайські УПСи не тянуть такий апмераж, а щось дорожче мені не дуже хочеться купувати.
Прийшла в голову ідея, якщо замінити цей ONU термінал на подібний, але з WIFI і живити від упса тільки його. Типу світло гасне, основний потужний модем не працює, алеє отакий "резервний" WIFI.
Може на власному досвіді хтось підскаже, чи може жити така схема чи ні.
Всім подякував, руку потиснув.
Готуюсь до блекаутів. В квартиру заходить оптика в термінал BDCOM ONU P1501DS EPON і далі вже в модем Tenda AC 15 (AC1900).
Живити від повербанків\упсів роутер, який споживає 12в 2.5А не дуже проста задача, прості розповсюджені китайські УПСи не тянуть такий апмераж, а щось дорожче мені не дуже хочеться купувати.
Прийшла в голову ідея, якщо замінити цей ONU термінал на подібний, але з WIFI і живити від упса тільки його. Типу світло гасне, основний потужний модем не працює, алеє отакий "резервний" WIFI.
-
Евгений King
Member
Провайдер вам з вірогідністю в 80% відмовить в реестрації якогось лівого ONU терміналу.
Балакайте з провайдером, описуйте ситуацію і просіть щоб вони самі замінили, зрозуміло що з платною заявкою на виїзд
Балакайте з провайдером, описуйте ситуацію і просіть щоб вони самі замінили, зрозуміло що з платною заявкою на виїзд
-
Rasha_Parasha
Junior
Написав їм, дякую, я чому не думав що треба щось ще реєструвати) я думав зможу тупо замінити те що в мене є і все)))Евгений King: ↑ 13.10.2023 10:48 Провайдер вам з вірогідністю в 80% відмовить в реестрації якогось лівого ONU терміналу.
-
Евгений King
Member
Ні все набагато складніше, OLT провайдера може працювати виключно з 2-3 вендорами ONU, та й політика провайдера може заключатись у використанні тільки власного обладнання, то ж без обговорення з ними затія не пройде. Якщо вам відмовлять в заміні то можнат попитати наступне:Rasha_Parasha: ↑ 13.10.2023 11:02Написав їм, дякую, я чому не думав що треба щось ще реєструвати) я думав зможу тупо замінити те що в мене є і все)))Евгений King: ↑ 13.10.2023 10:48 Провайдер вам з вірогідністю в 80% відмовить в реестрації якогось лівого ONU терміналу.
- порадьте вендора і марку ONU терміналу з wi-fi котрий задовольнить мої потреби і буде сумісним з вашим обладнанням
- чи можливо, якщо я куплю такий термінал, буде зарееструвати його замість встановленого у мене зараз
-
Rasha_Parasha
Junior
Думав\думаю ще над цим, просто не хочеться постійно бігати і міняти свій основний роутер і додатковий простенький місцями.AlteaXL: ↑ 13.10.2023 10:59 можливо варто взяти простенький роутер для блекаутів? у мене старенький тплинк+ONU споживає 0,23-0,25А 12в при живлені від павербанка
я думав купити щось по типу Archer c64, і підключити його на цих нестабільних півроку і потім скласти в коробку десь, але начитався відгуків, по типу що ці дешеві роутери не айс, а так як в квартирі пристроїв з вайфаєм дофіга, і я працюю з дому, і інтернет це життя і повітря для мене, треба гіг по шнуру, і так далі, то поки відмовився від цієї ідеї.
Але так як мені зараз відповів провайдер фразою "Дані ОНУ не будуть сумісні з нашим обладнанням", то буду повертатись до теми пошуку нормального, дешевого, гігового роутеру з мінімальним споживанням)
Відправлено через 1 хвилину 23 секунди:
Відповіли: "Дана ону буде несумісна з нашим обладнанням."Евгений King: ↑ 13.10.2023 11:06Ні все набагато складніше, OLT провайдера може працювати виключно з 2-3 вендорами ONU, та й політика провайдера може заключатись у використанні тільки власного обладнання, то ж без обговорення з ними затія не пройде. Якщо вам відмовлять в заміні то можнат попитати наступне:Rasha_Parasha: ↑ 13.10.2023 11:02
Написав їм, дякую, я чому не думав що треба щось ще реєструвати) я думав зможу тупо замінити те що в мене є і все)))
- порадьте вендора і марку ONU терміналу з wi-fi котрий задовольнить мої потреби і буде сумісним з вашим обладнанням
- чи можливо, якщо я куплю такий термінал, буде зарееструвати його замість встановленого у мене зараз
я так розумію, тепер мій варіант лише живити і роутер і ону, і шукати простіший роутер.
