Що краще, Mikrotik або TP-LINK для певних умов?

Локальные сети и Интернет
Автор
Повідомлення
PhilinQQ
Junior

Повідомлення

Добрий день.
Тимчасово проживаю у великій сім'ї в частному секторі. Зараз Archer A6 добиває з другого поверху до кухні на першому та частково до моєї, окремої домівки за 5 метрів від головного дому. Зв'язок поганий, на кухні слабкий сигнал і в мене теж. Став перед питанням оновити роутер. Хочу щось потужне, для великої відстані, щоб покрити якомога велику площу. Та щоб багато пристроїв спокійно працювали та не перевантажували роутер. В мережі 6 телефонів, 2 комп'ютери, 2 ноутбуки та 2 планшети.
Побачив на телемарті 2 цікавих варіанти:
Зображення
Mikrotik має більше оперативної пам'яті (1Gb), 4 ядра, антени по 5 дБі та походить з Латвії. Але в нього всього 2 антени і я не знаю чи вистачить їх для хорошого покриття та великої кількості користувачів.
TP-LINK має багато антен, що дуже добре якщо багато пристроїв. З мінусів в нього оперативки всього 128 МБ та 3 ядра з меншою частотою.
Допоможіть обрати роутер, щоб коли я приймав сигнал іншим роутером та юзав його на компі в мене на першому не втрачався сигнал для інших користувачів.
slv
Member

Повідомлення

Вам нужен еще один роутер в качестве усилителя . Одно устройство не сможет обеспечить дальность и качественный сигнал. Либо тянуть езернет от главного роутера себе в помещение
j3s0n
Member

Повідомлення

Просто додайте 1 точку доступу.
WaRMacTep
Member

Повідомлення

майже у всіх роутерів антени на 5dbi бо більше заборонено законами більшості країн... частота 2.4 покриває більшу площу, 5 частота покриває меншу площу на більшій швидкості...

роутере с різними технологіями типу mu mimo... за рахунок зміни частоти можуть більшу площу покривати, якщо покриттю зашкоджуюсь стіни, роутери без цієї технології втрачаюсь частину сигналу при проходженні через стіни

роутери тп лінк в 1 чергу призначені для простих користувачів поставив та хай воно працює как небуть... залізо роутере дуже обмежує можливості роутеру...

роутери мікротік позиціонуються як професійні(хоча на мою думку вони такими де є) по залізу кращі по покриттю вайфаю гірші (не всі) але налаштування їх занадто складне для більшості простих людей, додому такий я би не рекомендував воно вам не потрібно

Заміна роутеру вам не дасть того що ви хочете, нажаль.

Якщо купувати щоб вистачило для таких потреб треба брати роутере з меш мережею... 1 головний роутер, 2 дублюючий подовжуючий мережу вайфай та лан, за рахунок роботи по дроту чи радіоканалу...

З того що є гарного на нашому ринку зараз с цього сегменту це роутери Keenetic, але зараз їх розробники з Россії...
torny
Member

Повідомлення

PhilinQQ, Mikrotik краще, якщо коротко.

Але з радіомережами не все так просто. Дуже багато факторів, впливаючих на сигнал. І сама точна відповідь в таких кейсах - може покриє всю територію, може ні )
Варіант з розширенням мережі за допомогою додавання ще одного вузла точно має більше шансів на позитивний результат.

Що до налаштувань Мікротіка, це було складно раніше. Біля 20 років тому я налаштовував RouterOS і це справді було не легко для людей, які не є мережевими інженерами. Зараз просте налаштування відбувається натисканням однієї кнопки, і ще пів хвилинки написати SSID та пароль для вайфаю. Для більш складних налаштувань є інший режим веб інтерфейсу. А для профі - термінал.

На мою особисту думку quick set up у Мікротіка значно простіше за тплінки, длінки й інші асуси.
Зображення
Avenger80
Member

Повідомлення

torny
А дальше, если чуток нужно сложнее, чем на этой странице? Что тогда? Когда в обычном роутере чуть сложнее настраивается также, как и на этой странице. Хотя там уже есть и мобильное приложение, которое уже похоже на человеческое. В общем, развиваются потихоньку и это радует.
Ortyomko
Member

Повідомлення

PhilinQQ
я б рекомендував піти іншим шляхом: https://telemart.ua/products/tp-link-de ... tem-2-pack або https://telemart.ua/products/tp-link-de ... tem-3-pack
це буде найкращий варіант для вашого випадку. тільки подумайте як прокласти патчкорд.
Mad Dog
Member

Повідомлення

PhilinQQ: 21.02.2023 12:37 Зараз Archer A6
Якої ревізії? У третьої є підтримка OneMesh. У пару кліків налаштуєш мережу з двух ТП-лінк роутерів (старого та нового)...

