Клуб поціновувачів старого заліза

Куратор теми: mklm
Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Відповісти
Автор
Повідомлення
ApostolCV
Member

Повідомлення

radical, я теж портив біос, рвав волосся на п'ятій точці.. Виявилося , що потрібен modbin версії 2.0+ під дос.
Потім не міг записати. Awd ver8.82, ver.8.86 ламав і біос просив перепрошивку з дискети.
Виявилося , що пишеться лише з рідною версією 7.82 (узяв на ретровеб у розділі біосів до цієї плати).
P.S. Гемор з дровами і версією AGP ще одна історія достойна кровавих сліз. :lamer:
radical
Member

Повідомлення

Я свій біос просто відновив через хотсвап на іншій платі і поки що відклав її до кращих часів.
radical
Member

Повідомлення

ApostolCV
Переміг цю плату, обійшовся без патчера, поміняв адаптер (найпростіший noname). Єдине, не вдалося розігнати, як виставити на ній джамперами 133 шину, не в курсі, через біос не працює, все, що не по дефолту, призводить до незапуску. Раніше у мене був абітовський перехідник з своїми джамперами, тут такого немає.
Інтерлівінг ввімкнув через Memory Enabler. Все, що можна було виставити в біосі для пришвидшення роботи памяті, виставив. Карта паршива, звичайно, але іншої FX в мене немає.
спойлер
693A.jpg
ApostolCV
Member

Повідомлення

radical,вітаю. Цікаво , що в мене P3 1GHz ,FX5700 дають 6+к без інтерлівінгу в 3dMark01se.
А в цілому біоси від всяких акторів це шлак.
У вас працює на цій платі Fast writes?
radical
Member

Повідомлення

Подивлюся, але здається, FW на VIA з'явився починаючи з 694Х. У моєму біосі ніяких згадок про нього немає.
Я не знаю, як виставити на цій платі 133 шину. Інструкція для першої ревізії, у мене друга, не всі джампери підписані. У мене точно на ній пентіум 933 працював на повній частоті, але з іншим адаптером. Туалатин перероблений на ньому не запустився. Діпом там виставляється лише множник. Є джампер 66>>100, є якийсь не підписаний J7, який одночасно замикає три піни і не згаданий в інструкції.
Бумик
Member

Повідомлення

Удалось все-таки *побороть* подключение мыши по СОМ порту.На материнке iWill P55ХPlus никак не коннектилась СОМ мышка.Погуглил и (впрочем,как тут писали ранее)их было множество вариантов в эпоху мамок сокет 7 и им подобных,каждый производитель *лепил* свое.Но основных было 2 варианта.Так называемые Интелловские СОМ порты и Асусовские.Так на этой материнке Асусовский,менее рапостраненный вариант.Перепаял провода на косичке и законнектилась мышь.Правда,работет,но..с восклицательным знаком в диспетчере устройств.Может дрова на чипсет кривые стоят,х.з.
ApostolCV
Member

Повідомлення

Бумик, думаю це було б Чудово якби ви скинули варіанти розпіновок СОМ з варіантами.
Бумик
Member

Повідомлення

ApostolCV
https://m-gen.ru/raznoe-2/com-port-rasp ... novka.html
Почти в самом низу есть два основных варианта распиновки,да и в начале статьи есть информация
https://www.dhome.ru/art/COM.htm
А вот по єтой ссілке перепаивал косичку на второй вариант с первого
Тут внизу читаем аннотацию-если *земля* при подсоединенной косичке прозванивается посредине(вывод 5 на разьеме СОМ материнки) то вариант 1
если на 9 (на последнем проводе шлейфа) вариант 2.

