Вентиляторы + FAQ. Выбор, обсуждение

Все связанное с охлаждением и шумопонижением
Відповісти
Автор
Повідомлення
poulk
Advanced Member

Повідомлення

Данная ветка посвящена обсуждению различных вопросов связанных с вентиляторами, и выбором вентиляторов.

Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.

Также не забываем что размещения ссылок на товары в магазинах является рекламой, и удаляется незамедлительно.
Используйте ссылки исключительно на сайты производителей. Если у вас возникают с этим сложности, вы можете использовать каталог товаров hotline.ua

Похожие темы:
Схема расположения вентиляторов в корпусе: FAQ, обсуждение
Системы воздушного охлаждения (кулера) + FAQ. Выбор, обсуждение
СВО (вода) вопросы, проблемы и их решения, советы

Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Востаннє редагувалось 20.09.2016 08:51 користувачем alex_sul, всього редагувалось 7 разів.
Grava
Member

Повідомлення

teasnap: 14.06.2023 20:41У s12a pressure (1.19) 1200rpm - выше чем у Arctic F12 (1) 1350rpm, который судя по тесту
Судя по моим тестам на морде за фильтром, на 800 оборотах температура вк с f12 была меньше на пару градусов чем с s12a.
freemannew
Member

Повідомлення

Это все индивидуально.
Плотность фильтра или его отсутствие, сама морда на корпусе, как происходит забор воздуха, размер перфорации и.т.д.
Размер корпуса, литраж, его конструктивные особенности, расположение комплектующих и сами комплектующие в нем.
Не все вентиляторы одинаково работают в push и pull режиме.
Так же не все задумываются даже о том, что пока менял вентиляторы в корпусе температура в комнате могла упасть или подняться на градус, два.
Все это будет влиять на конечный результат по температуре. Не говоря про сами вентиляторы и их особенности.
aaleksandrenko
Member

Повідомлення

teasnap: 14.06.2023 15:46 Такой вопрос, в корпус на вдув/выдув с пылевым фильтром, Noctua NF-S12A лучше будут чем NF-A12x25 ? У меня сейчас установлены NF-A12x25, но наткнулся на видео, где чисто airflow вентиляторы в корпусе с пылевиком работают гораздо лучше чем вентиляторы с большим static pressure.
NF-S12A так же имеются, хотел продавать, теперь даже не знаю, самому проверять лень.
На фото в качестве корпусных Arctic P12 / F12
спойлер
Screenshot_1.png
На даному відео тести робились з корпусом Deepcool Matrexx 55 MESH.
Там немає пилового фільтра, тільки металева сітка. В такій кофігурації важливіший повітряний потік чим статичний тиск. Noctua NF-S12A на 1200 обертах має майже однаковий потік з NF-A12x25 на 2000 обертів.
З пиловиком як на мене краще будуть справлятись NF-A12x25, бо тут статичний тиск вже важливий і на NF-S12A повітряний потік впаде значно сильніше. Хоча пиловики є різні по щільності.
Не полініться і перевірте з фіксацією на тих же 1000 обертів. Самі будете впевнені що краще і з нами поділитесь ;)
teasnap
Member

Повідомлення

aaleksandrenko: 15.06.2023 13:54
На даному відео тести робились з корпусом Deepcool Matrexx 55 MESH.
Там немає пилового фільтра, тільки металева сітка. В такій кофігурації важливіший повітряний потік чим статичний тиск. Noctua NF-S12A на 1200 обертах має майже однаковий потік з NF-A12x25 на 2000 обертів.
З пиловиком як на мене краще будуть справлятись NF-A12x25, бо тут статичний тиск вже важливий і на NF-S12A повітряний потік впаде значно сильніше. Хоча пиловики є різні по щільності.
Не полініться і перевірте з фіксацією на тих же 1000 обертів. Самі будете впевнені що краще і з нами поділитесь ;)
Да, там сетка а не пылевик, имелось ввиду препятствие, которое прилично должно резать производительность s12a, я их раньше и поменял на а12х25 по причине использования двойного пылевика :D (родной+самоклейкин), уже не помню результат, но при смене вк от самоклейкина пришлось отказаться. :D
rmtk
Member

Повідомлення

привіт, підкажіть будь ласка як підключити 6 куллерів якщо на материнці 4 роз'єми?
існують якісь розгалужувачі чи їх можна якось через конвертори живити від чогось іншого?
oversteve
Member

Повідомлення

rmtk: 23.06.2023 11:10 привіт, підкажіть будь ласка як підключити 6 куллерів якщо на материнці 4 роз'єми?
існують якісь розгалужувачі чи їх можна якось через конвертори живити від чогось іншого?
розгалужувачі на 2-3 вентилятора, хаби, на які можна купу вентиляторів вішати, перехідники на звичайний молекс
спочтаку треба дивитися, що за роз'єми на самих вентиляторах, щоб можна було на всіх керувати обертами, 3 чи 4 пін
rmtk
Member

Повідомлення

та от думаю взяти в корпус Fractal Design Meshify 2 Mini, 4 штуки на продув
2 вгору і 2 на фронтальну панель, всі 140mm
думаю брати be quiet! але хотів поради, краще взяти BL075 чи BL074? хочеться тиші і думаю чи потрібні мені потужніші...
- Чи зможу я взявши потужніші, відрегулювати їх на менші оберти, якщо вони будуть живитися від 1 розгалужувача з 4 пін?
- потужність не ріжеться від того що з одного роз'єму на платі живиться 3 куллера?
Avenger80
Member

