Организация 2,5гбит домашней сети

Локальные сети и Интернет
Автор
Повідомлення
Ortyomko
Member

Повідомлення

Всем привет. Вопрос небольшой, не хотел отдельно тему создавать, но не нашёл куда ещё можно его адресовать. Сам в этой теме плаваю, нужна консультация.
Имею такую конфигурацию сети:
Маршрутизатор Mikrotik hEX с портами на 1гбит, NAS самосборный, Wi-Fi 6 точка доступа с портом 2,5гбит, комп с портом 2,5гбит в материнке, несколько других потребителей с 1гбит портом. Хочу увеличить скорость к NASу до 2,5 гбит.
Планирую взять pci-e адаптер в NAS на RTL8125B (читал что они лучше совместимы с xpenology чем интелы), и свитч QNAP QSW-1105-5T. В свитч подключу комп, Wi-Fi, NAS, и маршрутизатор, и оставшиеся 1гбит потребители напрямую в маршрутизатор. Будет ли у меня скорость мужду компом и насом 2,5гбит, и будут ли все устройства видеть друг друга и иметь доступ в интернет?
Заранее благодарю :beer:
Shpoker
Member

Повідомлення

Ortyomko: 11.06.2023 22:53Будет ли у меня скорость мужду компом и насом 2,5гбит
да
Ortyomko: 11.06.2023 22:53и будут ли все устройства видеть друг друга и иметь доступ в интернет?
должны
Mad Dog
Member

Повідомлення

Ortyomko: 11.06.2023 22:53 и оставшиеся 1гбит потребители напрямую в маршрутизатор.
навіть 1 гб/с клієнти, що будуть активно працювати з НАС підключай у комутатор. Все що не влізло у комутатор вже у роутер...
Ortyomko: 11.06.2023 22:53Будет ли у меня скорость мужду компом и насом 2,5гбит, и будут ли все устройства видеть друг друга и иметь доступ в интернет?
Будуть.

Але тут, ще питання в тому, що ціни на 2,5 гб/с комутатори у нас зараз якісь неадекватні. Що цей QNAP, що аналогічний ТП-лінк у минулому році були по 100 баксів, зараз по 150...
На алі той самий тп-лінк на 5 портів $70, на 8 портів менше $100. І це сходу... на розпродажах, з купонами, копійками той 5 портовий виходив трохи більше 50 баксі.
Якщо дивитись китайський ноунейм то ти за ці гроші ще SFP+ (10гб/с) отримаєш.
Ну а за 150 баксів можна вже дивитись на Mini PC з 2,5 гб/с портами. Це вже інший всесвіт навіть у порівнянні з Мікротіком. Звісно, якщо є бажання його використовувати.
спойлер
Приклади:
https://www.aliexpress.com/item/1005004302428997.html
https://www.aliexpress.com/store/1102560037
https://www.aliexpress.com/item/1005005423909745.html
https://www.aliexpress.com/item/1005005118650350.html
Ortyomko
Member

Повідомлення

Mad Dog: 12.06.2023 07:41
Але тут, ще питання в тому, що ціни на 2,5 гб/с комутатори у нас зараз якісь неадекватні. Що цей QNAP, що аналогічний ТП-лінк у минулому році були по 100 баксів, зараз по 150...
Дякую!
На амазоні цей кунап знайшов за 84$, орієнтуюсь на нього.
Grava
Member

Повідомлення

Теж думав про 2.5 мережу вдома. Прийшов до того, що якийсь usff/sff брендовий пк + 4х2.5 мережева з аліка + opnsense буде в 2 рази дешевше ніж вище згаданий світч. Але не дуже зрозуміло як opnsense буде з картою на rtl8125bg працювати, дуже різні відгуки. Є у когось досвід використання такого сетапу?
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

Grava
FreeBSD драйвер для Realtek NIC не дотягує до функціоналу Intel NIC. Не буде працювати Hardware offloading.
S
Member

Повідомлення

Grava: 22.04.2024 13:18Але не дуже зрозуміло як opnsense буде з картою на rtl8125bg працювати, дуже різні відгуки. Є у когось досвід використання такого сетапу?
Когда охота ваять что либо на Linux или ВSD лучше поставить сетевуху от Intel.
Ra1n
Member

