Останні статті і огляди
Новини
Клуб поціновувачів старого заліза
Куратор теми:
mklm
-
Vovk_Z
Member
1000-2000-5000 годин відповідності умовам даташиту при умовах роботи за максимальних параметрів - температура, напруга, та струм пульсацій.
Але, якщо робоча напруга та реальний струм пульсацій можуть бути близькими до максимально допустимих (або нижчими усього рази в два), то реальна робоча температура конденсатору, як правило, все ж на десятки градусів нижча від максимально допустимої.
А кожні 8-10 градусів нижче за номінальні 105 С - збільшують гарантійну тривалість роботи в два рази.
Отже, наприклад, робоча температура електролітичного конденсатора 55 градусів (при номінальних 105 С) - це 5 октав, тобто, 2^5 раз довша тривалість роботи (32 рази), за номінальні 2000 годин. Тобто, 2000*32 = 64 000 годин, тобто трохи більше 7 років (при усіх інших інших максимальних параметрах). Це мінімум, який гарантує виробник. Насправді - можна ще домножити на 2-3 рази (залежно від).
Але, якщо робоча напруга та реальний струм пульсацій можуть бути близькими до максимально допустимих (або нижчими усього рази в два), то реальна робоча температура конденсатору, як правило, все ж на десятки градусів нижча від максимально допустимої.
А кожні 8-10 градусів нижче за номінальні 105 С - збільшують гарантійну тривалість роботи в два рази.
Отже, наприклад, робоча температура електролітичного конденсатора 55 градусів (при номінальних 105 С) - це 5 октав, тобто, 2^5 раз довша тривалість роботи (32 рази), за номінальні 2000 годин. Тобто, 2000*32 = 64 000 годин, тобто трохи більше 7 років (при усіх інших інших максимальних параметрах). Це мінімум, який гарантує виробник. Насправді - можна ще домножити на 2-3 рази (залежно від).
-
spoglyadach
Member
Все вірно пишете, але опускаючи купу перемінних, в яких умовах працювало, з яким бж, як зберігалося, який загальний вік. Ну і банально, рідкий електроліт випаровується та сохне сам по собі, корочше тема складна. Якось був вимушений мити плату, бо вона була добряще прокурена, після хорошої сушки 3-4 доби біля радатора, пішла сушитись на повітря. Через пару тижнів подав живлення, а конденсатори почали пирскати електролітом, припускаю що були не герметичні і зайшла рідина, хоча вони візуально були цілими. Взагалі тема цікава, шкода що немає десь в одному місці конструктивної практичної дискусії. Навіть на технічних форумах є багато маячні і теоретичних балачок, що навіть не підкріплено вимірами. Один пише що все круто і ніколи не міняє, інший пише що вже через 5 років треба всі міняти. По факту з моєї практики все дуже рандомно, від вспухли всі кондьори через 2-3 роки до випаяв донорів з плати якій 15 років, поміряв приладом і все чудовоVovk_Z: ↑ 11.05.2023 16:18 1000-2000-5000 годин відповідності умовам даташиту при умовах роботи за максимальних параметрів - температура, напруга, та струм пульсацій.
-
radical
Member
Я бачив на ібеївськіх фото нові запечатані плати (MSI на 370), які навіть не були у використанні, у антистатичних кульках, масово з пухляками.
В той же час маю ECS/PCPartner (370/462) з усіма рідними конденсаторами без жодного пухляка. А десь з 478 як чума на PCPartner пішла, ECS був ще нічого, навіть на дешевих платах. Гірше всього було з Soltek, там міняти всі зразу.
В той же час маю ECS/PCPartner (370/462) з усіма рідними конденсаторами без жодного пухляка. А десь з 478 як чума на PCPartner пішла, ECS був ще нічого, навіть на дешевих платах. Гірше всього було з Soltek, там міняти всі зразу.
-
spoglyadach
Member
Ось згадав що маю класний приклад, кілька тижнів тому така плата завітала, жахливі кондьори G-Luxon які там живуть 23 роки.
