Так и есть.Pathfinder: ↑ 13.02.2023 16:25Мені просто стало цікаво що 2х8 ДР швидше в тестах 2х8 одноранг на однакових частотах. А ось у випадку 2х16 ДР і 4х8 СР рівні
Останні статті і огляди
Новини
Память для AMD Ryzen
-
Melofon
Member
-
a_z_z_y
Member
При роботі ХМР профілі аля 3200сл16 дійсно дворанк помітно краще ніж одноранк.Pathfinder: ↑ 13.02.2023 16:25Мені просто стало цікаво що 2х8 ДР швидше в тестах 2х8 одноранг на однакових частотах. А ось у випадку 2х16 ДР і 4х8 СР рівні.2х16гб DR так само по швидкодії як 4х8Gb SR. Якщо ми говоримо про однакові частоти та таймінги
Не тільки по тестам Аіда а і в реальних задачах. Є тести в інтернеті.
Чи це я криво дивився
При максимальному розгоні (до 3800мгц з тюнінгом таймінгів) одноранк буде працювати так само швидко як і дворанк (на тих самих таймінгах).
Грубо кажучі - якщо оперативка достатньо швидко годує даними процесор і він не простоює в очікуванні, то додаткове покращення оперативки (у вигляді DR) не приносить ніякої додаткової швидкодії.
Робота 2х16гб DR та 4х8 SR з точки зору контроллера схожа.
В першому варіанті він може чередувати запити до ранків в рамках одного модуля, в другому - чередувати запити до модулів в рамках одного каналу пам'яті.
Звісно ні 1 ні 2 варіанти не подвоюють швидкодію в порівнянні з 2x8 SR. навіть помітити двозначний приріст у відсотках теж можна у далеко не кожному сценарію.
-
Pathfinder
Member
- Звідки: Кожне покоління геймерів повинно отримати свого чекалкера
Дякую.a_z_z_y: ↑ 13.02.2023 16:42 При роботі ХМР профілі аля 3200сл16 дійсно дворанк помітно краще ніж одноранк.
При максимальному розгоні (до 3800мгц з тюнінгом таймінгів) одноранк буде працювати так само швидко як і дворанк (на тих самих таймінгах).
Грубо кажучі - якщо оперативка достатньо швидко годує даними процесор і він не простоює в очікуванні, то додаткове покращення оперативки (у вигляді DR) не приносить ніякої додаткової швидкодії.
В першому варіанті він може чередувати запити до ранків в рамках одного модуля, в другому - чередувати запити до модулів в рамках одного каналу пам'яті.
Звісно ні 1 ні 2 варіанти не подвоюють швидкодію в порівнянні з 2x8 SR. навіть помітити двозначний приріст у відсотках теж можна у далеко не кожному сценарію.
Але оце не зрозуміло.
Тобто в тих задачах що не споживають весь об'єм пам'яті то 2х8 СР буде швидше 4х8 СР і 2х16 ДР Чи ви маєте на увазі шо подвоєння об'єму не подвоює швидкість ?Звісно ні 1 ні 2 варіанти не подвоюють швидкодію в порівнянні з 2x8 SR
А ще по меншому об'єму.
2х8 СР і 2х8 ДР з однаковою частотою і таймінгами однакові по швидкості в тестах чи на меньшому об'ємі інша ситуація ?
-
l-m
Member
Ні, на однакових не буде.a_z_z_y: ↑ 13.02.2023 16:42 При максимальному розгоні (до 3800мгц з тюнінгом таймінгів) одноранк буде працювати так само швидко як і дворанк (на тих самих таймінгах).
Інша справа що на одноранку можна трохи краще таймінги затиснути.
В теорії звучить непогано.a_z_z_y: ↑ 13.02.2023 16:42 Грубо кажучі - якщо оперативка достатньо швидко годує даними процесор і він не простоює в очікуванні, то додаткове покращення оперативки (у вигляді DR) не приносить ніякої додаткової швидкодії.
А насправді ті програми які виграють від швидшої пам'яті, навіть на 5600Х будуть масштабувати швидкодію. Хоча теоретично можна знайти задачу для у якій 5600Х не впирається в пам'ять, а 5950Х - так.
Якби сучасним процесорам вистачало швидкодії пам'яті, то ніхто б не нарощував постійно розміри кешей.