Повідомлення

ax7000/be7000 з 4 портами LAN 2,5 - від 100 баксів
Avenger80
Member

Повідомлення

Ra1n
Тоже вначале (вчера) написал это, но потом удалил свой пост, т.к. подумал, что у людей тут особые требования гиков (микротиковцев) и сейчас начнётся - на фига мне эта китайская фигня и т.д. и т.п. :)
artko
Member

Повідомлення

Avenger80
якщо просто мережу зробити - так комутатор китайский 2,5гбіт на 4 порти - від 30$ наче є, навіщо той ax7000 )
AFU_power
Member

Повідомлення

Grava: 22.04.2024 13:18 Теж думав про 2.5 мережу вдома. Прийшов до того, що якийсь usff/sff брендовий пк + 4х2.5 мережева з аліка + opnsense буде в 2 рази дешевше ніж вище згаданий світч.
І сразу же вперся в момент, що може не вистачити потужностей брендового пк щоб роутити без лагів такий трафік без апаратного прискорення, як це робиться у роутерів. А якщо залучиться ще VPN, шифрування то ціна наблизитися до вартості свіча, а може її перевершить в два таких свіча
Avenger80
Member

Повідомлення

artko
Не, ну если так, то вполне себе. Потому как если свитч на 2,5Гбит - то цены космос, очень большая разница между гигабитными и 2,5Гбитными в цене. Просто роутером можно убить всех зайцев одновременно, т.к. вообще все порты 2,5Гбит, что большая редкость, кстати. Этот роутер уникум. :) Можно было его купить за 4200грн до недавнего времени.
Ray2000gt
Advanced Member

Повідомлення

AFU_power: 23.04.2024 23:17 І сразу же вперся в момент, що може не вистачити потужностей брендового пк щоб роутити без лагів такий трафік без апаратного прискорення, як це робиться у роутерів. А якщо залучиться ще VPN, шифрування то ціна наблизитися до вартості свіча, а може її перевершить в два таких свіча
Так а що роутити вдома? Окрім VPN-тунелів, реально навантажити нема чим.
Звичайне скачування/роздача, копіювання великих файлів, бекапи, мережеві диски (що рідкість для дому) не зможуть завантажити сучасний проц рівня Pentium/i3.
Але попри це, я би не займався таким рукоблуддям. Для мене достатньо простого гігового роутера і швидкого свіча. На ібей 2.5GbE від $65, 10 GbE від $150.
А весь функціонал, який прийнято вішати на роутер, в мене виконує NAS.
Востаннє редагувалось 24.04.2024 00:16 користувачем Ray2000gt, всього редагувалось 1 раз.
AFU_power
Member

Повідомлення

Ray2000gt
Якщо буде нас з доступом з інтернету то буде й впн, а якщо немає нас то який сенс дома роутити 2.5 гбіта?
artko
Member

Повідомлення

Ray2000gt
на алі свіч 4х2,5гбіт, 2х10gbit sfp, до того ж managed - від 45$ (фактично 6х2,5гбіт)

в свій старий домашній сервачок спробував втикнути 2,5гбіт мережеву плату - хм, він не тягне трансфер :) більше, ніж 1,6гбіт не зміг отримати.
Ortyomko
Member

Повідомлення

доречі я тоді взяв той кунап за 50$ на амазоні продавався як б/в, але слідів використання я так і не знайшов.
якась у мене недовіра до аліковських свічів (але нічим не підкріплена поки що, тому звісно можу помилятись).
Насправді великого сенсу не побачив у 2.5гбіт. Так, з нас на комп швидкість 250-300мбайт видає, але це доволі рідко необхідно, тому трохи пожалкував я. 1гбіт мені було б достатньо.
Deadpool
Member

Повідомлення

Ortyomko: 11.06.2023 22:53В свитч подключу комп, Wi-Fi, NAS, и маршрутизатор, и оставшиеся 1гбит потребители напрямую в маршрутизатор. Будет ли у меня скорость мужду компом и насом 2,5гбит, и будут ли все устройства видеть друг друга и иметь доступ в интернет?
так має працювати все. хіба якісь нюанси по кабелям або сумісності заліза.

Маю свій досвід нещодавнього переходу з 1гб локалки на 2.5гб локалку домашню.

