Вопрос о замене батареи в ИБП

Корпуса и источники питания
Відповісти
Автор
Повідомлення
doc11111
Member

Повідомлення

Привет народ, у меня ИБП - Mustek PowerMust 1400 USB, у него 2 батареи - 12В/ 9А*ч, эти батареи уже не держат, в магазинах моего города продают только батареи 12 В/7 А*ч, поэтому подскажите пожалуйста, можно ли поставить батареи - 12 В/7 А*ч в ИБП рассчитанным на батареи - 12В/9 А*ч, не вызовет ли это вздутие, а то и вытекание электролита из этих батарей? Может просто, так как емкость батареи меньше, ИБП будет меньше времени держать нагрузку на батареях 12 В/7 А*ч, а вот вздутие, а то и вытекание электролита из этих батарей это не вызовет или все же это вызовет вздутие и вытекание электролита.
Спасибо за ответ.
GreenMile
Member

Повідомлення

Можна ставити 7А*ч, в цьому ДБЖ струм заряду десь близько 1А, тому нічого їм не буде, ніхто не вздується і не потече.
Буде саме так:
doc11111: 28.09.2023 20:01просто, так как емкость батареи меньше, ИБП будет меньше времени держать нагрузку на батареях 12 В/7 А*ч
Взагалі, акумулятори в ДБЖ вбиває постійне знаходження під напругою, а не струм заряду, бо поки цей мустек включений в розетку, вони там цілодобово знаходяться під напругою "швидкого" заряду (28,8В на два акб) і потроху вода випаровується. Тому раз на 1-2 роки можна або доливати дистильованої води в акумулятори, або можна знизити напругу заряду, тоді аккумулятори довше проживуть. Я в своєму такому ж знизив, до 26,6В здається.
Alexsandr
Member

Повідомлення

GreenMile: 28.09.2023 20:24 Взагалі, акумулятори в ДБЖ вбиває постійне знаходження під напругою, а не струм заряду, бо поки цей мустек включений в розетку, вони там цілодобово знаходяться під напругою "швидкого" заряду (28,8В на два акб) і потроху вода випаровується. Тому раз на 1-2 роки можна або доливати дистильованої води в акумулятори, або можна знизити напругу заряду, тоді аккумулятори довше проживуть. Я в своєму такому ж знизив, до 26,6В здається.
Онлайн бесперебойники не согласны. Живут там аккумуляторы больше 1 года и даже двух, а под напряжением круглосуточно. Убивают циклы разряда (автору може стоит посмотреть на литиевые аналоги акумов?) и температура. Потом уже заряд и прочее. Зачастую сейчас аккумуляторы расположены вплотную к трансформатору, что обусловливает заметный нагрев и это убивает их очень сильно.
GreenMile
Member

Повідомлення

Alexsandr: 28.09.2023 20:28
GreenMile: 28.09.2023 20:24 Взагалі, акумулятори в ДБЖ вбиває постійне знаходження під напругою, а не струм заряду, бо поки цей мустек включений в розетку, вони там цілодобово знаходяться під напругою "швидкого" заряду (28,8В на два акб) і потроху вода випаровується. Тому раз на 1-2 роки можна або доливати дистильованої води в акумулятори, або можна знизити напругу заряду, тоді аккумулятори довше проживуть. Я в своєму такому ж знизив, до 26,6В здається.
Онлайн бесперебойники не согласны. Живут там аккумуляторы больше 1 года и даже двух, а под напряжением круглосуточно. Убивают циклы разряда (автору може стоит посмотреть на литиевые аналоги акумов?) и температура. Потом уже заряд и прочее. Зачастую сейчас аккумуляторы расположены вплотную к трансформатору, что обусловливает заметный нагрев и это убивает их очень сильно.
По-перше, ви тут десь за написом "Mustek PowerMust 1400 USB" побачили онлайн безперебійник? По-друге, які цикли заряда в ДБЖ, який спрацьовує 5 разів на рік? По-третє, онлайн ДБЖ - то зовсім інша ліга і в них зовсім інший ЗП, який не шкварить акум 24/7 напругою 14,4-14,7В як побутові оффлайн ДБЖ. В онлайнових, особливо в серверних, "розумні" зарядки, вони мають температурну корекцію, можуть переходити в буферний режим, бувають режими тренування акумів. Тому так, в онлайнових акуми живуть набагато довше, що не має жодного відношення до побутових оффлайників.

