Gigabyte RTX 3070 Eagle (Обслуговування)

Видеокарты, графические процессоры, драйверы
Автор
Повідомлення
Dess88
Junior

Повідомлення

Всім привіт, минув термін гарантії на відясі Gigabyte RTX 3070 Eagle, вирішив замінити прокладки та термопасту, ну і власне замість покращення температур на чіпі, отримав їх погіршення...що могло піти не так? Пробував рази 3 повністю все счищав, прижим робив і сильніше і трошки слабше, і трошки більше термопасти і трошки менше, і всеодно не виходило навіть вийти на рівень який був в старої термопасти, всі рази температура в спокої була від 45 градусів (40 до заміни) і до 80-85 (70-75 до заміни) під навантаженням. Щодо термопрокладок нічого сказати не можу, оскільки нажаль відеокарта я так розумію не має датчика температури пам'яті та врм. Замінив так само термопасту в процессора, (Ryzen 5 3600) на ньому зміна ніяк не позначилась, але він і не грівся.
Ну і виноватці цього треду (окрім моїх рук):
Термопаста Arctic MX-4
Термопрокладки 1мм силіконові від Розетки Arctica PAD (спеціально їх трошки вкатував щоб до заявленої необхідної товщини в 0,75мм підігнати)

Може бути причина в самій термопасті, що її недостатньо для цього чіпу, і варто щось подорожче дивитись?
Чи все ж проблема в моїх руках і я неправильно щось робив (наносив з тюбіка, і розподіляв за допомогою комплектного шпателька відносно рівномірно, на скільки це можливо, адже паста достатньо густа).
Alex646
Member

Повідомлення

А на радіаторі відбиток нормальний? Ну і взагалі, до заміни температури були цілком нормальні, навіщо лізли?
Dess88
Junior

Повідомлення

Alex646: 11.09.2023 16:26 А на радіаторі відбиток нормальний? Ну і взагалі, до заміни температури були цілком нормальні, навіщо лізли?
Тому що я памятаю що вона могла тримати 67-68С під стрестестом раніше і я хотів її просто повернути до тих значень, а було вже просто в іграх (без 100% утилізації) до 75С.
Я цю процедури не вперше роблю, і раніше не стикався з тим щоб після всього зробленого правильно - температури "після" були вищими ніж "до", тому грішу на "неправильність".
Нормальний відбиток був 2 рази з звичайним і сильнішим прижимом, з несильним трішки нерівномірний був. Саме місце стику на радіаторі (прямий контакт з чотирма термотрубками) дуже так собі рівномірне, але тим не менше раніше все було ок.
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

70-75 градусів до заміни і ви чомусь туди полізли. :facepalm:
Dess88
Junior

Повідомлення

AntonyKandaurov: 11.09.2023 16:42 70-75 градусів до заміни і ви чомусь туди полізли. :facepalm:
Та камон, повірте, знав би що таке можливо не ліз би, і жив би в Сочі, хоча ні...)

Отправлено спустя 3 минуты 43 секунды:
Там ще така фішка, що 75градусів це біля 90 по хотспоту, тому ну блін, я її на всякий тимчасово андервольтнув щоб тримати в тих самих межах що раніше.
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Dess88
Влітку 70-75 градусів це нормально, якби було 85+ я би ще подумав, але тут 75 максимум, "камон".

Сочі то такий собі варіант, якщо ви звичайно не... :rotate:
Dess88
Junior

Повідомлення

AntonyKandaurov: 11.09.2023 16:49 Dess88
Влітку 70-75 градусів це нормально, якби було 85+ я би ще подумав, але тут 75 максимум, "камон".

Сочі то такий собі варіант, якщо ви звичайно не... :rotate:
Про Сочі то до приказки, звичайно зараз хіба на ракеті, все ок)

Розумію, дурість вийшла, хотів як краще, вийшло як завжди, але тепер мені треба не бідкатись, а якось ту ситуацію пофіксити )
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Dess88
Маю припущення, що треба ще утиснути терморезинки бо слабий контакт гпу і температура більше ніж була. Плюс мх4 це лотерея, дуже багато підробки.
Artem_M
Member

Повідомлення

Я звісно не спеціаліст в темі заміни термоінтерфейсів на ВК, але Мх4 і Арктика від розетки, мені здається, трохи не альо...
Якісь Laird і Noctua nt-h2 було б краще. Хоча альтернатив море, у т.ч. на сайті є продавани, з якими і порадитись можливо на тему що краще ліпити/мазати.
Dess88
Junior