Отправлено спустя 46 минут 34 секунды:
Вобщем,фото делать пока не буду,напаяны провода соплями.Паял только для проверки,нужно будет перепаять аккуратнее позже.
Попробую обьяснить *на пальцах*
За основу взял два фото,выложенные камрадом Death
Так,вот,на фото-это вариант распайки 1 (на материнке 5Ali61 вот именно такой вариант и мыха работает).
Если такой вариант не работает,то отпаиваем *косичку*(1 -й провод можно не отпаивать,он совпадает в обоих вариантах) и распаиваем согласно номеров проводов на шлейфе,написанных слева.
То бишь,первый провод на шлейфе отмечен красным и от него начинаем.
Думаю,все понятно.Если нет,потом скину фото(когда аккуратно перепаяю).
спойлер
photo_2023-05-17_08-25-52.jpg
photo_2023-05-17_08-25-53.jpg
Отправлено спустя 42 минуты 3 секунды:
Есть вопрос
Где найти инфу по модификации биосов материнок (то бишь,изменить микрокод для поддержки процов)?
Погуглил,не могу найти.
Есть вот такая материнка
https://www.asrock.com/mb/Intel/775i915 ... cification
Чипсет 915.Подержка только процы пентиум 4 и селерон д,одноядерные.Однако,в Ютубе есть видео от Old Robot,где он говорит,что ему знакомый замоддил биос от материнки 775 на чипсете 865 и она стала поддерживать дуал коре и также квад коре.
radical
Member

Повідомлення

915 не поддерживает два ядра ни в каком виде.
865 поддерживает четыре, 945, внезапно, три.
Но мод под Conroe-L теоретически можно сделать. Под одно ядро.
Основное, это биос. Если есть программатор, вообще хорошо. Если же нет, можно достать запасную флешку и шить на этой матери хотсвапом.
Я бы для начала попробовал биосы от 945P/945PL асроковских плат зашить в запасную флешку. В родную не шейте, риск получить кирпич очень высок. Возможно, там размер флешей не совпадает, придется искать запасную бОльшего объема. Шить инженерным afudos или виндовым флешером afuwin (там есть возможность указать игнорировать ROM ID), загрузившись с флешки Live ХР. Родную флешку обвязать леской и не вставлять до конца, после загрузки вставить донорскую. Не перепутать полярность, ориентироваться по метке на флешке и кроватке (текстолите рядом). Основная задача - подобрать биос, с которым система грузится с прескоттом. Тогда можно приступать к переделке тестового процессора.
Я так переделывал 775i65P под Conroe, используя биос от 775i65G 2.0. От ConRoe865PE не подошел, что интересно.
Востаннє редагувалось 06.07.2023 07:50 користувачем radical, всього редагувалось 1 раз.
Death
Member

Повідомлення

Бумик
дохлый номер, в идеальном случае только 1 ядерный конро-л, но нужен биос и 100% аппаратный мод платы, посему "а нафига оно нужно" ?! тут ограничение чипсета самой интел, как у 815, как не колядуй больше 512озу не пашет :beer:
spoglyadach
Member

Повідомлення

Серед моїх Pentium D 9xx серії, цей найїбєйший :)
При цьому ще й достатньо холодний, навідміну від трьох інших екземплярів 925го
спойлер
Зображення
Death
Member

Повідомлення

spoglyadach
чим "дмухали" ?, скріншотна чи стабільна ? я навіть уявити не можу скільки воно жере і як там врм себе чухае

Відправлено через 32 хвилини 9 секунд:
купив тут 2 шт 9800se та 9800pro в невідомому стані, фото не робив але там "страшилки на ніч для розуміючих", обидві на R360 що е вері гуд, 1 артефачила страшно 2 нема ізо жарена, на се біля чипів було дуже багато "серебрянки", відмив не допомогло, зняв підозрілі чіпи під ними також срака, відреболив е чисте ізо в біосі в ос не тестив ще бо я рукожоп :gigi: хотів вінта з накатанною 7 підключити а він дідько на плитку гепнувся :shuffle:
Васильович
Member

Повідомлення

Бумик: 05.07.2023 18:34Правда,работет,но..с восклицательным знаком в диспетчере устройств.
Можливо, треба якесь інше переривання на СОМ порт вибрати в БІОСІ.
spoglyadach
Member