Почалось з того що вагався між свічом 2.5гб з алі за умовні 30-40баксів і роутером за сотку. Так як було бажання покращити ще вай-файку вирішив не купувати другий роутер для МЕШа і свіч додатково, а обійтись одним пристроєм спробувати.
Придбав новинку сяомі а7000 він там з купонами і скидосами взагалі виходив біля навіть нижче 100баксів. Але я замовив раніше трохи, там шось біля 4200грн вийшло. Вибір очевидний, це самий доступний на даний момент роутер з 2.5гб портами. Ну і є ще ряд плюшок як то вайфайка непогана, і докер з коробки.
спойлер
Зображення
Так як в мене лише один робочий пк має на материнці 2.5гб то постало питання що поставити в НАС. Довго вагався, але вирішив брати на інтелі китайську карту. Ну щоб не за всі гроші світу. 350грн на ОЛХу знайшов. (на алі нова 400-500грн)
Приїхало все, зібрав, ставлю карту в НАС, друзі підказали як в ОМВ переконфігурувати інтерфейси, ввожу, бачу два інтерфейси, навіть все завожу і вона відвалюється і більше ніразу не запрацювала на 2.5гб, та й навіть не бачилась, масиммум в 1гб режимі ще десь дригнулась, і ніяких 2.5гб, перевіряв на різних дошках просто вже по пк своїм н81, з170, в360, в550, з570, а згодом знаходжу просто КУПУ постів та інформації що інтелові чіпи працюють зачасту з нюансами на деяких материнках, роутерах, свічах. І тіж ріалтеки значно стабільніше і передбачуваніше працюють. Тобто з ріалтеком шанси що не підняметься мережа, значно менші, ніж у інтела. В паніці що я може спалив карту написав продавцю, він забрав до себе карту на інтелі назад, і о чудо, у нього все бачиться, карта робоча, він відправляє мені на заміну іншу на реалтек, і вона в мене з першого разу скрізь працює. На всіх платах перевіряв.
спойлер
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Паралельно замовив ще одну 2.5 карту дорожче вже трохи на ріалтеці теж (червоний охлад), і вона теж скрізь запрацювала без питань.
Одну в свій пк потім поставив, другий, а одну в НАСік. Ітого карти обійшлися мені 350+500=850грн

Далі аби вкушати всі переваги тепер 2.5гб потрібно було зробити рейд з хардів хочаби. НАС в мене на ОМВ. Раніше з 1гб мережею якраз було норм, так як старі мої диски на читання+запис, в кращому випадку 110-130, ну аж 150 показував якийсь один, але по пораді прогнав на лінуксі вже нові диски на тест читання. Власне скрінчик, порадувала древня тошиба 2тб з її 200мб) прям дуже здивувала, але вона була пуста на той момент, реди біля 160-170мб показали, блу 160 ну і норм.
Власне нам для 2.5Гб мережі теоретично мошлива швидкість передачі буде 310 кажись, і тому рейд нам двох редів моїм повністю покриває можливості мережі, він як бачимо на скріні 360мб читання забезпечує. Для надійності хоч якоїсь, все бекапиться щодня на 8тб вд блу, воно порівнює зміни і лише їх копіює, не робить повного переносу, тільки зміни на диску.
спойлер
Зображення
Ну і власне насолоджуюсь що бачу як змішаний тип даних летить на швидкості 280-290мб
спойлер
Зображення
Зображення
Троги награвся з підбором кабелю по якому заведу дільній пк, перебирав пачку обрізків що мав. не кожен кат5е підійде. МОже бути що буде умовні 3-5метрів працювати, а 10ток вже ні.
спойлер
Зображення
Зображення
Результатом повністю задоволений.

Відправлено через 9 хвилин 35 секунд:
Grava: 22.04.2024 13:18ле не дуже зрозуміло як opnsense буде з картою на rtl8125bg працювати, дуже різні відгуки. Є у когось досвід використання такого сетапу?
гугли конфіг саме який плануєш збирати, бо в мене як бачиш інтел карта з сяомішним роутером і різними дошками не взлетіла, також є камради у кого на а7000 + інтел мережева не завівся, а через свіч працює.

Відправлено через 4 хвилини 23 секунди:
Avenger80: 23.04.2024 22:58Тоже вначале (вчера) написал это, но потом удалил свой пост, т.к. подумал, что у людей тут особые требования гиков (микротиковцев) и сейчас начнётся - на фига мне эта китайская фигня и т.д. и т.п.
не знаю нафіга вдома городити на мікроті таке) хіба десь халявний дістався або списаний) :gigi:
Avenger80
Member

Повідомлення

Deadpool
Спасибо за очень интересный пост, кстати, тут и за кабели написали, когда-то задавал вопрос на счёт cat.5E и 2,5Гбит, но мне вяло отвечали или с насмешкой типа не забивай себе голову фигнёй, должно работать.

