Як подружити Asus Rampage 5 Extreme і Asus ROG Hyper M.2 Card

Вопросы по материнским платам, BIOS, UEFI, чипсетам
Автор
Повідомлення
Boogiman
Junior

Повідомлення

Вітаю, шановні форумчани! Є материнка Rampage 5 Extreme, PCI-E карта розширення ROG Hyper M.2 Card на 2 слоти для NVMe SSD та два ідентичні NVMe SSD. Якщо по одному SSD вставляти в цю гіперкарту, в будь-який із її слотів, то все визначається - і в біосі, і у вінді (Windows 11 Pro x64). Якщо ж вставити обидва SSD в гіперкарту, то в біосі і у вінді бачиться лише SSD у першому слоті і завантаження відбувається також ТІЛЬКИ з першого слота - діод другого слота теж світиться, але не блимає (мабуть, напруга подається, але звернення до SSD немає). Які вже тільки параметри в біосі не змінював, у різні PCI-E слоти переставляв гіперкарту, але змін немає: завантаження лише з першого слота. Проц Intel Xeon E5-2676 v3, тому замала кількість ліній PCI-E відпадає, бо він їх підтримує 40 штук. Як можна змусити працювати ОБИДВА SSD на цій карті?
Вкладення
rogcard1.jpg
rogcard3.jpg
rogcard4.jpg
ASUS_Rampage_V_Extreme_5.jpg
WaRMacTep
Member

Повідомлення

В який по рахунку слот її ставите? повинно бути в 1 відеокарта в 4 ця карта розширення, з мануала в інших лотах нічого не повинно бути
Ray2000gt
Advanced Member

Повідомлення

Boogiman
Junior

Повідомлення

WaRMacTep: 20.09.2023 22:05 В який по рахунку слот її ставите? повинно бути в 1 відеокарта в 4 ця карта розширення, з мануала в інших лотах нічого не повинно бути
У всі PCI-E пробував, але результат однаковий: бачиться тільки перший ссд у гіперкарті. Навіть ставив відик в інші слоти, а гіперкарту в перший PCI-E - те саме.

Отправлено спустя 1 минуту 40 секунд:
В цьому пості для мого випадку нічого корисного нема, бо в моему біосі нема таких налаштувань ділення ліній PCI-E слотів.
FANAT7
Member

Повідомлення

Пробуй обновить софтину на сайте материнки, не помню как называется какой-то Интел Менеджмент или что-то вроде этого
Alex+
Member

Повідомлення

Boogiman: 21.09.2023 09:58, бо в моему біосі нема таких налаштувань ділення ліній PCI-E слотів
тому і бачиться тільки один ссд. Для того щоб працювали окрема обидва ссд в одному pcie слоті, плата повинна підтримувати Bifurcation
Boogiman
Junior

Повідомлення

Alex+: 21.09.2023 10:09
Boogiman: 21.09.2023 09:58, бо в моему біосі нема таких налаштувань ділення ліній PCI-E слотів
тому і бачиться тільки один ссд. Для того щоб працювали окрема обидва ссд в одному pcie слоті, плата повинна підтримувати Bifurcation
А чи можна якось модифікувати біос для включення цього разгалудження (bifurkation)?

Отправлено спустя 4 минуты 34 секунды:
FANAT7: 21.09.2023 10:02 Пробуй обновить софтину на сайте материнки, не помню как называется какой-то Интел Менеджмент или что-то вроде этого
IMEI (Intel Management Engine Interface) стоїть остання версія.
Alex+
Member

Повідомлення

Boogiman: 21.09.2023 11:00А чи можна
Напевне так, якщо умільці навчилися навіть завантаження з nvme прикручувати та процесори що не підтримуються виробником, то таке теж скоріше за все можна.
Хоча особисто мені вважається, що швидше та безпечніше буде купити копійчану платку на другий нвме ссд, та поставити його окремо у вільній псіх слот
Ray2000gt
Advanced Member

Повідомлення

Boogiman: 21.09.2023 09:58 В цьому пості для мого випадку нічого корисного нема, бо в моему біосі нема таких налаштувань ділення ліній PCI-E слотів.
Неправильний висновок.
В цьому пості надана відповідь, чому на вашій платі воно не працюватиме.
Boogiman
Junior

Повідомлення

Ray2000gt: 21.09.2023 11:22
Boogiman: 21.09.2023 09:58 В цьому пості для мого випадку нічого корисного нема, бо в моему біосі нема таких налаштувань ділення ліній PCI-E слотів.
Неправильний висновок.
А мені потрібна інфа, як змусити його працювати!
GreenMile
Member

Повідомлення

Boogiman: 21.09.2023 11:37
Ray2000gt: 21.09.2023 11:22
Неправильний висновок.
А мені потрібна інфа, як змусити його працювати!
Обирайте в порядку від простого до майже неможливого.
1. Купити окрему карту розширення і вставити другий нвме в інший РСІе-слот.
2. Купити іншу материнку, яка підтримує біфуркацію.
3. Шукати інфу як можна (та чи можна взагалі) модифікувати біос на вашій платі, щоб запрацювала біфуркація.
4. Знайти модифікований біос під вашу материнку.

