Разгон памяти

Обсуждение оперативной памяти
Відповісти
Автор
Повідомлення
Varzek
Member

Повідомлення

Melofon
Який калькулятор? Я не експерт в розгоні, тому можна не в двух словах, а детальніше.
Melofon
Member

Повідомлення

Varzek

Dram Calculator for Ryzen, но у вас интел и он не подойдёт.
Varzek
Member

Повідомлення

Artem_K: 02.08.2022 23:26 Varzek, оригинальная статья - https://github.com/integralfx/MemTestHe ... 20Guide.md
и ее перевод, хороший, но не полный, чуток не вошло - https://i2hard.ru/publications/24111/
Вариант для ленивых - таблицы от Анта777, там же можно просто оптимизировать тайминги введя одинаковые исходный и желаемый вариант
simplenov2020.zip
Спробував виставити значення з таблиці Анта777. Але деяких не побачив і на перший раз було складнувато.
Знайшов гайд разгону на схожій конфі і робив частково як там, деякі значення брав з таблиці Анта777.
Розігнав до 3600МГц 16-20-20-40. Але з дуже мінімальним підйомом напруги. Короткі тести TestMem 5 на 5-15 хвилин розгін проходив.
Але коли я поставив на ніч Extreme Test, то через годину вже було 3 помилки.
Налаштування у біосі на скрінах нижче:
спойлер
Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення
Результати у AIDA64:
спойлер
Зображення
В мене є питання і дуже потрібна ваша допомога.

1) Я правильно розумію, що в мене однорангова пам'ять судячи зі скриншоту нижче?
спойлер
Зображення
2) Що в мене за тип пам'яті (наприклад, є Samsung B-Die та інші)?
спойлер
Зображення
3) Я так розумію, що помилки у TestMem 5 були через те, що я виставив дуже низькі напруги. Це так? Які напруги порекомендуєте?
Я просто не можу моніторити температури пам'яті і не хочу нарватися на перегрів та деградацію модулів через нього.

4) Які порекомендуєте корегування та що треба зробити, щоб взяти 3800-4000?
ASTON
Member

Повідомлення

Varzek: 17.10.2022 20:28
4) Які порекомендуєте корегування та що треба зробити, щоб взяти 3800-4000?
Купити іншу пам'ять
Artem_K
Member

Повідомлення

Varzek, у Вас 12-те покоління Інтела, тому не факт, що на частоті 3800-4000 контролер спроможний буде працювати у режимі Gear1. Хоча може й пощастити.
Пам'ять однорангова, та схоже це Hynix MJR, тому рекордів бити не буде. Буде щось накшалт 3800 18-22-22-42 при напрузі до 1,45В або спробувати 3600 16-19-19-39.
Я би в даному випадку краще налаштовував таймінги при 3600. Та по черзі тестував би, наприклад виставив первинні, усе інше в авто. Якщо все добре - йдемо далі - тестуємо вторинні. Виставивши все разом розібратися буде важко хто винен у помилках.
Щодо напруг, якщо їх недостатньо (на контроллері, або на пам'яті), то TestMem 5 видає помилку у тесті 4. Щодо перегріву або деградації - у добре вентилюємому корпусі напруга до 1,45В не повинна впливати, але і гарантії ніхто не дасть, бо все залежить від виробника. Наприкладі відеопам'яті: Мікрон 18 року та останні 1Gb Хюнікс проблемні на рівні виробництва і дуже погано відносяться до підвищених температур.
Щодо останнього питання - якщо впевнені у якості контролера пам'яті у вашому екземплярі процесора та хочеться високих частот та низьких таймінгів, то найкращу пораду дав ASTON )

PS. Результати АІДИ дивні, бо значення Read вище ніж теоретичне.
Varzek
Member

Повідомлення

Artem_K: 17.10.2022 23:51
Я би в даному випадку краще налаштовував таймінги при 3600. Та по черзі тестував би, наприклад виставив первинні, усе інше в авто. Якщо все добре - йдемо далі - тестуємо вторинні. Виставивши все разом розібратися буде важко хто винен у помилках.
Той чувак на відео так і робив. І відповідно я так і робив.
Щодо напруг, якщо їх недостатньо (на контроллері, або на пам'яті), то TestMem 5 видає помилку у тесті 4. Щодо перегріву або деградації - у добре вентилюємому корпусі напруга до 1,45В не повинна впливати, але і гарантії ніхто не дасть, бо все залежить від виробника.
Я підняв SA до 1.25 і DRAM Voltage до 1.44 і зараз TestMem5 не викидує помилок. Але чогось і не пише, що тест завершений, хоча вже більш 4ох годин йде і нічого не мігає у самій програмі.
спойлер
Зображення
Щодо останнього питання - якщо впевнені у якості контролера пам'яті у вашому екземплярі процесора та хочеться високих частот та низьких таймінгів, то найкращу пораду дав ASTON )
Ні, моїм завданням було зробити розгін вручну і подивитися на різницю між XMP. Буст в фпс я вже отримав. Просто хочеться оптимізувати потужність свого ПК. Десь зробити розгін, десь андервольт. Все відкладав цю справу, а тепер вирішив зайнятися.
Artem_K
Member

