Блін, я таке простирадло написав про ppi та масштабування, а все кудись зникло до того, як закінчував писати.
Краще довгі пости в текстовому редакторі з нормальним Undo-Redo писати, ніж у браузері.
SergN: ↑
17.03.2023 15:27
Знову ця ж помилка під назвою "без масштабування". По-перше, масштабування буде на одній з багатьох позицій, яку просто Майкрософт позначив цифрою 100%.
"Без масштабування" - це не "помилка", а реальний потенціал розподільчої здатності, коли в робочих програмах вона розкривається на повну за кількістю контенту, який одночасно влазить на екран. 4K зі 100% масштабуванням повністю заміняє повноцінних 4 Full HD монітори за кількістю контенту, що влазить. А 4K з 200% масштабуванням - це той же самий Full HD за кількістю контенту, тільки з удвічі вищим ppi, тобто з кращою різкістю й чіткістю. Й то не завжди, піктограми в програмах можуть погано масштабуватися й замилюватися, якщо програма стара або дизайнер з програмістом не передбачили якість зображення для масштабування. (А іноді може взагалі стара/погано написана прога роз'їхатися при масштабуванні.)
SergN: ↑
17.03.2023 15:27
По-друге, не бійтеся навіть на 2к виставити комфортне для себе значення (для прикладу - 125).
Заплатити за 2,5К і в результаті отримати по факту ті ж самі Full HD за кількістю контенту, що влазить на екран при 125%. Чи не краще відразу не купувати калічні 27 дюймів, а купити 32 дюйми й не мучитись з масштабуванням? Переплата при цьому не буде відчутною. Багато в кого зір достатньо гострий, щоб і при 27" працювати при 100% масштабуванні, але якщо саме вам комфортніше 125%, то чи не краще 32 дюйми й додатковий робочий простір у робочих програмах.
Якщо по ціні різниця невелика, то більший ppi на робочому столі - це великий плюс, якщо не впирається в необхідністю купувати дуже дорогу відяху для ігор. Але коли постає питання чи розширювати ppi, чи робочий простір без необхідності урізати його масштабуванням, то особисто я завжди оберу більшу діагональ з більшим робочим простором, аж поки не впрусь, що монітор заповнить все моє поле зору на моніторній відстані витягнутої руки, а це для мене діагональ 46-50 дюймів, комусь була б зручна 43". От при досяганні моєї ідеальної діагоналі 50 дюймів, я вже міг би замріюватися про підвищення ppi, тобто на перехід з 4K у 8K, але це не для наших важких часів і не для мого нинішнього рівня фінансів.
Звичайно, в людей це все індивідуально. Хтось описує, що при підключенні великого телевізора в ролі монітора на робочому столі (так як зараз у мене) йому дуже некомфортно й хочеться відсовуватися, масштабувати й все рівно в результаті перейти до звичайного моніка, не всім того додаткового робочого простіру в програмах хочеться, багато хто грає в трикляті шутери, де великий екран шкодить огляду...