Я колись робив модифікацію біосу старої плати, щоб з nvme в перехіднику можна було грузити ОС, для цього брався біос від аналогічної більш нової плати з натівною підтримкою такого завантаження, звідти виколупувався відповідний модуль і вшивався в свій старий біос. Це дуже спрощено, там є купа нюансів, насправді.
То ж, шукайте, може знайдете :dontknow:
Boogiman
Junior

Повідомлення

GreenMile: 21.09.2023 13:02 Я колись робив модифікацію біосу старої плати, щоб з nvme в перехіднику можна було грузити ОС, для цього брався біос від аналогічної більш нової плати з натівною підтримкою такого завантаження, звідти виколупувався відповідний модуль і вшивався в свій старий біос. Це дуже спрощено, там є купа нюансів, насправді.
Так справа то в тому, що завантаження вінди відбувається нормально: як з першого слота на гіперкарті, так і з другого. Проблема в тому, що коли обидва ссд вставлені в геперкарту, то ссд в другому слоті взагалі не бачиться - а завантаження з першого, як і раніше, відбувається штатно.
GreenMile
Member

Повідомлення

Boogiman: 21.09.2023 19:41
GreenMile: 21.09.2023 13:02 Я колись робив модифікацію біосу старої плати, щоб з nvme в перехіднику можна було грузити ОС, для цього брався біос від аналогічної більш нової плати з натівною підтримкою такого завантаження, звідти виколупувався відповідний модуль і вшивався в свій старий біос. Це дуже спрощено, там є купа нюансів, насправді.
Так справа то в тому, що завантаження вінди відбувається нормально: як з першого слота на гіперкарті, так і з другого. Проблема в тому, що коли обидва ссд вставлені в геперкарту, то ссд в другому слоті взагалі не бачиться - а завантаження з першого, як і раніше, відбувається штатно.
Мій меседж був про те, як саме робиться мод біосу, а не про завантаження ОС. У вашому випадку модифікація має іти через додавання біфуркації, але чи можливо це, треба питати у гугла.
Shpoker
Member

Повідомлення

так по идее у этой штуки есть свой опшн-ром, в котором можно рейд0 собрать и тогда кровавые ентерпрайз технологии не будут нужны (мануал не читал, это дело ТСа)
Boogiman
Junior

Повідомлення

Shpoker: 21.09.2023 21:36 так по идее у этой штуки есть свой опшн-ром, в котором можно рейд0 собрать и тогда кровавые ентерпрайз технологии не будут нужны (мануал не читал, это дело ТСа)
Можливо і є (не впевнений), але у вільному доступі нема.