Повідомлення

rmtk
Главное чтоб суммарная сила тока не превышала 1А, если разветвитель без дополнительного питания. Для надёжности и уверенности - это два вентилятора на разъём, можно, но уже чуть более рискованно - три вентилятора на разъём. Есть понятие ещё пусковые токи. Так вот - надо чтоб сумма всех пусковых токов не была больше или равна 1А.
oversteve
Member

Повідомлення

rmtk: 23.06.2023 11:31 та от думаю взяти в корпус Fractal Design Meshify 2 Mini, 4 штуки на продув
2 вгору і 2 на фронтальну панель, всі 140mm
думаю брати be quiet! але хотів поради, краще взяти BL075 чи BL074? хочеться тиші і думаю чи потрібні мені потужніші...
- Чи зможу я взявши потужніші, відрегулювати їх на менші оберти, якщо вони будуть живитися від 1 розгалужувача з 4 пін?
- потужність не ріжеться від того що з одного роз'єму на платі живиться 3 куллера?
не факт, що там всі 4 вентилятори ліпити треба, з верхнього-переднього з великою імовірністю взагалі толку не буде, аби не гірше
- якщо є ПВМ, то можна буде скрутити, так що якщо різниця не суттєва, то простіше взяти хай спід і мати запас на всякий випадок
- ні, єдине що однакові ПВМ-вентилятори підключені до 1 розгалужувача будуть працювати на 1 швидкості
rmtk
Member

Повідомлення

а якщо я візьму з алі спліттер-хаб відразу на 8куллерів і регулювання аргб, з живленням від молекс або сати (що краще до речі?) то можна вже не хвилюватися що все це синхронізується від 1 порта СНА_FAN?
oversteve
Member

Повідомлення

Avenger80: 23.06.2023 11:37 rmtk
Главное чтоб суммарная сила тока не превышала 1А, если разветвитель без дополнительного питания. Для надёжности и уверенности - это два вентилятора на разъём, можно, но уже чуть более рискованно - три вентилятора на разъём. Есть понятие ещё пусковые токи. Так вот - надо чтоб сумма всех пусковых токов не была больше или равна 1А.
то ще мануал до мами дивитися треба, у сучасних часто є роз'єм на 2А, на який відповідно ще більше можна повісити

Отправлено спустя 1 минуту 54 секунды:
rmtk: 23.06.2023 11:43
а якщо я візьму з алі спліттер-хаб відразу на 8куллерів і регулювання аргб, з живленням від молекс або сати (що краще до речі?) то можна вже не хвилюватися що все це синхронізується від 1 порта СНА_FAN?
так, тоді воно все від БЖ буде живитися і можна все до 1 роз'єму на мамі під'єднати
молекс - сата - без різниці, обирайте під роз'єм на БЖ
rmtk
Member

Повідомлення

дякую всім :)
oversteve
Member

Повідомлення

rmtk
ще як варіант можете на Арктик з ПСТ подивитись, там зразу розгалужувач на кожному вентиляторі
Avenger80
Member

Повідомлення

oversteve
Ну это да, но в подавляющем большинстве случаев - это стандартный 1А на разъём.

Отправлено спустя 3 минуты 38 секунд:
rmtk
Если возьмёте хаб с дополнительным питанием, то все подключаемые вентиляторы должны быть 4-pin (PWM), так как 3-pin в таком хабе просто будут крутиться на 100% оборотах без возможности регулировки.
Gruzz
Member

Повідомлення

Добрый день. Посоветуйте разветвитель питания для вентиляторов. Пока остановился на этих моделях:

https://telemart.ua/ua/products/deepcool-fh-04/
https://elmir.ua/cables_adapters_dockin ... wm-03.html
oversteve
Member

Повідомлення

Gruzz: 23.06.2023 12:26 Добрый день. Посоветуйте разветвитель питания для вентиляторов. Пока остановился на этих моделях:

https://telemart.ua/ua/products/deepcool-fh-04/
https://elmir.ua/cables_adapters_dockin ... wm-03.html
перший живиться від мами, тобто по факту буде 4 вентилятори на 1 роз'ємі і треба дивитися чи не ушатаєте ви його, можна керувати швидкостіми 3 пінових вентиляторів (якщо сама мама може)
другий живиться від молексу (БЖ), а материнка просто керує швидкостями по 4 піну, 3-пінові вентилятори будуть просто на 100% пахати

так що все залежить від того, які у вас вентилятори, 3 чи 4 пін, і як ви їх плануєте підключати
а взагалі ці всі розгалужувачі прості як дошка і там особливо немає що обирати, хіба що в якому корпусі більше подобається
Alexanderxxl
Member

Повідомлення

Всем здравствуйте, посоветуйте хороший ,не дорогой , тихий кулер 4pin/3pin max на 1500 оборотов, 120мм и без подсветки желательно.
oversteve
Member

Повідомлення

Alexanderxxl: 30.06.2023 21:02 Всем здравствуйте, посоветуйте хороший ,не дорогой , тихий кулер 4pin/3pin max на 1500 оборотов, 120мм и без подсветки желательно.
якщо зовсім дешево, то Арктик P12/F12 в залежності від того, для чого саме вентилятор, якщо трохи більше бюджет, то P12 max
Alexanderxxl
Member

Повідомлення

oversteve
Для корпуса, мне главное чтоб тихий кулер был и не особо дорогой. P12/F12 как то много негативных отзывов про них почитал, то трещат, то быстро выходят из строя...
oversteve
Member

Повідомлення

Alexanderxxl
p12 починає вібрувати і свистіти, якщо більше 1к обертів, на менших обертах норм
тут вже питання яка є сума на вентилятор, за 200-400 грн навряд щось краще буде, можливо ще CM Sickle Flow, якщо є 500-600, то можна пошукати Scythe Kaze Flex, якщо 800, то ще bequiet silent wings 4
Відповісти