NAS: выбор, обсуждение, настройка, эксплуатация

Локальные сети и Интернет
Відповісти
Автор
Повідомлення
taxi911
Member

Повідомлення

Васильович: 09.04.2023 18:40
В мене досі лежить в шафі така плата, може десь згодиться ще. А продавати за копійки не бачу сенсу.
Нажаль, мені стало її не вистачати, Сіно 6.2 ще тянуло, а коли перейшов на 6.3 то вже підтормажувало, тому з'явилася Д1800, а коли відеонагляд провів, то прийшлось вже перейти на десктопні проци.
Була Асус із 6 портами Сата, чудова плата.

Воно завжди починається з самого простого, а потім розростається і розростається :gigi:

Отправлено спустя 10 минут 10 секунд:
Як вже хочеться перейти на ССД але для мене все ще дорого, якби були 4ТБ по теперішній ціні 2ТБ, ох мрії.
Васильович
Member

Повідомлення

taxi911: 09.04.2023 18:57Була Асус із 6 портами Сата, чудова плата.
Мабуть, така :)
спойлер
Зображення
taxi911
Member

Повідомлення

Васильович: 09.04.2023 18:59
taxi911: 09.04.2023 18:57Була Асус із 6 портами Сата, чудова плата.
Мабуть, така :)
спойлер
Зображення
Егеж, саме вона :D
TomMass
Member

Повідомлення

WSavage
з власного досвіду скажу, що можете почати з чогось дуже простого в плані заліза. особливо якщо маєте невизначеність в ос/софтвері

мій перший "nas" був на Acer Veriton X4610G с двома дисками і на вінді (господи прости). потім переїхав на лінукс. на ньому я провів вси потрибні мені експеременти. зрозумів що мені потрібно віс нас і як я то хочу реалізовувати

далі був Fractal Design Define R5 і 1155 платформа на 16 гб з i5. було вже 6 дисків.тут я повністю переїхав на контеризацію. але було недостатньо проца прі перекодуванні тяжких медія. plex pass мій внутрішній єврей так і не дав придбати, тому відеокарта була частковім рішенням

потім переїхав на lga 2011 с 8/16 cpu та 64гб ECC рам, дискив вже було 10. тут вже булі експеременти з zfs і варіаціями рейдів та горячого кеша. і окремо самого "нас", на сервері крутилися віртуалки з home assistant та k8s

зараз я свій нас бачу зовсім по іншому і після перемог буду збірати наступну версію, яка вже точно впішеться в інтерьєр

той шлях дав мені багато досвіду і розуміння. тому якщо ви хочете почати, то можна одразу ж не цілитись на ідеальну сістему своєї мрії (якщо вона не від готового вендору по тіпу купів і забув). тож можно хоч і старючу 1155 платформу узяти на i5 з 8 рам ,три диска (два в рейд, один під контент), простий ящик, якій кинути в комірку або під стол кудісь, і займтися саме налаштуванням і будуванням софтверної архітектури. не забивайте тільки то все нотувати і десь ти нотатки зберігати :)
потім вже по ходу діла можна потроху (або все разом) придбати те залізо, яке вам дійсно потрібно за потужністю та форм-фактором, і перенести на нього ваш сторадж. продати старе втративши якійсь відсоток вартості, але здобувши щось значно коштовніше

тому моя порада - збирайте на тому що є, все одно прийдете то того, що потрібно
taxi911
Member

Повідомлення

WSavage
Кстати... Стоит еще подумать об УПСе, желательно с USB портом для поддержки корректного завершения работы со стороны софта.
GetOutTheWay
Member

Повідомлення

WSavage
Продаю свій профільний NAS на Xpenology, якщо цікавить конфіг, готовий обсудити
zmey_ua
Junior

Повідомлення

Задача
- зберігання фільмів
- ssh доступ
- dnla стрімінг фільмів 1080p на смарт ТВ

