Последние статьи и обзоры
Новости
Система на AM5 не стартует (черный экран)
-
funkyeffect
Junior
Добрый день. Собираю новый ПК на AM5:
Ryzen 7600
Gigabyte b650 gaming x ax
G.Skill Ripjaws F5-6000 J323F16Gx2-RS5W
БП MSI A850G PCIE5
Инициализация останавливается на проверке DRAM (диоды загораются поочередно CPU-DRAM-CPU-DRAM и остается гореть DRAM)
Биос с флешки обновил до последнего. Нагревание процессора происходит.
Расположение модудей менял, пробовал по одному запускать. На отсутствие модулей мать реагирует писком
Какие есть варианты?
Ryzen 7600
Gigabyte b650 gaming x ax
G.Skill Ripjaws F5-6000 J323F16Gx2-RS5W
БП MSI A850G PCIE5
Инициализация останавливается на проверке DRAM (диоды загораются поочередно CPU-DRAM-CPU-DRAM и остается гореть DRAM)
Биос с флешки обновил до последнего. Нагревание процессора происходит.
Расположение модудей менял, пробовал по одному запускать. На отсутствие модулей мать реагирует писком
Какие есть варианты?
-
1A343
Member
На екран зображення виводиться? Зайти в BIOS, зкинути до заводських. Подивитись, чи бачить правильно модулі. Відключити авто налаштування. Повиставляти вручну.
Відправлено через 11 хвилин 3 секунди:
AMD... Спробуйте зачекати хвилин 5. Можливо йде "тренування" пам'яті. Можливо погано вставлений процесор або пам'ять.
AMD... Спробуйте зачекати хвилин 5. Можливо йде "тренування" пам'яті. Можливо погано вставлений процесор або пам'ять.
-
XXXshadyXXX
Member
АМУДЕ...
-
Hottoro
Member
Скинуті БІОС замкнувши перемички на материнській платі ибо вітягнувший батарейку. Потім зробити все що ви робили до цього, вставляти по дві планки, якщо не працюють, то по одній. Якщо світлодіод DRAM буде продовжувати горіти (не проходити тести материнської плати), повертаємо память по гарантії або шукаємо де можно перевірити на іншому компьютері. Це при умові що БІОС прошився без помилок, та не включається монітор, а не включается, але зображення немає .
PS Перший старт після сбросу может бути довгий, до 2-3 хвилин.
-
Prescott
Member
Так и есть, об этом сказано в мануале к матерям.Hottoro: ↑ 08.07.2023 22:21PS Перший старт після сбросу может бути довгий, до 2-3 хвилин.
-
funkyeffect
Junior
Изображение не выводится (я так понимаю, инициализация останавливается до момента, когда изображение может начать выводиться)1A343: ↑ 08.07.2023 22:14 На екран зображення виводиться? Зайти в BIOS, зкинути до заводських. Подивитись, чи бачить правильно модулі. Відключити авто налаштування. Повиставляти вручну.
Сбрасывал настройки через кнопку на МП, также вынимал батарейку. Никакого результата. Весь выходной убил на танцы с бубном
![:( :(](./images/smilies/frown.gif)
Отправлено спустя 2 минуты 26 секунд:
Я вас услышал. Завтра попробую и отпишусь. СпасибоHottoro: ↑ 08.07.2023 22:21 Скинуті БІОС замкнувши перемички на материнській платі ибо вітягнувший батарейку. Потім зробити все що ви робили до цього, вставляти по дві планки, якщо не працюють, то по одній. Якщо світлодіод DRAM буде продовжувати горіти (не проходити тести материнської плати), повертаємо память по гарантії або шукаємо де можно перевірити на іншому компьютері. Це при умові що БІОС прошився без помилок, та не включається монітор, а не включается, але зображення немає .
-
Prescott
Member
funkyeffect
Сбросьте всё в дефолт, вставьте 1 планку, вкл и погуляйте 2-3-5 минут, первая инициализация долгая.
Сбросьте всё в дефолт, вставьте 1 планку, вкл и погуляйте 2-3-5 минут, первая инициализация долгая.
