Зібрав Gigabyte B650 Aorus Elite AX + Ryzen 7 7700
Біос останній - F8d
RAM - Gskill Flare X5 6000Mhz 32-38
БЖ - BeQuiet Straight Power 12 850W
Поки збирав, ніяких проблем не було. Тільки накатив Win11, зразу почався цей набридливий писк/жужання (звук йде з зони VRM). Все по класиці, як на 100500 тредах в редіті, тема не нова...
Але що забавно, у Біосі цей писк зникає, і зв'являється тільки коли грузиш вінду.
Тому ось що мене цікавить:
1. Раз у Біосі його немає, то писк мабуть зв'язаний з напругою на CPU (В біосі CPU VCORE 0.8-0.9, у вінді 1-1.25). Тоді можливо будуть якісь рекомендації по андервольту CPU, якщо це в теорії може допомогти?
2. Я знаю що це не гарантійний випадок, тоді можливо будуть якісь лайфхаки як цю проблему можна вирішити/як вже хтось вирішував
3. Живлення CPU на мамці 8+4 пін, і я приєднав всі, хоча в інеті читав що хватило би і 8. Це могло якось вплинути?
4. Питання з іншої теми - в стрес тесті Аіда проц буститься не на всі заявлені швидкості, а тримає на рівні 4.8-5.0, при тому температура тримається на рівні ~85, що не властиво їм. В біосі нічого не ковиряв, тільки EXPO врубив
Останні статті і огляди
Новини
Gigabyte B650 Aorus Elite AX писк дроселів
-
karokum
Junior
-
Shpoker
Member
karokum
попробуй все энергосберегайки в биосе отключить. поможет - включай по одной, не поможет - ну поглубже ящик пихаешь и норм будет
попробуй все энергосберегайки в биосе отключить. поможет - включай по одной, не поможет - ну поглубже ящик пихаешь и норм будет
-
Piter Cantrope
Member
Писк - дуже поширена проблема на гігабайтах AM5. Можливі варіанти вирішення - спробувати з іншим БЖ, якщо є під рукою. Якщо нема, то запхати комп подалі під стіл і сподіватись, що з часом пройде. Якщо дуже дратує і не проходить, то дроселі можна залити суперклеєм.
-
Krovatka
Member
Пользовался этой материнской платой в паре с 7700 с марта до недавнего времени, никакого писка никогда не было. Как только собрал проц питал 1 8 пин, потом второй кабель на 8 пин приобрёл на всякий случай для БП. Все основные настройки использовал на авто, из разгона только XMP.
-
ya98
Member
Заметил закономерность - одни и те же железяки при хорошем питании звуков не издают а когда бп работает на пределе возможностей исполнять может начать что угодно. Не считаю что 850вт мало для такой конфигурации, но может какой-то разъём не плотно вставлен или провода длинные и тонкие. У мощных блоков тоже могут появляться пульсации напряжения 12в под нагрузкой.
-
AndP
Member
1. Попробуй в БИОСе поставить лимит по температуре 80. Напруга станет меньше.karokum: ↑ 22.09.2023 18:07
1. Раз у Біосі його немає, то писк мабуть зв'язаний з напругою на CPU (В біосі CPU VCORE 0.8-0.9, у вінді 1-1.25). Тоді можливо будуть якісь рекомендації по андервольту CPU, якщо це в теорії може допомогти?
2. Я знаю що це не гарантійний випадок, тоді можливо будуть якісь лайфхаки як цю проблему можна вирішити/як вже хтось вирішував
3. Живлення CPU на мамці 8+4 пін, і я приєднав всі, хоча в інеті читав що хватило би і 8. Це могло якось вплинути?
4. Питання з іншої теми - в стрес тесті Аіда проц буститься не на всі заявлені швидкості, а тримає на рівні 4.8-5.0, при тому температура тримається на рівні ~85, що не властиво їм. В біосі нічого не ковиряв, тільки EXPO врубив
3. У меня подключена на 8 пин. Все нормально.
У меня мать Гига Гейминг Х670АХ. Проц 7700Х. Не пищит ничего.
Відправлено через 1 хвилину 27 секунд:
А, и блок у меня на 650, но правда почти со 100% отдачей - Платина.
Відправлено через 2 хвилини 32 секунди:
Коллега тоже только ХМР и лимит по температуре. Все идеально работает.Krovatka: ↑ 22.09.2023 23:58 Все основные настройки использовал на авто, из разгона только XMP.