Огляд та тестування ноутбука Dream Machines RG4070-15UA28 на базі процесора Intel Core i7-13700HX та відеокарти Nvidia GeForce RTX 4070

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Dream Machines: 28.04.2023 07:56не допомогли
Проблема перегріву була вирішена, без зняття СО. Мабуть чули за Keep It Simple, Stupid? (c)
Fen1xz: 28.04.2023 08:12Если вы уже разобрали ноут, то решение не снимать СО выглядит странным
Ноут був на балансі галери, в разі подальших проблем техніку відправляють у власний техвідділ. Якщо там виявляють стороннє втручання, ремонт або і уся вартість техніки падає на плечі користувача. Температуру трубок я проконтролював під час стрес-тесту, аби виключити їх можливе пошкодження та випарування середовища переносу тепла. До того ж, я припустив, що між процом і СО в ноуті використано рідкий метал, який не висихає (з часом дифузує у кришку), тому знімати СО нагальної потреби не було

Як на мене, тут наявна помилка у інженерному прорахунку, СО такого формату просто нездатна ефективно відводити тепло від процесора, який тримає частоти в бусті довше 30 секунд.

І так, система раніше не так сильно грілася, бо:
1) задачі були простіші, компіляція тривала менше часу
2) температура в приміщенні була нижче

Користувач взагалі не бачив тротлінгу (дев в залізо не дуже), його хвилювало, що поверхня топкейса з клавіатурою почала помітно грітися і чи то не призведе до виходу з ладу (з подальшими фін.втратами з його боку).
Dream Machines
Member

LiquidStorm: 28.04.2023 14:31 До того ж, я припустив, що між процом і СО в ноуті використано рідкий метал, який не висихає (з часом дифузує у кришку), тому знімати СО нагальної потреби не було

Як на мене, тут наявна помилка у інженерному прорахунку, СО такого формату просто нездатна ефективно відводити тепло від процесора, який тримає частоти в бусті довше 30 секунд.

І так, система раніше не так сильно грілася, бо:
1) задачі були простіші, компіляція тривала менше часу
2) температура в приміщенні була нижче

Користувач взагалі не бачив тротлінгу (дев в залізо не дуже), його хвилювало, що поверхня топкейса з клавіатурою почала помітно грітися і чи то не призведе до виходу з ладу (з подальшими фін.втратами з його боку).
Проблема у термоінтерфейсі, не не треба шукати глобальных проблем, там де їх нема. Судячі з охладу у вашого товариша картка рівня 1650/3050 (холодна, до 50 Вт) та процесор рівня десь 11800/12700. В цих конфігах ніколи не йшов рідкий метал.
По друге, що означає "в бусті 30 секунд"? Ви бачите максимальні частоти, а потім температура та частоти фіксуються на певному рівні? Який точний конфіг у ноута?
Що до тротлінгу, це відносний показаник. Якщо додаток бачить тротлінг, а при цьому частота у процесора 3,5 ГГц при базовій 2,5 ГГц, це тротлінг чи ні?
Навіть заміна заводського термоінтерфесу на новому ноуті (наприклад, на TG) знижує пікові показники на 5-7 градусів (CPU/GPU), а ви пишете про ноут яким користувалися більше року...
Lucas55
Member
Откуда: Сверхскопление Ланиакея Местная группа галактик Млечный Путь Солнечная система планета Земля

Аіда вважає троттлінгом все, шо менше частоти Бусту по всім ядрам. Якщо брати до уваги новітні процесори Інтел останніх поколінь, то наприклад Core i9-13900H має 4.9 Ггц по всім ядрам, і 5.4 Ггц Буст на 1 ядро. Для Core i7-13700HX це 4.5 Ггц. І тоді якщо в 100% навантаженні на всі ядра i9-13900H буде менше 4.9 - то буде показувати Троттлінг :D
А на старих Інтелах, наприклад i7 6700HQ Буст на всі ядра 3.1 Ггц (максимум) - і це буде вважатися норм частота, без троттлінгу :D

