Останні статті і огляди
Новини
Підключення 4 pin вентиляторів в роз'єм 3 pin на відеокарті
-
atropgeon
Member
Одним словом так, перехідник той що йде з 4пін на міні 4 пін на відеокарту, в ньому в другому роз'ємі 3 контакт не виведений, тільки 4 пін йде в колодку, так що фактично тахо показник береться тільки з першого, також зпробував підключити з одним вентилятором, карта починає бачити оберти - та можно ними управляти, коли підключаю другий вентилятор в gpu-z зразу стає 0 обертів, і управляти вже не можна обертами. Другий вентилятор підключений тільки першими 2 пінами, тобто +-. Я так розумію, що карта не хоче управляти обома вентиляторами.
taxi911
управління рідними вентиляторами працює, я підключав сьогодні їх знову, тому нічого не пробито.
заміряв мультиметром на відеокарті перші 2 піни, там приходить 10.5В, і вентилятори тому майже на максимумі крутяться.
taxi911
управління рідними вентиляторами працює, я підключав сьогодні їх знову, тому нічого не пробито.
заміряв мультиметром на відеокарті перші 2 піни, там приходить 10.5В, і вентилятори тому майже на максимумі крутяться.
-
Alex+
Member
Це цікаво. Виходить управління на карті не тягне два вентилятора?atropgeon: ↑ 29.05.2023 11:14Другий вентилятор підключений тільки першими 2 пінами, тобто +-
а маркування на вентиляторах є?atropgeon: ↑ 29.05.2023 11:14ідними вентиляторами
-
taxi911
Member
atropgeon
Я казав за вікно регулювання.
Самий дешевий спосіб - ставте міні дс-дс і підстроюйте під себе рівень обертів.
Alex+
Наврядчи проблема в потужності вентиляторів.
По посиланню там так і кажуть, що виробник заклав високі оберти на вентилятори, тому підключайте до мп, ну до мп тут не підключиш.
Я колись ставив резистори на гтх560 бо оберти майже мах були.
Я казав за вікно регулювання.
Alex+
Наврядчи проблема в потужності вентиляторів.
По посиланню там так і кажуть, що виробник заклав високі оберти на вентилятори, тому підключайте до мп, ну до мп тут не підключиш.
Я колись ставив резистори на гтх560 бо оберти майже мах були.
-
atropgeon
Member
Alex+
taxi911
Вибачайте, записав відео може стане зрозуміліше (під спойлером)
А у Noctua NF-A6x25 12V 0.08A (0.54W)
Якщо ви маєте на увазі "електрично не тягнуть" то рідні більше споживали енергії.
upd. коли підключений 1 вентилятор, то упрвляти ним можно в діапазоні від 2800 і више, але коли ставити власне мінімум, то він взагалі зупиняється.
Одним словом я зрозумів, що ідея моя підключити це до відіка - це шляпа, я об****вся, замовив dc-dc платку, запаяю то все і залишу на фіксованих обертах, надіють ноктуа вентилятори хоча б запрацюють на 7-8В, бо маю реобас ZALMAN Fan Mate 2, через нього нижче ніж 10.2В вентилятори не стартують взагалі. на 10.2 В стартують но шумно.
Так, в тій статті пише що бажано управляти через материнку, все так і було задумано, але я не знав що материнка не позволяє це робити. Тому купив перехідник і думав до відеокарти то підключити, проте і тут фіаско.
taxi911
Вибачайте, записав відео може стане зрозуміліше (під спойлером)
- спойлер
А у Noctua NF-A6x25 12V 0.08A (0.54W)
Якщо ви маєте на увазі "електрично не тягнуть" то рідні більше споживали енергії.
upd. коли підключений 1 вентилятор, то упрвляти ним можно в діапазоні від 2800 і више, але коли ставити власне мінімум, то він взагалі зупиняється.
Одним словом я зрозумів, що ідея моя підключити це до відіка - це шляпа, я об****вся, замовив dc-dc платку, запаяю то все і залишу на фіксованих обертах, надіють ноктуа вентилятори хоча б запрацюють на 7-8В, бо маю реобас ZALMAN Fan Mate 2, через нього нижче ніж 10.2В вентилятори не стартують взагалі. на 10.2 В стартують но шумно.
Так, в тій статті пише що бажано управляти через материнку, все так і було задумано, але я не знав що материнка не позволяє це робити. Тому купив перехідник і думав до відеокарти то підключити, проте і тут фіаско.
