Останні статті і огляди
Новини
Процессоры AMD Ryzen 7000-й серии (Raphael\Zen 4\5 nm\AM5)
-
unique-neon
Member
Prescott
Ефективніше буде розбіратись з ClockCycler'ом. Він зокрема і AIDA вміє запускати по черзі на кожному ядрі. Серед інших тестів, дружить також з Prime95 та y-crancher.
Відправлено через 36 секунд:
Так як грузить по одному ядру, то я ще своїми справами за комп'ютером протягом дня займаюсь, поки він бігає
Ефективніше буде розбіратись з ClockCycler'ом. Він зокрема і AIDA вміє запускати по черзі на кожному ядрі. Серед інших тестів, дружить також з Prime95 та y-crancher.
Відправлено через 36 секунд:
Так як грузить по одному ядру, то я ще своїми справами за комп'ютером протягом дня займаюсь, поки він бігає
Востаннє редагувалось 12.07.2023 13:14 користувачем unique-neon, всього редагувалось 3 разів.
-
Lorichic
Member
Частоты ниже, вот и экономичней, а за счёт слоя кеша врядли холоднее, может также, зависит наверно ещё от удачности экземпляраPrescott: ↑ 12.07.2023 12:58Холоднее, экономичнее
-
Prescott
Member
unique-neon
Вроде разобрался, вкл 2 потока на ядро и пункт какие ядра игнорировать чтобы тестировать только нужные.
Вроде разобрался, вкл 2 потока на ядро и пункт какие ядра игнорировать чтобы тестировать только нужные.
- спойлер
-
manbearboar
Member
Холоднее по той же причине более низких буст частот.Lorichic: ↑ 12.07.2023 13:11 Частоты ниже, вот и экономичней, а за счёт слоя кеша врядли холоднее, может также, зависит наверно ещё от удачности экземпляра
Кеш приклеен не над ядрами и общая толщина такая же.
-
unique-neon
Member
Prescott
Далі можна експерементувати, в гайдах радять один потік запускати, але нз)). Я в себе поки що включив один потік, але на два логічних процесора (assignBothVirtualCoresForSingleThread = 1)
Ну і можна крутити без ігнору ядер, якщо невідомо яке збійне
Після нічки можна стабільним ядрам накинути СО, нестабільним зменшити. Коли все стабілізується, всі варіанти тестів поганяти.
Також радять овеврколкінг пам'яті відключати на час тестів, а то проблема може бути там, і тести теж падатимуть
Відправлено через 5 хвилин 57 секунд:
Ну і якщо у вас аіда найшвидше падає, то можна для початку наконфігурити ClockCycler під неї. Він вам прайм по дефолту запустив
Далі можна експерементувати, в гайдах радять один потік запускати, але нз)). Я в себе поки що включив один потік, але на два логічних процесора (assignBothVirtualCoresForSingleThread = 1)
Ну і можна крутити без ігнору ядер, якщо невідомо яке збійне
Після нічки можна стабільним ядрам накинути СО, нестабільним зменшити. Коли все стабілізується, всі варіанти тестів поганяти.
Також радять овеврколкінг пам'яті відключати на час тестів, а то проблема може бути там, і тести теж падатимуть
Відправлено через 5 хвилин 57 секунд:
Ну і якщо у вас аіда найшвидше падає, то можна для початку наконфігурити ClockCycler під неї. Він вам прайм по дефолту запустив
-
Prescott
Member
Да да, уже сделал, разобрался. Спасибоunique-neon: ↑ 12.07.2023 13:43Ну і якщо у вас аіда найшвидше падає, то можна для початку наконфігурити ClockCycler під неї. Він вам прайм по дефолту запустив
Отправлено спустя 22 минуты 20 секунд:
Сделал СО на 4 ядра по -5, запустил СС на эти ядра в режиме аиды64, жду.unique-neon: ↑ 12.07.2023 13:43Ну і можна крутити без ігнору ядер, якщо невідомо яке збійне
- спойлер
-
unique-neon
Member
думаю можна в середньому з -20 починати, бо бедете довго по -5 віднімати)
Відправлено через 33 секунди:
в мене з усіх ядер лише одне -20 не взяло, є одне, що поки ніби тримає -45
Відправлено через 33 секунди:
в мене з усіх ядер лише одне -20 не взяло, є одне, що поки ніби тримає -45
-
Prescott
Member
Да я бы так и сделал но вы ж помните что у меня 8е ядро падало от любой СО, решил пойти пошагово, помаленьку. Покручу день и вечером сяду в бф2042 поиграть. Если будет всё ок, пойду дальше по ядрам.unique-neon: ↑ 12.07.2023 14:14думаю можна в середньому з -20 починати, бо бедете довго по -5 віднімати)
-
unique-neon
Member
До того ж, виглядає, процесор може бустити менше, в залежності яка з СО найнижча, тому може знову вийти ситуація, що оверклокінг був стабільний, а коли включите СО на решті ядер, знову будуть помилки. Також з форумів вище, є гіпотеза, що знижена напруга на одному ядрі може впливатина напругу на сусідньому.
