Останні статті і огляди
Новини
Выбор процессора (всякого разного под любые/конкретные нужды + вопросы "потянет ли, хватит ли)
-
Gf_ki11er
Member
Выбираем процессор
Пишите под какие задачи нужен процессор, бюджет, текущую или будущую платформу
Пользуйтесь поиском по теме ( поле "Поиск" - вводите обозначение, например 3570К): вполне вероятно ваш вопрос уже обсуждался
Пишите под какие задачи нужен процессор, бюджет, текущую или будущую платформу
Пользуйтесь поиском по теме ( поле "Поиск" - вводите обозначение, например 3570К): вполне вероятно ваш вопрос уже обсуждался
-
Bomchik
Member
Я рахував(дуже приблизно), то купити 10600кф, з490 мамку та 16гб оперативки, то це десь 10-12 тисяч. Порівнюючи з 2 тисячами...ну тай це різниця відчутна. І я ж тому прийшов у цю тему, щоб почути ваші думки, бо сам маю сумніви, що лише гіпертредінг щось дасть суттєве.
-
SergN
Member
Пройшов вже час 10600кф, а особливо з490 мамок. Взагалі, коли стоїть питання економічної збірки, то к-проци чи з-чіпсети можна оминати.Bomchik: ↑ 10.09.2023 18:53Я рахував(дуже приблизно), то купити 10600кф, з490 мамку та 16гб оперативки, то це десь 10-12 тисяч.
Значно дешевше вийде взяти просту В450-материнку і райзен 5 (з того ж Китаю, звідки планувався хасвел) із серії 3600/5500/5600 - в залежності від бажання економити. Навіть, якщо фанат Інтела, то 12400 + В-материнка будуть кращою покупкою, ніж старий к-проц з 10000ї серії.
Або ж, якщо питання економії стоїть досить різко, то в стару систему підібрати Xeon E3 v3, вивчаючи їх різновиди: https://en.wikipedia.org/wiki/Haswell_( ... hitecture) і звіряючи з пропозиціями на аліекспресі. Може, якийсь 1241v3 чи 1271v3 і варто взяти (щоб без даунгрейду по частотах від поточного і5) по мінімальній ціні, але за топовими версіями гнатися не варто. Тоді, з урахуванням продажу старого проца, це ще десь поряд з економічною обґрунтованістю буде знаходитися.
-
Bomchik
Member
Я дуууже старий воїн. Я не хочу ось цих економічних ядер та інших плюшок(
До того ж, в мене є кріплення до мого д14 на 1200, а далі вже нема. І в добавок, я не граю нові ігри(майже). Тому для себе обрав 1200 сокет, де всі адекватні ядра і можна обрати 6/12 чи 8/16. А чому К...ну ми ж на оверах тут. Я або пожену 10600к до 4.5 та зафіксую частоти або взагалі зроблю 4.2 і холодний, як лід. В мене так зараз мій 4690к на 4.2 частоті з 1.07в і 1060 задушина до 1400 частоти та 0.7в. Під бубликом їсть 60 ватт
Раніше гнав все...але прийшов до практики даунвольтинга.
До того ж, в мене є кріплення до мого д14 на 1200, а далі вже нема. І в добавок, я не граю нові ігри(майже). Тому для себе обрав 1200 сокет, де всі адекватні ядра і можна обрати 6/12 чи 8/16. А чому К...ну ми ж на оверах тут. Я або пожену 10600к до 4.5 та зафіксую частоти або взагалі зроблю 4.2 і холодний, як лід. В мене так зараз мій 4690к на 4.2 частоті з 1.07в і 1060 задушина до 1400 частоти та 0.7в. Під бубликом їсть 60 ватт
Раніше гнав все...але прийшов до практики даунвольтинга.
-
SergN
Member
you can't teach an old dog new tricks (с). Ранувато, якщо вік в профілі правильно вказанийBomchik: ↑ 10.09.2023 19:36Я дуууже старий воїн. Я не хочу ось цих економічних ядер та інших плюшок(
Хоча, по решті тексту інший смайл проситься, тож з цими "оригінальними" роздумами робіть, як хочете.
-
Bomchik
Member
Нуууу кожний зі своїми тараканами)
Але при цьому я прийшов на форум, щоб почути думки інших. Вдруг дадуть хорошу пораду. Для мене наша розмова корисна і я промірковую всі ваші поради.
Відправлено через 4 хвилини 17 секунд:
А що я зможу зробити з 1271v3? Я можу на своїй з87 зафіксувати частоту на 4.0? Чи лише 3.6 дефолтних?
Але при цьому я прийшов на форум, щоб почути думки інших. Вдруг дадуть хорошу пораду. Для мене наша розмова корисна і я промірковую всі ваші поради.