Отправлено спустя 2 минуты 19 секунд:
Deadpool
На счёт микротика - это ж религия, всё крутится вокруг микротика, как основного роутера и это не обговаривается, остальное это надстройки и вспомогательные устройства.
Deadpool
Member

Повідомлення

artko: 23.04.2024 23:09навіщо той ax7000 )
у кого ще немає НАСа як окремого девайса можна для хоум фото і т.д. через юсб підкинути пару кишеньок зовнішніх, докер є, бекапи орназізувати, торентіко качалочки та все що завгодно. докер в роутері)))
і доволі непоганий ві-фі бонусом.
старим телефоном набивало 1600-1700мб передачу.

дослова пробував вайфайкою з пк на нас кидати ту ж папку з думом, що і вище була на скрінах, виходило 160-180мб по повітрю, вай-файка інтегрована в материнці. в принципі норм) перепльовує 1гб однозначно з його 110мб)
тому теоретично, якщо не засраний ефір сусідами, можна в по повітрю підняти мережу яка швидше гігабіта дротового буде працювати, питання ціни вай-фай модулів щоби бодай ві-фі6 вже мали)

Відправлено через 5 хвилин 41 секунду:
Ortyomko: 24.04.2024 11:01якась у мене недовіра до аліковських свічів (але нічим не підкріплена поки що, тому звісно можу помилятись).
камрад наш юзає свіч 2.5гб і без проблем ганяє дані.
я більше для дружини це робив, так як вона тримає вихідні файли, шаблони, проекти в насі собі.

мене особисто вкурвилювало що завантажуєш такий 60+гіг торент іграшку за 40хв десь на НАС(от пощастить на швидкість нормальну). а потім тянеш з сервера ще годину, бо дрібні файли ще читаються довше з хдд) оце було дивно, бо швидше вже було напряму на пк кидати)))) а тепер все як має бути :gigi:

Відправлено через 6 хвилин 7 секунд:
Avenger80: 24.04.2024 11:33Спасибо за очень интересный пост, кстати, тут и за кабели написали, когда-то задавал вопрос на счёт cat.5E и 2,5Гбит, но мне вяло отвечали или с насмешкой типа не забивай себе голову фигнёй, должно работать.
залежить від матеріалу, екранування, відстані, роутера, погоди на марсі)

в мене на диво екранований не зміг в майже 10м 2.5гб передати.
а інший не екранований навіть, без питань, навіть в одному місці будучи пробитим цвяхом колись, і тоді ще цільним шматком метрів на 15+. Якраз обрізав по місцю трагедії і стало від роутера до дальнього пк.

біметам біметалу мое бути великою різницею. я просто зібрав стенд з материнки+блок перед роутером прям, дістав крімпер, і торбу з витухою та й сів просто обжимати, тикати, перевіряти чи бачить і стабільність на 10-15хв періоді. заняло трохи часу, але відбракував кабелі. в мене всі сат5е що в торбі, просто різної давності, якості, бренду.

Відправлено через 16 хвилин 48 секунд:
Deadpool: 24.04.2024 11:30 і тому рейд нам двох редів моїм повністю покриває можливості мережі, він як бачимо на скріні 360мб читання забезпечує.
я не туди глянув! перерпошую 360 то ссд системний. рейд 320мб*
Ray2000gt
Advanced Member

Повідомлення

AFU_power: 24.04.2024 00:16 Ray2000gt
Якщо буде нас з доступом з інтернету то буде й впн, а якщо немає нас то який сенс дома роутити 2.5 гбіта?
Так VPN працює через NAS. :rotate:
Навіщо вішати шифрування тунелів на слабке залізо роутера (або шукати дорогий і потужний), якщо з цим чудово впорається більш потужний NAS, ресурси якого, як правило, простоюють.
Суть у тому, щоб не мати жодного конфігу на роутері, без відкритих портів, з сірим ІР, за NATом провайдера.
Востаннє редагувалось 24.04.2024 12:13 користувачем Ray2000gt, всього редагувалось 1 раз.
Відповісти