Надувся лише один, на всій платі, а у цього бренду часто буває що вони візуально цілі а в середині 1\4 ємності. Зустрічав таке на Ass rock...
Шкода що мені ця плата не дуже цікава, але може як буде вільний час демонтую і поміряю, взагалі мабуть буду трохи тут постити статистику того що міряю, бо прилад вже їде мені.
Відправлено через 4 хвилини 36 секунд:
Так я чому цю тему і підіймаю, впевнений що тут є люди більш досвідчені, які довше колекціонують. Було цікаво дізнатись якийсь сторонній досвід, може міряє хтось, реставрує щось своє і таке інше. Оце на фото вище якраз ECS в яких з ємностями не все добре, маю ще таку теорію, що є просто деякі серії в яких через особливості схемотехніки пухнуть кондьори. Яскравий приклад мій улюблений Soltek, на більшості плат дуло і пучило кондьори, наприклад на моїй це точно сталось через кончений БЖ Power Masterradical: ↑ 11.05.2023 16:45 Я бачив на ібеївськіх фото нові запечатані плати (MSI на 370), які навіть не були у використанні, у антистатичних кульках, масово з пухляками.
-
radical
Member
Щось мені підказує, що їх би дуло й пучило, навіть якби ця плата пролежала б собі спокійно 20 років на поличці.spoglyadach: ↑ 11.05.2023 16:53 Яскравий приклад мій улюблений Soltek, на більшості плат дуло і пучило кондьори, наприклад на моїй це точно сталось через кончений БЖ Power Master
-
spoglyadach
Member
А яка ревізія/версія SB Live 5.1 рахується найкращою, не за комплектацією, а саме за характеристиками?
Бо я мав справу тільки з Audigy 2 ZS та X-Fi
-
Vovk_Z
Member
Давно вже існують вимірювачі ESR (in-circuit), які дозволяють досить точно (для мети профілактики/сервісу/ремонту) перевірити стан електролітичних конденсаторів (без їх випайки). Бо ESR (+ємність) досить чітко відповідає стану життя електроліту.spoglyadach: ↑ 11.05.2023 16:31 є багато маячні і теоретичних балачок, що навіть не підкріплено вимірами. Один пише що все круто і ніколи не міняє, інший пише що вже через 5 років треба всі міняти.
-
spoglyadach
Member
Мені отаке якраз їде, будем ставити дослідиVovk_Z: ↑ 11.05.2023 20:29 Давно вже існують вимірювачі ESR (in-circuit), які дозволяють досить точно (для мети профілактики/сервісу/ремонту) перевірити стан електролітичних конденсаторів (без їх випайки). Бо ESR (+ємність) досить чітко відповідає стану життя електроліту.
Бо тут треба і куплене на заміну перевіряти і те що з донорів знято і те що на платі підозріло виглядає.
-
Vovk_Z
Member
ще раз нагадую - тому існують вимірювачі ESR, що міряють цей параметр (одночасно і ємність теж) без випаювання, щоб не займатися дурною роботою.spoglyadach: ↑ 11.05.2023 16:31 випаяв донорів з плати якій 15 років, поміряв приладом і все чудово
Відправлено через 10 хвилин 26 секунд:
Хімія рідкого електроліту, що використовується різними виробниками, хоча і подібна, в цілому - але в кожного виробника своя.spoglyadach: ↑ 11.05.2023 16:53 просто деякі серії в яких через особливості схемотехніки пухнуть кондьори. Яскравий приклад мій улюблений Soltek, на більшості плат дуло і пучило кондьори, наприклад на моїй це точно сталось через кончений БЖ Power Master
Звісно, підвищені пульсації з БЖ теж зменшують життя конденсаторів на МП. Але, можна ж слідкувати за електролітами не лише на МП, а і в блоках живлення, еге?
До-речі, хінт: підвищені пульсації ліній живлення +3.3V, +5V, +12V можна непрямим способом бачити за допомогою моніторингу на материнській платі (якщо такий існує). Якщо там ці напруги починають плавати і скакати досить сильно - значить, досить ймовірно, вони плавають і скачуть і на БЖ (тобто, швидше усього - саме БЖ є причиною підвищених пульсацій). Звісно, погано, що такого моніторингу немає на зовсім старих платах, як правило (або я не пригадую). Здається, він типово є, приблизно, з плат часів Сокет 478. А в старіших - по-різному.