-
Евгений King
Member
Та ні, провайдер не схотів морочитись, або їх політика забороняє використання іншого обладнання і вони юзають один тип ONU і тут все )Rasha_Parasha: ↑ 13.10.2023 11:13
Відповіли: "Дана ону буде несумісна з нашим обладнанням."
я так розумію, тепер мій варіант лише живити і роутер і ону, і шукати простіший роутер.
Можете ще на іншого оператора набрати або попросити з'єднати з тех.відділом і поспілкуватись більш детально
PS: варіант з роутером попроще набагато легший )))
-
Rasha_Parasha
Junior
дякую за відповідь, буду шукати по форуму, напевно хтось вже задавався таким питанням.Евгений King: ↑ 13.10.2023 11:15Та ні, провайдер не схотів морочитись, або їх політика забороняє використання іншого обладнання і вони юзають один тип ONU і тут все )Rasha_Parasha: ↑ 13.10.2023 11:13
Відповіли: "Дана ону буде несумісна з нашим обладнанням."
Можете ще на іншого оператора набрати або попросити з'єднати з тех.відділом і поспілкуватись більш детально
PS: варіант з роутером попроще набагато легший )))
або у мене десь валяється Xiaomi mi router3, він не гіговий правда(
-
moonlight49
Member
Вам треба шукати роутер з оптичним входом. Звичайно гарантій що воно заведеться вам ніхто не дасть, треба експериментувати. Я так розумію на вхід ONU приходить пігтейл? https://ipcom.ua/uk/pygtejl-ipcom-scupc-15m-2
-
Евгений King
Member
ONU і звичайний оптичний вхід це 2 різні речі так то )moonlight49: ↑ 13.10.2023 13:51 Вам треба шукати роутер з оптичним входом. Звичайно гарантій що воно заведеться вам ніхто не дасть, треба експериментувати. Я так розумію на вхід ONU приходить пігтейл? https://ipcom.ua/uk/pygtejl-ipcom-scupc-15m-2
Є спеціальні ONU одразу з wifi, але чи прийме таке провайдер потрібно узгоджувати з ним і ніяк інакше.
Зі сторони OLT кожна ONU окремо рееструється і налаштовується, просто переткнути не вийде, нічого не запрацює, на стороні провайдера ONU просто попаде в unregistered список і все.
Почитайте специфіку роботи пасивних оптичних мереж (xPON) і трошки зрозумієте що питання не таке вже й просте як здається.
Там настільки багато тонкощів і нюансів, що банальне питання я хочу ONU з wifi розіб'ється об купу факторів:
- чи підтримує OLT задану ONU
- чи хоче провайдер бачити ONU іншого вендора в своїй мережі
- чи хоче провайдер заморочуватись вашим питанням і відходити від своїх стандартів
- чи запрацює взагалі, можливо у вас там критичні рівні сигналу і для того щоб працювало провайдер ставив вам не звичайну ONU а з передатчиком high класу і тепер вам треба шукати щось таке ж, а це може бути х2 до прайсу девайсу
Якщо провайдер має стандартизовану мережу і ще й керує стороною ONU, то він завжди відмовить вам в таких питаннях, бо це відхід від стандарту провайдера.
-
moonlight49
Member
Дякую, буду розбиратисяЕвгений King: ↑ 13.10.2023 13:54 ONU і звичайний оптичний вхід це 2 різні речі так то )
-
er[socrates]
Member
Возьмите на ОЛХ простенький б/у роутер 100мбит лан с ас вайфаем гривен за 500-600, только не асус ни в коем случае. Тп-линк, тенда, меркусис нормально сойдёт. Для нужд резервного канала этого будет с головой.
-
Donate
Member
Купіть собі MikroTik hAP lite або щось подібне. Воно не жере нічого, і без проблем тяне 10+ пристроїв, а 5V 1A (3W Max) з microusb дає змогу заживити це з повербанку, ноута практично від чого завгодноRasha_Parasha: ↑ 13.10.2023 10:45 Друзі, допоможіть будь-ласка обрати ONU термінал з WIFI (Про всякий випадок, я абсолютно ніяк не розбираюсь у всіх цих інтернет технологіях, тому якщо я десь путаюсь - не ругайте).
-
_clawfinger_
Member
На це вже відповідь дали, чому це нереально.Rasha_Parasha: ↑ 13.10.2023 10:45Прийшла в голову ідея, якщо замінити цей ONU термінал на подібний, але з WIFI і живити від упса тільки його. Типу світло гасне, основний потужний модем не працює, алеє отакий "резервний" WIFI.
