Выбор оперативной памяти

Обсуждение оперативной памяти
Відповісти
Автор
Повідомлення
Ray2000gt
Advanced Member

Повідомлення

Ветка по выбору и обсуждению оперативной памяти. Тут даем советы, и отписываемся о впечатлениях от использования оперативной памяти.

Статистика разгона ведется в отдельной ветке.

Прежде чем задать вопрос, ознакомтесь с FAQ!

Зображення

Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Востаннє редагувалось 11.11.2011 19:33 користувачем Ray2000gt, всього редагувалось 8 разів.
allekss
Member

Повідомлення

Ostin
Здесь я не согласен по всем пунктам. Во-первых, никогда не знаешь результат того или иного изменения в системе. Во-вторых, приведённые две игры далеко не первые и не последние, которые любят память. Будущее уже пришло. Из тех, которые я проходил, можно навскидку привести God of War и мне это порядком надоело. В-третьих, у меня просто реально появилась возможность недорого проапгрейдить пк, согласитесь, что такое случается намного реже, чем нам хотелось бы.
Свап это уже крайняя степень, когда уже пожар, а я предпочитаю принимать меры до того, как он начался. К тому же, их не было только из-за того, что на диске С имеется 100 гб свободной памяти. При игре количество свободного места уменьшалось до 70 гб, что явно говорит о том, то мониторингу можно доверять. Я считаю, что 32 гб уже реально нужны, но чаще всего всё упирается а финансовый вопрос.
Ostin
Member

Повідомлення

allekss: 10.04.2023 10:46появилась возможность недорого проапгрейдить пк
Так тут без питань. Є можливість - ставимо більше та й усе. Більше краще за менше :)
Але коли ми говоримо про нестачу ОЗУ, хотілося б прикладів, коли озу закінчилася в грі і навантаження лягло на ссд. От тут більшість мовчки тицяє в монітор ресурсів і все. Але це ще не скінчилася озу, аж ніяк. Я мав колись досвід недостачі озу, і це найстрашніші лаги, які тільки бувають.
Grava
Member

Повідомлення

Это что за чипы? hynix afr?
спойлер
Знімок екрана 2023-04-10 134846.png
a_z_z_y
Member

Повідомлення

Grava: 10.04.2023 13:51 Это что за чипы? hynix afr?
спойлер
Знімок екрана 2023-04-10 134846.png
Ні. Це AJR, 16гбіт.
Ось що в мене на 2х32гб вийшло.
спойлер
G.Skill_TridentZ_RGB_2666C19_3800c18.png
Тільки на низькі RCDWR, RAS та RC не дивіться. Там їх біос автокорегує. :gigi:
Grava
Member

Повідомлення

a_z_z_y
На налаштуваннях від минулого cjr 2х8гб 3800 сл16 навіть посту не було.
Вирішив тупо скопіпастити Ваші налаштування :D на 3800 2х16гб не їде, починає сипати помилками в праїм95 з першої секунди. На 3666 пішло тестування, якщо годину пройде норм, буду від цього відштовхуватися.
a_z_z_y
Member

Повідомлення

Grava
Для однорангу треба поміняти значення RTT.
Ну і інший виробник плати - можливі трошки інші таймінги та вольтаж. Для прикладу - мікрони на балістікс вцілому краще гонються ніж ті самі чіпи у корсарів.
Я взагалі без будьякого гайду ті AJR крутив :-/ Знайшов по ним на редіт приклад первічок і все. Там ще писали що більше 1.4в може втрачати стабільність...
Пробуйте 18-22-22-42 і 1.4в скільки по частоті поїде. Може варто 1.38в чи навіть 1.35в спробувати.
Потім можна щось оптимізувати. RFC взагалі не чіпайте, дотягнете в останню чергу.
Grava
Member

Повідомлення

a_z_z_y: 10.04.2023 16:25Пробуйте 18-22-22-42
З Вашими налаштуваннями помилки навіть на 3600. Як раз після цього тестував 3800 1.38в. з 18-22-22-42 та все інше на авто. Прогнав тм з конфігом від 1usmus, без помилок. Але вже більш глибокі налаштування будуть на вихідних :) .
спойлер
========= TestMem5 Log File =========
Customize: Default @1usmus_v3
Start testing at 17:42, 2.4Gb x12
Testing completed in 39m 33s, no errors.
Знімок екрана 2023-04-10 182505.png
Yaroslav
Member