Якщо все в порядку, то на моніторингу напруги змінюються ("шумлять") максимум на один крок квантування АЦП, причому, досить повільно (це біля ідеальний варіант).
-
spoglyadach
Member
В тих блоках що я зараз підключаю для використання старих залізок, вже давно немає електролітів. Хоча ті на яких 20pin коннектор я змушений підключати вже не дуже свіжий Enermax, але там коли міняв підшипники все перевірив, японські чемікони в ідеалі. Та й той моніторинг який був раніше, часто має великі похибки, це якщо порівнювати із показаннями хорошо мультиметра. Ще ж питання яка частота оновлення тих показників, в ідеалі мати елементарний осцилограф, на щастя вже є досить доступні моделі.Vovk_Z: ↑ 11.05.2023 21:16 Хімія рідкого електроліту, що використовується різними виробниками, хоча і подібна, в цілому - але в кожного виробника своя.
Звісно, підвищені пульсації з БЖ теж зменшують життя конденсаторів на МП. Але, можна ж слідкувати за електролітами не лише на МП, а і в блоках живлення, еге?
До-речі, хінт: підвищені пульсації ліній живлення +3.3V, +5V, +12V можна непрямим способом бачити за допомогою моніторингу на материнській платі (якщо такий існує). Якщо там ці напруги починають плавати і скакати досить сильно - значить, досить ймовірно, вони плавають і скачуть і на БЖ (тобто, швидше усього - саме БЖ є причиною підвищених пульсацій). Звісно, погано, що такого моніторингу немає на зовсім старих платах, як правило (або я не пригадую). Здається, він типово є, приблизно, з плат часів Сокет 478. А в старіших - по-різному.
Якщо все в порядку, то на моніторингу напруги змінюються ("шумлять") максимум на один крок квантування АЦП, причому, досить повільно (це біля ідеальний варіант).
-
acidburn
Member
Там все ще цікавіше, є версія про промислове шпигунство та неповну формулу електроліту, навіть фільм на ютубі десь був на цю тему, ну або тут коротко https://en.wikipedia.org/wiki/Capacitor_plagueVovk_Z: ↑ 11.05.2023 16:18 1000-2000-5000 годин відповідності умовам даташиту при умовах роботи за максимальних параметрів - температура, напруга, та струм пульсацій.
Мене більше цікавить техніка до 1999 р., і в ній вкрай рідко щось набухає, тільки якщо перегрівалося або після гаражного/балконного зберігання. А якщо мало користовувались, то й 30+ років електроліти майже як нові можуть бути.
Відправлено через 14 хвилин 26 секунд:
Якщо саме 5.1 брати (не лайв 24біт), то вони всі плюс-мінус схожі (крім обрізаної ОЕМ-версії). Усі страждають внутрішньою інтерполяцією з 48 кгц на 44.1, і якіснішим тиловим виходом. Щоб це побороти і почали цінуватись дрова від кх.spoglyadach: ↑ 11.05.2023 20:17 А яка ревізія/версія SB Live 5.1 рахується найкращою, не за комплектацією, а саме за характеристиками?
Ще колись операційники перепаювали, переробляли програмно в Аудіджі, але зараз це все неактуально. Якщо не для аудіофілії, а для ігор з ЕАХ то практично все одно що слухати. Ну передня панель якщо є - дуже зручна штука.
Я так бачу, що для ігор майже ніхто вже 5.1-7.1 не юзає, навіть для ретро. А яка тема була, як дихав як дихав.
