Апгрейд ноутбука для 3D моделювання та анімації - DREAM MACHINES RX4090-17PL26

Все вопросы о ноутбуках
Автор
Повідомлення
solomoniks
Member

Повідомлення

DREAM MACHINES RX4090-17PL26

Зображення

Всім привіт! Як я писав тут раніше, у сина минулорічний ноутбук Asus FX517ZM і він займається 3D моделюванням та анімацією в 3ds Max, VFX в Adobe After Effects, Concept arts в Photoshop, моделює у Zbrush. Знайшовши багато порівняльних тестів нового та минулого покоління та враховуючи що при рендерах ноутбук завантажений майже по максимуму було прийнято рішення про апгрейд. Тим більше що минулий ноут ще досить свіжий і на гарантії і я думаю що частично компенсую вартість нового при його продажу. Так от, хотів би поділитися своїм досвідом зі заміною старого ноутбука Asus на Intel Core i7 12650H/16/3060 на новий ноутбук Dream Machines з Intel Core i9 13700HX та графікою RTX4090. Вибір пав на 17 дюймову модель, RX4090-17PL26 бо ставити окремий монітор немає місця, а 15.6 у нашому випадку трохи замалий. До того ж 2 новому ноутбуці матриця 2к, а це еще більш зручніш у нашому випадку. Dream machines підкупив надпотужним і новішим залізом, гарним екраном та купою портів, яких так не вистачає у Асусі. Ноутбук купувався у Варшаві, забирав самовивозом. У використанні вже майже два тижні, то ж поділюсь думками.

Конфігурація:

Модель
RX4090-17PL26 (Модель Clevo X370SNW-G)
17.3” QHD (2560x1440) WVA 240Hz
NVIDIA GeForce RTX4090 16GB TGP 175W
Intel i9-13900HX
32 GB (DDR5, 4800 MHz) (up to 64 GB)
1TB M.2 PCIe SSD
Multi languages Multi-Color illuminated full size keyboard
Вага ~2.9 kg
Ціна
18599 PLN

Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення

І начну певно з мінусів, а саме з процесу розпаковки. Відчуття що купив щось преміальне (ну судячи з ціни майже у 19 тис злотих) відразу зникає як достаєш ноутбук з коробки. На корпусі є лише наклейка з моделлю процесора і все. Я то знаю що там і найпотужніша графіка з TGP 175W і максимально потужний процессор серії HX і крута аудіосистема і вдосконалена система вентиляції, але розробники чомусь вирішили про це не сповістити. Можливо це мої особисті враження, але чомусь хотілось захотілось до цього придовбатись.
Друге що так само викликає певне нерозуміння, це матеріал корпусу – поки я налаштовував ОС я лишив на новому ноуті цілу купу відбитків. Це перший ноутбук на моїй памяті який так сильно брудиться навіть чистими руками.
Якщо ви осилили моє ниття про відчуття, то далі все про сам ноут бо він вибирався не для естетичного задоволення, а щоб був максимально потужний, зі зручним екраном, купою портів і можливістю апгрейду.
Ноутбук поставляється в коробці з величезним потужним блоком живлення, це напевно єдина візуальна відмінність від інших ноутбуків Dream Machines. Хотілося б бачити ще фірмові аксесуари, наприклад мишу та рюкзак, але є що є, а їх мишу вже купував раніше і вона поки ще тримається на стокових свічах.
Незважаючи на те що на сайті ще не було драйверів(модель тільки вийшла) ОС стала без проблем, а драйвери підтягнулись через центр оновлення. Став навіть Control Center, на який на форумах та у відгуках пишуть що не можуть встановити. Єдине що було потрібно зробити, це інсталювати драйвер на wi-fi модуль, а далі декілька перезавантажень і все працює. Робота Control Center після глючного софта від Асус просто ковток свіжого повітря, все зрозуміло(символи, візуалізація, закладки, налаштування), працює без збоїв. Дуже сподобались налаштування клавіатури. По перше величезна кількість вже готових пресетів від виробника і по друге я можу налаштувати під себе. То ж я не розумію скиглення у відгуках про СС, або ж він оновився і отримав стабільну версію і мені повезло).
Ще сподобався єкран, тут яскрава матриця з роздільною здатністю 2К та тонкою рамкою. Ще не шукав яка сама матриця там використовується, але на вигляд зображення більш якісне чим на попередньому ноутбуці.
Граючись з налаштуваннями та запускаючи ту чи іншу гру я помітив що температура процесора близька до 95-99 градусів, а відеокарти 60-70 градусів при максимальних налаштуваннях. Хоть і я не помітив якихось проблем з підвисаннями все ж таки зацікавився цим питанням. На Ютубі знайшов схожу модель від Гігабайт, де після заміни стокової термопасти температура впала майже на 10%, а продуктивність у тих самих іграх виросла на 10-15%. Т.я. вже знаходився у Вроцлаві і найближчим часом не збирався до Варшави де є сервіс, я скористався правом на самостійний апгрейд, без проблем втратити гарантію, та прикупивши за 39 злотих у найближчому магазині рекомендованої пасти Thermal Grizzly, виконав заміну. Ефект дійсно є, дякую оглядам та рекомендаціям. І я б радив при замовленні в конфігураторі відразу додавати заміну термопасти, бо після заміни максимальна температура стала коливатись від 82 до 93 градусів.
Далі невеликий досвід з запуском ігор, бо до навчання ноут поки не дійшов.