-
Alex+
Member
atropgeon
А спробуйте таки в колодці другого вентилятора прибрати і 4 пін, можливо вентилятори через нього якось між собою сваряться
А спробуйте таки в колодці другого вентилятора прибрати і 4 пін, можливо вентилятори через нього якось між собою сваряться
-
atropgeon
Member
так, я це робив, у мене 3 перехідники було, я уже один розбирав, по факту 4 пін з другого вентилятора ж нікуди не йде. просто в повітрі. бо до відеокарти підключено лише 3 контакти, це -+ і тахо. По безпровідному підключенні вони ж не можуть спілкуватись. Я залишав в другому вентиляторі тільки -+, 4 провід просто видалив, все одно при підключенні другого вентиля можливість регулювання зникає.Alex+: ↑ 29.05.2023 11:45 atropgeon
- спойлер
-
Alex+
Member
Я маю на увазі, що на відео у вас 4 пін на обох вентиляторах у вас між собою з'єднанні. Малоймовірно, але може це якось впливає на їх поведінку. Бо те що у вас діється не піддається логічному поясненню.atropgeon: ↑ 29.05.2023 11:49бо до відеокарти підключено лише 3 контакти
-
atropgeon
Member
Так, я відключав той 4 пін (навіть якщо уявити що вентилятори через 4 пін між собою "спілкувались") я відключав його, це не дає ніякого результату.Alex+: ↑ 29.05.2023 11:54 Я маю на увазі, що на відео у вас 4 пін на обох вентиляторах у вас між собою з'єднанні. Малоймовірно, але може це якось впливає на їх поведінку. Бо те що у вас діється не піддається логічному поясненню.
Записав відео під спойлером
- спойлер
у мене реобас ZALMAN Fan Mate 2, пробував через нього підключати, та управляти вентиляторами ноктуа. Через нього нижче ніж 10.2В вентилятори не стартують взагалі, чути що в двигуні є якийсь шум, но лопасті не крутяться, на 10.2 В стартують но шумно.taxi911: ↑ 29.05.2023 11:30 Я казав за вікно регулювання.
може той ZALMAN Fan Mate 2 якийсь не такий сигнал видає? бо я уже не впевнений що через dc-dc платку зможу запустити на 7.5В-8В так як мені це потрібно для акустичного комфорту. Звичайні "дешеві" вертушки через ZALMAN Fan Mate 2 працюють від 5-6В нормально, а ноктуа ні.
- спойлер
Востаннє редагувалось 29.05.2023 12:13 користувачем atropgeon, всього редагувалось 2 разів.
-
KimRomik
Member
можна було просто обійтись змінним резисторомatropgeon: ↑ 29.05.2023 11:35замовив dc-dc платку, запаяю то все і залишу на фіксованих обертах
до речі, не виключно що ваш перехідник містить понижаючий резистор, такі часто зустрічаються в комплекті до кулерів
-
atropgeon
Member
є перехіднички з резисторами, але цей Y подібний що я використовую, він немає резистора. І через комплектний резистор не влаштовують акустичні характеристики.KimRomik: ↑ 29.05.2023 12:09 до речі, не виключно що ваш перехідник містить понижаючий резистор, такі часто зустрічаються в комплекті до кулерів
-
AssayMAS
Member
Моё мнение по ситуации.
если видеокарта древний то 4 пин может быть до стандарта и быть уникальным как и вентиляторы. Тогда3/4пин кулера в мать суй. Или если есть скилл то купи шпилек в радио детальном магазине и суй кулера в разьём БП от "флопика" если БП древний и обмотать чем-то типо изоленты или стяжками что бы не развалилось и ниче не коротнуло.
Моё мнение что если 4 пин на доске видеокарты стандарт то покупаем 4 пин вентилятор в типоразмер.
Если нет "родных" по размеру или крепежу из за оверпрайса. То снимаем пластик с видеокарты что держит вентиляторы и колхозим при помощи тех же стяжек СТАНДАРТНЫЕ вентиляторы там уже 3 пин от 4 пин всего на 50-100 грвн отличаются. Да шума больше чем от фирменных "тихих" вентиляторов но и цена стандарта ниже и обдув=охлад лучше.
если видеокарта древний то 4 пин может быть до стандарта и быть уникальным как и вентиляторы. Тогда3/4пин кулера в мать суй. Или если есть скилл то купи шпилек в радио детальном магазине и суй кулера в разьём БП от "флопика" если БП древний и обмотать чем-то типо изоленты или стяжками что бы не развалилось и ниче не коротнуло.
Моё мнение что если 4 пин на доске видеокарты стандарт то покупаем 4 пин вентилятор в типоразмер.
Если нет "родных" по размеру или крепежу из за оверпрайса. То снимаем пластик с видеокарты что держит вентиляторы и колхозим при помощи тех же стяжек СТАНДАРТНЫЕ вентиляторы там уже 3 пин от 4 пин всего на 50-100 грвн отличаются. Да шума больше чем от фирменных "тихих" вентиляторов но и цена стандарта ниже и обдув=охлад лучше.
-
atropgeon
Member
вибачайте, проте ви взагалі не прочитали шапку теми, та не зрозуміли в чому тут трабла) вентилятори куплені, все необхідне (перехідники)куплене, рамка для кріплення цих 60-ток надрукована на принтері, все ок окрім управління вентиляторами. Материнка не уміє управляти вентиляторами, контроллер не відображається в утиліті fan controlAssayMAS: ↑ 29.05.2023 12:19 Моё мнение по ситуации.