Отправлено спустя 4 минуты 45 секунд:
Ну що ж, є позитивні новини у моєму питанні! Ділюсь досвідом, як вдалося змусити працювати обидва SSD M.2 NVMe у гіперкарті Asus (хоч і не на 100% як я хотів, але все ж). Потрібно змінити декілька пунктів у BIOS материнки. Я використовував програмку AMIBCP v. 5.02.0031. Але перед цим необхідно зробити копію з оригінального файлу BIOS, обов’язково!!! Відкриваємо файл BIOS, далі підменю IntelRCSetup-IIO: міняємо пункти (1C83) і (125C) з “Default” на “USER” – без цих змін подальші нічого не дадуть: SSD буде бачитись лише один, перевірено дослідним шляхом! Далі підменю IntelRCSetup-IIO-IIO 0: міняємо у пункті (12A5) IOU0 (IIO PCIe Port 2) його підпункти “Failsafe” і “Optimal” із значення “Auto” на х4х4х4х4 у кожному. Закриваємо AMIBCP, зберігаючи зміни у файлі BIOS – програма видасть попередження “Saving secure capsule as unsigned”. Далі, якщо ви спробуєте модифікованим BIOS прошити плату через USB BIOS Flashback або через вбудовану в BIOS утиліту EZ Flash, то нічого не вийде: у першому випадку кнопка Flashback на задній панелі декілька разів блимне і згасне (прошивка не відбулась), а у другому випадку плата напише на моніторі помилку “Selected file is not a UEFI BIOS!”. Проблема в тому, що AMIBCP змінює перші 0х0800 (2048КБ), в яких міститься підпис оригінального файла BIOS (про що і вилазить попередження при збережені модифікованого файла). Щоб це виправити, потрібно використати Hex редактор. Я використовував Hex Editor Neo. Відкриваємо в ньому обидва файла BIOS – оригінальний і модифікований. Виділяємо мишкою перший рядок (перші 16 цифро-буквених пар) у оригінальному файлі, копіюємо і вставляємо у модифікований BIOS, замінюючи його перший рядок. Зберігаємо зміни у модифікованому BIOS і закриваємо Hex Editor Neo. Перейменовуємо модифікований файл на R5E.CAP (це ім’я файла саме для Rampage 5 Extreme – для інших моделей треба дивитись розділ підтримки на сайті). Копіюємо його на флешку, в її корінь – ні у які папки його не потрібно поміщати. Вставляємо флешку у нижній чорний USB 2.0 порт на задні панелі материнки. Там же натискаємо кнопку ROG Connect і тримаємо її доки не почне блимати її діод (десь 5 секунд). Якщо все зроблено правильно, то почнеться прошивка модифікованого BIOS. Що ближче до кінця процесу прошивки, то кнопка буде блимати все частіше – після закінчення діод згасне. Все, можна виймати флешку і вмикати плату. При таких маніпуляціях з файлом BIOS обидва SSD NVMe бачаться і на них виділяється по 4 лінії PCI-E (більше просто фізично нема на гіперкарті) на четвертому слоті PCI-E, а відеокарта працює у першому слоті PCI-E на своїх законних 16 лініях. Спершу я хотів домогтись роботи обох SSD у шостому PCI-E x8 слоті – але які б пункти щодо слотів PCI-E у підменю IntelRCSetup-IIO-IIO 0 я не міняв, ні в одному з трьох PCI-E х8, які присутні на материнці, обидва SSD не бачаться, лише один. Ще один раз вдалося побачити обидва SSD у першому PCI-E x16 – це, здається, треба поміняти у пункті (12A9) IOU1 (IIO PCIe Port 3) його підпункти “Failsafe” і “Optimal” із значення “Auto” на х4х4х4х4 у кожному. Так, порядок портів при модифікації BIOS відрізняється від того, що ми бачимо безпосередньо на платі. І ще: я так розумію, що тепер, у четвертому слоті PCI-E x16 можна використовувати гіперкарту з чотирма слотами для NVMe SSD – і всі чотири повинні бачитись, оскільки х16 ділиться на х4х4х4х4, але лише з процесором, у якого 40 ліній PCI-E.
Все це я робив з вже модифікованим до того BIOS, в якому розблокований турбобуст для процесорів Intel Xeon E5-**** v3. Посилання на архів з необхідними файлами нижче. Можливо, комусь ще пригодиться. (Два BIOS версій 3902 і 4101 вже з активованим турбобустом, але без модифікацій щодо NVMe)
Необхідні файли:
https://drive.google.com/file/d/1Wi_RJt ... sp=sharing
Вся інформація бралась звідси:
https://winraid.level1techs.com/t/guide ... /32279/110
Вкладення
front.jpg
Без имени1.png
Без имени2.png
Без имени3.png
Без имени5.png
Востаннє редагувалось 24.09.2023 21:36 користувачем Boogiman, всього редагувалось 1 раз.
Boogiman
Junior

Повідомлення

І ще:
Вкладення
Безымянный2.png
Безымянный3.png
S
Member

Повідомлення

Как в итоге стабильность и корректность работы?

Отправлено спустя 7 минут 45 секунд:
Boogiman: 24.09.2023 21:32Вся інформація бралась звідси:
Там еще есть ветка с примером активации спрятанного раздела в bios setup для платы на x79. Я так понял что вы переконфигурировали pcie слоты вручную а само меню не активировали.
https://winraid.level1techs.com/t/guide ... bios/33018
Павло
Member

Повідомлення

Не дешева плата а така підстава від виробника! Но гайд ви запилили потужний за це вам плюс! Цікаво що відпише підтримка асуса якщо туди звернутись?!
S
Member

Повідомлення

Павло: 03.10.2023 02:34 Цікаво що відпише підтримка асуса якщо туди звернутись?!
Скажут смотрите в список поддерживаемых материнских плат и SSD.
https://www.asus.com/motherboards-compo ... /techspec/
Boogiman
Junior

Повідомлення

S: 03.10.2023 02:12 Как в итоге стабильность и корректность работы?

Отправлено спустя 7 минут 45 секунд:
Boogiman: 24.09.2023 21:32Вся інформація бралась звідси:
Там еще есть ветка с примером активации спрятанного раздела в bios setup для платы на x79. Я так понял что вы переконфигурировали pcie слоты вручную а само меню не активировали.
https://winraid.level1techs.com/t/guide ... bios/33018
Зі стабільністю все добре. Проганяв тестами + на обох SSD встановлена Windows 11, завантажуюсь то з одного, то з іншого, почергово, для перевірки їхнього поводження.
Так, є і для х79.
Так, лише переконфігурація PCI-E слотів - а в меню самого BIOS ніяких нових підпунктів щодо разгалудження ліній PCI-E не з'явилося.
Відповісти