Були протестовані наступні ігри: GTA 5, Cyberpunk 2077, Metro Exodus, Far Cry 6, Doom Eternal:

В результаті ноутбук звісно ж не підвів і зрозуміло за щ обуло доплачено у порівнянні з минулим. Традиційно для ДМ тут величезна кількість портів, що критично для нас, бо треба підєднувати графічний монітор, зовнішній накопичувач, мишу та БФП. Приріст з минулим ноутбуком близько 40% і ми задоволені продуктивністю, от ще поставимо продукти від Адоб та поганяємо в реальних задачах. Порадувало те що на місцевому ринку ноут від ДМ зявився у продажі майже перший серед конкурентів, а з процесором 13900HX взагалі перший, і при тому я не відчув що продукт робили на скору. Все працює класно, драйвери становляться без бубну, як на оглядах гігабайту, єдине б ставили відразу нормальну термопасту, бо це реально копійки.
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Ого, теперь если нет наклейки 4090 ( зачеркнуть ) 4070ти 175 вт на всю подладонную часть то ноутбук не оч. Поставки давно стали коробка, блок питания, мукулатура, ноутбук, что-то ещё это большая редкость нынче. Ну и маркость это сугубо такое дело. Я своими руками могу замарать самую немаркую поверхность ( повышенная потливость рук ). Поэтому придрались к пустому месту. А так поздравляю, хорошая производительная машинка, пользуйтесь с удовольствием.
Paradox1306
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov: 04.04.2023 11:55 Ого, теперь если нет наклейки 4090 ( зачеркнуть ) 4070ти 175 вт на всю подладонную часть то ноутбук не оч. Поставки давно стали коробка, блок питания, мукулатура, ноутбук, что-то ещё это большая редкость нынче. Ну и маркость это сугубо такое дело. Я своими руками могу замарать самую немаркую поверхность ( повышенная потливость рук ). Поэтому придрались к пустому месту. А так поздравляю, хорошая производительная машинка, пользуйтесь с удовольствием.
очікувалось щось такого плану і я погоджусь з автором що якщо купуєш настільки дорогу річ то вже можна і привезти відповідно
спойлер
waryag
Member

Повідомлення

solomoniks: 04.04.2023 11:12 Далі невеликий досвід з запуском ігор, бо до навчання ноут поки не дійшов.
Типовий ноут для навчання :gigi:
solomoniks: 04.04.2023 11:12І начну певно з мінусів, а саме з процесу розпаковки. Відчуття що купив щось преміальне (ну судячи з ціни майже у 19 тис злотих) відразу зникає як достаєш ноутбук з коробки.
solomoniks: 04.04.2023 11:12 Хотілося б бачити ще фірмові аксесуари, наприклад мишу та рюкзак, але є що є, а їх мишу вже купував раніше і вона поки ще тримається на стокових свічах.
Навпаки, потрібно радуватись, что заплачені гроші пішли на роботу інженерів та саме залізо, а не на маркетологів і брендовані додатки (або оверпрайс, або непотріб).
solomoniks
Member

Повідомлення

Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення

Отправлено спустя 2 минуты 20 секунд:
Зображення
yupi
Member

Повідомлення

Можно в двух словах о чем нытье там сверху? :rolleyes:
Paradox1306
Member

Повідомлення

спойлер!

Відправлено через 51 секунду:
yupi: 05.04.2023 10:55 Можно в двух словах о чем нытье там сверху? :rolleyes:
150к(в польщі), а упаковка, пластик і комплектація як від мівіни
solomoniks
Member

Повідомлення

Paradox1306: 05.04.2023 10:56
спойлер!

Відправлено через 51 секунду:
yupi: 05.04.2023 10:55 Можно в двух словах о чем нытье там сверху? :rolleyes:
150к(в польщі), а упаковка, пластик і комплектація як від мівіни
Корпус ноута металевий.

Отправлено спустя 8 минут 46 секунд:
AntonyKandaurov: 04.04.2023 11:55 Ого, теперь если нет наклейки 4090 ( зачеркнуть ) 4070ти 175 вт на всю подладонную часть то ноутбук не оч. Поставки давно стали коробка, блок питания, мукулатура, ноутбук, что-то ещё это большая редкость нынче. Ну и маркость это сугубо такое дело. Я своими руками могу замарать самую немаркую поверхность ( повышенная потливость рук ). Поэтому придрались к пустому месту. А так поздравляю, хорошая производительная машинка, пользуйтесь с удовольствием.
Спасибо за коммент. Да, пользуюсь и очень доволен! :)
ervin
Member

