HDD: вопросы по SMART, диагностике, восстановлению данных и прочее

SSD, HDD, Flash и прочие носители информации
Відповісти
Автор
Повідомлення
Evgen88
Member

Повідомлення

Извинте не заметил, переношу туда. Хотя кто может ответить тут или перенесите. Тут просто видно что у меня был за хард.
WhyNot
Junior

Повідомлення

Подскажите пожалуйста, что в такой ситуации делать ? Ибо начались просадки FPS + фризы, не мог понять сначала от чего, ибо на час отошел от пк, и внезапно началось. В итоге разобрался что дело в жестком, проверил, был 1 Err X, без красных.https://ibb.co/4sGN2Kchttps://ibb.co/bLz4yvQ
Alex+
Member

Повідомлення

WhyNot
Ситуація 1 в 1 з тою що у товариша поперед вас. Починаючи звідти: viewtopic.php?p=3594056#p3594056
Поради аналогічні
Caesar
Member

Повідомлення

WhyNot, негайно знімати і чистити контакти.
В 187 - 218 секторів, записаних із значним відхиленням від доріжки чи ушкоджених таким записом на сусідніх доріжках.
А вже після чистки можете ганяти сканування з виправленням скільки завгодно.
WhyNot
Junior

Повідомлення

Спасибо, буду пробовать
den2451984
Member

Повідомлення

Добрый день. Недавно приобрёл винт большего объёма, чем тот что использовал. Не новый, пробег чуть больше 20000 часов, стоял естессно рейде. Диск WD Gold 2TB модель WD2005FBYZ, прошивка RR07 (не самая последняя).
По тестам всё практически идеально, их сделал мне продавец ещё до покупки, серийникк проверил. Сектора, смарт, шум, температура всё вполне достойно. Вчера сам его полностью протестировал в том числе и переносом файлов большого и малого объёма.

Есть только непонятка на счёт его кеша. В характеристиках его размер заявлен 128mb, но ни в одной диагностической утилите он не отображается. Нормально ли это?
Alex+
Member

Повідомлення

Це питання до програм. Вбийте в гугла свою модель, подивіться скріни інших людей, чи показує там те що вам не показує.
Якщо теж не показує, то все нормально
SKYJAKER
Member

Повідомлення

Доброго вечора панове, невже налигнувсь ссд чи прошивка\мікрокод злетів :think: ? Справа така, у січні 2019 на початку місяця купив ссд на фото ,все норм робило , і сьогодні гугл хром завис але миш рухалася . Перегрузив комп, стали на початку кілька разів з'являтись курсори а потім вибиває в біос, і бачу що чомусь ссд став по іншому називатись (на фото) і показує 0 Гб. Кілька днів тому заходив на "цей комп'ютер" і бачив що загальний обсяг накопичувача (на ньому стояла система і 1 гра, навіть файл підкачки був на жосткому) став 222гб а було наче 227, сам він на 240 гб але було завжди десь 226-227гб хоча може помиляюсь. Кілька разів перезагружав і витягав сам ссд , протер затирачкою контакти бо останній тиждень дуже волого,але все одно, спочатку коли вставив його і в біосі не видно взагалі було, потім перегрузив знов бачить як сандиск і 0 гб. це вже вирок йому?
спойлер
20230713_191111.jpg
20230713_185210.jpg
20230713_185309.jpg
den2451984
Member

Повідомлення

den2451984
Спасибо. Ну да, по скринам практически по миру (и польский видел и японский) в CrystalDiskInfo по параметру кэш тоже прочерки. Сккрины с других прог пока не нашёл. В аиде64, Hard Disk Sentinel Pro просто тоже отсутствует этот параметр.
Alex+
Member

Повідомлення

SKYJAKER
А ВД Дашборд щось дозволяє зробити з ссд? Може секуре ерейс дозволить зробити.
Якщо прошивка то кепсько, на них її нема
SKYJAKER
Member

Повідомлення

Alex+: 13.07.2023 20:34 SKYJAKER
а що таке?
секуре ерейс
це шось типу безпечної очистки чи що?
Alex+
Member

Повідомлення

SKYJAKER: 13.07.2023 21:34а що таке?
Фірмова утіліта від виробника для обслуговування диску.
SKYJAKER: 13.07.2023 21:34ипу безпечної очистки
Типа повне затирання. Видаляє усе, навіть розмітку.
SKYJAKER
Member

Повідомлення

Alex+: 13.07.2023 21:43
SKYJAKER: 13.07.2023 21:34а що таке?
Фірмова утіліта від виробника для обслуговування диску.
SKYJAKER: 13.07.2023 21:34ипу безпечної очистки
Типа повне затирання. Видаляє усе, навіть розмітку.
зрозумів
SKYJAKER
Member

