Разгон памяти

Обсуждение оперативной памяти
Відповісти
Автор
Повідомлення
Megaclite
Member

Повідомлення

Piter Cantrope: 17.04.2023 20:59 Це a-die?
спойлер
https://hotline.ua/ua/computer-moduli-p ... aebua081n/
Є сенс брати для Ryzen замість m-die?
До речі, хтось пробував 4 ці планки на AM5?
спойлер
https://hotline.ua/ua/computer-moduli-p ... mebua081n/
AEB такого нема, це помилка
A-die 5600
спойлер
Зображення
Нашо брати 4х8 якщо є 2x16
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

Megaclite
Ну я коли почав гуглити, то не знайшо майже нічого. Але є лістинг на цю пам'ять в кількох магазинах в UK i Італії, і є ці два цікаві посилання:
Пам'ять визначилась саме як HMCG88AEBUA081N
спойлер
https://valid.x86.fr/a332m4
І на фотографії цього корейця видно, що AEBUA все-таки існує фізично.
спойлер
https://quasarplay.com/bbs/qb_saleinfo/views/1248976
Megaclite
Member

Повідомлення

Piter Cantrope: 17.04.2023 21:47 Megaclite
Ну я коли почав гуглити, то не знайшо майже нічого. Але є лістинг на цю пам'ять в кількох магазинах в UK i Італії, і є ці два цікаві посилання:
Пам'ять визначилась саме як HMCG88AEBUA081N
спойлер
https://valid.x86.fr/a332m4
І на фотографії цього корейця видно, що AEBUA все-таки існує фізично.
спойлер
https://quasarplay.com/bbs/qb_saleinfo/views/1248976
да, дійсно є якийсь такий полпокерний варіант на 4800
allekss
Member

Повідомлення

Здравствуйте! Нормально? Подскажите, если можно что-то ещё ужать. Разгон 4х8 Гб e-die. Киты: Crucial DDR4-3200 16384MB PC4-25600 (Kit of 2x8192) Ballistix Sport LT Grey (BLS2K8G4D32AESBK) и Crucial DDR4-3200 16384MB PC4-25600 (Kit of 2x8192) Ballistix Sport AT (BLS8G4D32AESTK)/
спойлер
Без имени63.jpg
спойлер
Без имени81.jpg
спойлер
ZenTimings_Screenshot_28032879.2823217.png
a_z_z_y
Member

Повідомлення

allekss
1. В калькуляторі постав DRAM PCB Revision на останню A2. Це деякі рекомендовані таймінги підтягне.
Ось тут детальніше про це написано: Мини-гайд по основным нововведениям DRAM Calculator for Ryzen 1.7.1. Community Update #3: Let’s Talk от 1usmus

2. Я б рекомендував спершу побувати підняти частоти до 3733, а потім 3800мгц.
Відповідні таймінги до цього ставити. Вольтаж мабуть доводеться десь до 1.4в підніміти.

3. На останок піджати деякі таймінги (тестувати окремо):
RAS=35 (CL+RCDRD)
RC=54, або 56 (RAS+RCDRD)
WR=12
allekss
Member

Повідомлення

a_z_z_y
Спасибо. Попробую с таймингами. Вольтаж не хотелось бы сильно задирать, хотя это сильно облегчает процесс.
a_z_z_y
Member

Повідомлення

allekss
Для 3800мгц балістіксам зазвичай 1.38-1.4в треба.
У вас 4 плашки. Якась з них захоче більшого вольтажу, тому я б оріонтувався десь на 1.4в.

Якщо протестуєте плашки індивідуально на мін.вольтаж, то можна їх в слотах попереставляти так щоб зменшити вольтаж вцілому на 0.01-0.02в.
Але то вже дуже сильні заморочки. Можна погратися коли все стабілізуете і стане нудно :gigi:
allekss
Member

Повідомлення

a_z_z_y
Как бы я не ставлю задачей догнать именно до 3800. Смотрел по тестам, разница в производительности 3600 и 3800 совсем небольшая. Типа подымаешь частоту, но одновременно приходится увеличивать тайминги, напряжение, а производительность остаётся +/- такой же. Взялся за разгон, так как при 4 планках на 3200 c помощью xmp профиля в биосе не работала мышка и комп иногда не запускался. Попробую ещё немного ужать тайминги и всё. Очень разочарован в работе 5600х с памятью. С интелами и рядом не стоит.
mraleks
Member

Повідомлення

allekss
В вашому випадку дошка така собі для 4 планок пам'яті, а не проц.
a_z_z_y
Member

Повідомлення

allekss: 20.04.2023 13:02 a_z_z_y
Как бы я не ставлю задачей догнать именно до 3800. Смотрел по тестам, разница в производительности 3600 и 3800 совсем небольшая. Типа подымаешь частоту, но одновременно приходится увеличивать тайминги, напряжение, а производительность остаётся +/- такой же. Взялся за разгон, так как при 4 планках на 3200 c помощью xmp профиля в биосе не работала мышка и комп иногда не запускался. Попробую ещё немного ужать тайминги и всё. Очень разочарован в работе 5600х с памятью. С интелами и рядом не стоит.
Річ у тім що таймінги під 3600 та 3800 у калькуляторі майже однакові. Окрім RFC різниці майже немає. Поклацайте DRAM Calculator, порівняйте самі ;)
А от вольтаж дійсно треба трошки вище.
Тому я б підіймав частоту 3600..3666..3733..3800 поки є стабільність.