Повідомлення

Якось давно збирав ПК під 3Ds Max. Тогочасні ноути взагалі не витягували сцени. Круто, що технології тепер дозволяють, але ще тоді для себе зрозумів користь від рендер ферм.
solomoniks
Member

Повідомлення

ervin: 05.04.2023 11:40 Якось давно збирав ПК під 3Ds Max. Тогочасні ноути взагалі не витягували сцени. Круто, що технології тепер дозволяють, але ще тоді для себе зрозумів користь від рендер ферм.
Думаю, ці технології й надалі так стрімко розвиватимуться. :)
solomoniks
Member

Повідомлення

waryag: 04.04.2023 13:08
solomoniks: 04.04.2023 11:12 Далі невеликий досвід з запуском ігор, бо до навчання ноут поки не дійшов.
Типовий ноут для навчання :gigi:
solomoniks: 04.04.2023 11:12І начну певно з мінусів, а саме з процесу розпаковки. Відчуття що купив щось преміальне (ну судячи з ціни майже у 19 тис злотих) відразу зникає як достаєш ноутбук з коробки.
solomoniks: 04.04.2023 11:12 Хотілося б бачити ще фірмові аксесуари, наприклад мишу та рюкзак, але є що є, а їх мишу вже купував раніше і вона поки ще тримається на стокових свічах.
Навпаки, потрібно радуватись, что заплачені гроші пішли на роботу інженерів та саме залізо, а не на маркетологів і брендовані додатки (або оверпрайс, або непотріб).
Да-да, типичный ноут для учёбы-работы, играем и радуемся! :super:
Alonzo
Junior

Повідомлення

Нормальный аппарат, но прайс конечно жесть) Для афтера лично мне c головой хватило легиона про за 800 бачей с распродажи на 3060 и 5800h, это на всякие эксплейнеры\анимации\лирики и даже монтажирование ред рав 6к в премьере. Но потом блекауты прекратились :)
Klon
CG graphikos fan

Повідомлення

Alonzo
solomoniks
Афтер тормозна прога яка в 90% рахує все на проці і ОЗУ, так що правильно взяли i9-13900 , бо після введення многорендерності він все грузе.

Але і треба багато ОЗУ, щоб на кожний потік було гіга 4 озу, так що в майбутньому треба ставити 64 (в мене в робочом ПК 64 гіга АЕ жре мігом :mad: )
На 32х в ноуті постійно лізе в підкачку (очистка кеша хоткеямі вже на автоматі - як сейв в іграх. :D )

А 3д софтіни зараз люблять КУДА+РТ яра + ВРАМ , це якщо рендер на відео :up:

Ноут топ, но погоджуюсь що ціна :insane:
Lucas55
Member
Звідки: Сверхскопление Ланиакея Местная группа галактик Млечный Путь Солнечная система планета Земля

Повідомлення

Klon: 07.04.2023 16:49Ноут топ
не, це не топ, це всього лиш тонка версія Clevo X170 на дієті. Так сказати вижимка із Топа :D
_FYA_EXel
Member

Повідомлення

Заниматься 3Д на ноуте - это особый вид фетиша. :learn:
everme
Member

Повідомлення

если бы я купил ноут за 150 тыщ и у меня киберпук так дергался, я бы его вернул, чесслово. Чи це мой компутер глючит уже
Martix
Member

Повідомлення

everme
Шаттеры тоже заметил везде. В целом матплата на моем бюджетном старичке G531 от асус выполнена не хуже... Охлад тоже не выдающийся. За что такие бабки - не понятно, за задушенную 4090? Такое...

Отправлено спустя 2 минуты 20 секунд:
_FYA_EXel: 08.04.2023 00:17Заниматься 3Д на ноуте - это особый вид фетиша
Сейчас многие так, не от хорошей жизни.
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Martix
Это не задушенная 4090 а задушенная 4070ти, просто для ценника и имиджа покупателей её назвали 4090) ненуачё.
Lucas55
Member
Звідки: Сверхскопление Ланиакея Местная группа галактик Млечный Путь Солнечная система планета Земля

Повідомлення

everme
Martix
Пффф, тут он на старенькій 2080 Мобайл і проц не першої свіжості всього 6 ядер, все гладенько йде і виглядає дуже непогано, навіть в 4К :rotate: Мабуть просто справа в прямих руках ігруна\ настройщика :yes:
спойлер
Klon
CG graphikos fan

Повідомлення

AntonyKandaurov
для спец завдань, якщо рендер\прискорення на КУДА\РТ , то нікуди не дітись - тільки купувати топи , за це і лютий оверпрайс - новинка та топ, десктопна 4090 теж не 20т грн коштує.
зрозуміло що все сильно обрізано в порівнянні з декстопом, але якщо треба мобільність і є грощі - чому б ні купити.

Глянув що мобайл 4090 по ядрам\блокам це 4080, можливо в майбутньому викотять якусь модифікацію з норм версією.

п.с. - по іграм "вангую" що там щось прижате по ТДП в налаштуваннях ноуту, бо не вірю що буде 70градусів на ГПУ при 175Вт...
Відповісти