Повідомлення

Alex+: 13.07.2023 20:34 SKYJAKER
ВД Дашборд його не бачить , при встановленні вінди то у списку він якись пристрій бачить на 15 з чимось Кб
коли на інший накопичувач постави вже вінду і зайшов в керування дисками то запропонувало його ініциалізуювати але потім вийшло це повідомлення через секунд 10
спойлер
1.jpg
Востаннє редагувалось 14.07.2023 12:37 користувачем SKYJAKER, всього редагувалось 1 раз.
Alex+
Member

Повідомлення

SKYJAKER
Шкода, але не велика втрата. Зараз ссд не дорогі, замінити вийде простіше та надійніше. Хоча якщо бажаєте заради спортивного інтересу щось зробити, то можна шукати десь прошивку та прошивальника. Але наскільки я знаю, в досяжному для мене інтернет-просторі для нього таких нема
SKYJAKER
Member

Повідомлення

Alex+: 14.07.2023 12:37 SKYJAKER
Шкода, але не велика втрата. Зараз ссд не дорогі, замінити вийде простіше та надійніше. Хоча якщо бажаєте заради спортивного інтересу щось зробити, то можна шукати десь прошивку та прошивальника. Але наскільки я знаю, в досяжному для мене інтернет-просторі для нього таких нема
тут навіть проблема не в тому шо він якось здох а те шо нема тих данних. А перепрошивка це все одно втрата данний всіх з накопичувача?
Alex+
Member

Повідомлення

SKYJAKER: 14.07.2023 12:40А перепрошивка це все одно втрата данний всіх з накопичувача?
так, звісно. Взагалі, щоб на цьому етапі не втратити дані, його треба здавати в круту професійну майстерню, де їх зможуть витягти безпосередньо з чіпів, де є і обладнання для цього і знання.
А це коштує м'яко кажучи дуже і дуже...
shatun
Member

Повідомлення

Привіт всім. Є питання по WD RED на 4 ТБ. Пробіг солідний, хоча і не рекордний - біля 32000 годин.
Слугував основним, а потім "переїхав" у архіватори для більш-менш цінного. Підключено через хот-свап карман від Оріко. У біос виставлено hot-swap
Приїхав з відрядження і треба було злити з смарту фото. Стартонув, розкрутився, фотки перекинув.
Потім вирішив ще щось туди перекинути з ПК і звернув увагу, що папки відкриваються незвично довго.
Смарт з CrystalDiskInfo
спойлер
Зображення
Спочатку секторів на заміну (С5) було 4, помилок зчитування біля 85.
Після спроб переміщення файлів стало 10 і відповідно 150.
Швидкий тест поверхні Victoria
спойлер
Зображення
Збійний сектор з'явився у самому кінці тесту. Нижче червоним вилізло попередження про CRC помилку хоча у CrystalDiskInfo ця графа залишилась "0"
По рефлексу зняв плату керування. Окислу чи чогось підозрілого візуально не було. Протер спиртом, висушив, встановив на місце.

На силу розкидав по робочіх хардах всю інфу. Битими виявились приблизно 4 ГБ відео перекинуті в останню чергу перед сбоєм HDD
Тобто коли там на залишку від загального об'єму HDD було біля 45 ГБ.
Форматнув нормально - прибравши "швидке форматування". Сектори на заміну (С5) зникли. Помилки зчитування (01) залишились як були до форматування - 150
спойлер
Зображення
Зображення
Тепер ось перед черговим від'їздом думаю - що і як правильно з ним робити?
Може, про всяк випадок, зробити наприкінці розділ десь на 100 ГБ і не чіпати його?
Ostin
Member

Повідомлення

shatun: 24.07.2023 11:49Може, про всяк випадок, зробити наприкінці розділ десь на 100 ГБ і не чіпати його?
В мене є десь старезний WD Blue ноутбучний, 9мм. В ньому пішли реальні беди на початку диску. Я відрізав 15Гб (було 465, стало 450). І ця штуковина вже три роки живе у зовнішньому кармані і нічого з нею не робиться.
Якщо по факту, то нічого цінного там тримати вже не варто було б. Але як тимчасовий (або навіть постійний) резерв для, не знаю, фільмів, музики, ігор чи не критичних даних - чому б ні?

Відправлено через 59 секунд:
shatun: 24.07.2023 11:49"переїхав" у архіватори для більш-менш цінного
Не побачив відразу. Тоді ріжте, якщо збої локалізовані. Мені допомогло.
Alex+
Member

Повідомлення

shatun: 24.07.2023 11:49що і як правильно з ним робити
Нічого не потрібно робити.
Якби то були справжні беди, то вони б відремапилось (атрибут 05). А вони у вас безслідно зникли і в атрибуті 05 не з'явилися
Відповісти