Звичайно шо при 100500 ядрах і частотах близьких до 5 Ггц в сучасних процесорах, дуже мало ноутбуків, які б змогли втримувати Теплопакет від такого Реактору в навантаженні. І яка б там паста чи метал не були, це не допоможе.
В принципі буде непогано якщо ноут тримає міцні 4 - 4.2 Ггц по всім ядрам, при 100% навантаженні і при цьому тримає температуру десь 85 градусів +/-. Але мало хто з юзерів розуміє , що все шо більше - фізично вижати з ноутбука дуже складно. Якщо раніше це були 4 ядра і 50-60 ват максимум, то зараз 10-16 ядер і 150-200 ват.
Інтел дає нам потужні, сучасні процесори, а виробники ноутбуків викручуються як можуть, але просто неспроможні впоратися з ними у форм-факторі стандартного 2,5 кг ноутбука. Крім того треба ще враховувати похибку на брак СО, один і той же ноут з рівним контактом і кривим, покаже зовсім різні результати.

Хтось буде фіксувати потолок Бусту вручну під свій смак 3.5 \ 4 \ 4.5, і тоді знайде для себе оптимальний результат, хтось буде робити андервольт, хтось робити Мод СО, а хтось не буде заморочуватись і буде працювати з тим шо є :)
oversmoke
Member

LiquidStorm: 28.04.2023 02:23 Виявляється перегрів - то фішка ноутів DM :D
У знакомого был какой-то игровой ноут от известного бренда (точно не помню), так он тоже закипал. Купил подставку в итоге. Это не фишка ноутов DM, а фишка мощной комплектухи запертой в тесной коробочке. Ноуты - техника на любителя.
Kotya
Member

Dream Machines: 27.04.2023 17:33 Кстати, отличная идея.
Итак, друзья. Конкурс.
Самый смешной комментарий (наберёт наибольшее количество лайков) на тему сабжа или бренда Dream Machines (с соблюдением правил форума) получает приз - SSD накопитель М2 NVMe на 1 Tb.
Как говорится: го, я создал :gigi:
Поднимаем настроение в конце недели (итоги конкурса подведем в понедельник 1 мая 2023 года в 12:00 по Киеву).
Для получения приза вы должны находиться на территории Украины.
Після того, що ви нам продаєте, такий накопичувач має йти бонусом, до кожного ноутбука. :dontknow:
LiquidStorm
Member

Dream Machines: 28.04.2023 15:13пишете про ноут яким користувалися більше року...
Навіть не мав сумнівів, що представник буде відмазуватися як тіко може, тре ж залязаки продавать і обличчам в муку не падать :lol:
Знімати СО і міняти термоінтерфейс у ноуті за овер $1к, бо він не справляється чи кристалызувався, бо не розрахований на роботу більше року? Серьозно? В мене Q9550 @ 3.8GHz роками жив із базовим МХ4 і температурами Тjмах-15.

Також зауважу, що оверквотінг, окрім порушення правил форуму, є прояв неповаги до інших учасників спільноти, бо вам шкода часу на відокремлення фраз, що ви бажаєте процитувати/відповісти.
oversmoke: 28.04.2023 19:26У знакомого был какой-то игровой ноут ... Купил подставку в итоге
Власне, найпростіший вихід з ситуації, без втручання в СО ноута :up:
yupi
Member

cfcnightmare: 28.04.2023 11:50аргументы будут или как?
На всех новых (а так же 2х-3х летних) алиенварах самый отвратный охлад, какой был (а это самое важное в ноуте, как по мне), зачастую распаяная память. Мне этого достаточно :)
Dream Machines
Member

