SSD. Выбор накопителя, результаты тестов

SSD, HDD, Flash и прочие носители информации
Відповісти
Автор
Повідомлення
almazmusic
Король клавиатуры

Повідомлення

Востаннє редагувалось 05.03.2015 11:09 користувачем Vovchic_jrc, всього редагувалось 62 разів.
Alex+
Member

Повідомлення

XXXshadyXXX
М500. Вже ветеран
Feras
Member

Повідомлення

Панове, з'явилась необхідність замінити SSD під систему. На жаль за 2 роки використання, як основного системного диску, Crucial MX500 по "здоровью просів" до 72 відсотків, хоча на нього ніякі торренти не писались, може із-за декількох іграшок. От, чи є мені резон купляти та ставити м2 накопичувач у MSI Tomahawk B350 бо слот розмішений там ну дуже погано для відводу тепла? Якщо ні, то на чому зупинитись для системного диску на 1 тб, напевно про надійність мріяти мені нема можливості то хоча б що б я міг легко клонувати свій нинішній диск та повністю його перенести на новий, тоді дивитись мені тільки у сторону Самсунг?

У ціновому питанні я буду розглядати усі можливі варіанти.
Ostin
Member

Повідомлення

Feras
Не дуже зрозуміло. Якщо МХ500 щось там показує по відсотках, але смарт у нього ок, швидкості в нормі і сумарний запис не перевищує TBW, то він свої гарантовані 5 років має відпрацювати.
Якщо просто хочеться додати ссд, не важливо, під систему чи просто для зберігання даних, то в цій темі повно рекомендацій. Очевидно, що зараз новий ссд краще брати NVMe, навіть якщо по ціні дивитись. Також, враховуючи страхи по нагріву, можна взяти щось не гаряче. Наприклад, WD SN570. Який точно буде швидший наявного МХ500. Або інші варіанти, які можуть підказати тут або самі знайдете кілька сторінок назад.
Щодо клонування немає ніякої різниці. Просто використовуйте обраний софт для клонування або користуйтесь штатними засобами ОС, кому як зручніше. На вибір ссд це не впливає.
Може бути варіант, що якісь ігри доволі суттєво зношували ваш системний диск, тому може бути варіантом докупити для ігр відповідний окремий ссд потрібного об'єму, а нинішній лишити в спокої лише для використання системою.
Востаннє редагувалось 14.06.2023 12:34 користувачем Ostin, всього редагувалось 1 раз.
Alex+
Member

Повідомлення

Feras: 14.06.2023 12:11то на чому зупинитис
хай працює далі ваш мх500
AB-Man
Member

Повідомлення

Alex+: 14.06.2023 08:52 Може і так, але жодного разу не бачив цього навіть в перших версіях мх500.
PS: перевірив по базі оглядів, мх500 все життя був на 2258(9) та без батареї конденсаторів. Мх300 був на марвелі та з батареєю.
https://3dnews.ru/966296/obzor-sata-ssd ... -sekonomit
https://3dnews.ru/937061/obzor-ssdnakop ... l-i-micron

фото плат MX500 нового и старого образца
https://hotline.ua/ua/computer-diski-ss ... ab=reviews
Alex+
Member

Повідомлення

AB-Man
Так це і так було зрозуміло. Пам'ять на новому техпроцесі, чіпи більшої ємності, меншої кількості. Зменшення розмірів плати в усіх вендорів є. Але батареї конденсаторів нема ні там ні там. Контролер 59 технічно майже не відрізняється від 58. В основному зміни пов'язані з підтримкою нових стандартів пам'яті, бо коли 58 контролер почав випускатися, про них ще не знали.
Feras
Member

Повідомлення

Ostin: 14.06.2023 12:31 Feras
Не дуже зрозуміло. Якщо МХ500 щось там показує по відсотках, але смарт у нього ок, швидкості в нормі і сумарний запис не перевищує TBW, то він свої гарантовані 5 років має відпрацювати.
Якщо просто хочеться додати ссд, не важливо, під систему чи просто для зберігання даних, то в цій темі повно рекомендацій. Очевидно, що зараз новий ссд краще брати NVMe, навіть якщо по ціні дивитись. Також, враховуючи страхи по нагріву, можна взяти щось не гаряче. Наприклад, WD SN570. Який точно буде швидший наявного МХ500. Або інші варіанти, які можуть підказати тут або самі знайдете кілька сторінок назад.
Щодо клонування немає ніякої різниці. Просто використовуйте обраний софт для клонування або користуйтесь штатними засобами ОС, кому як зручніше. На вибір ссд це не впливає.
Може бути варіант, що якісь ігри доволі суттєво зношували ваш системний диск, тому може бути варіантом докупити для ігр відповідний окремий ссд потрібного об'єму, а нинішній лишити в спокої лише для використання системою.
Я вас зрозумів. От зробив S.M.A.R.T. стану SSD і додав до повідомлення. Стосовно NVMe накопичувача у слот M2, слот саме знаходиться під відеокартою і місця для радіатора там взагалі нема тому і дуже турбуюсь за температури. По суті, мене влаштовує як SSD працює я від нього особливо нічого і не хочу. Просто занепокоїли ці цифри, що 30 відсотків свого життя у нього закінчились. Я думав і правда міняти на 1 тб (чи навіть на 2 тб якщо різниця у ціні не дуже велика) TLC або MLC (напевно зараз таких накопичувачів формату 2,5 не багато залишилось) але у майбутньому, а схоже може прийдеться це робити скоро.
Вкладення
MX 500 diagnostic.png
Alex+
Member

