Останні статті і огляди
Новини
Авиация и космические технологии
-
Clay Allison
Member
В этой теме предлагаю обсуждать самолёты, вертолёты, космические аппараты и т. п.
ЗАПРЕЩЕНО системы вооружений, ракеты/снаряды/тощо
ЗАПРЕЩЕНО системы вооружений, ракеты/снаряды/тощо
-
Scoffer
Member
Ну чого це одразу немає? Є! Особисто мене ще в універі запрошували працювати в НАНУ на якихось там дуже цікавих дослідженнях...zmax: ↑ 11.10.2021 00:11У нас же в стране нет научной деятельности!
... за 1000 гривень (по курсу 8)

-
zmax
Member
исследования бывают разныеScoffer: ↑ 11.10.2021 00:13Ну чого це одразу немає? Є! Особисто мене ще в універі запрошували працювати в НАНУ на якихось там дуже цікавих дослідженнях...
... за 1000 гривень (по курсу 8)

-
torny
Member
Scoffer, я ж і кажу, розумні люди не лишаються працювати за копійки. А тих працівників, що не вміють в закон Ома, ніколи не візьмуть на роботу, де треба працювати головою.
Кстати, по ютубу хорошим программистом тоже стать не так просто, как кажется. На ютубах по-быстрому учат инструментам. Хоть кадам, хоть ЯПам. Если человек не в состоянии построить математическую модель физического процесса, то компьютер ему никак не поможет. Даже с ютубом.
Универ учит учиться. Если кому-то повезло с преподами, которые стараются выпустить квалифицированных специалистов и относятся к студентам как к личностям - это прекрасно. Но таких преподавателей не много, как мне кажется. Но сама система учит человека учиться. Где дальше развивать мозги? Книги, статьи, конференции, профильные форумы. В общем, я не спрашивал "откуда ты такой умный?". Если люди хотят чему-то обучиться, они обучаются.zmax: ↑ 11.10.2021 00:13и где в нашей стране можно развить мозги?? У нас же в стране нет научной деятельности! Инженер, это не программист, по youtube не выучишь. Если человек закончил в Украине ВУЗ, свалил куда то за бугор и уже там стал Специалистом это обычное дело, но стать высококлассным спецом проживая тут ... мне просто не верится.torny: ↑ 10.10.2021 23:12Мозги у нас есть. Это не заблуждение.
Кстати, по ютубу хорошим программистом тоже стать не так просто, как кажется. На ютубах по-быстрому учат инструментам. Хоть кадам, хоть ЯПам. Если человек не в состоянии построить математическую модель физического процесса, то компьютер ему никак не поможет. Даже с ютубом.
-
Scoffer
Member
Роскосмос нанес на ракету-носитель "Союз-2.1а", которая выведет на орбиту транспортный грузовой корабль "Прогресс МС-18", символику в честь 800-летия Нижнего Новгорода и хохломские узоры. Об этом говорится в сообщении госкорпорации, распространенном во вторник.
- спойлер
-
HighVoltageLP
I should go
А выведет ли?
-
tcpdump
Member
- спойлер
-
Scoffer
Member
tcpdump
Глушко просто про обеззараження ракет хвилювався. 0.01% розчин гептилу знищує всі відомі грибки і бактерії
Відправлено через 1 хвилину 7 секунд:
треба ще на короні затестувати, може теж допомагає
Відправлено через 16 хвилин 48 секунд:
Я за паливну пару ацетилен + закис азоту. Не знаю який у неї імпульс, але в якості нейтралізації проливів можна буде на тому місці замутити вечірку.
Глушко просто про обеззараження ракет хвилювався. 0.01% розчин гептилу знищує всі відомі грибки і бактерії

Відправлено через 1 хвилину 7 секунд:
треба ще на короні затестувати, може теж допомагає

Відправлено через 16 хвилин 48 секунд:
Я за паливну пару ацетилен + закис азоту. Не знаю який у неї імпульс, але в якості нейтралізації проливів можна буде на тому місці замутити вечірку.