Повідомлення

AntonyKandaurov: 11.09.2023 17:02 Dess88
Маю припущення, що треба ще утиснути терморезинки бо слабий контакт гпу і температура більше ніж була. Плюс мх4 це лотерея, дуже багато підробки.
Окей, спробую ще утиснути. А якщо проблема в мх4, то порадьте будь-ласка які варіанти окрім неї варто розглянути?
Prescott
Member

Повідомлення

Та вряд ли там проблема в термопасте, мх4 хорошо мажется, плюс человек вряд ли её на рынке с рук купил.
Прижим смотрите + равномерность затяжки, может перекосило радиатор. Плюс вертушки на СО точно работают исправно? Все дуют?
shatun
Member

Повідомлення

По перше - як СО знялося? В сенсі - чи багато зусилля довелось прикласти відриваючи від старої пасти/прокладок?
Довгі теплотрубки з міді - могло кудись щось закосячити, як варіант.
Та я б поставив на термопрокладки - затовсті і жорсткі.
В тебе теплотрубки прямим контактом на чіпі, а навкруги пластина, що вже чіпи пам'яті охолоджує.
Тобто контактна площадка чіпу GPU утоплена по відношенню до чіпів пам'яті. Трохи товше/жорсткіше прокладки - і прижим на пам'яті не дає норм прижатись до GPU.
Те саме з площадкою під прокладку VRM. Це те саме, що AntonyKandaurov писав, але розгорнуто. :gigi:
І ще - уважно дивись на чотири виступи на СО при монтажу.
Вони повинні чітко зайти в отвір на платі (всі 4) у сторону бекплейту, а не впертись у саму плату (достатньо буде однієї), що також перешкоджатиме прижиму.
Хоча у такому разі ти б бублік не пройшов - та хто зна, шо там в тебе за допуски...
спойлер
Зображення
Востаннє редагувалось 11.09.2023 17:20 користувачем shatun, всього редагувалось 1 раз.
Dess88
Junior

Повідомлення

Artem_M: 11.09.2023 17:10 Я звісно не спеціаліст в темі заміни термоінтерфейсів на ВК, але Мх4 і Арктика від розетки, мені здається, трохи не альо...
Якісь Laird і Noctua nt-h2 було б краще. Хоча альтернатив море, у т.ч. на сайті є продавани, з якими і порадитись можливо на тему що краще ліпити/мазати.
Дякую, Noctua рази в 3 дорожче, але певно не тільки через маркетинг, тому ймовірно спробую його якщо утискання не зарадять

Отправлено спустя 4 минуты 18 секунд:
Prescott: 11.09.2023 17:16 Та вряд ли там проблема в термопасте, мх4 хорошо мажется, плюс человек вряд ли её на рынке с рук купил.
Прижим смотрите + равномерность затяжки, может перекосило радиатор. Плюс вертушки на СО точно работают исправно? Все дуют?
Покупал на розетке, все вместе. По прижиму все было ок, затягивал как нужно, постепенно по диагонали закручивая, вертушки все ок.
shatun
Member

Повідомлення

Йоханий бабай... Прокладки такі? https://hard.rozetka.com.ua/ua/rztk-pa1 ... gIAofD_BwE
Це дешман з аліка. Навіть Arctic вже не той, що був, а тут таке... Почни з них, а не з термопасти.
https://hard.rozetka.com.ua/ua/coolers/ ... 1439=4995/
Dess88
Junior

Повідомлення

shatun: 11.09.2023 17:18 По перше - як СО знялося? В сенсі - чи багато зусилля довелось прикласти відриваючи від старої пасти/прокладок?
Довгі теплотрубки з міді - могло кудись щось закосячити, як варіант.
Та я б поставив на термопрокладки - затовсті і жорсткі.
В тебе теплотрубки прямим контактом на чіпі, а навкруги пластина, що вже чіпи пам'яті охолоджує.
Тобто контактна площадка чіпу GPU утоплена по відношенню до чіпів пам'яті. Трохи товше/жорсткіше прокладки - і прижим на пам'яті не дає норм прижатись до GPU.
Те саме з площадкою під прокладку VRM. Це те саме, що AntonyKandaurov писав, але розгорнуто. :gigi:
І ще - уважно дивись на чотири виступи на СО при монтажу.
Вони повинні чітко зайти в отвір на платі (всі 4) у сторону бекплейту, а не впертись у саму плату (достатньо буде однієї), що також перешкоджатиме прижиму.
Хоча у такому разі ти б бублік не пройшов - та хто зна, шо там в тебе за допуски...
спойлер
Зображення
Знялось нормально не супер швидко але і не мучався, термопрокладки при знятті порвались, деякі лишились на чіпах частково, деякі на СО, я більше намучався щоб штекери від кулерів чи підсвітки від'єднати. По термопрокладках я їх спресовував для чіпів памяті і лишав на 1мм для зони врм (в мануалці на якомусь сайті знайшов що має бути 1мм на врм і 0,75мм на чіпах). По отворах все було ідеально перед початком і під час закручування.
simoralesha
Member