Повідомлення

Ostin: Я, звісно, згоден, що 32 зараз оптимальніше ставити з думкою про хоч якесь майбутнє. Але щоб на 16 щось таки тормозило і ссд свопив весь час - такого практично не буває. А це єдиний приклад нестачі озу, а не моніторинг.
З думкою про майбутнє можна й 64 ставити, на фоні комплектухи середнього рівня не так вже й дорого. А з 16ГБ RAM The Last of us та Hogwards вже не нормально не працюють, ну хіба-що на medium-текстурах.
Robostyle
Member

Повідомлення

З думкою про майбутнє можна й 64 ставити, на фоні комплектухи середнього рівня не так вже й дорого. А з 16ГБ RAM The Last of us та Hogwards вже не нормально не працюють, ну хіба-що на medium-текстурах.

Дурь конечно :laugh: , с самого начала 2х8 DDR4 были типа предпочтителней, "одноранги лучше гонються", "16 гигов за глоза", "весь бидай отборный идетъ в 8жижабайт" - и в итоге имеет что под конец эры DDR4 все -типа- достоинства ужатых в сопли однорангов 8гбит\банка просто в урну.

DDR5 даже без мысли про майбутнє можно сразу кит 64Гб брать.
Даже если потом появится некий турбированый micron rev.B, старые плашки проще будет загнать на вторичке когда портируют Part 2 с потреблением ОЗУ ~50 Гбайт.

Жесть/ подумать, что игрушка выжрет оперативки больше, чем например операционка весит вообще :lol:
Ostin
Member

Повідомлення

Yaroslav
Згоден. У вказаних проектах засвопило на 16 Гб і були просадки. І це я взагалі вперше бачу, що дійсно почало підкачувати і фпс на нуль. Тому так, в 2023 нарешті є випадки, коли 16 стало мало в деяких проектах.
Ну що ж, можна привітати тих запасливих хом'яків із 2017, які на старті купили собі 32 Гб :D правда, там щось типу 2400-2666 з високою імовірністю
aaleksandrenko
Member

Повідомлення

Розробник пилить гру під середньостатистичний пк. Зараз норма 32гіг це факт.
Добре що можна засунути ще дві плашки і буде 32.
А от власникам відеокарт вже 8 гб пам'яті впритик, от там вибір тільки обновитись(
WalkMan
Member

Повідомлення

Ostin: 11.04.2023 12:12Ну що ж, можна привітати тих запасливих хом'яків із 2017, які на старті купили собі 32 Гб правда, там щось типу 2400-2666 з високою імовірністю
можуть бути і щасливчики з b-die який можна непогано розігнати
skrepchezavr
Member

Повідомлення

Ostin: 10.04.2023 11:29
allekss: 10.04.2023 10:46появилась возможность недорого проапгрейдить пк
Так тут без питань. Є можливість - ставимо більше та й усе. Більше краще за менше :)
Але коли ми говоримо про нестачу ОЗУ, хотілося б прикладів, коли озу закінчилася в грі і навантаження лягло на ссд. От тут більшість мовчки тицяє в монітор ресурсів і все. Але це ще не скінчилася озу, аж ніяк. Я мав колись досвід недостачі озу, і це найстрашніші лаги, які тільки бувають.
Я добавил к 16 еще 16 где то год назад, все 4 планки нормально завелись на 3200 больше не стал шаманить. Так как цены сейчас резко пошли вниз думаю а не поменять и взять свежее 2 по 16 но на 3600 или с разгоном до 3600.
По поводу нехватки в играх заметил это в Хогварце и в Ласт 1. И если еще включать лучи в Хогварц то ОЗУ кушает 31 гиг у меня. Но вот сам проверял что с 16 что с 32 озу виртуальная память подкачки так же дико кушается в этих вот играх! Тут еще нежелание оптимизировать игры и ОЗУ, в каждой новой игре случаються эти утечки.
И как то спокойнее когда упор у тебя не в 16 ОЗУ на мониторинге а есть запас 32 все таки.
Yaroslav
Member