Думаю краще СО одразу по всім ядрам включати, навіть якщо тестите лише половину.
Думаю краще СО одразу по всім ядрам включати, навіть якщо тестите лише половину.
-
Prescott
Member
Принял, попробую, спасибо.unique-neon: ↑ 12.07.2023 14:19Думаю краще СО одразу по всім ядрам включати, навіть якщо тестите лише половину.
Отправлено спустя 1 минуту 54 секунды:
Чёт мне казалось что свой бывший 8700К с 3мя разными частотами (ядра-кеш-авх) с 5 разными напряжениями я легче настроил
-
unique-neon
Member
Prescott
В мене виглядає так, що може я ще пограюсь з цим, і включу дефолтний овердрайв, бо профіту на 7800х3д не багато, а пошкодженні системні файли є
В мене виглядає так, що може я ще пограюсь з цим, і включу дефолтний овердрайв, бо профіту на 7800х3д не багато, а пошкодженні системні файли є
-
Prescott
Member
unique-neon
А я бы 7800х3д вообще не трогал, чисто игровой проц, прогнал пару тестов что всё ок и игрался на здоровье.
А я бы 7800х3д вообще не трогал, чисто игровой проц, прогнал пару тестов что всё ок и игрался на здоровье.
-
unique-neon
Member
Були часи, коли можна було частоти підняти з 4.2 до 4.9+ ))Prescott: ↑ 12.07.2023 14:27Чёт мне казалось что свой бывший 8700К с 3мя разными частотами
-
lewerlin
Member
Пфф! Целерони могли з 1,6 до 3,2 і тягнули Крайзіс. Ото було!unique-neon: ↑ 12.07.2023 14:34Були часи, коли можна було частоти підняти з 4.2 до 4.9+ ))
-
GreenMile
Member
Нагадало епічне оповідання "Щоденник хакера", здається, про "розгон Целерона"lewerlin: ↑ 12.07.2023 14:53Пфф! Целерони могли з 1,6 до 3,2 і тягнули Крайзіс. Ото було!unique-neon: ↑ 12.07.2023 14:34Були часи, коли можна було частоти підняти з 4.2 до 4.9+ ))
-
unique-neon
Member
Prescott
З цікавості поганяв у себе core cycler з aida - вона якось погано тестує перше ядро, швидше за все краще праймом ганяти
Відправлено через 3 години 58 хвилин 40 секунд:
Різні варіації спробував. Поки найшвидший спосіб повідсікати точно неробочі офсети, принаймні у мене, це:
- Prime95, одне ядро, два потоки, AVX512, пресет Small
Власне і CoreCycler можна так налаштувати.
А далі можна усім іншим шліфувати.
З цікавості поганяв у себе core cycler з aida - вона якось погано тестує перше ядро, швидше за все краще праймом ганяти
Відправлено через 3 години 58 хвилин 40 секунд:
Різні варіації спробував. Поки найшвидший спосіб повідсікати точно неробочі офсети, принаймні у мене, це:
- Prime95, одне ядро, два потоки, AVX512, пресет Small
Власне і CoreCycler можна так налаштувати.
А далі можна усім іншим шліфувати.
-
Prescott
Member
unique-neon
Пока оставил -5 по всем, вроде стабильно. Сделаю перерыв, уже мозг вскипел
Пока оставил -5 по всем, вроде стабильно. Сделаю перерыв, уже мозг вскипел
-
unique-neon
Member
Prescott
Я тут переобдумую стратегію. Ще дещо досліджую і пізніше напишу. Причина - навіть якщо система впала під навантаженим ядром, це не означає що збій дало воно
Тобто якщо не впала вінда, але впав сам тест тоді саме те ядро дало збій. Але якщо синька/ребут/фріз, то вже хто зна.