Повідомлення

Varzek, с тестом щось дивне. В мене 32 Гб з профілем Heavy5Opt протестувались за 3 год 11 хв, та при цьому це було 3 цикла.
Varzek
Member

Повідомлення

Artem_K
Поділитесь профілем? Тестану у себе.
Artem_K
Member

Повідомлення

Varzek: 18.10.2022 19:21 Artem_K
Поділитесь профілем? Тестану у себе.
Heavy5opt від anta777
MT.ZIP
(903 байт)
Ще вважається гарним профілем для тестування Universal2 від LMHz
MT.zip
(763 байт)
WalkMan
Member

Повідомлення

Artem_K
А тест посипався (не память), лічильник показує скільки часу пройшло, але нічого водночас не відбувається (тестування не проводиться).
Це можна побачити по кількості вільної RAM

Varzek
Коли запускаєш TM5 до компа навіть не підходь, ніяких програм не вмикай
Varzek
Member

Повідомлення

WalkMan: 20.10.2022 21:24 Varzek
Коли запускаєш TM5 до компа навіть не підходь, ніяких програм не вмикай
Так і зробив.
Artem_K: 18.10.2022 20:13 Heavy5opt від anta777
MT.ZIP
Ще вважається гарним профілем для тестування Universal2 від LMHz
MT.zip
Heavy5opt пройшов за 1,5 години без помилок. Universal2 не доходить до кінця чомусь, як і Extreme1 до цього.
спойлер
Зображення
Artem_K
Member

Повідомлення

Varzek, це з програмою щось або новими системами. Трохи пошукав, та знайшов ще за 2018 рік - "Кстати, у меня после недавнего обновления ядра Windows (по моему по случаю Spectre/Meltdown, или не знаю.) TM5 стал залипать не только на Win10, но и на Win7x64, что несколько неожиданно. Т.е. я это связываю с обновлением ядра.
Именно что не зависает, а залипает - предыдущий тест заканчивается, новый не начинается, таймер продолжает отмерять время. Причем чем больше параллельных потоков(процессоров) используется, тем больше вероятность залипания"
Varzek
Member

Повідомлення

Artem_K
Є якісь альтернативні варіанти перевірки оперативки і разгону?
WalkMan
Member

Повідомлення

Varzek
memtest86
Artem_K
Member

Повідомлення

Varzek, ОССТ. Перевіряв - якщо TM5 сипе помилками, то і в ОССТ вони є, єдине, що без розшифровки, просто кількість помилок.
Varzek
Member

Повідомлення

Я так розумію, що з пам'яттю та разгоном все ок?
MemTest RAMInfo якесь дивне показує. В мене не такі таймінги налаштовані.
спойлер
Зображення

Зображення

Зображення

Зображення
feniks_tm
Member

Повідомлення

Varzek
Ну сама пам'ять принаймні стабільна, далі чекати контролер пам'яті. Y-Cruncher PI 2.5b прогонів 5-10 один за одним, якщо проходить без помилок - значить гуд.
Earanak
Member

Повідомлення

Перепробовал все версии ASRock Timing Configurator - все выдают Acess Violation ошибку и не работают.
Win10 21H2 / Z790 Tomahawk DDR4 / 13900KF
ASUS Mem Tweak IT тоже не работает.
Как посмотреть то тайминги в винде :spy:
feniks_tm
Member

Повідомлення

Earanak: 26.10.2022 05:10 Перепробовал все версии ASRock Timing Configurator - все выдают Acess Violation ошибку и не работают.
4.0.14 пробував?
DragonPower та Dragon Ball ще глянь
Востаннє редагувалось 26.10.2022 07:21 користувачем feniks_tm, всього редагувалось 1 раз.
Earanak
Member

Повідомлення

О кстати... А 4.0.14 я не видел нигде. Блин где там на сайте Асрока ее скачать то...
Про софт от МСИ тоже кстати не знал. Спасибо. Попробую потом :shuffle:

Отправлено спустя 4 часа 48 минут 20 секунд:
UPD - 4.0.14 действительно заработала ! Спасибо !
https://drive.google.com/file/d/1KnfI8j ... DWcJR/view

Отправлено спустя 55 секунд:
Тайминги кошмар :laugh: Ну ожидаемо... Руками потом все доведу.

Отправлено спустя 39 секунд:
https://i.imgur.com/ZKq1afv.png

Отправлено спустя 3 минуты 15 секунд:
Тайминги кошмар конечно. Но я все потом уже настрою. Через недельку-две.
К тому же 128гб памяти тюнячить еще та духота... https://i.imgur.com/ZKq1afv.png
Но я знаю на что иду.
Відповісти