LiquidStorm: 29.04.2023 09:53 Навіть не мав сумнівів, що представник буде відмазуватися як тіко може, тре ж залязаки продавать і обличчам в муку не падать :lol:
Знімати СО і міняти термоінтерфейс у ноуті за овер $1к, бо він не справляється чи кристалызувався, бо не розрахований на роботу більше року? Серьозно? В мене Q9550 @ 3.8GHz роками жив із базовим МХ4 і температурами Тjмах-15.
Тобто, я правильно розумію клієнти які у новому ноуті замовляють заміну пасти, дурні? А у мене мабуть теж з головою не дуже, раз я свій ноут стабільно обслуговую раз на рік замінюючи всі термоінтерфейси?
До чого тут ваш Q9550? Ви б ще згадали Intel 486DX33, там взагалі охолодження не потрібно :gigi:

P.S. Ваш підхід до вирішення проблеми з охолодженням ноута нагадує ситуацію, коли в автомобільному кондиціонері впав рівень "фреону" і ви замість його дозаправки продовжуєте їздити з відкритими вікнами, бо щоб заправити кондиціонер треба відкривати капот і під'єнтувати стрьомні трубки ;)
LiquidStorm
Member

Dream Machines: 29.04.2023 10:22які у новому ноуті замовляють заміну пасти, дурні?
Більше схоже, що вони просто знають за низьку якість збірки та використаних матеріалів
Dream Machines: 29.04.2023 10:22До чого тут ваш Q9550?
Розсіювана потужність цього процесора в розгоні 2.7->3.8ГГц навіть більше, ніж в процесора в ноуті, за який я згадував. Просто я забувся, что оверклокерів на форумі витіснили менеджери з продажу, тому і порівняння таким особам є незрозуміле. Сумно, але як вже є.

Дякую вам за полеміку, залишаюсь при своїй думці щодо ДМ.

P.S. Нещодавно довелося ремонтувати ASUS G513IC-HN004, в якому дитина виломала центральний пін у роз'ємі живлення (замінив роз'єм на новий). Якість виконання в цілому та температурні характеристики Асус мені більше сподобалися, вентилятори знімаються без необхідності демонтажу СО (тут із ДМ - паритет), а термоінтерфейс - рідкий метал (тут Асусу респект).
Alligator
Member

Ніякий ноут з i7 не буде працювати 24/7 без тротлінгу, максимум це як раз на компіляцію проекту вистачить.
Казати про всю лінійку, да навіть весь модельний ряд по конкретному ноутбуку тупо, я ось звик, що thinkpad це про роботу, сіло два акума в ноуті, думаю глянуть чи в робочому такий же (візуально ноути однакові, просто нове покоління) - а там батарея незнімна... ось так просто робочий інструмент з 100500 слотами розширення перетворився в стандартный ноут без зміни АКБ та двома 2 x USB 3, ну хоч Ethernet залишили :lol:
LiquidStorm: 29.04.2023 09:53Знімати СО і міняти термоінтерфейс у ноуті за овер $1к, бо він не справляється чи кристалызувався, бо не розрахований на роботу більше року? Серьозно? В мене Q9550 @ 3.8GHz роками жив із базовим МХ4 і температурами Тjмах-15.
UDP TCASE Q9550 71.4°C, у мене немає ноута з i7-13700HX, но є Dream Machines з i7-11800H де також JUNCTION 100°C. МХ4 прекрасна термопаста та з сотню процесорів перемастили які працюють з температурою до 75 градусів, а ось i7-11800H на рідкому металі часто за 90 градусів просто в іграх без завантаження на 100% і повірте, у Dream Machines, т.е. в моєму випадку Clevo - дуже якісна система охолодження не дивлячись на середню модель. :rotate:
Dream Machines
Member

LiquidStorm: 29.04.2023 23:34 Більше схоже, що вони просто знають за низьку якість збірки та використаних матеріалів
Точно, вони знають "про низьку якість збірки" і купують... "Миші плакали, кололися, але продовжували гризти кактус" :up:
LiquidStorm: 29.04.2023 23:34 температурні характеристики Асус мені більше сподобалися
Я так розумію Асус був на Ryzen 4xxx? Тобто ви на повному серйозі порівнюєте за температурою ці два процесори? 35 Вт з бустом до 60 vs 45 Вт з бустом до 95? :rotate:
oversmoke
Member