Яка тобі різниця скільки там пам'яті якщо із своїми функціями він чудово справляється?

Краще подивись на 160 МГц та MIMO 4х4...

Мікрот навіть в ідеальних умовах по вафлі гігабіт не видасть... А от від ТП-лінка навіть в інших суміжних кімнатах має бути щось схоже на гігабіт.

Як на мене тут без варіантів...
torny: 21.02.2023 14:48 Mikrotik краще, якщо коротко.
у деяких випадках... але не коли мова йде про домашню вафлю.
Васильович
Member

Повідомлення

Mad Dog: 21.02.2023 15:19 по вафлі гігабіт
А для яких задач, окрім "шоб було", це взагалі потрібно?
Питання без тролінгу :)
torny
Member

Повідомлення

Avenger80, наступний рівень складності WebFig - безліч налаштувань. Кожна окрема сторінка така ж проста, як і той квік сет. Але їх дохріна в порівнянні з пересічними роутерами. І ця кількість давить, якщо людина не знає навіть термінів того, що там налаштовується.

Про вафлю теж питання спірне. Не можна казати, що вафля в мікроті гірше за інші роутери. Знову ж на власному досвіді. Зараз окрім мого роутера (без зовнішніх антен) ще є місцевий тото-лінк з великою антеною. Сила сигнала по квартирі у мікротіка 100%, у тото-лінка 2-4 риски з п'яти.
На попередній адресі був файний лінксіс. По квартирі добре сигнал шарив але за межами квартири його не було видно. Мікротік добре покривав всю ділянку перед домом з шостого поверху та на одну рисочку добивав до парковки метрів за 100 від будинку. Не з вікна, звісно, а з свого куточку з розетками, кабелями і т.п.
Saffa
Member

Повідомлення

Блин,писали же,что в Телемарте лучше ничего не покупать :mad:
Bender911
Member

Повідомлення

torny: 21.02.2023 15:39
Про вафлю теж питання спірне. Не можна казати, що вафля в мікроті гірше за інші роутери. Знову ж на власному досвіді. Зараз окрім мого роутера (без зовнішніх антен) ще є місцевий тото-лінк з великою антеною. Сила сигнала по квартирі у мікротіка 100%, у тото-лінка 2-4 риски з п'яти.
На попередній адресі був файний лінксіс. По квартирі добре сигнал шарив але за межами квартири його не було видно. Мікротік добре покривав всю ділянку перед домом з шостого поверху та на одну рисочку добивав до парковки метрів за 100 від будинку. Не з вікна, звісно, а з свого куточку з розетками, кабелями і т.п.
Завжди вважав linksys кидайським звичайним роутером с великим маркетингом і неадекватною ціною, то не дивно що в нього пагано з Wi-Fi. Але ви не описали які частоти/моделі пристроїв, то таке порівняння не додає розуміння, що у microtik все добре з Wi-Fi. Проте як написали коллеги вище не дуже правильно намагатися дотягнутись одним роутером за межі квартири, не кажучи, що за потужний Wi-Fi за межами будинку радіочастотнадзор повинен карати:).
bes
Member

Повідомлення

Лучше keenetic
Ortyomko
Member

Повідомлення

Saffa: 21.02.2023 15:42 Блин,писали же,что в Телемарте лучше ничего не покупать :mad:
а где покупать? уже про каждый магазин есть темы с проблемами
torny
Member

Повідомлення

Bender911, так і є. Лінксіс був лише красивий і компактний. На цьому його переваги і закінчилися. Не писав я про моделі, бо відповідав на таке ж свердження, що мікротік в плані вайваю завжди гірше за інші роутери. Я на своєму досвіді побачив, що не завжди. Частота 2.4 ГГц у всіх трьох роутерів.
УДЦР дивно працює, повинен карати, але те що я бачив, виглядає інакше. Кари радіобійців доходять тільки туди, де є гроші.
ugluclar
Member

Повідомлення

Якщо потрібно дальність, то тплінк переплюне мікротік, якщо гнучкість настройок, то тільки мікротік.
Я б казав, ще подивитись за номером каналу віфі. Деколи по замовчуванню сусідські роутер на тих же каналах, і тоді сигнал погіршується. Буває досить перейти на інший канал, що не перекривається з сусідами. Є проги на телефоні, які показують інформацію по використаних каналах вайфайних мереж.
Avenger80
Member

Повідомлення

ugluclar
Вообще-то нормальный роутер сам должен выбирать менее загруженный канал, в автомате.
Mad Dog
Member

Повідомлення

Васильович: 21.02.2023 15:29
Mad Dog: 21.02.2023 15:19 по вафлі гігабіт
А для яких задач, окрім "шоб було", це взагалі потрібно?
Питання без тролінгу :)
Для будь яких задач коли треба чекати завантаження файла розміром умовно від 100 мб. Раніше коли треба було щось швидко скачати барв ноут і йшов до розетки з патчкордом.
Окреме питання, що при MIMO 4х4 коли я ганяю трафік більше гігабіта між ноутом та сервером/насом то це фактично ніяк не впливає на тих хто грає в онлайн ігри.

