Процессоры AMD Ryzen 7000-й серии (Raphael\Zen 4\5 nm\AM5)

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
unique-neon
Member

Повідомлення

Prescott
Схоже нема сенсу для 7800х3d брати навороченішу материнку - там з розгону доступно тільки PBO, ну і LLC.
Він з заводу обмежений по тдп настільки, що не впирається в інші ліміти.

В мене на AsRock LLC доступний на табі OC Tweaker в під меню External Voltage Control (або щось таке). І то там три опції, між якими майже різниці нема, або нема, скільки не дивився на вольтажі під однаковим навантаженням, різниці не бачив. Білдзоід схожу матернику тестив з осцилографом - то між різними LLC 15 мв різниці.

Та і взагалі для розгону різенів схоже нема брати топові материнки - виграш від розгону лічені відсотки.
Mixx швидше за все правий щодо вольтажі на ядрі, на іншій материнці може і накрутиться більша крива, але результат буде той же, коли дійдете до максимальних офсетів.

Відправлено через 4 хвилини 14 секунд:
У мене ти часом -25 СО по всім ядрам не йдуть, бувають рідкісні фрізи впродовж доби. Тещу -20
terminahtor
Member

Повідомлення

SergN: 14.07.2023 15:24РайзенМастер
Видаліть це і ніколи не ставте більше.
vltk
Member

Повідомлення

Говорят, что универсальные - 20, -25, -30 на все ядра приводят к стретчингу (растягиванию) частоты между стартовой и под постоянной 100% нагрузкой всех ядер. Видно из HWinfo, в разнице между просто по ядерной частой во время (после) теста и эффективной частотой. Показателем как раз правильно настроенной курвы является практически равенство этих частот по ядерно. Чем больше разбег частот, тем менее эффективно в многопоточной нагрузке работает проц. Райзен мастер большинство не рекомендует ставить.
terminahtor
Member

Повідомлення

vltk
Ніт, стречинг може мати місце тільки в двух випадках.
1. Фікс.
2. Глобальний оффсет.

Це ж елементарно перевіряється. Я тут про стречінг вже не раз писав з поясненнями.
Поки приріст від курви є і система стабільна - можна крутити далі. Компенсувати цей фактор можна через PBO Scalar.
Prescott
Member

Повідомлення

SergN: 14.07.2023 15:24 РайзенМастер нарахував, що можна -50 ставити
А мне -30 и при этом не работает. :D
SergN
Member

Повідомлення

Prescott: 14.07.2023 16:00
SergN: 14.07.2023 15:24 РайзенМастер нарахував, що можна -50 ставити
А мне -30 и при этом не работает. :D
Ну от тому, що йому довіри не так багато, але певну підказку все ж очікуєш отримати, тому і не довіряєш повністю його оптимізму. От і виходить, що або витрачаєш багато власного часу на тривалі тести при детальному тюнінгу, ще і поядерно, або ж простіше ділиш надвоє (чи більше) підказку якогось спрощеного програмного продукту і користуєшся.
В будь-якому разі я писав до того, що не варто списувати очевидні процесорні невдачі на материнку.
terminahtor
Member

Повідомлення

SergN
RyzenMaster переписує дані в SMU таким чином, що потім через BIOS неможливо змінити, тільки через перепрошивку. Я технічних деталей не знаю взаємодії RyzenMaster з UEFI, але те що прописує RyzenMaster має більший пріоритет. На Зен4 я не можу на 100 відсотків стверджувати, але на Зен3 було саме так.
SergN
Member

Повідомлення

terminahtor: 14.07.2023 18:16RyzenMaster переписує дані в SMU таким чином, що потім через BIOS неможливо змінити, тільки через перепрошивку. Я технічних деталей не знаю взаємодії RyzenMaster з UEFI, але те що прописує RyzenMaster має більший пріоритет.
Я трохи не розумію людей, котрі ті речі, що бажано робити через БІОС, роблять через ПЗ, бо це дійсно треба дуже довіряти програмному продукту (максимум - регулювання обертів крутиляторів). Я ж лише для стартового тесту-оцінки запускав, і на більше (зокрема здійснювати через нього налаштування) нікого б не агітував.
Prescott
Member

Повідомлення

Таки я понял почему были ребуты в аиде, вкл.перезагрузка при сбое в винде, так то я бы увидел бсод :D
vltk
Member

Повідомлення

terminahtor: 14.07.2023 15:48 vltk
Ніт, стречинг може мати місце тільки в двух випадках.
1. Фікс.
2. Глобальний оффсет.

