Выбор процессора (всякого разного под любые/конкретные нужды + вопросы "потянет ли, хватит ли)

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
Gf_ki11er
Member

Повідомлення

Выбираем процессор

Пишите под какие задачи нужен процессор, бюджет, текущую или будущую платформу

Пользуйтесь поиском по теме ( поле "Поиск" - вводите обозначение, например 3570К): вполне вероятно ваш вопрос уже обсуждался
DuckRider
Member

Повідомлення

Спайдермен - 6 поточная игра, если что :laugh:
Первые 4 потока дают по 20% всего фпс, другие 2 добавляют мизер около 5%, остальное по 1-2% добавляют 7-8 ядро
Некстген в лицо попал :laugh:
leif
Member

Повідомлення

DuckRider
ок, нехай шестипоточна, це не відміняє її CPU-інтенсіті, графік з HU скинув. криво оптимізували в цьому конкретному випадку чи це такі нові вимоги до сінглкору в іграшках будуть і надалі траплятись, це ще побачимо, ніби тут спайдермен задає нову планку. але вже ось зараз потрібні ці 6 потоків явно пошвидше. як то в 13 поколінні інтела чи 7000 серії амд, в обох випадках SC продуктивність виросте суттєво у порівнянні з моїм 5900х.
Paradox1306
Member

Повідомлення

leif
тілкьи кіберпук сильніше від проца скейлиться, та і що вінда показує у відсотках теж варто пам'ятати, індуський код же
DuckRider
Member

Повідомлення

leif: 02.09.2022 14:01 DuckRider
ок, нехай шестипоточна, це не відміняє її CPU-інтенсіті, графік з HU скинув. криво оптимізували в цьому конкретному випадку чи це такі нові вимоги до сінглкору в іграшках будуть і надалі траплятись, це ще побачимо
Будут, так было всегда
leif
Member

Повідомлення

DuckRider
А є ще приклади свіжих іграшок останніх двох років, скажімо, де SC так сильно б вирішував як в спайдермені ( за умови IRL налаштувань) ?
DuckRider
Member

Повідомлення

leif: 02.09.2022 14:26 DuckRider
А є ще приклади свіжих іграшок останніх двох років, скажімо, де SC так сильно б вирішував як в спайдермені ( за умови IRL налаштувань) ?
Скорее всего каждая вторая игра, особенно если многопользовательская :laugh:
Спайдермена я просто нормально протестил отключением ядер, остальные можно посмотреть на примере старых рязаней, где 1700-1800х будут выдавать куда меньший фпс чем 3800-5800 при равном количестве ядер, ибо параллелиться нормально не могут и часть ядер занимается непотребством
leif
Member

Повідомлення

з цими все зрозуміло. мені цікаво саме про нові ігри, процесори, відеокарти.

переформулюю питання: тобі (чи комусь в топіку) відомі іграшки 2021-2022 років, в яких в 1440п на максимальних налаштуваннях графіки Фпс з картою рівня 3080ті впирався би в процесор насткільки сильно як в спайдермені?

зазвичай картина в оглядах виглядає десь так:
спойлер
Зображення
в мультиплеєрі з 300+фпс також:
спойлер
Зображення
а от в спайдермені різниця незвично велика, що наочно демонструє скрін з HU.
leif
Member

Повідомлення

сьогодні потестував спайдермена з SMT off. під час моніторингу пробігся, активував вежу на даху, одразу після того з'явився крайм-квест поруч: погоня за машиною в місті + якась ще бійка після неї. виглядає отак:
спойлер
Зображення
не дуже суттєво, але трохи веселіше. здається, фреймрейт з SMT off більш плавний по 1 та 0.1%, графік завантаження GPU дещо рівніше, по hwmonitor він типу 97-98% (перший графік на скріні), але, очевидно, що це не зовсім так. споживання відяшки мало змінилось і складає десь 300вт (третій графік), максимум 343вт, що зафіксовано в hwmonitor це десь в меню тощо.

навантаження на CPU в такому режимі 70%+ (другий графік), споживання 100-120вт.

в цілому, незважаючи не недовантажену відяшку, грати норм. фпс просідає до ~65 кадрів в найважчі моменти, знову ж таки по моніторингу hwinfo (четвертий графік, найнижча просадка на ньому), але зазвичай тримається повище і цього достатньо для плавного геймплею вкупі з Gsync для такого сінглу.
Taipen
Member

Повідомлення

feniks_tm: 01.09.2022 13:56
yupi: 01.09.2022 12:30 хто підкаже чи є сенс 12600к змінити на 12700?)
за +50$
Знаючи тебе, ти і в ноль апгрейднешся :lol:
апгрейдитись треба в + а не в 0 і не в - :)
Aca
Member

Повідомлення

Доброго дня. Планую замінити свій хлам на щось новіше. Давно не цікавився всіма новинами про проци але тепер стільки всього що чесно важко вибрати. Я не фанат розгонів тож подивившись характеристики спочатку інтел моделей і ціни на б.в. взяв за мету збірку на 12600 теж б.в. (якого якраз то й нема на лоху, точніше є але 1 чи 2 шт) потім подивився ціни на ці нові сокети і память ддр4 десь прочитав що збірка на райзені 5 на платформі ам4 вийде набагато дешевшою. Ну і поліз я в пошуки райзенів. Вибрав 5600х але ж таки набагато дешевші матплати та память я щось не бачу. Тож всетаки постає питання - якщо брати бюджет 400 зелених за проц, материнка, память то що буде легше зібрати для того щоб зрідка пограти в якісь бавки? :D
Avenger80
Member

Повідомлення

Aca
Вы слишком крутые процессоры берете - вам бы на 12100, 12400... Хотя вы даже не написали свой хлам... Понятие хлам у каждого разное...
DuckRider
Member

Повідомлення

3600 сегодня стоит дешево, кстати.
И б450 не дорогие
Avenger80
Member

Повідомлення

DuckRider
А вот если брать предпочтительность платформ - какая менее капризная Интел или AMD? У меня у самого было 6 моих компов (сборок, поколений) на AMD, потом перешёл на Интел. Я это к чему - читая форумы, смотря youtube каналы и т.д. обнаруживается, что с AMD больше проблем - с Биосами, с памятью, с самими процессорами (Ryzen горят часто или начинают глючит по процессорной аппаратной части). Так ли это?

