Висока дискретизація для прослуховування треба лише по одній причині - дешевий цап дає менше відчутних спотворень. А оті всі частоти від 20 і вище - ніхто їх і справді не чує. Та й нижче 20 там питання, хто це може якось відчувати. Але практичним тестом доведено, що один і той же запис починаючи від 96 і нижче грає трішки чіткіше в 96, ніж в 44. На дешевому китайському обладнанні, ясна річ.
Щодо DSD\DXD, то я скачував два файли одного і того ж запису: DSD128 і DXD. Запис знімався в DXD з якоїсь старої ленти. Так от, на якомусь дешевому обладнанні DSD грає краще. От не через те, що більше звуків чи шалена деталізація чи ультразвуки. Навпаки, по факту ж DXD є оригінал і з цим не посперечаєшся. Звуків не більше, але цапу чомусь легше і музика якось природніше ллється. Хоча це можна почути лише при прямому порівнянні, бо у відриві воно собі грає і ніби норм що те, що те.
Щодо бітності, то, здаєьться, гарний бітовий запас має сенс, коли регулювати гучність цифровим способом. Це зараз актуально для всяких USB-цапів. Хоча я читав, що нормальні ЦАПи цю проблему обходять самі собою, роблячи автоапскейл в 24 біти і тоді цифрове регулювання гучності не знижує динамічний діапазон. В тему не вникав, але зазвичай бітності я не розрізняю при рівних умовах.
Загалом висновок такий: гарно записана музика гарно грає і в 16-44. Точніше, повністю достатньо для отримання задоволення. В той же час, займаючись аудіофілією та прямими зрівняннями, іноді можна почути більшу чіткість на високій частоті дискретизації. Але загалом гнатись за цим сенсу немає. DSD звучить трохи інакше, тому варто спробувати його почути на своєму обладнанні. Мені особисто подобаються записи SACD (DSD64), то при наявності такого іноді залишаю собі його в колекцію.
Про ріпи з вінілу... Ну, тут відсотків на 99%, що CD буде звучати чистіше та чіткіше, з більшою кількістю деталей. Але іноді є цікавий вініловий мастеринг, який лягає на вухо якось приємніше. І хоч воно в загальному трохи мутніше звучить, аніж 16\44, хочеться слухати більше вініл-ріп. Особисто в мене є кілька таких записів, де при прямому порівнянні я віддаю перевагу ріпу, а не CD, хоч і розумію, що воно втратить в деталізації.
Я всі тести завжди проводжу на дружині, вона в мене аудіофіл іще той) Тобто взагалі не по цьому і тільки всміхається від моїх забавок, але молодша і слух гостріший. То я їй даю і прошу вислухати хвилину, а потім ще одну на іншому обладнанні. І тоді я маю нелалежне підтвердження або ні, бо їй цілковито пофіг і вона ніколи не знає, що скільки коштує