Я раджу поставити ДБЖ Marsriva, у них є ціла серія дбж для роутерів, а з ними можна термінал живити. Ну й головне, там ціни не скажені, хоча останнім часом виросли в ціні, на жаль.Rasha_Parasha: ↑ 13.10.2023 10:45Живити від повербанків\упсів роутер, який споживає 12в 2.5А не дуже проста задача, прості розповсюджені китайські УПСи не тянуть такий апмераж, а щось дорожче мені не дуже хочеться купувати.
Власне я поставив 2 таких, один на термінал, інший на роутер.
viewtopic.php?p=3646424#p3646424
-
Евгений King
Member
Ну якщо пішла розмова по рноутерах то запропоную HAPac2
Фішка роутера в тому, що у нього є USB вихід.
Експериментально в періоди відключень було виявлено наступне:
Якщо підключити повербанк до USB виходу то він заряджається, повільно, але заряджається.
Якщо в цей момент зникне зовнішнє живлення то роутер переключається автоматично на живлення від павербанку.
Виходить ультрадешевий UPS за 300грн
Підійде будь який дешевий павербанк наче
Фішка роутера в тому, що у нього є USB вихід.
Експериментально в періоди відключень було виявлено наступне:
Якщо підключити повербанк до USB виходу то він заряджається, повільно, але заряджається.
Якщо в цей момент зникне зовнішнє живлення то роутер переключається автоматично на живлення від павербанку.
Виходить ультрадешевий UPS за 300грн
Підійде будь який дешевий павербанк наче
-
Adamantium
Ghost
Надпись на БП != реальному потреблению. Больше всего мопед расходует энергии на радиомодуль и питание УСБ устройств (если есть). Реальное потребление в моем случае с AC-66Ub1 при 5-ти клиентах на Wi-Fi и 4-х проводных - 8-12 Вт (при этом БП на 19В и 1.75А). Смело ставьте УПС 12В\2А любой емкости на роутер/ОНУ и не парьтесьRasha_Parasha: ↑ 13.10.2023 10:45споживає 12в 2.5А
-
AlteaXL
Member
сходив заміряв скільки споживає ОНУшка+роутер від павербанка з трігером, підключено 2 пристроя по віфі + ПК
- спойлер
-
_clawfinger_
Member
AlteaXL
Краще одну ОНУшку заміряй.
У мене на бж написано 12в 0.5а.
Роутер у всіх різний, відповідно й споживання теж різне.
У мене роутер живиться від бж 5в 4а, а споживання залежить від купи нюансів. Якщо коротко, то чим більше сервісів використовується, тим більше споживання.
Зі: павербанки це добре, але якщо віялові відключення, то задовбує бігати туди сюди з павербанком. А якщо забув зарядити, або провстикав, то все привіт. Благо зараз купа дбж є, можна ще зарядну станцію невеличкої потужності з функцією дбж, теж варіант. Можна заживити неттоп наприклад, й роутер з онушкою до купи, якщо вони поряд. Тільки це вже інший бюджет.
Краще одну ОНУшку заміряй.
У мене на бж написано 12в 0.5а.
Роутер у всіх різний, відповідно й споживання теж різне.
У мене роутер живиться від бж 5в 4а, а споживання залежить від купи нюансів. Якщо коротко, то чим більше сервісів використовується, тим більше споживання.
Зі: павербанки це добре, але якщо віялові відключення, то задовбує бігати туди сюди з павербанком. А якщо забув зарядити, або провстикав, то все привіт. Благо зараз купа дбж є, можна ще зарядну станцію невеличкої потужності з функцією дбж, теж варіант. Можна заживити неттоп наприклад, й роутер з онушкою до купи, якщо вони поряд. Тільки це вже інший бюджет.
-
AlteaXL
Member
_clawfinger_
12v 0.10A бере сам термінал ONU (FoxGate G2001R-на сайті написано живлення - DC 12V/0.5A )
12v 0.10A бере сам термінал ONU (FoxGate G2001R-на сайті написано живлення - DC 12V/0.5A )
- спойлер
-
Adamantium
Ghost
БП с ИБП для сигнализаций.
Там плата дает 12В 2А, свинцово-кислотный аккум, с возможностью замены и старта после замены без сети 220В. Если заменить аккум на li-ion, то можно добиться автономности в сутки и более.
Там плата дает 12В 2А, свинцово-кислотный аккум, с возможностью замены и старта после замены без сети 220В. Если заменить аккум на li-ion, то можно добиться автономности в сутки и более.