-
funkyeffect
Junior
Да, подскажите еще, за сколько примерно должен обновляться BIOS? Мне показалось, что происходило как-то быстро. 2-3 минуты, может меньше. Файл весил ~35Mb. флешка USB 3.0
Отправлено спустя 1 минуту 16 секунд:
Отправлено спустя 1 минуту 16 секунд:
Спасибо. Я попробуюPrescott: ↑ 08.07.2023 22:41 funkyeffect
-
Lorichic
Member
funkyeffect
Для флешбека желательно флешка юсб 2.0 и преобразовать её в MBR, у меня быстро прошилась, всё отключил, только 24 пиновый от БП, вставил флешку, зажал на три секунды-начал мигать диод, отпустил, если просто горит, значит не прошивается, менять флешку на другую, пред окончанием прошивки начинает мигать с большей амплитудой, потом тухнет, прошилось
Отправлено спустя 6 минут 10 секунд:
funkyeffect
Скачаный биос переименовывал? Флешку ещё надо отфарматировать в FAT32
Для флешбека желательно флешка юсб 2.0 и преобразовать её в MBR, у меня быстро прошилась, всё отключил, только 24 пиновый от БП, вставил флешку, зажал на три секунды-начал мигать диод, отпустил, если просто горит, значит не прошивается, менять флешку на другую, пред окончанием прошивки начинает мигать с большей амплитудой, потом тухнет, прошилось
Отправлено спустя 6 минут 10 секунд:
funkyeffect
Скачаный биос переименовывал? Флешку ещё надо отфарматировать в FAT32
- спойлер
-
funkyeffect
Junior
У меня сразу начало моргать, в конце просто светился непродолжительное время и потух. Изменение амплитуды не былоLorichic: ↑ 08.07.2023 22:47 funkyeffect
Отправлено спустя 1 минуту 35 секунд:
Да, переименовывал Gigabyte.bin флешка в фат32 со стандартными настройками
-
Lorichic
Member
funkyeffect
Ну попробуй ещё раз перепрошить с заменой флешки, незабудь её преобразовать в MBR, страшного ничего нет, у меня первая прошивка незадалась, со второго раза прошил, можно не разбирая железо, 24 пиновый конектор упоминался как минимум для прошивки
Ну попробуй ещё раз перепрошить с заменой флешки, незабудь её преобразовать в MBR, страшного ничего нет, у меня первая прошивка незадалась, со второго раза прошил, можно не разбирая железо, 24 пиновый конектор упоминался как минимум для прошивки
-
1A343
Member
Був у мене випадок, коли людина після збросу CMOS забула зняти перемичку. Судячи з інструкції на вашу плату, повинно бути як ви й написали- моргає, і потім перестає, значить прошилося. Вірогідність, що проблема одразу в двох модулях пам'яті- майже нульова. Пробуйте шити BIOS. Повідключайте все лишнє, перед прошивкою. Ну і питання на грані дурки: ви підключили монітор, живлення процесора, відеокарту?
-
Liquidator
Member
1) Возможен переприжим проца, сильно усердствовать с прижимными болтами устанавливая охлад не следует 2) На АМ5 первый запуск можно ждать и минут 10, с чем собственно я и столкнулся в свое время впервые и сам был крайне удивлен такой вот оказии (происходит типа тренировка памяти), хотя после почитав профильные форумы я понял что это норма для дефолтного первого старта......после такой первоначальной длительной процедуры старта в последующем система загружалось секунд 40-45 если все остатавить по дефолту, более того мне это показалось также крайне долгим и после небольших манипуляций в настройках и изучения материалов - можно всё подшаманить - будет залетать за 10-15 секунд, включив так называемые повердаун и мцр в разделе с настройками таймингов памяти.
Поэтому вы не нервничайте, просто включите комп и дайте ему подумать долгое время, если горит тупо код инициализации памяти и не меняется - это скорей всего нормально и память тренируется ждать мин 5-10 в ином случае все уйдет в циклический бесконечный ребут или выдаст код несовместимости или неисправности памяти, тогда пробывать по 1 планке по очереди и если с одной не пойдет...то тогда вас можно "поздравить" с покупкой редкой несовместимой памяти
Поэтому вы не нервничайте, просто включите комп и дайте ему подумать долгое время, если горит тупо код инициализации памяти и не меняется - это скорей всего нормально и память тренируется ждать мин 5-10 в ином случае все уйдет в циклический бесконечный ребут или выдаст код несовместимости или неисправности памяти, тогда пробывать по 1 планке по очереди и если с одной не пойдет...то тогда вас можно "поздравить" с покупкой редкой несовместимой памяти
-
STARL1GHT
Member
Інші версії біоса пробували?