Повідомлення

Ostin: Згоден. У вказаних проектах засвопило на 16 Гб і були просадки. І це я взагалі вперше бачу, що дійсно почало підкачувати і фпс на нуль. Тому так, в 2023 нарешті є випадки, коли 16 стало мало в деяких проектах.
Ну що ж, можна привітати тих запасливих хом'яків із 2017, які на старті купили собі 32 Гб :D правда, там щось типу 2400-2666 з високою імовірністю
Там не просто засвопило, а конкретні "тормоза" :eek: . Гра дуже ненажерлива, навіть з 32ГБ вона десь на ~20ГБ лізе в своп-файл.

Відправлено через 5 хвилин 54 секунди:
skrepchezavr: виртуальная память подкачки так же дико кушается в этих вот играх! Тут еще нежелание оптимизировать игры и ОЗУ, в каждой новой игре случаються эти утечки.
И как то спокойнее когда упор у тебя не в 16 ОЗУ на мониторинге а есть запас 32 все таки.
Якщо оперативки 64, то замість своп-файлу кешує оперативу. Файл підкачки у мене мінімальний 1024МБ. Зробив скрін в себе , запущена тільки гри, ніяких браузерів, торрентів.
Вкладення
tlou.png
a_z_z_y
Member

Повідомлення

Yaroslav: 12.04.2023 10:38 Якщо оперативки 64, то замість своп-файлу кешує оперативу. Файл підкачки у мене мінімальний 1024МБ. Зробив скрін в себе , запущена тільки гри, ніяких браузерів, торрентів.
Нагадало:
- Скільки займае вінда оперативки?
- Скільки знаходить, стільки і займає :gigi:
Nuclear World
Member

Повідомлення

Нашёл вроде как интересные киты.

Оперативная память AORUS RGB DDR4 4400MHz 16GB Kit 2x8GB (GP-ARS16G44)

4400 МГц
CL19
19-26-26-46
1.5 В

Оперативная память DDR4 5000MHz Neo Forza FAYE 16GB (2x8GB) может 5300

NMUD480E82-5000IG20
Speed DDR4 5000 (PC4-40000)
CAS Latency 19
Timing 19-26-26-46
Voltage 1.60V

Это реально стоящая годнота или чисто понты на большие цифры, а на деле продуктивности особо не будет?
Artem_K
Member

Повідомлення

Nuclear World
Есть сравнение от Gecid 3600CL16 и 4600CL19
спойлер
a_z_z_y
Member

Повідомлення

Nuclear World: 15.04.2023 14:00 Нашёл вроде как интересные киты.
спойлер
Оперативная память AORUS RGB DDR4 4400MHz 16GB Kit 2x8GB (GP-ARS16G44)

4400 МГц
CL19
19-26-26-46
1.5 В

Оперативная память DDR4 5000MHz Neo Forza FAYE 16GB (2x8GB) может 5300

NMUD480E82-5000IG20
Speed DDR4 5000 (PC4-40000)
CAS Latency 19
Timing 19-26-26-46
Voltage 1.60V
Это реально стоящая годнота или чисто понты на большие цифры, а на деле продуктивности особо не будет?
Перший бідай. А другий - можливо мікрони. Схожі на такі Crucial Ballistix MAX DDR4-5100.

А в чому цікавість? Бідай можна купити у різних варіантах, починаючі від 3200с14, 3600с16 до 4000с19-4400с19. Головне щоб рівні таймінги були! :super:
Nuclear World
Member

Повідомлення

a_z_z_y

Та уже интереса так такого нету, профильная плата скорее всего нормально всё равно не заведёт такую частоту) Просто увидел на барахолке относительно недорого такие киты, прикинул стоит ли связываться или нет.
ascord
Member

Повідомлення

Всем доброго времени суток. Не могу разобраться слегка какую память взять под 13600к. Есть вариант взять ддр5 6000, есть вариант ддр4 3200. Комплект с ддр5 выходит на 40 евро дороже. Не такая уж большая сумма чтобы её экономить. Тесты смотрел, везде различие минимальные. Вот думаю, видна ли будет разница в быстродействии между памятью. Монитор 165 герц 1920×1080. Цель сборки пк игры, ютубы и офис.
Відповісти