А що я зможу зробити з 1271v3? Я можу на своїй з87 зафіксувати частоту на 4.0? Чи лише 3.6 дефолтних?
-
SergN
Member
Bomchik
Просто одна справа, коли всі розгони/андервольтинги - для фану, і постійні експерименти як хоббі, то тоді поведінку людини розумію. Якщо ж це робиться один раз і на весь період експлуатації, то треба признатися собі, що це задля якоїсь мети. Ну і ця мета буде або в чистій продуктивності, або ж, якщо згаданий андервольтинг, то також і енергоефективності чи тиші. Так от, свіжіші покоління зазвичай мають кращі показники в цих дисциплінах, аніж старіші. І той же запропонований 12400 (до речі, не має ранити душу "старого воїна"(с), бо ще не містить малих ядер) буде кращим як в продуктивності, так і в продуктивності/Вт, ніж той згаданий 10600к.
Ну і АМД до сих пір в десктопі містить лише "класичні" ядра, тож теж не має налякати.
По кріпленнях під нові сокети, до речі, Ноктуа висилає безкоштовно, перевірено.
А так, все залежить від бажання виділяти кошти, бо найдешевше взяти вищеназвані ксенони.
Просто одна справа, коли всі розгони/андервольтинги - для фану, і постійні експерименти як хоббі, то тоді поведінку людини розумію. Якщо ж це робиться один раз і на весь період експлуатації, то треба признатися собі, що це задля якоїсь мети. Ну і ця мета буде або в чистій продуктивності, або ж, якщо згаданий андервольтинг, то також і енергоефективності чи тиші. Так от, свіжіші покоління зазвичай мають кращі показники в цих дисциплінах, аніж старіші. І той же запропонований 12400 (до речі, не має ранити душу "старого воїна"(с), бо ще не містить малих ядер) буде кращим як в продуктивності, так і в продуктивності/Вт, ніж той згаданий 10600к.
Ну і АМД до сих пір в десктопі містить лише "класичні" ядра, тож теж не має налякати.
По кріпленнях під нові сокети, до речі, Ноктуа висилає безкоштовно, перевірено.
А так, все залежить від бажання виділяти кошти, бо найдешевше взяти вищеназвані ксенони.
-
Bomchik
Member
Ну от бачите. Вже дізнався, що не всі процесори мають ті маленькі ядра. Буду знати)
А чому я практикую андерволь, то тут все просто. Я не граю вибагливі ігри і в більшості з них, в мене відеокарта працює на 10-70%. Ось я і зробив андервольт до мінімальних 0.7в, щоб просто меньше грілася і жерла меньше. Навіщо мені ті 300+ фпс, якщо спокійно можу жити і з 200 і при цьому мати споживання вдвічі меньше. Плюс мінус те саме з процесором. Я не бачу різниці між 4.2 і 4.7...лише у всяких тестах. Моя думка така, якщо проц видає 60 фпс, то розігнавши його, ті 7-10 фпс погоди не зроблять. І це я ще щедро добавив фпс. Зазвичай, приріст ще меньший.
То що там з тими Зіонами? В них можна фіксувати частоту буста чи лише дефолтну частоту? Якщо ж можна зафіксувати 4.0, то цілком адекватна заміна 4790К.
А чому я практикую андерволь, то тут все просто. Я не граю вибагливі ігри і в більшості з них, в мене відеокарта працює на 10-70%. Ось я і зробив андервольт до мінімальних 0.7в, щоб просто меньше грілася і жерла меньше. Навіщо мені ті 300+ фпс, якщо спокійно можу жити і з 200 і при цьому мати споживання вдвічі меньше. Плюс мінус те саме з процесором. Я не бачу різниці між 4.2 і 4.7...лише у всяких тестах. Моя думка така, якщо проц видає 60 фпс, то розігнавши його, ті 7-10 фпс погоди не зроблять. І це я ще щедро добавив фпс. Зазвичай, приріст ще меньший.
То що там з тими Зіонами? В них можна фіксувати частоту буста чи лише дефолтну частоту? Якщо ж можна зафіксувати 4.0, то цілком адекватна заміна 4790К.
-
Melofon
Member
Bomchik: ↑ 10.09.2023 18:5310600кф
У него даже pci-e 4.0 нет что как бы неочень для современных и будущих видеокарт, если прям вот мало денег то лучше взять для начала i3 из 12-го поколения или сразу i5 12400 и желательно сразу уже на ддр5, ну а позже можно под апгрейд взять что угодно из 14-го поколения, ну или присмотреться к амд, а там если не гнаться за новинками то на АМ4 есть уйма процессоров на любой вкус и цвет и даже тот же 5600 будет лучше и быстрее чем 10600к, я уже не говорю за более старшие процессоры на этой же платформе которые тоже в будущем под апгрейд можно будет взять недорого неплохо ускорив платформу.