До речі, саме тому, винятком може бути 5800Х3Д — внаслідок рекордного розміру L3 у нього залежність від швидкодії пам'яті знижена.
Pathfinder
Швидкодія самої пам'яті залежить виключно від конфігурації таймінгів та каналів+ранків.
Від об'єму залежить чи його вистачає для конкретних задач, чи ні.
Відправлено через 5 хвилин 13 секунд:
Винятком є несиметричні конфігурації коли встановлені три (3) планки або планки різного об'єму — тоді швидкодія може падати при перевищенні об'єму з якого неможливо сконфігурувати двоканальний режим. Наприклад стоять планки 8+16ГБ, тоді будуть 16ГБ швидких (8+8), та 8 повільніших (половина від планки на 16ГБ). Але навіть тут буде залежати не від заповнення пам'яті, а від того в яку її частину (швидші 8+8, чи повільніші 8) система вирішить записати данні.
Та й загалом, таких конфігурація варто уникати за можливості, тому це просто лікнеп, яким можна не забивати голову)
-
a_z_z_y
Member
Порівняйте два наступних скріна, та зверніть увагу на співвідношення 2х8гб та 2х16гб. Тести робились на однакових таймінгах, та з фіксованою частотою проца.l-m: ↑ 13.02.2023 18:01Ні, на однакових не буде.a_z_z_y: ↑ 13.02.2023 16:42 При максимальному розгоні (до 3800мгц з тюнінгом таймінгів) одноранк буде працювати так само швидко як і дворанк (на тих самих таймінгах).
- XMP профіль(3600cl14)
- OC (3800cl14 + тюнінг таймінгів)
Про це мова не йшла.l-m: ↑ 13.02.2023 18:01 Інша справа що на одноранку можна трохи краще таймінги затиснути.
-
l-m
Member
a_z_z_y
і що?
А далі у вашому ж відео у двох інших іграх +3% на користь дворангів.
При цьому, я б врахував момент що мало у кого ще буде такий розгін пам'яті — спочатку я запідозрив що можливо там вже обмеження самого контролера пам'яті, який не може переварити більш швидку конфігурацію. А виявилось то просто висмикування одного результату, якій вам подобається.
Я у себе порівнював на 3800 два тюнених варіанта Crucial Ballistix 2*16ГБ, врешті залишив дворанговий варіант, хоча він й значно гарячіший (+15 градусів), більше споживає (+10Вт) та трохи гірше розганяється (навіть при однаковій температурі). Але в середньому в моїх задачах був дещо швидший.
Хоча зараз трохи жалкую, бо 32ГБ вже буває малувато, а 4 шт 16ГБ дворангових це буде геморой та деградація розгону(
і що?
А далі у вашому ж відео у двох інших іграх +3% на користь дворангів.
При цьому, я б врахував момент що мало у кого ще буде такий розгін пам'яті — спочатку я запідозрив що можливо там вже обмеження самого контролера пам'яті, який не може переварити більш швидку конфігурацію. А виявилось то просто висмикування одного результату, якій вам подобається.
Я у себе порівнював на 3800 два тюнених варіанта Crucial Ballistix 2*16ГБ, врешті залишив дворанговий варіант, хоча він й значно гарячіший (+15 градусів), більше споживає (+10Вт) та трохи гірше розганяється (навіть при однаковій температурі). Але в середньому в моїх задачах був дещо швидший.
Хоча зараз трохи жалкую, бо 32ГБ вже буває малувато, а 4 шт 16ГБ дворангових це буде геморой та деградація розгону(
-
a_z_z_y
Member
l-m
Мабуть мені варто було додати слова "майже".
Ще пам'ятаю десь бачив порівняня SR-DR при розгоні. Теж майже однакові результати, в межах 1-2% в середньому.
Не полінився занести всі дані з огляду в ексель.
По розрахункам 3 гри +1-2% приросту, одна гра +3%, а в одній аж +9% (але суто то через показник 0.1% low. Без нього було б 3.2%).
А якщо порахувати середній прирост серед ігор по категорії ФПС, то виходить перевага DR над SR наступна:
FPS (AVG) +1.6%
FPS (1% low) +1.9%
FPS (0.1% low) +6.2% (без результату CoD:Warzone було б +2.4%)
Мабуть мені варто було додати слова "майже".