-
Vovk_Z
Member
Це так, але я не про абсолютні вимірювання, а саме наявність або відсутність значних коливань цих показів. Частота оновлення - не має критичного значення, якщо хоч пару раз в секунду оновлюється - то і добре.spoglyadach: ↑ 11.05.2023 21:25 Та й той моніторинг який був раніше, часто має великі похибки, це якщо порівнювати із показаннями хорошо мультиметра. Ще ж питання яка частота оновлення тих показників,
-
spoglyadach
Member
Я ось якраз хочу одну переробити, що б не знущатись над якоюсь найкрутішою модифікацією вирішив запитати. Колись робив доробки по живленню та фулл рекап X-Fi бо на мапі яка коштувала 350 баксів, всі конденсатори G-Luxon, що мене шокувало. Хочу замінити ОУ та ємності, що впливають на той вихід яким я користуюсь. Потім це все поміряти на E-MU, чи буде якийсь результат Вангую що не буде, але руки чешуться та й є більшість деталей.acidburn: ↑ 11.05.2023 23:13 Якщо саме 5.1 брати (не лайв 24біт), то вони всі плюс-мінус схожі (крім обрізаної ОЕМ-версії). Усі страждають внутрішньою інтерполяцією з 48 кгц на 44.1, і якіснішим тиловим виходом. Щоб це побороти і почали цінуватись дрова від кх.
Ще колись операційники перепаювали, переробляли програмно в Аудіджі, але зараз це все неактуально. Якщо не для аудіофілії, а для ігор з ЕАХ то практично все одно що слухати. Ну передня панель якщо є - дуже зручна штука.
Я так бачу, що для ігор майже ніхто вже 5.1-7.1 не юзає, навіть для ретро. А яка тема була, як дихав як дихав.
P.S: якось поміряв вбудований звук на SL-75KAV бо добре пам'ятаю як він шипів у навушниках і там така жесть, все ж сучасні ріалтеки, навіть на бюджетних материнках, це просто аналоговнєт
Відправлено через 4 хвилини 8 секунд:
Ну я зрозумів, ви про очевидно не якісне живлення, котрим я думаю жителі цієї гілки не страждають. Чи є тут такі любителі ризикнути?Vovk_Z: ↑ 11.05.2023 23:16 Це так, але я не про абсолютні вимірювання, а саме наявність або відсутність значних коливань цих показів. Частота оновлення - не має критичного значення, якщо хоч пару раз в секунду оновлюється - то і добре.
Придбав вчора японські кондьори на твердому електроліті, хочу на одній платі свапнути стандартні і заміряти в товариша осцилографом, особливо цікаво що буде по живленню чіпсета. Бо якщо всюди їх паяти, буде золота материнка
-
Vovk_Z
Member
Не бачу сенсу купляти саме японські полімерні конденсатори - вони надто дорогі ($0.5-$2.0/шт), це для якихось над-критичних виробів. Натомість, у продажу є багато недорогих китайских полімерників зараз, по вартості близькі до вартості хороших "звичайних мокрих" Low-ESR. По ESR - все рівно мінімум удвічі кращі за гарні "звичайні мокрі" Low-ESR.
Відправлено через 6 хвилин 14 секунд:
Відправлено через 5 хвилин 15 секунд:
Відправлено через 3 хвилини 25 секунд:
Відправлено через 6 хвилин 14 секунд:
Вангую, що майже нічого не зміниться. Там, як правило, немає великих пульсацій струму навантаження, тому і з звичайними мокрими LowESR все ок, у плані пульсацій. Хоча тривалість життя полімерних - звісно, незрівнянно вища, особливо, якщо це місце нагрівається чимось (тим же чіпсетом).spoglyadach: ↑ 12.05.2023 00:02 хочу на одній платі свапнути стандартні і заміряти в товариша осцилографом, особливо цікаво що буде по живленню чіпсета.
Відправлено через 5 хвилин 15 секунд:
А чому "мапі"? У вас гуглоперекладач? Як ви називаєте гральні карти - гральні мапи? Відео-карта, чи звукова карта - тут слова карта від англ. "card" (карта), а не "map" (карта, чи мапа). Це привнесене слово, воно в нашій мові, відповідно, має звучати близько до оригіналу.spoglyadach: ↑ 12.05.2023 00:02 бо на мапі яка коштувала 350 баксів,
Відправлено через 3 хвилини 25 секунд:
І я вангую, що майже не буде, бо це вже робили, причому досить давно, ще років зо 20 тому.spoglyadach: ↑ 12.05.2023 00:02 Хочу замінити ОУ та ємності, що впливають на той вихід яким я користуюсь. Потім це все поміряти на E-MU, чи буде якийсь результат Вангую що не буде, але руки чешуться та й є більшість деталей.