Повідомлення

Death: 06.07.2023 13:24 spoglyadach
чим "дмухали" ?, скріншотна чи стабільна ? я навіть уявити не можу скільки воно жере і як там врм себе чухае
Я скріншотні розгони не визнаю, тільки те що стабільне, конкретно цей пройшов годину ОССТ та більше години прайм95. Охолоджував якимось китайцем з Амазон, мені його чєл з наібей колись прислав разом з 1366 та додатковим вентилятором. Називається VETROO V5 я його зараз юзаю для відбору 775 камінців бо в нього якісне кріплення яке не зношується за 3-5 установок як у того ж сучасного кулер мастера :eek:

Відправлено через 1 хвилину 40 секунд:
Death: 06.07.2023 13:24 купив тут 2 шт 9800se та 9800pro в невідомому стані, фото не робив але там "страшилки на ніч для розуміючих", обидві на R360 що е вері гуд, 1 артефачила страшно 2 нема ізо жарена, на се біля чипів було дуже багато "серебрянки", відмив не допомогло, зняв підозрілі чіпи під ними також срака, відреболив е чисте ізо в біосі в ос не тестив ще бо я рукожоп :gigi: хотів вінта з накатанною 7 підключити а він дідько на плитку гепнувся :shuffle:
Де брали? Я вже давно їх не бачу на усіляких там лох.уа, одна пару місяців назад проскочила і її купили мабуть в перші пів години після розміщення :)
Death
Member

Повідомлення

spoglyadach
тут в наших, рідненьких оверів на барахолці висіли, стан поганий але за такі гроші..... та й ми не шукаймо легких шляхів :gigi:
ApostolCV
Member

Повідомлення

radical, в мене на 6VIA81 вийшов такий результат. Просто патчений біос без MemEnabler-a. Тобто інтерлівінг не включений.
Потенційно це дасть ще 10-15% в балах (КПД).
спойлер
6VIA81_p3_1GHZ_fx57_m01.jpg
radical
Member

Повідомлення

ApostolCV: 07.07.2023 00:47 radical, в мене на 6VIA81 вийшов такий результат. Просто патчений біос без MemEnabler-a. Тобто інтерлівінг не включений.
Потенційно це дасть ще 10-15% в балах (КПД).
спойлер
6VIA81_p3_1GHZ_fx57_m01.jpg
Так патчер сам включає інтерлівінг. Ключ -V, здається, див. документацію по патчеру.
Ось тут я робив таке на 693А, швидкість пам'яті піднялась утричі
https://640kb.com.ua/forum/viewtopic.php?p=232#p232
enterprise2k3
Member

Повідомлення

Доброго дня!
Підкажіть будь ласка стосовно плашок rimm і можливих глюків, хто з таким стикався?
Маю мать на 840 чипсеті, supermicro p3dr3. При встановленні в неї 4-х планок по 256 memtest проходить стабільно, але вінда періодично падає в синьку з рандомними помилками. Якщо залишити 2 планки пам'яті і 2 crimm, то все ОК. Перегрів?

p/s процесори не в розгоні
p/p/s враховуючи вищенаведені глюки - в пошуках 2х512 pc800
ApostolCV
Member

Повідомлення

radical,мушу з вами не погодитись . Патчу біос з ключем /V, що добавляє твіків . По суті за включення цих твіків у вже патченому біосі на моїй платі відповідає пункт Read around Write. Але це ніяк не впливає на інтерлівінг. Можливо специфіка біоса.

enterprise2k3, скільки раз ви прогоняли мемтестом?
RIMM пам'ять спокійно працює при температурі 65-70°С.
enterprise2k3
Member

Повідомлення

ApostolCV: 07.07.2023 12:03 enterprise2k3, скільки раз ви прогоняли мемтестом?
RIMM пам'ять спокійно працює при температурі 65-70°С.
2 рази. Поставити на більше?
Відповісти