Може кому згодиться, легкий колгосп кулерного хаба що дасть змогу регулювати 3pin та 2pin кулера різного типу та потужності(від банального тихохода до серверної турбини 6.5к обертів).
Маємо мат плату Х99 з двома 4pin. Один 4pin займає кулера ЦПУ, а от к другому треба підключити 3 корпусних 120мм, турбовулитку для охолодження зони VRM, та 2 потужних кулера 40 мм для охолодження відеокарти Тесла М40. Сумарно 2.8А.
Що нам потрібно
- Кулерний хаб(краще відкритого типу, бо мій Arctic CASE FAN HUB довелось термофеном гріти щоб вскрити)
- Один з кулерів обов'язково повинен бути 4pin
- N-канальний мосфет(я взяв P55NF06 тому що був в запасі, підійде майже любий по вашим параметрам)
На хабі маємо один еталонний роз'єм в мене він під номером 1, він завжди іншого кольору, туди вставимо 4pin кулер з нього буде зніматися швидкість, на основі якої буде проходити регулювання в % потужності усіх інших, його не чипаємо. Потім рахуємо скільки і куди ми будемо підключати 3-2pin кулерів, наприклад 5 з одного боку хаба, відрізаємо мінусову лапку кожного з 5 роз'ємів від плати та трохи відгинаємо до верху(можна підключити кулер щоб зафіксувати положення контакта в цей момент)
Всі 5 лапок паяємо між собою жорсткою проволокою, і потім до них паяємо істок транзістора(D). Затвор транзістора(G) паяємо до зручної четвертої лапки (PWM) (вони всі паралельні). А сток(D) беремо з любого зручного "мінуса" на платі. На фото зразок як я зробив(я зробив для 6 кулерів про запас), фото в процесі відмивки флюса, тому вибачаюсь за зовнішній вигляд). Підключаємо стандартно, живлення molex/sata, кабель до мат плати для регулювання, 4pin кулер до еталонного роз'ему, інши 4 pin до роз'ємів що не чипали, а 2-3 pin до допрацьованих роз'ємів. Регулюється все добре, побудував лінійку температур, і ПК в простої зовсім тихий, можна також регулювати вручну любим ПО, в перспективі пов'язати з датчиком температури відеокарти, рідний SMART FAN так не вміє, тільки залежність від температури ЦПУ. Тупанув що не зробив фото під кутом, а зараз вже запаяв в корпус, але жорстка проволока (- OUT no 4pin) знаходиться десь 1-2 мм над іншими контактами, і все пару раз продзвонив перед тим як перевіряти з підключенням до блоку живлення.
- спойлер