Що у вас ХМР не працював для 4х плашек то проблема материнки. А вручну ви поставили правильні параметри, тому воно працює. Вангую біос не самий гарний для того авто ХМР - бажано оновити на останній.
У меня були на руках балістікси 2х16Gb 3600MHz 16-18-18-36 1.35в - що доволі агресивний ХМР. Так от два таких комплекта (4х16gb) завелись на ХМР без проблем, взагалі. Але материнка в мене на В550 чіпсеті і з актуальним біосом :up:

А ви на інтелі 4х плашки до макс частот на дешман платах часто розганяли щоб порівнювати? :gigi:

В мене один покупец звичайні балістікси 2х16гб на інтел більше тижня мучає, не може ніяк налаштувати. То вводить значення в біос, а воно не застосовується, то ще щось не працює. Причому там топова дошка - MSI Unify!
А в мене той комплект по калькулятору відпрацював на ура і нічого навіть підкручувати не довелося :-P

Відправлено через 2 хвилини 58 секунд:
allekss
А що це у вас за RTT такі цікаві: 7/2/3. Де ви це берете ???
В калькуляторі ж вказано: 7/off/5 !
allekss
Member

Повідомлення

a_z_z_y
Прошивка последняя, agesa 1.2.0.8
На: "Де ви це берете ???" Не готов ответить, так как срисовал всё с драм калькулятора для разгона до 3600 в SAFE калькуляторе и лишь tFAW 16 вместо 24 взял с ютуба. я полный баран, поэтому где у меня
RAS=35 (CL+RCDRD)
RC=54, або 56 (RAS+RCDRD)
WR=12
и RTT не могу найти.
Но попробую поднять частоту, так как Ваши соображения имеют смысл. Единственно, что заранее больно-это заново настраивать биос.
a_z_z_y
Member

Повідомлення

allekss
У ваших повідомленнях RttNom, RttWR, RttPart якраз йдуть після ProcODT.
Причому на вашому ж скріні вище у Dram Calculator стоять правильні значення: 7/off/5.
Тому "Де ви це 7/2/3 берете ???" актуально :gigi:

Налаштовувати біос просто - заносите потрібні значення. Потім зберігаєте профіль :rotate:
Коли щось не так - піднімієте налаштування з профілю і коригуєте до потрібних вам значень B-)
Але якщо оновлювати біос, то тоді звичайно з першу багато чого вносити треба :shuffle:
kreuzritterrr
Junior

Повідомлення

Доброго дня всім, підкажіть стосовного моїх налаштувань пам'яті. Чи нормально я виставив таймінги, або треба щось підправити ?
В тестах усе добре, помилок не має, але можливо я щось зробив невірно ? :rotate:
спойлер
Зображення
allekss
Member

Повідомлення

a_z_z_y
Большое спасибо! Наконец разобрался где я их беру. Я просто туда не залазил, но теперь исправил. Потом просто поднял напряжение и частоту до 3800. Прогнал короткий тест тм5, без ошибок, сейчас запущу длинный. Пока вот что получилось. Поправьте, если что не так.
спойлер
Без имени64.jpg
спойлер
ZenTimings_Screenshot_28033333.541654.png
спойлер
Без имени82.jpg
спойлер
Без имени83.jpg
a_z_z_y
Member

Повідомлення

allekss
Бері ть таймінги по fast презету. Не соромтеся ;)
А всі пропозиції "після fast презету" я вже вище описував :-P

Відправлено через 2 хвилини 14 секунд:
CLO VDDP=0.95в, у вас зараз 1.1в. :learn:
allekss
Member

Повідомлення

a_z_z_y
Вроде бы все рекомендации выполнил. Краткий тест тм5 прошёл. Потом на ночь поставлю. По напряжениям нормально?
спойлер
cachemem.png
спойлер
ZenTimings_Screenshot_28033468.4199765.png
спойлер
Без имени84.jpg
спойлер
Без имени85.jpg
a_z_z_y
Member

Повідомлення

В калькуляторі:
RRDS=4
RRDL=6
У вас стоїть 6/6. Як ви так перевіряете? :-/

Я б особисто ще поставив RFC=560 та vDIMM=1.38v.
Короткі тести з заниженим RFC можуть проходити але на 30+ хв дистанції почнете ловити глюки.
Те ж саме про напругу.

Якщо буде нестабільність - спробуйте спершу SoC=1.1125в поставити. Тоді по моніторингу буде не 1.08 а ближче до 1.1в.
allekss
Member

Повідомлення

a_z_z_y
Тайминг пропустил, исправил. 1usmus_v3 прошёл примерно за 25 минут. Пока ничего трогать не буду, пока не пройдёт extreme@anta777. Сын поиграл больше часа в Hogwarts Legacy - нормально. К тому же у меня в биосе стоит так как на скриншоте, боюсь, что если DRAM вольтаж ещё уменьшить, то не запуститься. Zen Timings слегка обманывает.
спойлер
MSI_SnapShot.jpg
Zen
спойлер
ZenTimings_Screenshot_28033707.0062538.png
AIDA
спойлер
Без имени87.jpg
motor4ik
Junior

Повідомлення

Вітання всім. Може хто допоможе, память Kingston 3200 16 гіг, 8х2. Детальніше на скріншоті.
Конфігурація ПК теж на скріншотах.
Намагаюсь розігнати, але чомусь висока латентність, на стандартному хмр профілі взагалі 80-82 нс.
Конфігурація памяті:
https://prnt.sc/nXyvR2yKYmVC
тест з AIDA:
https://prnt.sc/aCBFWpVTW-vl
Конфігурація таймінгів:
https://prnt.sc/Hn5Wvmr6Gneu

Підкажіть де копати, дивлюсь в людей багато в кого на такому процесорі і такій памяті таймінги в районі 68 нс.
Чи це нормально?
allekss
Member

Повідомлення

a_z_z_y
Огромное спасибо. Без Вас не решился бы. Тест прошёл успешно. Думаю пока так оставить.
спойлер
Без имени65.jpg
Відповісти