Вело овери?

Разговоры обо всем
Відповісти
Автор
Повідомлення
Dark-seer
Member

Повідомлення

Hotspur: 25.04.2021 18:35
leif: 25.04.2021 18:19лол, особливо я
конечно и ты тоже. иди проедься песочком километров 20 по лесу тогда поговорим :lol:
Проезжался в прошлом году на гревеле и не раз ;)
leif
Member

Повідомлення

Hotspur: 25.04.2021 18:35проедься песочком километров 20 по лесу
навіщо мені на велосипедах, які я збирав для асфальту, на сліковій гумі їхати в пісок? :dontknow: давай скажи, де я на автобанах катаюсь у Львівській області і коли я був на велотреку, ти ж про це заявляєш :laugh:
3-14
Member

Повідомлення

Такс, я тим часом успішно провів апгрейд з 3х7 на 3х8.
спойлер
Коротка історія проекту. Ми живемо в невеликій квартирі, тому в моєї дружини тільки один велосипед :gigi: на якому ми і в туристичні поїздки катаємо, і просто по місту, і на ньому ж вона їздить на роботу. На велосипеді стояли по колу Shimano Alivio MC12, сам по собі велосипед хромоль, 26 інчів, компакна жіноча рама, на якій написано Mc Kinley. Велосипед куплено БУ десь за 100 євро 4 роки тому і вибирався велосипед по дуже простому принципу — він повинен був підходити до лайтового туризму, мати компактну раму, бути простим в обслуговуванні і дешевим, оскільки його регулярно залишають на велопарковках на вулицях. Десь рік тому почала погано працювати манетка заднього перемикача, а от цієї зими під час морозів під -25 зламалася задня перекидка, судячи з усього там лопнула пружина. Коротше кажучи апгрейд став неминучим. Я тимчасово поставив іншу БВшну перекидку на 7 швидкостей і почав думати як робити апгрейд. Основним принципом було те, щоб зробити все за мінімальні гроші, як я вже написав, велосипед часто залишається на вулиці на ніч, тому щось дороге туди ставити просто нераціонально. Основним челенджем було те, що задня втулка Alivio FH-MC12 йшла з барабаном під 7 швидкостей, причому барабан теоретично можна поміняти, але купити підходящий барабан на 8-10 швидкостей досить складно. Окрім цього ця втулка має дуже погані пильники, та загалом конструкція досить застаріла. Коротше кажучи вирішив замінити на щось нове.

От так виглядало втулка і колесо в їх оригінальному вигляді
01.jpg
У мене в загашнику лежала майже підходяща втулка Shimano Sora FH-3500. 36 отворів, 8-10 швидкостей, нормальний пило-вологозахист (всі сальники, пильники і конуси на цій сорі сумісні з МТБ-шними деорами, або з шосейними колесами шимано початкового рівня). Єдина незручність — OLD цієї втулки складає 130 мм, а старої — 135 мм. Тому довелося перенести вісь та одну проставку зі старої втулки на нову. Користуючись моментом я замінив смазку і все почистив. Також я, вирішив порівняти шосейну і мтб втулки по ширині фланців, щоб зацінити, наскільки менш жорстке вийде колесо :gigi:
03.jpg
Як бачимо, сора десь на міліметр вужча, тому нове колесо буде просто капець яким нежорстким :laugh: .

Старе колесо я, очевидно, розібрав, і зібрав знову з "новою" втулкою, спиці і обід використав старі. Бюджет, як-не-як, треба берегти. Фото в процесі лейсінгу. Доречі, лайфхак, якщо з колеса не знімати покришку і камеру, то ніпелі можна залишити на місці, що полегшує процес збірки колеса.
04.jpg
Ну і в кінці-кінців вже зібране і відносно відцентроване колесо. Обід сам по собі не дуже рівний, радіальна нерівність вийшла десь 1-2 мм, для міського велосипеда я вважаю що це більш ніж ок.
05.jpg
Далі черга була за гальмівними ручками та манетками. І те і інше купив у декатлоні.
https://www.decathlon.pl/p/para-klamek- ... C4%85zowoy - 10 євро за ручки
https://www.decathlon.pl/p/manetka-prze ... R-p-311659 - 12 євро заднія манетка
https://www.decathlon.pl/p/manetka-prze ... ar=3161462 - 11 євро передня манетка.
Обидві манетки це просто перейменований мікрошифт https://www.microshift.com/models/ts39-8/

Задню перекидку я тут колись питав, яку купити. Вибір був поміж Турнеєм, Асерою та Кларісом. Зливний балабол, проаналізувавши дані, порекомендував Асеру. Я, у свою чергу, прийняв до уваги його рекомендацію, очевидно, купив Shimano Claris RD-R2000. У жодному разі не варто слухати рекомендацій зливного балабола. Решту взяв із домашнього загашника, касета CS-HG51-8, OEM ланцюг шимано на 8 швидкостей, шиманівські-же боудени та троси, та гальма Alivio BR-T4000.