P.S. Нагрів сам по собі нікого не вбиває, при нагріві необхідно знижувати напругу заряду, що ці офлайнові ДБЖ, звісно не роблять, там цілий букет, коротше, і зниження напруги до 13,2 -13,6В замість 14+ значно продовжує їм життя.
Alexsandr
Member

Повідомлення

GreenMile: 28.09.2023 22:28 По-перше, ви тут десь за написом "Mustek PowerMust 1400 USB" побачили онлайн безперебійник? По-друге, які цикли заряда в ДБЖ, який спрацьовує 5 разів на рік? По-третє, онлайн ДБЖ - то зовсім інша ліга і в них зовсім інший ЗП, який не шкварить акум 24/7 напругою 14,4-14,7В як побутові оффлайн ДБЖ. В онлайнових, особливо в серверних, "розумні" зарядки, вони мають температурну корекцію, можуть переходити в буферний режим, бувають режими тренування акумів. Тому так, в онлайнових акуми живуть набагато довше, що не має жодного відношення до побутових оффлайників.

P.S. Нагрів сам по собі нікого не вбиває, при нагріві необхідно знижувати напругу заряду, що ці офлайнові ДБЖ, звісно не роблять, там цілий букет, коротше, і зниження напруги до 13,2 -13,6В замість 14+ значно продовжує їм життя.
Я увидел ИБП которые куда больше по времен держат акумы под напряжением. Впрочем так же как и системы видео наблюдения с резервным питанием и т.п.
Зимой прошлой 5 раз за день еще не предел был. Вы не поверите, но обычный ИБП тоже не дает напряжение 14,7В. Я бытовым заряжал несколько раз автомобильный акум (ну не было ничего под рукой больше), 13,6-13,8 вольт выдают они в норме, ну или мне так везло, хъотя иначе на 14+вольтах будет кипеть электролит и "взорвется" предохранительная крышка. Нет в онлайне ничего такого зачастую, теоретическое могут, не означает, что это делается. У меня в разнос ушли десятки акумов зимой, просто расплавились в онлайн в буквальном смысле. До момента перехода на батарею они имеют очень много общего, в частности держат батарею все время под напряжением.
Недозаряд сделает сульфатизацию, что угробит акум. Поэтому все они держат одинаковое напряжение походу.
j3s0n
Member

Повідомлення

doc11111
але звісно краще замовити 9 А/Г,на 30% буде довше працювати, різниця по грошам буде не велика, бо все одно треба брати щось нормальне, CBS наприклад, або B.B. Battery
GreenMile
Member

Повідомлення

Alexsandr: 28.09.2023 23:03
GreenMile: 28.09.2023 22:28 По-перше, ви тут десь за написом "Mustek PowerMust 1400 USB" побачили онлайн безперебійник? По-друге, які цикли заряда в ДБЖ, який спрацьовує 5 разів на рік? По-третє, онлайн ДБЖ - то зовсім інша ліга і в них зовсім інший ЗП, який не шкварить акум 24/7 напругою 14,4-14,7В як побутові оффлайн ДБЖ. В онлайнових, особливо в серверних, "розумні" зарядки, вони мають температурну корекцію, можуть переходити в буферний режим, бувають режими тренування акумів. Тому так, в онлайнових акуми живуть набагато довше, що не має жодного відношення до побутових оффлайників.