-
funkyeffect
Junior
Prescott Сделал как вы сказали, предварительно вынув батарейку. Всё запустилось через примерно 10 !!! минут
Мой вывод: нужно было дольше ждать. Я читал, что первичная инициализация может занять больше времени, но ни как не ожидал, что настолько долго.
Lorichic на данный момент стрит биос F2, что значит - все мои попытки прошить были тщетны. Буду шить из под биоса.
1A343
В мене зброс біоса через кнопку, перемичок нема.
Liquidator вы правы, нужно было подождать около 10 минут. А кулер я закручивал до упора, далее отпускал на 1 оборот, чтобы возможный перекос прижима нивелировали пружины.
Проблема решена, всем отписавшимся СПАСИБО. Добра вам в карму.
Мой вывод: нужно было дольше ждать. Я читал, что первичная инициализация может занять больше времени, но ни как не ожидал, что настолько долго.
Lorichic на данный момент стрит биос F2, что значит - все мои попытки прошить были тщетны. Буду шить из под биоса.
1A343
В мене зброс біоса через кнопку, перемичок нема.
Liquidator вы правы, нужно было подождать около 10 минут. А кулер я закручивал до упора, далее отпускал на 1 оборот, чтобы возможный перекос прижима нивелировали пружины.
Проблема решена, всем отписавшимся СПАСИБО. Добра вам в карму.
-
N_Cooler
Junior
Зіткнувся зі схожою проблемою.
AMD Ryzen 5 7500F
GIGABYTE B650M GAMING X AX
GOODRAM 2x16GB DDR5 6000 MHz IRDM Black
При першому запуску монітор висвітив ''но сігнал'', відеокарта не стартувала. Закинув останній біос з'явився напис гіги з клавішами входу в біос, але на них не реагує. Переставляв пам'ять, чекав до 30 хв., але лише світиться на мамці лед і більш нічого. Це може свідчити про проблеми з сумісністю з пам'яттю?
AMD Ryzen 5 7500F
GIGABYTE B650M GAMING X AX
GOODRAM 2x16GB DDR5 6000 MHz IRDM Black
При першому запуску монітор висвітив ''но сігнал'', відеокарта не стартувала. Закинув останній біос з'явився напис гіги з клавішами входу в біос, але на них не реагує. Переставляв пам'ять, чекав до 30 хв., але лише світиться на мамці лед і більш нічого. Це може свідчити про проблеми з сумісністю з пам'яттю?
-
Piter Cantrope
Member
N_Cooler
А який з LED світиться?
БІОС точно повністю записався? На моїй платі він писався десь хвилин 10, дуже довго.
Робіть як писали тут вище. 1 планку пам'яті замість 2 (вставити в правильний слот, по інструкції), можна ще витягнути відеокарту і включити від відеовиходу материнки, щоб зменшити к-сть можливих місць проблеми. Витягнути батарейку CMOS, потім вставити назад і спробувати.
Я недавно був у знайомого, були якісь дивні проблеми що наче доходило до екрану UEFI, але не реагувало ні на що. Трохи помучив її, прийшов зі своєю пам'яттю, шив той біос, а в кінці виявилось, що були відламані дві ніжки сокета. При чому спочатку ми то не побачили, бо вони такі малесенькі. Треба було брати лупу.
А який з LED світиться?
БІОС точно повністю записався? На моїй платі він писався десь хвилин 10, дуже довго.
Робіть як писали тут вище. 1 планку пам'яті замість 2 (вставити в правильний слот, по інструкції), можна ще витягнути відеокарту і включити від відеовиходу материнки, щоб зменшити к-сть можливих місць проблеми. Витягнути батарейку CMOS, потім вставити назад і спробувати.
Я недавно був у знайомого, були якісь дивні проблеми що наче доходило до екрану UEFI, але не реагувало ні на що. Трохи помучив її, прийшов зі своєю пам'яттю, шив той біос, а в кінці виявилось, що були відламані дві ніжки сокета. При чому спочатку ми то не побачили, бо вони такі малесенькі. Треба було брати лупу.