Бо явщо порівнювати співвідношення SR-DR при якомусь ХМР, та при гарному розгоні, то SR грубо кажучі наздоганятє по швидкодії DR.a_z_z_y: ↑ 13.02.2023 16:42 При максимальному розгоні (до 3800мгц з тюнінгом таймінгів) одноранк буде працювати майже так само швидко як і дворанк (на тих самих таймінгах).
Ще пам'ятаю десь бачив порівняня SR-DR при розгоні. Теж майже однакові результати, в межах 1-2% в середньому.
В моєму прикладі я хотів показати наскільки великий відрив SR-DR при XMP і як показники SR-DR майже вирівнюються при розгоні.l-m: ↑ 13.02.2023 20:57 А далі у вашому ж відео у двох інших іграх +3% на користь дворангів.
...
А виявилось то просто висмикування одного результату, якій вам подобається.
Не полінився занести всі дані з огляду в ексель.
По розрахункам 3 гри +1-2% приросту, одна гра +3%, а в одній аж +9% (але суто то через показник 0.1% low. Без нього було б 3.2%).
А якщо порахувати середній прирост серед ігор по категорії ФПС, то виходить перевага DR над SR наступна:
FPS (AVG) +1.6%
FPS (1% low) +1.9%
FPS (0.1% low) +6.2% (без результату CoD:Warzone було б +2.4%)
- дані
-
Watch Dogs Legion - SR : DR (+1.3%)
175-130-117 : 175-132-120
SC2 - SR : DR (+1.7%)
106-51-42 : 109-51-43
SOTR - SR : DR (+3.1%)
226-132-122 : 231-137-126
CoD Warzone - SR : DR (+9.2%)
235-157-118 : 240-164-143
Total War Saga - SR : DR (+0.8%)
107-74-64 : 108-74-65
Вже давно є балістікси 2х32гб, дворанг, на 16гбіт чіпах rev.Bl-m: ↑ 13.02.2023 20:57 Хоча зараз трохи жалкую, бо 32ГБ вже буває малувато, а 4 шт 16ГБ дворангових це буде геморой та деградація розгону(
-
dimacbka
Member
Друзі всім привіт
Купив проц 5600 розігнав в 2 кліка, красота)
Тепер хотів би трішки память прогнать хочаб до 3600 з адекватними таймінгами(Навіть сл18 мабуть був би радий)
Kingston Fury Beast (Micron R-die) вперше такі чіпи бачу...
Що треба вибирати в Райзен калькуляторі? Бо таких чіпів я ще не бачив ніколи...
Отправлено спустя 1 час 7 минут 25 секунд:
Скрін тайфуна
Купив проц 5600 розігнав в 2 кліка, красота)
Тепер хотів би трішки память прогнать хочаб до 3600 з адекватними таймінгами(Навіть сл18 мабуть був би радий)
Kingston Fury Beast (Micron R-die) вперше такі чіпи бачу...
Що треба вибирати в Райзен калькуляторі? Бо таких чіпів я ще не бачив ніколи...
Отправлено спустя 1 час 7 минут 25 секунд:
Скрін тайфуна
- спойлер
-
Krovatka
Member
Подскажите пожалуйста, есть ли смысл пытаться гнать память? Система: мать asus tuf b450, проц Ryzen 5 5500. На XMP профиле 3200cl16 все работает отлично
- Память
-
Megaclite
Member
Samsung C-die погано розганяются, найгірші чіпиKrovatka: ↑ 17.02.2023 15:48 Подскажите пожалуйста, есть ли смысл пытаться гнать память? Система: мать asus tuf b450, проц Ryzen 5 5500. На XMP профиле 3200cl16 все работает отлично
- Память
3600 18-20-20 мали би працювати на 1.35
+ зажати субтаймінги
-
Krovatka
Member
Есть смысл брать что-то выше 6000 под am5? Я так понял даже если заведётся выше, то это не гуд?
-
Andrew_R30
Member
Доброго дня, хто що може сказати про цю память Patriot Viper Steel DDR4 64GB (2 x 32GB) 3600MHz Kit - PVS464G360C8K?
По відгукам туго бере навіть хмп 3600 по відгукам на авазоні..
Хочу собі взяти, але якось стрьомно отримати память на 2660mhz..
По відгукам туго бере навіть хмп 3600 по відгукам на авазоні..