Я увидел ИБП которые куда больше по времен держат акумы под напряжением. Впрочем так же как и системы видео наблюдения с резервным питанием и т.п.
Зимой прошлой 5 раз за день еще не предел был. Вы не поверите, но обычный ИБП тоже не дает напряжение 14,7В. Я бытовым заряжал несколько раз автомобильный акум (ну не было ничего под рукой больше), 13,6-13,8 вольт выдают они в норме, ну или мне так везло, хъотя иначе на 14+вольтах будет кипеть электролит и "взорвется" предохранительная крышка. Нет в онлайне ничего такого зачастую, теоретическое могут, не означает, что это делается. У меня в разнос ушли десятки акумов зимой, просто расплавились в онлайн в буквальном смысле. До момента перехода на батарею они имеют очень много общего, в частности держат батарею все время под напряжением.
Недозарядасделает сульфатизацию, что угробит акум. Поэтому все они держат одинаковое напряжение походу.
Взагалі, дають і багато які ДБЖ дають завищену напругу, нажаль.
У мене зараз є 3 штуки: паверком 625ВА - включений - 14,7В постійно, виключений (кнопкою) - 13,8В, оцей мустек 1400 дає 27,8-28,2В - це теж забагато, але там ЗУ на LM317 побудоване і є пусті місця для смд резисторів в дільнику, можна регулювати, я знизив до 26,4В, і паверком 1000АР - він дає 14,2-14,4В.
Ну так правильно ви все пишете, електроліт кипить і висихає і чим вища напруга, тим сильніше вин випаровує воду. Кришки не взриваються там же резинові клапани просто стравлюють зайвий тиск, якщо розбирали мертві АКБ, то там явно бачили клапани аж всмоктані всередину, бо вода випарувалась і всередині тиск впав :) В онлайн ДБЖ (нормальних) є коррекция по температурі і нормально реалізований буферний режим, тож вони там і живуть довше.
Недозаряду в ДБЖ при штатній роботі не буває, якщо використовувати його за призначенням, а не кожного дня при блекауті його висмоктувати в нуль. Він зарядится і напругою в 12,7В просто дуже довго буде це робити, ну там два тижні умовно до 100% замість 15 годин при 14,4В, а в звичайних умовах для ДБЖ це не має значення, якщо він 24/7 включений в розетку, а спрацьовує 10 раз на рік.
Adamantium
Ghost

Повідомлення

doc11111
Бери AGM/GEL и не парься.
2 года отбегают точно.
В чем проблема заказать с доставкой 2х9А/ч?
Shpoker
Member

Повідомлення

Adamantium: 28.09.2023 23:41В чем проблема заказать с доставкой 2х9А/ч?
9ки это неоправданно дорого. 7ки норм.
Adamantium
Ghost

Повідомлення

Shpoker: 29.09.2023 00:27
Adamantium: 28.09.2023 23:41В чем проблема заказать с доставкой 2х9А/ч?
9ки это неоправданно дорого. 7ки норм.
200 грн разница - это дорого? :rotate:
Andrey2005
Member

Повідомлення

j3s0n: 28.09.2023 23:21треба брати щось нормальне, CBS наприклад, або B.B. Battery
+1. Багато років беру CSB, як мінімум по 5 років пашуть. Причому потім не тупо дохнуть за рік два, а поступово втрачають ємність, і навіть через 6 років можуть тримати роутер або монік.
Але наступний акум в упс буду собі робити з банок LiFePo4.

По напрузі - для акума краще щоб упс тримав буферну напругу +-13,6..13,8, а якщо є бажання, то раз в рік робіть йому повний заряд до 14,4. Але CSB і без цього 5-6 років паше з напругою 13,6В
Alexsandr
Member

Повідомлення

GreenMile: 28.09.2023 23:36 Кришки не взриваються там же резинові клапани просто стравлюють зайвий тиск, якщо розбирали мертві АКБ, то там явно бачили клапани аж всмоктані всередину, бо вода випарувалась і всередині тиск впав :)
У меня со смачным звуком эти резинки срывало :) Пробовал несколько раз доливать воду, не помогло. В начале напряженеи даже чуток увеливалось, а через несколько часов все возвращалось как было. Ни один восстановить не получилось водой.
GreenMile: 28.09.2023 23:36 а в звичайних умовах для ДБЖ це не має значення, якщо він 24/7 включений в розетку, а спрацьовує 10 раз на рік.
У нас условия больше года как нестандартные и срабатывание ИБП может быть по несколько раз в сутки. Я бы по возможности литиевым аналогом (добротным) заменил бы, всяко дольше должны протянуть будут.
GreenMile
Member

Повідомлення

Alexsandr: 29.09.2023 10:02
GreenMile: 28.09.2023 23:36 Кришки не взриваються там же резинові клапани просто стравлюють зайвий тиск, якщо розбирали мертві АКБ, то там явно бачили клапани аж всмоктані всередину, бо вода випарувалась і всередині тиск впав :)
У меня со смачным звуком эти резинки срывало :) Пробовал несколько раз доливать воду, не помогло. В начале напряженеи даже чуток увеливалось, а через несколько часов все возвращалось как было. Ни один восстановить не получилось водой.
Бо вони вже були мертві, я теж десь з двох десятків "відновив" штуки 3. За моїми спостереженнями, якщо АКБ більше двох років стояли в "домашньому" ДБЖ - то це вже "всьо" там пластинам гаплик, 1-2 роки - десь ще можна водичкою врятувати.
Alexsandr: 29.09.2023 10:02 У нас условия больше года как нестандартные и срабатывание ИБП может быть по несколько раз в сутки. Я бы по возможности литиевым аналогом (добротным) заменил бы, всяко дольше должны протянуть будут.
А, ну тут звісно, питань немає, згоден :beer:
Shpoker
Member