-
N_Cooler
Junior
Piter Cantrope
Не знаю, мануала в комплекті немає з материнкою. На чіпсеті стоїть радіатор і з-під нього світиться помаранчевим кольором. Думаю, що це пов'язано з оперативкою. Викруткою по перемичках скидав біос між операціями, а обновлявся він хв десь 5-7. Обновляв біос без пам'яті, коли динамік почав пікати, що немає оперативки, комп виплючив, думаю, що обновився біос. Оперативку і раком і боком ставив, нич не допомогло. 7500f немає відеоядра.
Не знаю, мануала в комплекті немає з материнкою. На чіпсеті стоїть радіатор і з-під нього світиться помаранчевим кольором. Думаю, що це пов'язано з оперативкою. Викруткою по перемичках скидав біос між операціями, а обновлявся він хв десь 5-7. Обновляв біос без пам'яті, коли динамік почав пікати, що немає оперативки, комп виплючив, думаю, що обновився біос. Оперативку і раком і боком ставив, нич не допомогло. 7500f немає відеоядра.
-
shatun
Member
Ніде немає опису того діоду під чіпсетним радіком - ймовірніше це звичайне підсвічування/декор.N_Cooler: ↑ 30.10.2023 15:30 Piter Cantrope
На твоїй індікація ініціалізації старту ніде не зазначена (на відміну від МП автора топіку) - тож користі від інструкції нуль...
https://download.gigabyte.com/FileList/ ... e7c2960f79
Проте є QFLED діод. При ініціалізації QFLASH_PLUS він повинен моргати доки не скінчиться перепрошивка і не вирубиться БЖ.
Можливо людина вище права і ти просто поквапився вирубити ПК.
P.S. Пробуй шити наново витягши і відяху і оперативу. Не забувай, що файл біосу повинен мати назву GIGABYTE.bin, а не B650MGAMINGXAX.F10d
Тобто оригінальну назву файлу останнього біос-у B650MGAMINGXAX.F10d ти повинен перейменувати на флешці у GIGABYTE.bin
Последний раз редактировалось shatun 30.10.2023 16:28, всего редактировалось 1 раз.
-
Piter Cantrope
Member
Точно, це ж f, він без відео. Мануал по QR коду, в моєї теж нема нормальної книжки.
На моїй в інструкції писало витягти проц, пам'ять, підключити живлення CPU PWR_1 (в моїй материнці 2 слоти живлення проца), 24 pin, переназвати біос на MSI.ROM (в мене плата MSI), запхати флешку в відповідний слот USB, натиснути кнопку, якщо все пішло норм, то має блимати один з LED на платі. В мене так і було, поблимало хвилин 10 і перестало. І в мене ще флешка теж має LED, і коли на неї щось пишеться/читається, то вона блимає. Що теж давало мені знати, що щось робиться.
І записалось. Не знаю як на Gigabyte.
shatun Добре каже, треба біос назвати так як пише в інструкції.
Ну а якщо точно пам'ять, то попросити магазин замінити. Або знайти когось в місті хто дасть планку на день.
На моїй в інструкції писало витягти проц, пам'ять, підключити живлення CPU PWR_1 (в моїй материнці 2 слоти живлення проца), 24 pin, переназвати біос на MSI.ROM (в мене плата MSI), запхати флешку в відповідний слот USB, натиснути кнопку, якщо все пішло норм, то має блимати один з LED на платі. В мене так і було, поблимало хвилин 10 і перестало. І в мене ще флешка теж має LED, і коли на неї щось пишеться/читається, то вона блимає. Що теж давало мені знати, що щось робиться.
І записалось. Не знаю як на Gigabyte.
shatun Добре каже, треба біос назвати так як пише в інструкції.
Ну а якщо точно пам'ять, то попросити магазин замінити. Або знайти когось в місті хто дасть планку на день.
- спойлер
- І в мене є 2 планки m-die по 8Gb, робочі, вони мені потім треба будуть, якби аж так припекло я міг би одненьку відправити на тест на день-два
Последний раз редактировалось Piter Cantrope 30.10.2023 16:43, всего редактировалось 3 раза.