Хочу собі взяти, але якось стрьомно отримати память на 2660mhz..
-
skrepchezavr
Member
Стоит G.Skill 8 GB DDR4 DDR4 3000 MHz Aegis память 4х8 разогнаная до 3200 на 16 таймингах но бралась в разное время поэтому 2 планки одноранк, 2 двуранк)) Как в этом случае работают и взаимодействуют ранки между собой? И можно как то ее больше разогнать? К сожаления Тайфун у меня не работает почему то, немогу проверить какой тип памяти там стоит. В системе с процем Райзен 5600 есть ли смысл вообще ее заменить на 2х16 3600Мг. Будет ли какой то прирост в этом?a_z_z_y: ↑ 13.02.2023 16:42При роботі ХМР профілі аля 3200сл16 дійсно дворанк помітно краще ніж одноранк.Pathfinder: ↑ 13.02.2023 16:25
Мені просто стало цікаво що 2х8 ДР швидше в тестах 2х8 одноранг на однакових частотах. А ось у випадку 2х16 ДР і 4х8 СР рівні.
Чи це я криво дивився
-
a_z_z_y
Member
Якщо у вас відяха не завантажена постійно на 98-99%, або не влаштовують просадки (0.1% low) тоді є сенс подумати про більш швидкісну оперативку.skrepchezavr: ↑ 11.04.2023 14:53 Стоит G.Skill 8 GB DDR4 DDR4 3000 MHz Aegis память 4х8 разогнаная до 3200 на 16 таймингах но бралась в разное время поэтому 2 планки одноранк, 2 двуранк)) Как в этом случае работают и взаимодействуют ранки между собой? И можно как то ее больше разогнать? К сожаления Тайфун у меня не работает почему то, немогу проверить какой тип памяти там стоит. В системе с процем Райзен 5600 есть ли смысл вообще ее заменить на 2х16 3600Мг. Будет ли какой то прирост в этом?
А так у Райзена 5600 кешу достатньо багато щоб зменшити залежність від швидкодії/затримок оперативки.
Стосовно вашого конфігу - 8гб оперативка дворанк, то початкові чипі ддр4 і скоріше за все у них частотний потенціал доволі обмежений.
Я б на вашому місці спробував 3400мгц підкорити або ж на 3200мгц позатягувати таймінги. Почніть з первічок.
Тайфун останній з сайту наче працював нормально.
Оперативка 3600-3800мгц з гарними таймінгами вам дасть десь до +10% і до +15-20% по лоу.
Але в тих місцях де реально немає упору в відяху. Або ви чутливі до тих просадок. Бо деякі люди їх не відчувають взагалі.
ПС: Ще можна +200мгц накинути на проц. Теж не зайве буде, звісно якшо відяха не догружена.
-
skrepchezavr
Member
Видеокарта у меня загружена на 99% всегда, разве что в каких то неоптимизированных играх. 0.1% вообще не чувствую т.к каких то фризов и просадок секундных просто не бывает с 32 ОЗУ. Если бы средний фпс вырос на более высокой частотной памяти тогда был бы смысл в замене. Но я слышал что для 5000 лучше всего 3600 частота так сказать для максимального профитаa_z_z_y: ↑ 11.04.2023 15:17Якщо у вас відяха не завантажена постійно на 98-99%, або не влаштовують просадки (0.1% low) тоді є сенс подумати про більш швидкісну оперативку.skrepchezavr: ↑ 11.04.2023 14:53 Стоит G.Skill 8 GB DDR4 DDR4 3000 MHz Aegis память 4х8 разогнаная до 3200 на 16 таймингах но бралась в разное время поэтому 2 планки одноранк, 2 двуранк)) Как в этом случае работают и взаимодействуют ранки между собой? И можно как то ее больше разогнать? К сожаления Тайфун у меня не работает почему то, немогу проверить какой тип памяти там стоит. В системе с процем Райзен 5600 есть ли смысл вообще ее заменить на 2х16 3600Мг. Будет ли какой то прирост в этом?
А так у Райзена 5600 кешу достатньо багато щоб зменшити залежність від швидкодії/затримок оперативки.
Стосовно вашого конфігу - 8гб оперативка дворанк, то початкові чипі ддр4 і скоріше за все у них частотний потенціал доволі обмежений.