Отак виглядає задня частина в зборі
06.jpg
Працює все дуже круто як для своєї ціни та цілей проекту. Весь апгрейд мені обійшовся десь в 60 євро, але багато частин у мене були в наявності в "майстерні". Отак через банальну поломку перемикача і манетки довелося поміняти майже весь обвіс та втулку :gigi:
Hotspur
Member

Повідомлення

murzik: 25.04.2021 18:59шатуни обовязково міняти? чи тільки каретку і окремо дві зірки?
конечно менять шатуны
leif
Member

Повідомлення

3-14
круто, респект :up: і розписав файно

Відправлено через 5 хвилин 7 секунд:
murzik: 25.04.2021 18:11корратек хтось купив
при цьому джаміс ще в наявності? дивно. думав, він менше протримається. може ще не оновили базочку просто.
strannik18
Member

Повідомлення

Dark-seer
Подвес, это подвес, он не для асфальта
дуже дивне тлумачення :facepalm: навіть не питаю чому :baby:
murzik
Member

Повідомлення

leif
У Харкові. Не знаю, чи вони переміщають між магазинами.
Варіант купити джаміс і за тисячі 3 переробити на 2х10 - норм, чи втопку?
leif
Member

Повідомлення

murzik
Я так само як і раніше ставлю два снікерса, що якщо ти спробуєш 1х
то не захочеш нічого перероблювати, незважаючи на вартість витратних касет-ланцюгів.

Але ти подумай, почекай. джаміс скоро заберуть і можна буде знову займатися улюбленим перебиранням оголошень на олх :idea:
strannik18: 25.04.2021 20:13дуже дивне тлумачення
І правда. як це всі не пересіли на підвіси досі ? Вони ж і по асфальту катять і нерівностей не бояться і на офроаді супер. інші типи велосипедів мали б просто перестати існувати для всіх крім шосейних велогонщиків :laugh:
Hotspur
Member

Повідомлення

murzik: 25.04.2021 20:14Варіант купити джаміс і за тисячі 3 переробити на 2х10 - норм, чи втопку?
ты если еще дашь ссылку будет лучше :rotate:
murzik
Member

Повідомлення

Hotspur
Если я дам ссылку - его купят :laugh:
3-14
Member

Повідомлення

strannik18
Member

Повідомлення

leif
І правда. як це всі не пересіли на підвіси досі
я маю на увазі шо підвіс він справді універсальний можна і на трасу і вліс заїхати і я не стверджую що він кращий на трасі всетаки шосер буде швидший, я просто не розумію вас шосерів чому така реакція мтб на трасі? ви напевно побачивши мтб на трасі поливаєте тоною матів як це таке і на трасі а міє бути він тільки в лісі і не вилазити з вітам бо там на трасі територія шосерів :rotate:
інші типи велосипедів мали б просто перестати існувати для всіх крім шосейних велогонщиків
ну а це тут до чого? є багато різних типів велів кому який подобається такий і купують :(
leif
Member

Повідомлення

strannik18
не буває універсальних велосипедів. шосер погано їде по офроаду, підвіс погано їде по асфальту. саме про це написав Dark-seer, а ти це назвав дивним тлумаченням.
strannik18: 25.04.2021 20:38чому така реакція мтб на трасі
тому що в Україні люди найчастіше купують і використовують гірський велосипед не під умови, для яких його створено. і виправдовують це примарною універсальністю. якщо вже говорити про універсальність, то найбільш універсальний байк для пересічного велосипедиста це гравійник.

катати на підвісі по місту\трасі, звичайно, можна і ніхто не забороняє. але це не оптмально і пов'язано зі спрощеним\викривленним уявленням про речі.
3-14
Member

Повідомлення

strannik18: 25.04.2021 20:38він справді універсальний
Твердження сильне. Не буває універсальних велосипедів :-P
odessitmws
Member

Повідомлення

leif: 25.04.2021 20:47підвіс погано їде по асфальту
можно поставить электромотор (кстати комплект можно подобрать весьма в умеренные деньги) и будет катить отлично! :rotate:
3-14
Member

Повідомлення

odessitmws: 25.04.2021 20:55можно поставить электромотор
или вызвать такси :laugh:
strannik18
Member

Повідомлення

leif
3-14
Не буває універсальних велосипедів
це ваша думка я з нею не погоджуюсь :-P для мене він дуже універсальний, це десь типу в якійсь книжці пише шо шосер тільки траса гревел тільки гравій мтб тільки ліс :gigi: :laugh:
але це не оптмально і пов'язано зі спрощеним\викривленним уявленням про речі.
шо шо :laugh: :laugh: викревлена уява ну це ти загнув бро :gigi: неочікувано ти ще й психолог напевно раз говориш шо правильно і що ні з уявою :up:
підвіс погано їде по асфальту
а чому я не розчув бо там страшних 2 мм ходу чи як? втрачаються тони енергії :gigi: :laugh:
odessitmws
Member

Повідомлення

strannik18: 25.04.2021 20:59а чому я не розчув бо там страшних 2 мм ходу чи як?
очевидно же... чуть больше вес\резина не слик\аэродинамика хуже
Hotspur
Member

Повідомлення

leif: 25.04.2021 20:47найбільш універсальний байк для пересічного велосипедиста це гравійник.
ригид туринг на прямом руле. поправил. и он слишком дорог что бы его оставлять просто под магазином :shuffle:
3-14
Member

Повідомлення

strannik18
ну чудово, пересів з ашану на підвіс і пізнав дзен :up: досвід дуже солідний, можно сміло ним ділитись :)
Відповісти