Резервування не цікавить, тому планую взяти один ssd на 4 Tb.
Проблема з вибором хардвер платформи.
В зв'язку з тим що вмикатися це буде один/два рази на тиждень щоб скинути файли чи подивитися фільм, не має бажання витрачатися. Бюджет 2000 грн. Тому шукаю щось бу або може якусь міні платформу для цього. Тобто це повинно мати вдосталь процесорної потужності щоб виконувати задачі, при цьому мати низьке енергоспоживання, в ідеалі пасивне охолодження.
Нажаль окрім бу неттопів нічого не приходить на думку. В той же час я не знаю яка потужність процесору потрібна для транслювання 1080p на телевізор.
Наприклад є такий варіант
https://m.olx.ua/d/obyavlenie/hp-260-g1 ... bserved_ad
з процессором Pentium 3558U https://www.cpu-world.com/CPUs/Pentium_ ... 3558U.html
Чи буде цього вдосталь?
І чи зможе цей неттоп побачити диск в 4Тб?
46Tolik
Member

Повідомлення

zmey_ua: 21.04.2023 19:53 Задача
- зберігання фільмів
- ssh доступ
купите usb карман к роутеру. С подобным справится обычный домашний роутер.
zmey_ua
Junior

Повідомлення

46Tolik: 21.04.2023 20:03
- зберігання фільмів
- ssh доступ
купите usb карман к роутеру. С подобным справится обычный домашний роутер.
Карман для диску це була моя перша ідея, але мені не подобається концепт використання usb в якості інтерфейсу передачі данних.
По роутеру, я зовсім недавно придбав простенький роутер без всяких там юсб і теперь купляти ще один якось не хочеться. Плюс я не розумію як роутер ініцілізує конект до диску. Диск постійно під напругою в стендбай?
tablestikus
Member

Повідомлення

- зберігання фільмів
- ssh доступ

В зв'язку з тим що вмикатися це буде один/два рази на тиждень щоб скинути файли чи подивитися фільм, не має бажання витрачатися. Бюджет 2000 грн. Тому шукаю щось бу або може якусь міні платформу для цього. Тобто це повинно мати вдосталь процесорної потужності щоб виконувати задачі, при цьому мати низьке енергоспоживання, в ідеалі пасивне охолодження.
Нажаль окрім бу неттопів нічого не приходить на думку. В той же час я не знаю яка потужність процесору потрібна для транслювання 1080p на телевізор.
з процессором Pentium 3558U https://www.cpu-world.com/CPUs/Pentium_ ... 3558U.html
Чи буде цього вдосталь?
Пошукай таке б\у
https://hotline.ua/ua/computer-setevye- ... gy-ds120j/
diesel1985
Member

Повідомлення

- зберігання фільмів
- ssh доступ

Чи буде цього вдосталь?
А не простіше взяти андроїд приставку, пасивне охолодження, торент качалки, мале споживання, ця кишеня через деякий час переходить в очікування та зупиняе диск https://www.olx.ua/d/obyavlenie/vneshni ... QWZaO.html
До того ж в насі диск може і не засинати. Варіант з дешевими Synology не раджу, так як вони слабі та підтормажують. До тогож на андроід можливо встановити віддалене управління. Той пк що ви привели впорається з вашими потребами, нас не сам транслює а з нього прогружаеться фільм, як онлайн.
Востаннє редагувалось 21.04.2023 22:21 користувачем diesel1985, всього редагувалось 1 раз.
tablestikus
Member

Повідомлення

diesel1985: 21.04.2023 22:12 Варіант з дешевими Synology не раджу, так як вони слабі та підтормажують.
Це специфіка всіх дешевих готових NAS.
Avenger80
Member

Повідомлення

zmey_ua
Ну вот у меня к роутеру подсоединён внешний жесткий диск. Когда нет к нему обращения - он просто тупо выключен, как только пошло к нему обращение - мгновенно просыпается (включается) и передаёт или записывает данные. Нет какого-то обращения некоторое время - отключается. Очень удобно. А мне наоборот, очень нравится идея USB в роутере. И теперь без USB покупать не хочется, так как я его использую каждый день.
И минус кто-то сразу втулил... блин, детский сад! Когда что-то кто-то хочет сказать - пишите, а не трусливо минус ставьте.