Повідомлення

Feras
Такими темпами ще років на 6 вистачить, нема причин для занепокоєння
XXXshadyXXX
Member

Повідомлення

спойлер
Зображення
Хм, у моего старичка пробег особенно по часам огого, но 97% здоровье. А тут у MX500 73%, чет странно. Или тогда делали на века ССД?)
z_mashine
Member

Повідомлення

XXXshadyXXX: 14.06.2023 18:30 Хм, у моего старичка пробег особенно по часам огого, но 97% здоровье. А тут у MX500 73%, чет странно. Или тогда делали на века ССД?)
так берете калькулятор и считаете. у вас 99 циклов при 3к назначенного ресурса, а у человека 407 циклов при 1,5к назначенного ресурса.
Ostin
Member

Повідомлення

z_mashine
Що за цифри 3к і 1,5к? Просто цікаво.
Життя ссд зазвичай рахується по цьому параметру AD? Сам я ніколи не заглиблявався в тонкощі смарту та відсотків життя ссд.
Alex+
Member

Повідомлення

Ostin
Все калькулюється. Якщо 400 циклів це приблизно 27% здоров'я, то приблизно і виходить, що усього того "здоров'я" десь на 1500 циклів розраховано.
Те саме і у М500 - на 3% усього 100 циклів, відповідно 3000 усього.

Але це ще нічого не значить, коли диск по ресурсу просяде до 0%, він продовжить працювати, допоки не вичерпаються резервні комірки з пункту В4, або ж навпаки, якщо резервні комірки вичерпаються раніше, то диск перестане працювати (буде переведений в режим тільки читання), навіть якщо % ресурсу ще не буде вичерпаний
XXXshadyXXX
Member

Повідомлення

Alex+: 14.06.2023 20:22Але це ще нічого не значить, коли диск по ресурсу просяде до 0%, він продовжить працювати, допоки не вичерпаються резервні комірки з пункту В4, або ж навпаки, якщо резервні комірки вичерпаються раніше, то диск перестане працювати (буде переведений в режим тільки читання), навіть якщо % ресурсу ще не буде вичерпаний
спойлер
Зображення
:)
Alex+
Member

Повідомлення

XXXshadyXXX
Ага.

PS: крісталдіском зручніше користуватися якщо перевести його в десятичий режим, бо з 16-ричного вираховувати ліньки.
z_mashine
Member

Повідомлення

Ostin: 14.06.2023 19:13 z_mashine
Що за цифри 3к і 1,5к? Просто цікаво.
Життя ссд зазвичай рахується по цьому параметру AD? Сам я ніколи не заглиблявався в тонкощі смарту та відсотків життя ссд.
количество циклов программирования/стирания по спецификации конкретного флеша или заложенное в смарт накопителя. если этот параметр в смарт присутствует, то как правило да.
Alex+: 14.06.2023 20:22 Але це ще нічого не значить, коли диск по ресурсу просяде до 0%, він продовжить працювати, допоки не вичерпаються резервні комірки з пункту В4
при этом по достижении максимального количества циклов не обязательно начинается расход резерва. флеш то может быть еще живой и его расход начнется несколько позже.
Alex+
Member

Повідомлення

z_mashine: 14.06.2023 21:10 и его расход начнется несколько позже
:up: Саме так, або ж навіть не дещо пізніше, а набагато пізніше. Як то видно по скріну вище. По здоров'яметру вже повинен подохнути, але за рахунок того, що не вичерпаний резерв, воно ще живе.
Тобто варто слідкувати не за % "здоров'я" а саме за атрибутом В4, якщо там почне падати ближче до нуля - оце і буде сигналом, що треба бігти за новим ссд
Ostin
Member

Повідомлення

Alex+
Вище на фото смарту у автора запиту там вже стоїть число 22 (34 у десятковій системі). Це вже мало чи ще попрацює?
У терабайтника понад 16к ще (з наступного смарту).
Alex+
Member

Повідомлення

Ostin: 14.06.2023 21:45Це вже мало чи ще попрацює?
Треба знати, скільки там було знову. Кількість резерву залежить від використаної пам'яті та навіть прошивки.
В інтернеті повно скриншотів нових п'ятисоток, але на них не вийде рівнятися, не знаючи який флеш там і тут стоїть.
Тож варто зберегти скріншот, та час від часу звіряти смарт із ним
7mindfields
Member

Повідомлення

Alex+: 14.06.2023 21:53
Ostin: 14.06.2023 21:45Це вже мало чи ще попрацює?
Треба знати, скільки там було знову. Кількість резерву залежить від використаної пам'яті та навіть прошивки.
В інтернеті повно скриншотів нових п'ятисоток, але на них не вийде рівнятися, не знаючи який флеш там і тут стоїть.
Тож варто зберегти скріншот, та час від часу звіряти смарт із ним
Тобто окрім AD та B4 можна нічого не дивитись? :gigi:
Alex+
Member

Повідомлення

7mindfields
Чому ж, там ще є цікаве, як то переназначені, кандидати туди, помилки інтерфейсу і так далі. Причому на різних ссд номери атрибутів можуть бути різними, якогось жорсткого стандарту як з хдд там не дотримуються.
Відповісти