Велика швидкість вона для комфорту, а не щось вкрай необхідне.
Bender911: 21.02.2023 16:01 Завжди вважав linksys кидайським звичайним роутером
Ну чого. Колись коли вона ще належала Циске були геть не погані девайси. WRT54GL так взагалі легенда...

Отправлено спустя 13 минут :
torny: 21.02.2023 15:39 наступний рівень складності WebFig - безліч налаштувань. Кожна окрема сторінка така ж проста, як і той квік сет.
tpl-ink_usb.jpg
Вмикаємо ФТП у потрібну сторону, вибираєм потрібну папку, задаєм логін та пароль, даємо доступ тільки на читання... все на одному скріншоті влізло у АХ73.

Чекаю скріншоти як ти цю елементарну дію виконаєш на мікротіці. :gigi:

Отправлено спустя 25 минут 5 секунд:
torny: 21.02.2023 15:39 Не можна казати, що вафля в мікроті гірше за інші роутери.
Чого не можна? Вони тільки зараз родили роутери з підтримкою віфі 6. При чому на тому самому чипі, що старий ксяомі ах1800. У них досі нема підтримки 160 мГц, MIMO 4х4, 6 ГГц.
Де у них меш? писали що для роутерів на віфі6 вони навіть прибрали капсмен з інтерфесу. В консолі команди є, але я так і не зрозумів чи воно працює.
Вони роками рожали прошивку для підтримки Вейв 2 там де воно підтримувалось залізом.
ВіФі 6 роутер без 5 ггц? Це взагалі що таке? :gigi:
І це ми кажем про технології де вони пасуть задніх.
Ну і я колись купив для дому їх флагман в плані віфі на початку продаж. Так само як просять за ах3, відвалив більше 100 баксів. Отримав купу багів в комплекті. Йшли роки, швидкість поступова росла при оновленнях і тих самих налаштуваннях, при чомусь увімкненому в юсб роутер перестав зависати і т.д.

Ну а далі кожен сам вирішує треба йому сирий продукт із відносно застарілою вафлею з ціновою політикою по верху ринку чи ні.

Щодо покриття то тут треба порівнювати окремі девайси. Наприклад у Європейської версії huawei ax3 дуже зажатий сигнал, зате цей самий роутер з тими самими антенами але для Китаю фігачить як дурний. Те саме з офіційним Ксяом ах1800 та його копією для Китаю AX6S.
torny
Member

Повідомлення

Mad Dog: 21.02.2023 19:14 Чекаю скріншоти як ти цю елементарну дію виконаєш на мікротіці. :gigi:
Щоб це зробити на мікротіку, мені довелось знайти флешку та встромити її в роутер. Все. Та й то лише тому, що без флешки фтп робиться на фс мікротіка, а там в пабі нічого нема у мене.
Звісно, я перевірив ftp налаштування. Галка вже стоїть, сервер пускає адміна.
Можна створити необхідні групи, наповнити відповідними користувачами, щоб як на справжньому сервері було. Це вже сладніше, ніж галку відмітити, але хіба складно?
Ще раз повторюсь, довелось тільки флешку шукати, більше нічого не налаштовував.
Зображення
Зображення
Зображення

Mad Dog: 21.02.2023 19:14
torny: 21.02.2023 15:39 Не можна казати, що вафля в мікроті гірше за інші роутери.
Чого не можна?
Тому що порівняння буде коректним, якщо порівнювати дві конкретні моделі.
Ortyomko
Member

Повідомлення

перед войной сделал как я думал ультимативное решение для квартиры: поставил проводной Mikrotik hEX и к нему точку доступа тоже микроту стандарта AC посреди квартиры, думал будет лучше работать чем мой старенький Linksys. По проводу вроде как стало действительно лучше - ни одного лага/бага/зависона интернета не было (у линксиса не то чтобы было проблемой, но проскакивало и бесило), но вафля это ужас( бьёт слабо, приходилось вручную ставить мощность на максимум чтобы планшет ловил на балконе (для жены актуально). В общем, продал его, привёз себе из США NETGEAR WAX206 за 50$ (дешевле чем микротик продал) и с вай фай 6, и горя не знаю. Добивает на автомате везде, по вай фай 6 на ноуте с NASа тянет в районе 1гбит.
В общем, подтверждаю что мой опыт с вафлей микротиков был неудачным.
Відповісти