Отправлено спустя 17 минут 10 секунд:
diesel1985
Вы можете подсказать какую андроид приставку можно использовать для этих целей и какое ПО туда надо устанавливать и какие скоростные характеристики будут USB портов и вообще? Тоже интересна эта тема. Я просто практически не видел чтоб так использовали андроид приставки, обычно это просто просмотр торрент-онлайн или просто онлайн или стриминговые сервисы, но не НАС. Может плохо смотрел...
Васильович
Member

Повідомлення

zmey_ua: 21.04.2023 19:53В той же час я не знаю яка потужність процесору потрібна для транслювання 1080p на телевізор.
Мій профільний NAS-неттоп вміє 1080р декордувати на льоту потоком до 20 Мбіт/с - перевіряв в Plex на клієнті Xbox One.
zmey_ua: 21.04.2023 19:53І чи зможе цей неттоп побачити диск в 4Тб?
До свого підключив 8Тб диск по USB 3.0 - можливості вінчестера даний тип підключення утилізує повністю.

Відправлено через 2 хвилини 42 секунди:
Avenger80: 21.04.2023 22:43И минус кто-то сразу втулил... блин, детский сад! Когда что-то кто-то хочет сказать - пишите, а не трусливо минус ставьте.
Думаю, тобі ставлять мінуси, бо ти весь час надто бурхливо на це реагуєш.
Кинув плюс.
Avenger80
Member

Повідомлення

Васильович
Просто есть некоторые хейтеры, которые просто видят иногда мой ник - на тебе минус... им всё кажется, что что-то я рекламирую постоянно или просто зуб чего-то точят (на обиженных воду возят). Хотя надо всегда общаться конструктивно, а не на эмоциях. Кстати, человек в соседней теме Slon_76Kg viewtopic.php?f=23&t=269186&start=100 прекрасно написал преимущество использования usb в роутере с нормальным ПО.
Васильович
Member

Повідомлення

Avenger80: 22.04.2023 13:38Кстати, человек в соседней теме Slon_76Kg viewtopic.php?f=23&t=269186&start=100 прекрасно написал преимущество использования usb в роутере с нормальным ПО.
Це непогане рішення, безумовно.
Але не всім підійде.
Хтось робить з роутера NAS, хтось з NAS - роутера.
Але особисто мені зручніше, коли це два окремі пристрої.
Просто в мене дещо занижені вимоги до роутера, але явно завищені до NAS.
Тому розділивши ці дві сутності, я отримую оптимальний для себе результат :beer:
diesel1985
Member

Повідомлення

Avenger80: 22.04.2023 13:38 Васильович
Просто есть некоторые хейтеры, которые просто видят иногда мой ник - на тебе минус... им всё кажется, что что-то я рекламирую постоянно или просто зуб чего-то точят (на обиженных воду возят). Хотя надо всегда общаться конструктивно, а не на эмоциях. Кстати, человек в соседней теме Slon_76Kg viewtopic.php?f=23&t=269186&start=100 прекрасно написал преимущество использования usb в роутере с нормальным ПО.
Вы цену того роутера видели? 10000-15000. И в нём используется ПО с synology nas. При стоимости самосборного xpenology 3000-4000 без дисков он будет на порядок производительные. ВСЁ упрётся в пропускную способность вашего LAN.
Avenger80
Member

Повідомлення

diesel1985
Ну да, цена крутая, я сразу на это обратил внимание... :) Ну раз для человека это приемлемо, то я за него рад. У меня это уровень - AX73 или Asus AX5400 - около 5000 грн за роутер.
Jay228
Member

Повідомлення

доброго дня .
придбав нещодвно Synology DS223 .
поки чекаю коли диски приїдуть .
Хотiв запитати . Який оптимальний варiант масиву в ньому створити щоб при виходу з ладу одного диска не втратити даннi на другому ?
TomMass
Member

Повідомлення

Jay228: 16.08.2023 17:21 доброго дня .
придбав нещодвно Synology DS223 .
поки чекаю коли диски приїдуть .
Хотiв запитати . Який оптимальний варiант масиву в ньому створити щоб при виходу з ладу одного диска не втратити даннi на другому ?
Доброго

це залежить від того, скільки тобі не шкода віддати міста для резервації

На скільки я зрозумів то там два слоти під харди. Тож якщо потрібна резервація - то тільки RAID1
Відповісти