Я б на вашому місці спробував 3400мгц підкорити або ж на 3200мгц позатягувати таймінги. Почніть з первічок.
Тайфун останній з сайту наче працював нормально.
Оперативка 3600-3800мгц з гарними таймінгами вам дасть десь до +10% і до +15-20% по лоу.
Але в тих місцях де реально немає упору в відяху. Або ви чутливі до тих просадок. Бо деякі люди їх не відчувають взагалі.
ПС: Ще можна +200мгц накинути на проц. Теж не зайве буде, звісно якшо відяха не догружена.
-
a_z_z_y
Member
Якщо у вас відео завантажене на повну і ви не помічаєте якісь мікро-фрізи, то оптимізивати підсистему проц-оперативка гроші майже на вітер.skrepchezavr: ↑ 11.04.2023 15:51 Видеокарта у меня загружена на 99% всегда, разве что в каких то неоптимизированных играх. 0.1% вообще не чувствую т.к каких то фризов и просадок секундных просто не бывает с 32 ОЗУ. Если бы средний фпс вырос на более высокой частотной памяти тогда был бы смысл в замене. Но я слышал что для 5000 лучше всего 3600 частота так сказать для максимального профита
А так то правда - для 3000/5000 райзен 3600-3800мгц по оперативці є максимально-оптимальні.
Повернетеся до цієї теми як відяху апгрейдните до рівня 6800-6900
-
skrepchezavr
Member
Ну БП на 850Вт Голд я уже апгрейднул так сказать с запасом) Так что такая видяха как вы говорите вполне зайдет, но это потянет за собой и замену монитора что я пока не готов делать) Фул хд и 144гц пока хватает.a_z_z_y: ↑ 11.04.2023 15:58Якщо у вас відео завантажене на повну і ви не помічаєте якісь мікро-фрізи, то оптимізивати підсистему проц-оперативка гроші майже на вітер.skrepchezavr: ↑ 11.04.2023 15:51 Видеокарта у меня загружена на 99% всегда, разве что в каких то неоптимизированных играх. 0.1% вообще не чувствую т.к каких то фризов и просадок секундных просто не бывает с 32 ОЗУ. Если бы средний фпс вырос на более высокой частотной памяти тогда был бы смысл в замене. Но я слышал что для 5000 лучше всего 3600 частота так сказать для максимального профита
А так то правда - для 3000/5000 райзен 3600-3800мгц по оперативці є максимально-оптимальні.
-
skrepchezavr
Member
Память думал прокачать не ради фпс в играх а для лучшей работы процессора, большей загрузки по ядрам там и оптимизации его работы. В этом же есть смысл?!a_z_z_y: ↑ 11.04.2023 15:58Якщо у вас відео завантажене на повну і ви не помічаєте якісь мікро-фрізи, то оптимізивати підсистему проц-оперативка гроші майже на вітер.skrepchezavr: ↑ 11.04.2023 15:51 Видеокарта у меня загружена на 99% всегда, разве что в каких то неоптимизированных играх. 0.1% вообще не чувствую т.к каких то фризов и просадок секундных просто не бывает с 32 ОЗУ. Если бы средний фпс вырос на более высокой частотной памяти тогда был бы смысл в замене. Но я слышал что для 5000 лучше всего 3600 частота так сказать для максимального профита
Отправлено спустя 17 минут 16 секунд:
- спойлер
- спойлер
Что известно по вот этой памяти DDR4 2x16GB/3200 Patriot Viper Elite II Red (PVE2432G320C8K) что там за чипы могут быть и возьмут ли они 3600 хотя бы что интересно?
-
Grava
Member
Стоит внимательно почитать readfirst.txt, как написано в ошибке. После выполнения того что там написано все заработает.skrepchezavr: ↑ 12.04.2023 15:39Вот такая проблема с Тайфуном 1.7 версии Причем в диспечере устройств не видно никаких проблемных драйверов.
-
skrepchezavr
Member
Сложно... с реестром там что то ничего не получилось((Grava: ↑ 12.04.2023 15:50Стоит внимательно почитать readfirst.txt, как написано в ошибке. После выполнения того что там написано все заработает.skrepchezavr: ↑ 12.04.2023 15:39Вот такая проблема с Тайфуном 1.7 версии Причем в диспечере устройств не видно никаких проблемных драйверов.