Це ж елементарно перевіряється. Я тут про стречінг вже не раз писав з поясненнями.
Поки приріст від курви є і система стабільна - можна крутити далі. Компенсувати цей фактор можна через PBO Scalar.
Я не согласен, но долго и лень спорить. К фиксу наш поядерный разгон/управление частью алгоритма буста проца и ядра, не имеет отношения. Скажем у вас на чиплете или 2х есть 4-6 ядер лучших, ядер предел буста которых от -5 -- -12. Вы всем ядрам поставили -20, плохие /другие ядра пробустят под разрешенное ограничение алгоритма буста по частоте, току и термопакету (лимитам не общим на проц, а внутренним с датчиков лимитов/ограничений на ядро/чиплет/проц, управляемым/задаваемым агезой как частью биоиса), а лучшие ухудшатся из-за суммарных алгоритмов агезы и у них будет максимальный стретчинг частот. Дальше нужно все взвешивать по группам ядер и приложениям в многопотоке для которых мы хотим юзать проц. Надо глубоко в это влазить, автор того же pbo2 раньше достаточно об этом писал и Бублий тоже признавал, что при точной настройке гидрой, в однопотоке (а правильно в "несколько" потоке лучших ядер) вы проиграете. Пробуйте и разбирайтесь каждый для себя и под свои задачи.
И действительно общий офсет на ядро проца может быть абсолютно равен по напруге (эффекту ?) одинаковым поядерным -30, -30, -30…...с любым значением. Думаю и по эффекту воздействия для не 3Д процов, для 3Д скорее всего сразу меняется алгоритм буста в агезе (из-за кэша термопакета/тока для первого чиплета), при переключении в буст курвой/поядерный.
unique-neon
Member

Повідомлення

vltk
А є хороші посилання на ці теми почитати?
unique-neon
Member

Повідомлення

7800x3d лише добу протягнув з CO -20. А я вже зрадів. Ну пробую -15.

Відправлено через 39 хвилин 12 секунд:
-10
Якийсь агресивний Heavy пресет з ClockCycler'a. Двічі упав на ядрі (ну це не точно, був ребут, але останні падіння зпівпали зі зміною тесту).
Prescott
Member

Повідомлення

unique-neon
Отож. А у людей тут по -30 крутит))) нефига оно не крутит. Я -5 еле со скрипом вродн прошёл.

Отправлено спустя 51 секунду:
Аналогично и у меня. Ребут при различных тестах когда меняется авх и без него.
unique-neon
Member

Повідомлення

Prescott
Треба було включати ждуна, щоб процес виробництва відлагодили :laugh:

Відправлено через 15 хвилин 13 секунд:
Вступаю в клюб -5 :beer: . Точно ядро не витримує тест, вже втретє на ньому ребут. Дослова, Prescott, також восьме. Хоча попередні тести не проходили швидше за все інші ядра. Ще трохи і бачу для PBO треба буде вмикати позитивну СО.
Prescott
Member

Повідомлення

unique-neon: 15.07.2023 21:07Вступаю в клюб -5 . Точно ядро не витримує тест, вже втретє на ньому ребут. Дослова, Prescott, також восьме. Хоча попередні тести не проходили швидше за все інші ядра. Ще трохи і бачу для PBO треба буде вмикати позитивну СО.
Воооооот, а вы думали я шутки шутил?) :rolleyes: Не всё так просто с этими рузенами. Вроде закрепился пока стабильно на -5, шесть часов аиду покрутило, а она самая чувствительная у меня.

Отправлено спустя 4 минуты 23 секунды:
У меня аналогично, 8 ядер -5 всё ок, 8 ядер -10 ребут спустя час, два, 10-20 минут, какое-то нестабильное и утягивает другие.
snegurrrka
Member

Повідомлення

Тако оце поганяєш різні бенчмарки типу Cinebench і думаєш, що варто поміняти ID-Cooling SE-214-XT на щось типу Noctua NH-D15:
спойлер
https://drive.google.com/file/d/1T11tF4 ... sp=sharing
А потім запускаєш справжні ігри і розумієш, що ні, нахіба воно мені треба, все і без того чудово :gigi:
спойлер
https://drive.google.com/file/d/1TvTdAU ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1gvAs-h ... sp=sharing
Це поки що зупинився на Curve - Negative 25 all cores, temp limit 94C, PWR limit 89W. Тепер ніби як і пам'ять вже налаштована, і проц. Єдине ще не пробував вище 2000 МГц FCLK тестувати, але чи воно того взагалі варте поки є сумніви.
unique-neon
Member

Повідомлення

Ой все, навіть на -5 ребути, якийсь дикий тест.
Нз чи співпало, але в більшості випадків, коли відходжу від пк. Ну але на цей раз вже було інше ядро.

Відправлено через 10 хвилин 50 секунд:
snegurrrka
94С ніби як зависокий ліміт для 7800X3D, мало б бути 89С. Цікаво, що материнка дозволила його підняти
snegurrrka
Member

Повідомлення

unique-neon
Ну це я так поставив в UEFI, проте бачу, що все одно є хард ліміт в самому процесорі, який не дає за 89 градусів перейти, тому зафіксую 89 градусів з PWR limit 88 Вт (максимум за всі прогони Cinebench бачив 86.9Вт). Якщо це не помилка у чувака на відео, то тим більше не бачу сенсу в 4-5 разів переплачувати за Noctua NH-D15 - 85.9 градусів при зарізаних трохи лімітах і результаті 16940 pts в Cinebench, що нижче мого результату з ID-Cooling SE-214-XT при 85.9C and 85W limit - 17269 pts :dontknow:
спойлер
unique-neon
Member

Повідомлення

snegurrrka
Та цей процесор важко довести і до 89С. В мене вийшло лише на кілька секунд в Cinebench'i. Не впевнений, що є сенс якісь інші ліміти вручну налаштовувати, краще вибрати опцію motherboard в pbo секції.
Dark_Angel3000
Member

Повідомлення

Тю, у меня ccd с кешом которое от -4 до -9 ))
проц куплен в день релиза
ccd1 (без кеша) -20 - но там вероятно может и больше - остановился на -20

в лимитах для x3d смысла нет - он в них не упирается
Відповісти