Відправлено через 1 годину 55 хвилин 8 секунд:
Отож деякі знахідки.
Для початку мій не зовсім стабільний конфіг негативних кривих (що із них не працює вкрай важко знайти):
У зенів є найкраще ядро, і друге найкраще ядро - можна подивитись в офіційному Ryzen Master, позначені зірочкою та крапкою.
Той же Ryzen Master показує, що Windows 10 любить юзати одне і те ж ядро для легких навантажень, ніяк не позначене. Я назвав його фоновим ядром, хоча воно крутить і вікна у безпосередньому використанні, якщо його ресурсу достатньо для цього.
Ці ядра не обов'язково працюють на найбільш агресивних кривих - у мене найкраще і друге найкраще на 30, а фонове на 40.
Про буст по всім ядрам. Він залежить від всіх кривих, але радикально залежить від найменш агресивної, наприклад:
Що ж я про все це думаю:
Я тут переобдумую стратегію. Ще дещо досліджую і пізніше напишу. Причина - навіть якщо система впала під навантаженим ядром, це не означає що збій дало воно
Тобто якщо не впала вінда, але впав сам тест тоді саме те ядро дало збій. Але якщо синька/ребут/фріз, то вже хто зна.
Відправлено через 1 годину 55 хвилин 8 секунд:
Отож деякі знахідки.
Для початку мій не зовсім стабільний конфіг негативних кривих (що із них не працює вкрай важко знайти):
- 40 45 40 25 30 30 20 35
У зенів є найкраще ядро, і друге найкраще ядро - можна подивитись в офіційному Ryzen Master, позначені зірочкою та крапкою.
Той же Ryzen Master показує, що Windows 10 любить юзати одне і те ж ядро для легких навантажень, ніяк не позначене. Я назвав його фоновим ядром, хоча воно крутить і вікна у безпосередньому використанні, якщо його ресурсу достатньо для цього.
Ці ядра не обов'язково працюють на найбільш агресивних кривих - у мене найкраще і друге найкраще на 30, а фонове на 40.
Про буст по всім ядрам. Він залежить від всіх кривих, але радикально залежить від найменш агресивної, наприклад:
- Опорний конфіг - 4410
- Всі 20 - 4384
- Опорний конфіг, але 20 замінено на 15 - 4359
- Опорний конфіг, але 25 замінено на 15 - 4337
- Опорний конфіг - 4610
- Крива ядра з опороного конфіга, але решта ядер по нулям - 4520
Що ж я про все це думаю:
- Ганятись за максимальними кривими нема сенсу, бо зміна однієї може внести нестабільність в іншу тільки через вищі бусти, що одноядерний, що багатоядерний. Також зустрічав інфо, що зниження наприги на одному ядрі, може фізично викликати деяке зниження на сусідньому.
- Почати варто з пошуку одного офсету по всім ядрам (найбільше впливає на загальний буст)
- Не варто доводити цей офсет до максимуму, бо коли будуть підійматись інші офсети, то він стане не стабільним
- Не варто упирати в ліміти фонового ядра, хоча би задля цілісності системи
- Є сенс решту бюджету приділити найкращому ядру і другому найкращому ядру - там Windows буде в першу чергу крутити важкі потоки
- В останню чергу можна пробувати понижати криві на решті ядер, допоки це не впливає на загальну стабільність
-
Prescott
Member
unique-neon
Серьёзная работа.
Серьёзная работа.
-
unique-neon
Member
А хтось знає, як нумеруються ядра на кристалі відповідно до софту?
Знайшов схематичні картинки для zen 2 i zen 3, zen 4 тримаються в таємниці у гуглі. Хочу зрозуміти, які ядра є сусідами.
Для zen 2 бачив в різних місцях, що ніби зліва направо, але теж не знаю, наскільки воно співпдало з тим, яку нумерацію бачить софт.
Знайшов схематичні картинки для zen 2 i zen 3, zen 4 тримаються в таємниці у гуглі. Хочу зрозуміти, які ядра є сусідами.
Для zen 2 бачив в різних місцях, що ніби зліва направо, але теж не знаю, наскільки воно співпдало з тим, яку нумерацію бачить софт.