Отправлено спустя 35 минут 23 секунды:
Уже минус поставили... Может и не так всё, просто у меня сложилось такое мнение как у потенциального покупателя, который пытался следить за форумом, за видео... Просто собирал инфу и больше всего вопросов и проблем почему-то в последнее время связано с АMD - может просто больше AMD покупают и в этом причина или просто капризнее платформа?
К примеру - больше всего вопросов по AMD - viewtopic.php?f=3&t=2254&start=820 , с памятью (капризность) тоже.
И вот типа чаще проц вылетает:
спойлер

Не хочу устраивать срач между AMD vs Intel. Вопрос не в религии. Вопрос касается тупой эксплуатации платформ в реальности. Какая платформа предпочтительнее в беспроблемности эксплуатации вот и всё.
Paradox1306
Member

Повідомлення

Avenger80
інтел
Avenger80
Member

Повідомлення

Paradox1306
Вот и у меня такое мнение сложилось... Если кратко - ой память не запускается или не держит частоту, блин, тухнет, перезагружается - что делать, обновил биос и фигня или ещё куча вопросов по биосу, ну или как в видео - сдох - это всё AMD. По Интелу вопросов меньше, даже на нашем форуме. А может большинство пользователей действительно пересело на Ryzen в связи с их высокой популярностью и поэтому и вопросов больше.
Я это к чему написал - в прошлом году хотел собирать на AMD - Ryzen 3600 (середина года где-то) - та вот почитав наш форум увидел много вопросов именно по платформе AMD - память vs материнская плата, биосы... И как-то уже перехотелось. Может это было связано с сыростью перехода с второго поколения на третье, с третье на пятое, с сыростью биосов, так как материнские платы поддерживают большое семейство процов. Но проблем хватало - типа доработай напильником.
Artem_K
Member

Повідомлення

Avenger80, посматривая ремонты на ютубе, похоже, что у АМД больше всего вероятность поиметь разнообразных проблем (капризы с памятью, перегревы, деградацию процессоров со временем и т.д.) у 3000-й серии. К первым и 5000-й вопросов нет.
Aca
Member

Повідомлення

Avenger80: 07.09.2022 17:20 Aca
Вы слишком крутые процессоры берете - вам бы на 12100, 12400... Хотя вы даже не написали свой хлам... Понятие хлам у каждого разное...
Зараз маю таке чудо. Проц ксеон 2640 на платі вроді х79. 16 гіг оперативки. Відяха 1060 на 3 гіги з одним кулером. І всім я був задоволений але ж для ігор в які граю потрібно процесор з великою частотою на ядро, та і всім іграм також. На питання чому обрав такий процесор так це тому що все що продається за 7-8 тисяч не ватре і не дотягує до 12го покоління інтела тож навіщо ця псевдоекономія здалась? Я беру зараз набір і не буду його міняти дууууже довго. Тільки докуплю відяху іншу ( думаю взяти 1080 просту для фулшд) якщо продам свою. Компютер в мене стоїть місяців так 8 в році поки я працюю. Така в мене логіка.
Timedemo
Member

Повідомлення

Начните с другого., какие задачи, пларинуется ли апгрейд и т.д.
АМД АМ4 достигли потолка на сокете. у интела впереди 13е поколение.
судя по тому что Вы не следили за компами, значит были заняты чем то более важным. значит нету времени на головняки и т.д. Вам в интел.
DuckRider
Member

Повідомлення

Avenger80: 07.09.2022 18:05 DuckRider
А вот если брать предпочтительность платформ - какая менее капризная Интел или AMD? У меня у самого было 6 моих компов (сборок, поколений) на AMD, потом перешёл на Интел. Я это к чему - читая форумы, смотря youtube каналы и т.д. обнаруживается, что с AMD больше проблем - с Биосами, с памятью, с самими процессорами (Ryzen горят часто или начинают глючит по процессорной аппаратной части). Так ли это?
Райзенов продается куда меньше, потому не могу за выход из строя говорить.

Если не знать о том как настраивать амд, то лучше к нему не подходить, систему рабочую собрать легко, но она зачастую будет отставать от той, что в тестах на ютубе. У интела в этом плане проще - пару показателей, крутя которые получаешь производительность и больше тепла, у райзена же приходится посношаться, почитать форумы, память на том же хмп не работает и т.д.
Что амд, что интел могут вжарить дикими багами, но лично мне их решать проще на интеле, ибо там обычно либо работает прогнозируемо, либо что-то бракованое :dontknow:
oversteve
Member

Повідомлення

Треба ще один компьютер для фотошопу зібрати для знайомого, десь на 10к комплект проц+мама+пам'ять і от як раз думав над 5600g, бо інтелячі мами дорожче, та й і5 також, а от дивлюся на останні повідомлення - чи дійсно все так геморно з амд, чи то більше розгону стосується?

І ще зразу питання, якщо все ж таки брати амд, то для роботи і як медіацентр з інтегрованою відяхою який чіпсет краще взяти, є якась суттєва різниця між б450 і б550, чи взагалі можна а520 взяти? І чи для райзенів потрібні радіатори на живленні мами, чи там все так сильно не гріється, як у інтела?
Відповісти