Dream Machines: 29.04.2023 10:22 Тобто, я правильно розумію клієнти які у новому ноуті замовляють заміну пасти, дурні?
А зачем это делать? Он же новый.
Dream Machines
Member

oversmoke: 30.04.2023 22:56 А зачем это делать? Он же новый.
Ця опція в конфігрураторі є не лише у нас, і існує декілька причин, чому вона є, і чому нею користуються:
1. Термопаста не фабриці, де збирають ноути - звичайна, не супер, не погана, просто звичайна (відповідає всім вимогам).
2. Від моменту збірки, до фактичної реалізації ноутбука може пройти досить тривалий час (6, 9 або навіть 12 місяців). Зазвичай термопаста служить 12-18 місяців, після чого варто проводити обслуговування.
3. Прогрес не стоїть на місці, замінюючи термопасту зі звичайної на топову (на даний час це TG/TG Extreme), клієнт отримує зниження температур (як я вже згадував, на 5-7 градусів по CPU/GPU), та можливість не турбуватися за обслуговування ноута на протязі досить дового часу.
Це не обов'язково робити, та залежить від потреб клієнта. Якщо ноутбук використовується для професійних завдань, стандарної пасти буде достатньо. Але якщо ноутбук буде виконувати роль ігрового девайсу тоді це бажано зробити.
Lucas55
Member
Откуда: Сверхскопление Ланиакея Местная группа галактик Млечный Путь Солнечная система планета Земля

oversmoke: 30.04.2023 22:56А зачем это делать? Он же новый.
Класика від Dell Alienware ;)
спойлер
Изображение
спойлер
Изображение
Melofon
Member

Для фанатов Alienware: торговая марка Alienware получила свою известность и фанатскую базу именно в качестве перепродавца продукции Clevo, а уже после была поглощена корпорацией Dell и перешла на собственные разработки.
Так что вполне реально современные Alienware могли потерять в качестве, а Dream Machines которые являются реселлером Clevo по сути просто продавая их под своей маркой и дальше держут планку качества и делают хорошие чумаданы. Может ещё полного счастья геймера с тугим кошельком не хватает на выбор механической клавиатуры которые уже давно ставят другие бренды в свои игровые премиум ноуты.
Alligator
Member

Melofon: 01.05.2023 08:54 Для фанатов Alienware: торговая марка Alienware получила свою известность и фанатскую базу именно в качестве перепродавца продукции Clevo, а уже после была поглощена корпорацией Dell и перешла на собственные разработки.
Так что вполне реально современные Alienware могли потерять в качестве, а Dream Machines которые являются реселлером Clevo по сути просто продавая их под своей маркой и дальше держут планку качества и делают хорошие чумаданы. Может ещё полного счастья геймера с тугим кошельком не хватает на выбор механической клавиатуры которые уже давно ставят другие бренды в свои игровые премиум ноуты.
Да, но там не только Clevo, есть ещё у DM варианты на Tongfang. Всё зависит от модели но в целом тоже на высоком на уровне.
Dream Machines
Member

Lucas55: 27.04.2023 17:03 Fen1xz ;)
спойлер
Изображение
Це виходить SSD диск прямує до вас? :D
Fen1xz
Member

Dream Machines: 01.05.2023 11:53
Lucas55: 27.04.2023 17:03 Fen1xz ;)
спойлер
Изображение
Це виходить SSD диск прямує до вас? :D
:) Все Lucas55 с тебя 100 гб за мои плюсики ))))
Lucas55
Member

Dream Machines: 01.05.2023 11:53Це виходить SSD диск прямує до вас?
Шо правда ? :eek:
Dream Machines
Member

Lucas55: 01.05.2023 12:44 Шо правда ? :eek:
Ну ми більше жартів не бачимо :dontknow:
Тому, напишіть у приватному повідомленні куди висилати :super:
Ответить