-
Scoffer
Member
https://argumenti.ru/society/2021/10/742285
С 15 октября на «Ильюшине» ликвидируют опытное производство. Условно говоря, бульдозеры стоят у забора. Цеха пойдут под нож. Решение принято. И цех общей сборки, и лабораторный комплекс прочностных испытаний – под снос. Останется, на время, цех ресурсных испытаний.
-
Scoffer
Member
Международная космическая станция (МКС) кратковременно теряла ориентацию во время тестирования двигателей корабля "Союз МС-18". Сейчас она восстановлена, сообщили ТАСС в пятницу в Ракетно-космической корпорации (РКК) "Энергия" (входит в Роскосмос).
"При тестировании двигателей корабля "Союз МС-18" произошло влияние работы двигателей на ориентацию станции. В результате произошло временное изменение ориентации МКС", - отметили в РКК.
Как уточнили в "Энергии", ориентация станции была оперативно восстановлена благодаря действиям персонала Главной оперативной группы управления российского сегмента МКС. "Станции и экипажу ничего не угрожает", - подчеркнули в РКК.
-
zmax
Member
похоже на МКС нужно отправить Кирилла, пусть освятит)) Интересно, в американском сегменте тоже бывают инциденты? Мы ведь можем просто не знать, а их там внезапно окажется еще больше?
-
Scoffer
Member
zmax
Бувають: крутиться разом з росіянським сегментом росіянськими двигунами, так що їх там як мінімум не менше
Відправлено через 17 хвилин 46 секунд:
Мені здається НАСА там вже давно в паніці з цим російським сегментом і його кораблями. Я думаю, що прийшов час будувати нову станцію. З гравіцапою і радіаційним захистом.
Бувають: крутиться разом з росіянським сегментом росіянськими двигунами, так що їх там як мінімум не менше

Відправлено через 17 хвилин 46 секунд:
Мені здається НАСА там вже давно в паніці з цим російським сегментом і його кораблями. Я думаю, що прийшов час будувати нову станцію. З гравіцапою і радіаційним захистом.
-
zmax
Member
я это давно говорю. В новую МКС россиян не пригласят, косвенно это же подтверждает высказывание Рогозина. Он заявил, что россияне сделают сами свою космическую станцию. Ну а МКС в ближайшее время отправят в утиль, тем более с такими то проблемами.Scoffer: ↑ 16.10.2021 11:59Мені здається НАСА там вже давно в паніці з цим російським сегментом і його кораблями. Я думаю, що прийшов час будувати нову станцію. З гравіцапою і радіаційним захистом.
-
tcpdump
Member
А ви впевнені що нова МКС буде?
-
Scoffer
Member
tcpdump
Місячну ш там планують. Особисто я вважаю що це марна трата грошей, краще їх пустити на телескопи і автоматичні міжпланетні станції.
А якщо вже сильно хочеться жилу станцію, то хоча б не просто бочку, а зі штучною гравітацією і пристойним радіаційним захистом. І площою, достатньою для частково замкненої екосистеми, а то до Місяця замахаєшся припаси возити. Ну там гідропоніки всякі з гмо, водорослі на кисень і утилізацію органічних відходів, ядерний реактор і все таке. Щоб станція мала наукову цінність, а не тупо повторювала такі ж бочки з 70х років.
Місячну ш там планують. Особисто я вважаю що це марна трата грошей, краще їх пустити на телескопи і автоматичні міжпланетні станції.
А якщо вже сильно хочеться жилу станцію, то хоча б не просто бочку, а зі штучною гравітацією і пристойним радіаційним захистом. І площою, достатньою для частково замкненої екосистеми, а то до Місяця замахаєшся припаси возити. Ну там гідропоніки всякі з гмо, водорослі на кисень і утилізацію органічних відходів, ядерний реактор і все таке. Щоб станція мала наукову цінність, а не тупо повторювала такі ж бочки з 70х років.
-
tcpdump
Member
Scoffer
ну я згоден про наукову цінність, плюс якщо розглядати як якийсь крок перед подальшим освоєнням хоча б сонячної системи, то вона ж зовсім користі не несе, не показує вже давно ніяких принципово нових проблем чи рішень до них, якщо говорити в контексті висадки на той самий Марс.
ну я згоден про наукову цінність, плюс якщо розглядати як якийсь крок перед подальшим освоєнням хоча б сонячної системи, то вона ж зовсім користі не несе, не показує вже давно ніяких принципово нових проблем чи рішень до них, якщо говорити в контексті висадки на той самий Марс.
-
Scoffer
Member
zmax: ↑ 16.10.2021 11:39похоже на МКС нужно отправить Кирилла, пусть освятит))
кадило зламалосьПатриарх Кирилл не может приземлиться в Орле из-за плохих погодных условий.