-
Васильович
Member
Маю підосру™, що це такий невдалий жарт а ля "електрохарчування", котрий занадто надовго затягнувсяVovk_Z: ↑ 12.05.2023 00:28А чому "мапі"? У вас гуглоперекладач? Як ви називаєте гральні карти - гральні мапи? Відео-карта, чи звукова карта - тут слова карта від англ. "card" (карта), а не "map" (карта, чи мапа). Це привнесене слово, воно в нашій мові, відповідно, має звучати близько до оригіналу.
І в той час, коли всілякі давні запозичені слова типу "вахляр" просто забавно звучать, оці всі "мапи" і "харчування" давно вже набили оскому і просто дратують
-
moonlight49
Member
Штирлец никогда не был так близко к провалу..
-
Andrey2005
Member
Вставлю свої 5 копійок по конденсаторам.
З мого відносно не великого досвіду ремонту мамок, моніторів та іншої електроніки, конденсатори не обов'язково пухнуть, часто вони зовні цілком нормальні, а по факту не робочі. Висихають, втрата ємності або КЗ. І псуються вони не тільки від роботи а і від зберігання.
Перевірка без випаювання не завжди покаже реальність - конденсатори на платі бувають запаралелені, це простий варіант для оцінки ємності, треба просто поділити ємність на кількість. Але нормальна ємність без вимірювання ESR це ще не гарантія роботи. А ще бувають електроліти зашунтовані керамічними конденсаторами, резисторами та інше, і тоді вимірювання на платі може показати що завгодно.
З мого відносно не великого досвіду ремонту мамок, моніторів та іншої електроніки, конденсатори не обов'язково пухнуть, часто вони зовні цілком нормальні, а по факту не робочі. Висихають, втрата ємності або КЗ. І псуються вони не тільки від роботи а і від зберігання.
Перевірка без випаювання не завжди покаже реальність - конденсатори на платі бувають запаралелені, це простий варіант для оцінки ємності, треба просто поділити ємність на кількість. Але нормальна ємність без вимірювання ESR це ще не гарантія роботи. А ще бувають електроліти зашунтовані керамічними конденсаторами, резисторами та інше, і тоді вимірювання на платі може показати що завгодно.
-
ApostolCV
Member
Раніше у темі я ділився новиною , що отримав у свою колекцію плату Chaintech 6VJD2, яка потенційно процює як з SDRAM так і з DDR.
Як виявилося у процесі для роботи з DDR пам'ятаю треба оригінальний Термінатор.
Тож можливо в когось завалялася подібна річ, чи є ідеї/інформація де таке дістати.
Як виявилося у процесі для роботи з DDR пам'ятаю треба оригінальний Термінатор.
Тож можливо в когось завалялася подібна річ, чи є ідеї/інформація де таке дістати.
-
offece-trader
Member
А это разве редкостью было ?ApostolCV: ↑ 12.05.2023 17:12плату Chaintech 6VJD2, яка потенційно процює як з SDRAM так і з DDR.
-
radical
Member
Хіба що випадково хтось викине на ОЛХ серед іншого барахла.ApostolCV: ↑ 12.05.2023 17:12 Тож можливо в когось завалялася подібна річ, чи є ідеї/інформація де таке дістати.
Я так колись шукав заглушки crimm для 423, так і не знайшов, виявилося, легше купити дві пари модулів))
А потім неодноразово їх зустрічав на олх, обізвані як "модулі пам'яті", та вже не було потрібно.
А цю штуку на порядок важче буде знайти, я не знаю, унікальна вона для цієї плати взагалі, чи може ще на якихось моделях зустрічалася. Але такого рішення я більш ні у кого не пам'ятаю.
Плати S370 на ДДР не так, щоб сильно часті були.offece-trader: ↑ 12.05.2023 17:14 А это разве редкостью было ?