Повідомлення

Adamantium: 29.09.2023 08:39200 грн разница - это дорого?
За 2 ач которые ничего не решают? Однозначно. И да, чот я не припомню что в рамках одной серии одного производителя между 7кой и 9кой 200 грн (ну или там разницы в весе нет и просто корпус перемаркировали)
Adamantium
Ghost

Повідомлення

Shpoker: 29.09.2023 10:20
За 2 ач которые ничего не решают? Однозначно. И да, чот я не припомню что в рамках одной серии одного производителя между 7кой и 9кой 200 грн (ну или там разницы в весе нет и просто корпус перемаркировали)
При небольшом потреблении - решают.
А учитывая, что там КПД далеко даже не 80%, то эти 2 А\Ч будут вполне себе к месту.
Аккумы Full Energy FEP-127 и FEP-129, один 640, другой 820. Реальную емкость не замерял, но в УПСе для обычного роутера 129-й держит дольше, значит разница фактическая есть ;)
anyname
Member

Повідомлення

2ач почти треть ёмкости 7ки (а треть ёмкости это много). также учитывайте что 7ки со временем сдадут быстрее 9ок .
Shpoker
Member

Повідомлення

anyname: 29.09.2023 10:51также учитывайте что 7ки со временем сдадут быстрее 9ок
в упсах оно всё сдаёт внезапно, именно тогда когда не нужно, независимо от ёмкости
Adamantium: 29.09.2023 10:26Аккумы Full Energy FEP-127 и FEP-129, один 640, другой 820
да, посмотрел свежие цены - всё действительно так.
Andrey2005
Member

Повідомлення

За +-800грн я би вибрав CSB 12В 7А, ці хоч проживуть багато років.
Volodya811
Member

Повідомлення

anyname: 29.09.2023 10:51
2ач почти треть ёмкости 7ки (а треть ёмкости это много). также учитывайте что 7ки со временем сдадут быстрее 9ок .
Теоретично, акумулятори на 7А повинні служити довше, ніж на 9А. За умови однакової +/- ваги. Оскільки більший струм на акумуляторах на 9А досягають не шляхом пропорційного збільшення об'єму свинцю, а шляхом збільшення пластин, через які тече струм. В результаті, акумулятори на 9А віддають більше струму, але і служать менше.
Але, враховуючи реалії, коли замість свинцю китайці кладуть скляні пластини, щоб у акумулятора була вага, то я навіть не знаю, що краще: нечесні 7А чи нечесні 9А.

Відправлено через 6 хвилин 24 секунди:
Є ще акумулятори на 10А, точно такі, як на 7А і на 9А. Я собі купував такі в дбж. Скільки пропрацюють не знаю. Але уже більше, ніж пів року працюють.
anyname
Member

Повідомлення

Volodya811: 29.09.2023 12:05
anyname: 29.09.2023 10:51
Теоретично, акумулятори на 7А повинні служити довше, ніж на 9А. За умови однакової +/- ваги. Оскільки більший струм на акумуляторах на 9А досягають не шляхом пропорційного збільшення об'єму свинцю, а шляхом збільшення пластин, через які тече струм. В результаті, акумулятори на 9А віддають більше струму, але і служать менше.
Але, враховуючи реалії, коли замість свинцю китайці кладуть скляні пластини, щоб у акумулятора була вага, то я навіть не знаю, що краще: нечесні 7А чи нечесні 9А.

Відправлено через 6 хвилин 24 секунди:
Є ще акумулятори на 10А, точно такі, як на 7А і на 9А. Я собі купував такі в дбж. Скільки пропрацюють не знаю. Але уже більше, ніж пів року працюють.
в одному й тому дбж 9ки дають струм умовно довший , а не більший ніж 7ки. Більший ніяк , бо в дбж має спрацювати захист по перевантаженню (хоч 190й акум від фури підчепи).
хоча максимальний час утримання для дешевих дбж з появою ssd й перестав мати велике значення, бо з ssd комп коректно відключається значно швидше.
Відповісти