-
Bomchik
Member
Я не розумію. А в чому принципова різниця між 10600К та 12400? І там і там 6 ядер та 12 потоків. Тільки в 10600К частоти більші і їх можна гнати. Правда в 12400 кешу побільше. Дивлюся на характеристики і ті самі граблі тільки в профіль.
Так стоп. Ми пішли кудиш не туди. Я тут за 1050 сокет питаю більше і розмова йшла за Зіончики і що з ними можна зробити на з87 чіпсеті.
Так стоп. Ми пішли кудиш не туди. Я тут за 1050 сокет питаю більше і розмова йшла за Зіончики і що з ними можна зробити на з87 чіпсеті.
-
Vlaad13
Member
вот вам совет - играйте пока на этом и собирайте на 12400 - это топ проц для Линейки (я сам долго играл - пол года как забил правда)Bomchik: ↑ 10.09.2023 21:17 Я не розумію. А в чому принципова різниця між 10600К та 12400? І там і там 6 ядер та 12 потоків. Тільки в 10600К частоти більші і їх можна гнати. Правда в 12400 кешу побільше. Дивлюся на характеристики і ті самі граблі тільки в профіль.
тот абгрейд что вы хотите сделать в какую то большую сумму выходит - а получите вы мало
-
Artem_K
Member
Bomchik
Порівнювати частоту можна тільки в межах одного покоління. Бо між поколіннями пришвидшують IPC (Instructions Per Cycle), а це механізми предбачування, кеш, нові інструкції та таке інше, що суттєво може впливати на швидкодію. Окрема річ нові інтерфейси, наприклад зараз дуже бажано мати PCIе 4.0 (10-те покоління в це не може), інакше будуть нюанси з багатьма сучасними відеокартами середнього рівня, яки пішли зі зменшеною кількістю ліній PCIe.
Порівнювати частоту можна тільки в межах одного покоління. Бо між поколіннями пришвидшують IPC (Instructions Per Cycle), а це механізми предбачування, кеш, нові інструкції та таке інше, що суттєво може впливати на швидкодію. Окрема річ нові інтерфейси, наприклад зараз дуже бажано мати PCIе 4.0 (10-те покоління в це не може), інакше будуть нюанси з багатьма сучасними відеокартами середнього рівня, яки пішли зі зменшеною кількістю ліній PCIe.
-
lewerlin
Member
Там... не зовсім однакові ядра . Інтел, несподівано, за два покоління аж двічі змінив архітектуру. І там не традиційні 3-5% різниці.Bomchik: ↑ 10.09.2023 21:17І там і там 6 ядер та 12 потоків.
-
Bomchik
Member
От бачите. Я пильно моніторив це все до часів 1151 сокета. А там нове покоління давало буквально пару % продуктивності і тому я так скептично ставлюся до 12+ поколінь. Типу кількість ядер однакова, потоків теж однаково...то що там могло змінитися кардинально. Тим паче, що ті самі інструкції - це така штука, що використовується в специфічних програмах і аж ніяк не в іграх. Взяти ті самі AVX інструкції. Ними хіба тестувати процесор на стабільність.
Але ми ж знову таки говоримо про апгрейд вже цілої системи з зміною материнки, оперативки і т.д. Ви мені скажіть, що можна вижати з тих Зіонів? От якщо брати простий і7 4790К, то я там можну частоти крутити, як мені забажається. А що з Зіоном? Я можу там зафіксувати ті частоти бусту чи ні? Якщо по факту я отримаю 3.6 і якесь нещасне ядро буде буститись до 3.9-4.0, то толку не бачу робити апгрейд, навіть якщо вийду в нуль. Я собі думав, що візщьму 4790К, скальпану його тай ще років 2-3 поживу з ним і там вже буду кумекати, на що змінити платформу. Як на мене, то ж 2 тисячі, то не така велика сума...правда тут питання в тому, на скільки добрий буст дасть мені гіпертредінг. Адже лише в цьому різниця між моїм і5. А ну ще на 2 мб більший кеш.