Відправлено через 5 годин 43 хвилини 57 секунд:
Давайте дуже приблизно прикинемо параметри станції зі штучною гравітацією.
- Форму станції оберем якусь таку

Якщо циліндр і бублик крутити незалежно, то за допомогою системи рухомих грузиків станцію можна повертати в просторі як душі заманеться, не юзаючи хімічні двигуни, що вважаю зручним.
В буржуйській вікі пишуть що в ідеальному випадку частота обертання повина бути 2 оберти на хвилину, аля люди пристосовуються аж до 23 rpm. Але є і інший момент: при сильно малих радіусах штучна гравітація буде дуже сильно відрізнятись в голові і ногах. Не знайшовши ніяких досліджень на цю тему, і подивившись в стелю, я вирішив, що астронафів підберуть без морської хвороби, а різниця в голові і ногах не може бути більшою за 1/10 гравітації. Відповідно для 2х-метрового астронафта це ~20 метрів мінімального радіусу. Цю величину і візьмем до середини труби тора.
Для отримання стандартного прискорення 9.8м/с2 при такому радіусі, частота обертання повинна бути ~6.(6) rpm. Довжина окружності по центру труби ~125 метрів.
Діаметр труби тора приймемо за 4.5 метрів як у самих товстих модулів МКС. Площа поверхні тора віходить ~1800м2
Центральний циліндр станції зберемо з шестиграних сегментів прям
- по схемі дзеркала на Джеймсі Веббі
Ще знадобиться 2, або краще 3 шпиці з бублика до циліндру довжиною ~10 метрів кожна з все тим же стандартним для нас діаметром.
Набалдашник можна замутити розкладним/надувним діаметром 20 і висотою 10 метрів. Буде зоною, вільною від клаустрофобії.
Це було просто, а тепер що не просто: маса. Погоний метр пересічного модуля МКС з фаршем заважує десь 1.5-1.8 тони. Але на нього не діють відцентрові сили (якщо тільки москалі не тестують свої двигуни