Повідомлення

Dess88:А якщо проблема в мх4, то порадьте будь-ласка які варіанти окрім неї варто розглянути?
Нещодавно взяв тут на барахолці Dow Corning для rx 5700 xt , бо mx 4 швидко підсихала. Температури суттєво впали після заміни.

P.s датчики температури пам'яті та врм мають бути. Що hwinfo показує ?
Dess88
Junior

Повідомлення

shatun: 11.09.2023 17:26 Йоханий бабай... Прокладки такі? https://hard.rozetka.com.ua/ua/rztk-pa1 ... gIAofD_BwE
Це дешман з аліка. Навіть Arctic вже не той, що був, а тут таке... Почни з них, а не з термопасти.
https://hard.rozetka.com.ua/ua/coolers/ ... 1439=4995/
саме такі, але я навіть не знаю чи вони працюють...окей, чіп може грітись більше через те що пам'ять гріється більше? не має датчику ні на памяті ні на врм схоже.

Отправлено спустя 1 минуту 39 секунд:
simoralesha: 11.09.2023 17:33
Dess88:А якщо проблема в мх4, то порадьте будь-ласка які варіанти окрім неї варто розглянути?
Нещодавно взяв тут на барахолці Dow Corning для rx 5700 xt , бо mx 4 швидко підсихала. Температури суттєво впали після заміни.

о йой, я дивився через gpu-z, думав він все показує що є...гляну
shatun
Member

Повідомлення

Dess88: 11.09.2023 17:31 По термопрокладках я їх спресовував для чіпів памяті і лишав на 1мм для зони врм (в мануалці на якомусь сайті знайшов що має бути 1мм на врм і 0,75мм на чіпах). По отворах все було ідеально перед початком і під час закручування.
Не знаю, що там на заборі написали. В тебе був зразок - нехай і пошматований. :dontknow:
Dess88: 11.09.2023 17:36 саме такі, але я навіть не знаю чи вони працюють...окей, чіп може грітись більше через те що пам'ять гріється більше? не має датчику ні на памяті ні на врм схоже.
Мова не про температуру - мова про якість прокладки. Конкретно - про твердість і товщину. Катай/не катай - бажано мати саме ту товщину, що треба.
Плюс прокладка має бути достатньо м'яка/пластична. Є навіть хтось продає по виду взагалі наче пластилін - але сам я не прихильник подібного.
Dess88
Junior

Повідомлення

simoralesha: 11.09.2023 17:33

ні, схоже що все ж немає

Зображення

Отправлено спустя 7 минут 14 секунд:
shatun: 11.09.2023 17:49
Dess88: 11.09.2023 17:31 По термопрокладках я їх спресовував для чіпів памяті і лишав на 1мм для зони врм (в мануалці на якомусь сайті знайшов що має бути 1мм на врм і 0,75мм на чіпах). По отворах все було ідеально перед початком і під час закручування.
Не знаю, що там на заборі написали. В тебе був зразок - нехай і пошматований. :dontknow:
Dess88: 11.09.2023 17:36 саме такі, але я навіть не знаю чи вони працюють...окей, чіп може грітись більше через те що пам'ять гріється більше? не має датчику ні на памяті ні на врм схоже.
Мова не про температуру - мова про якість прокладки. Конкретно - про твердість і товщину. Катай/не катай - бажано мати саме ту товщину, що треба.
Плюс прокладка має бути достатньо м'яка/пластична. Є навіть хтось продає по виду взагалі наче пластилін - але сам я не прихильник подібного.
Дякую, певно пошукаю щось якісніше
akr
Member

Повідомлення

В мене мх-4 від розетки, на вк лінійно піднімало температуру, за два-три тижні з 85 до 105 по хотспоту, хоча процесор тримає ок
Відповісти