Але ми ж знову таки говоримо про апгрейд вже цілої системи з зміною материнки, оперативки і т.д. Ви мені скажіть, що можна вижати з тих Зіонів? От якщо брати простий і7 4790К, то я там можну частоти крутити, як мені забажається. А що з Зіоном? Я можу там зафіксувати ті частоти бусту чи ні? Якщо по факту я отримаю 3.6 і якесь нещасне ядро буде буститись до 3.9-4.0, то толку не бачу робити апгрейд, навіть якщо вийду в нуль. Я собі думав, що візщьму 4790К, скальпану його тай ще років 2-3 поживу з ним і там вже буду кумекати, на що змінити платформу. Як на мене, то ж 2 тисячі, то не така велика сума...правда тут питання в тому, на скільки добрий буст дасть мені гіпертредінг. Адже лише в цьому різниця між моїм і5. А ну ще на 2 мб більший кеш.
-
Vlaad13
Member
-
SergN
Member
Bomchik: ↑ 10.09.2023 20:49Я не граю вибагливі ігри і в більшості з них, в мене відеокарта працює на 10-70%.... Навіщо мені ті 300+ фпс, якщо спокійно можу жити і з 200 і при цьому мати споживання вдвічі меньше. Плюс мінус те саме з процесором. Я не бачу різниці між 4.2 і 4.7...лише у всяких тестах. Моя думка така, якщо проц видає 60 фпс, то розігнавши його, ті 7-10 фпс погоди не зроблять. І це я ще щедро добавив фпс. Зазвичай, приріст ще меньший.
Ці погляди як уживаються в одній людині? Чи черговий троль заявився?Bomchik: ↑ 10.09.2023 22:27 Якщо по факту я отримаю 3.6 і якесь нещасне ядро буде буститись до 3.9-4.0, то толку не бачу робити апгрейд, навіть якщо вийду в нуль.
Короче, бери 4790К, бажано тут по місцю, з такими поглядами хоч грошима виручиш когось, кому треба його по оверпрайсу продати.
-
Bomchik
Member
Ну так і вживаються. Який сенс мені брати проц з частотою 3.6, якщо я можу свій і5 розігнати до 4.7(якщо не помиляюсь, то на 1.25в беру таку частоту) і плюс мінус зрівняти сили(образно кажучи. Я не знаю на скільки там буде чи не буде різниці). Адже спочатку я прийшов з думками, про заміну 4690К на 4790К. Тобто питання було в тому, чи є якісь толк від гіпертредінгу в іграх на цьому поколіні процесорів. Але раз підкинули ідеї стосовно Зіона, то вже й за них питаю, чи можу там зафіксувати частоту буста, щоб отримати 4.0. Але толком ніхто не відповів про гіпертредінг та про Зіони взагалі тиша. Всі хочуть переконати мене викинути 12-20 тисяч на апгрейд цілої системи. Я ж не прийшов за порадою, на який сокет мені мінятися. Як 5-7 років тому люди тут такі поради давали...так нічого і не змінилося. Але все ж, пару гарних думок я почув.
-
Artem_K
Member
Bomchik
Гіпертрейдінг у іграх дасть кращі значення 1 та 0,1%, тобто плавність. А ось додатковий кеш у 4790 може докинути щось до середнього фпс. Стане краще, але чуда не буде.
Гіпертрейдінг у іграх дасть кращі значення 1 та 0,1%, тобто плавність. А ось додатковий кеш у 4790 може докинути щось до середнього фпс. Стане краще, але чуда не буде.
-
Bomchik
Member
Artem_K Дякую за таку інформацію. Виходить, що на саму продуктивність апргрейд особо не вплине але ось комфорт гри стане краще, за рахунок кращого розподілу ресурсів процесора.
Щойно зкинув частоту свого і5 на 3.6. Запустив основну свою гру(л2\Лінейка\Lineage 2) фпс в локації був ~50. Перезапустився на 4.5 і фпс став ~70. Для себе зробив висновки, що Зіон брати не варіант. Якщо вже й міняти, то лише на 4790К.
Щойно зкинув частоту свого і5 на 3.6. Запустив основну свою гру(л2\Лінейка\Lineage 2) фпс в локації був ~50. Перезапустився на 4.5 і фпс став ~70. Для себе зробив висновки, що Зіон брати не варіант. Якщо вже й міняти, то лише на 4790К.
-
Vlaad13
Member
вот только при мас пвп как было 5 фпс так и останется 5 фпсBomchik: ↑ 10.09.2023 23:52 Artem_K Дякую за таку інформацію. Виходить, що на саму продуктивність апргрейд особо не вплине але ось комфорт гри стане краще, за рахунок кращого розподілу ресурсів процесора.
зато на пустой локе да вместо 50 станет 70 - норм че
-
Bomchik
Member
Та ні, ніколи не буває 5 фпс. Граю на Астеріосі і там оптимізація з боку сервера. Навіть в мас пвп фпс більше 20 фпс. І цих 70 я отримав в місті, а не в пустій локації.