Недавно китайці наміряли на Місяці 1369 мікрозіверт на добу без вказання якими сортами радіації воно отримано. Це в 2 з копійками раз більше ніж на МКС, і в усі 200 ніж на землі в спокійну пору. Будемо рахувати, що нам треба знизити рівень опромінення в 4 рази в бублику і в 2 рази по всій іншій станції. Чим саме захищатись від гама-опромінення з точки зору маси великого значення не має. Що сталь, що вода, що свинець, все буде важити в районі 200 кг на м2 площі за в кожні 2 рази зменшення опромінення, а сталь ще й сама собою конструктивний матеріал.
І того на тор нам треба в районі 720 тон сталі на гама-захист + скількись там десятків тон на поліетилен проти нейтроного опромінення + порядка 200 тон на начинку = 1000 тон.
Шпиці заважать ще тон на 200.
Ядерний реактор на прикладі Памір-630Д важитиме 65 тон сам + ~стільки ж генератор і інша обв'язка, тобто 130 тон. Це самий маленький, котрий я знайшов.
Обшивка цилиліндра важитиме тон так 800, інші нутрощі, окрім реактора ще пару-трійку сотень.
Плюс кудись приткнути ферми охолодження і запасні сонячні батарейки.
І того треба вивести на орбіту в районі 2500-3000 тон. Не так вже і багато, МКС заважує 450.
Критика? Пропозиції?
-
zmax
Member
Scoffer
я тут тоже от нечего делать решил прикинуть центробежную силу для Ваших параметров.
Входные параметры (по тору):
- вес - 1000т или 1000*1000кг
- диаметр - 125м
- скорость 6,6 rpm
Все верно?
По формуле имеем mV2/R.
m = 1 млн килограмм
R = 62,6 м
V = 825м/с (за 1 оборот точка "пролетает" 125м, за 6,6 соответственно 825м в секунду, почти 3000 км/ч между прочим
)
Итого перемножаемым по формуле 1 000 000 кг * 825²/65= 10 471 153 846,15 Н или примерно 1 млн тонн.
Предположим что тор удерживается 6 спицами к центру, тогда получаем нагрузку на разрыв примерно 175 тыс тонн на 1 спицу.
Далее, предел текучести неплохой конструкционной стали 40Х - 785Н/мм² или ~78 кг/mm²
Значит по минимуму в каждой спице должен быть несущий металлический сплошной стальной стержень диаметром 1,7м для удержания того самого тора. Или эквивалентной сечение металлоконструкций. И это еще расчет без учета влияния веса самих спиц. Согласитесь бред получается?
я тут тоже от нечего делать решил прикинуть центробежную силу для Ваших параметров.
Входные параметры (по тору):
- вес - 1000т или 1000*1000кг
- диаметр - 125м
- скорость 6,6 rpm
Все верно?
По формуле имеем mV2/R.
m = 1 млн килограмм
R = 62,6 м
V = 825м/с (за 1 оборот точка "пролетает" 125м, за 6,6 соответственно 825м в секунду, почти 3000 км/ч между прочим

Итого перемножаемым по формуле 1 000 000 кг * 825²/65= 10 471 153 846,15 Н или примерно 1 млн тонн.
Предположим что тор удерживается 6 спицами к центру, тогда получаем нагрузку на разрыв примерно 175 тыс тонн на 1 спицу.
Далее, предел текучести неплохой конструкционной стали 40Х - 785Н/мм² или ~78 кг/mm²
Значит по минимуму в каждой спице должен быть несущий металлический сплошной стальной стержень диаметром 1,7м для удержания того самого тора. Или эквивалентной сечение металлоконструкций. И это еще расчет без учета влияния веса самих спиц. Согласитесь бред получается?

-
Andrey2005
Member
zmax
Что то сильно большие цифры получились.
Там длина круга 125м а не диаметр. Ну и плюс сам по себе тор вполне несущая конструкция.
Все давно придумано до нас, добавить обшивку и в космос
Что то сильно большие цифры получились.
Там длина круга 125м а не диаметр. Ну и плюс сам по себе тор вполне несущая конструкция.
Все давно придумано до нас, добавить обшивку и в космос

- спойлер
-
tcpdump
Member
десятка баксів за доставку кілограму ваги. Ви тут будуєте найдорожче коліща для хом'яка 

-
zmax
Member
а скорость 3 тыс км не пугает?Andrey2005: ↑ 17.10.2021 19:55Что то сильно большие цифры получились.
принимается, пересчитаем. Я в расчеты брал 62,5м радиус, а правильным будет R= 20 метров, при длине окружности 125м.Andrey2005: ↑ 17.10.2021 19:55Там длина круга 125м а не диаметр.
Значит результат .... умножаем на 3

Если я ошибся , поправьте. Формула там простейшая, размерности вроде все соблюдены. Просто скорость сумашедшая.