- спойлер
- если видеокарта древний то 4 пин может быть до стандарта и быть уникальным как и вентиляторы. Тогда3/4пин кулера в мать суй. Или если есть скилл то купи шпилек в радио детальном магазине и суй кулера в разьём БП от "флопика" если БП древний и обмотать чем-то типо изоленты или стяжками что бы не развалилось и ниче не коротнуло.
карта не стара, це 1650, саме підключення на відеокарті не позволяє управляти двома вентиляторами, лише один управляється, коли підключити другий, то оба працюють на максимум.
upd/ наразі чекаю dc-dc платки, спробую так зробити, чому реобас ZALMAN Fan Mate 2 не уміє управляти цими вентиляторами тоже не розумію. Після пайки відпишу результат, дякую всім хто поділився своїми думками
-
taxi911
Member
atropgeon
Малоймовірно, але:
тут ще можуть бути граблі з самими вентилями ноктуа, вони для ШІМ управління, і можуть не "переносити" управління напругою.
Тому і лінійний залман і сама ГПУ так криво все регулює, тому спробуйте підключати саме 3-пін вентиль
Малоймовірно, але:
тут ще можуть бути граблі з самими вентилями ноктуа, вони для ШІМ управління, і можуть не "переносити" управління напругою.
Тому і лінійний залман і сама ГПУ так криво все регулює, тому спробуйте підключати саме 3-пін вентиль
-
atropgeon
Member
прийдуть платки, перевірю, но це тоже можливий варіант, треба було брати 3 пін вентилятори, ля я розумний...taxi911: ↑ 29.05.2023 12:36 atropgeon
Малоймовірно, але:
залман може лінійний, але ті платки dc-dc імпульсні (LM2596), мало би запрацювати?!
підключив до відеокарти звичайні 3 пін вертушки "дуже дешеві" на втулці, бляха, оба управляються нормально відеокартою! що за чортівня?taxi911: ↑ 29.05.2023 12:36 Тому і лінійний залман і сама ГПУ так криво все регулює, тому спробуйте підключати саме 3-пін вентиль
це надто розумні ШІМ вентилятори у нокті? бляха треба було брати модель вентиляторів на 3 пін, от я ідіот
Востаннє редагувалось 29.05.2023 12:46 користувачем atropgeon, всього редагувалось 2 разів.
-
taxi911
Member
atropgeon
Беріть dc-dc mini 360 з підстройкою, бо ці LM2596 мамонти великі.
Беріть ось такого плану, там можна замінити резистор на термо, колись може стати в нагоді.
Беріть dc-dc mini 360 з підстройкою, бо ці LM2596 мамонти великі.
Беріть ось такого плану, там можна замінити резистор на термо, колись може стати в нагоді.
-
Alex+
Member
Якщо в тих ноктуа стартова напруга 10.2, то керувати їми напругою майже нема сенсу, хоч резистором хоч платкою.
Тут тільки заміна на інші вертушки з широким діапазоном напруги живлення
-
atropgeon
Member
у мене на даний момент є тільки реобас від залмана, на ному на 10.1В є шум в двигунах вентиляторів, але лопасті не стартують, на 10.2В є старт - але вже дуже гучно. Реобас наче б лінійний, а платка буде імпульсною, може в цьому особливість.Alex+: ↑ 29.05.2023 13:21 Якщо в тих ноктуа стартова напруга 10.2, то керувати їми напругою майже нема сенсу, хоч резистором хоч платкою.
Якщо читати даташит на вентилятори, то в документації пише що вони стартують від 3.8в і до 12 в. по обертах це 500-3000 rpm. В комплекті з ними йде понижаючий резистор який знижує оберти до 1800 rpm. так що воно повинно би регулюватись по діапазону живлення.
Залишається лише це перевірити на практиці, бо обміняти ці PWM вентилятори на 3pin вентилятори я не зможу, купляв на амазоні.
-
Alex+
Member
тобто по шим буде керувати? Тоді повинно заробитиatropgeon: ↑ 29.05.2023 13:24а платка буде імпульсною
-
atropgeon
Member
NA-RC7 Low Noise Adaptors (LNA)Alex+: ↑ 29.05.2023 13:30 тобто по шим буде керувати? Тоді повинно заробити
от фото того адаптера з середини, як видно з фото, на плюсовому проводі стоїть резистор. тобто вентилятор повинент уміти в різний діапазон вхідного живлення
- спойлер
Востаннє редагувалось 29.05.2023 13:37 користувачем atropgeon, всього редагувалось 2 разів.
-
taxi911
Member
Та нє, то просто імпульсний перетворювач напруги, нічого більше, просто як імпульсна КРЕНка з низьким падінням напруги з підстройкою.Alex+: ↑ 29.05.2023 13:30тобто по шим буде керувати? Тоді повинно заробитиatropgeon: ↑ 29.05.2023 13:24а платка буде імпульсною
В мене фотки не відкриваються
Востаннє редагувалось 29.05.2023 13:39 користувачем taxi911, всього редагувалось 1 раз.