Gigabyte Aorus x470 Gaming 7 Wifi зкидає налаштування біосу (postcode 15)

Вопросы по материнским платам, BIOS, UEFI, чипсетам
Автор
Повідомлення
Ежик373
Member

Повідомлення

З моменту минулого повідомлення ситуація розвивалась наступним чином:
- Днів 10 не було ніяких проблем і я вже потроху почав рослабляти булки, аж поки день на 11 (приблизно) знову сталася ця біда.
- Людина, у якої купував материнку, весь час намагалась допомогти порадою і в якийсь момент навіть запропонувала позичити пам'ять для тесту (у нього 4 планки). Я спершу відмовлявся, але в результаті таки погодився.
- 22 серпня встановив пам'ять яка працювала у попереднього власника без проблем на тій самій материнці (але без ХМР, а з ручними налаштуваннями), тикнув ХМР профіль і от сьогодні (через 2 дні) отримав знову цю проблему з посткодом 15.

Зараз виставив:
1. Частоту вручну 3600.
2. Таймінги первичні вручну 17-18-18-39, вторичні в авто.
3. Вольтаж пам'яті вручну 1,35 (HWinfo показує піки до 1,38).
4. Вольтаж soc 1.05625 (HWinfo показує піки до 1,08).
5. Llc soc в екстрім.

Нижче прикладаю зображення біосу:
спойлер
http://ipic.su/img/img7/fs/kiss_1765kb.1598262641.png
http://ipic.su/img/img7/fs/kiss_1727kb.1598262664.png
Буду спостерігати як воно поведе себе далі.
Хотів би пораду, може ще щось можна зробити.
gehka3
Катярко

Повідомлення

Ежик373:Хотів би пораду, може ще щось можна зробити
Сменить МП
Ежик373
Member

Повідомлення

gehka3:
Ежик373:Хотів би пораду, може ще щось можна зробити
Сменить МП
Сподівався може ще не все втрачено.
shatun
Member

Повідомлення

Ежик373:...а потім або зкидаються налаштування біосу (так було з варіантом частоти пам'яті 3200 МГц), або перекидує на резервний біос (так було з частотою 3000МГц).
Ежик373: - 22 серпня встановив пам'ять яка працювала у попереднього власника без проблем на тій самій материнці (але без ХМР, а з ручними налаштуваннями), тикнув ХМР профіль і от сьогодні (через 2 дні) отримав знову цю проблему з посткодом 15. Зараз виставив: 1. Частоту вручну 3600.
Підведемо підсумок:
1) була ОЗУ з номіналом 2133 - намагався гнати до 3000 - вильоти...
2) тепер ОЗУ чи то 2400, чи то 3200, але ми хочемо 3600 - вильоти...
Висновок - у твоєї МП проблеми з розгоном пам'яті і при XMP, і в ручну. Неприємний але не критичний факт - і ти сам це бачиш.
Якщо тобі зараз видати ОЗУ з 3600 - ти знову гнати її почнеш, чи заспокоїшся? :dontknow:
Ежик373
Member

Повідомлення

shatun:
Ежик373:...а потім або зкидаються налаштування біосу (так було з варіантом частоти пам'яті 3200 МГц), або перекидує на резервний біос (так було з частотою 3000МГц).
Ежик373: - 22 серпня встановив пам'ять яка працювала у попереднього власника без проблем на тій самій материнці (але без ХМР, а з ручними налаштуваннями), тикнув ХМР профіль і от сьогодні (через 2 дні) отримав знову цю проблему з посткодом 15. Зараз виставив: 1. Частоту вручну 3600.
Підведемо підсумок:
1) була ОЗУ з номіналом 2133 - намагався гнати до 3000 - вильоти...
2) тепер ОЗУ чи то 2400, чи то 3200, але ми хочемо 3600 - вильоти...
Висновок - у твоєї МП проблеми з розгоном пам'яті і при XMP, і в ручну. Неприємний але не критичний факт - і ти сам це бачиш.
Якщо тобі зараз видати ОЗУ з 3600 - ти знову гнати її почнеш, чи заспокоїшся? :dontknow:
Не зовсім так)

1) Була ОЗУ з 2133 та вбудованим ХМР 3200 - тобто вона має стільки тримати - вильоти.
2) Позичив саме ту ОЗУ, яка працювала саме на цій мамці, саме в такому режимі, саме при 3600 (в усякому випадку по словам продавця мамки)- вильоти.

У мене нема цілі ставити рекорди частоти по ОЗУ, мені достатньо стабільних 3200 на яких пам’ять має працювати, але з якоїсь причини жоден з наборів не є стабільним на частотах і таймінгах, які мають бути забезпечені зі старту.
shatun
Member

Повідомлення

Ежик373: 1) Була ОЗУ з 2133 та вбудованим ХМР 3200 - тобто вона має стільки тримати - вильоти.
Я між рядків читати не вмію. Я це так зрозумів - ОЗУ з максимальним номіналом 2133 гналася до 3200.
Ежик373: 2) Позичив саме ту ОЗУ, яка працювала саме на цій мамці, саме в такому режимі, саме при 3600 (в усякому випадку по словам продавця мамки)- вильоти.
Поки немає причин йому не вірити.
Копай у сторону перемикачів біля індікатора посткодів.
спойлер
Полностью здесь: https://www.overclockers.ua/motherboard ... -wifi/all/
Плата оснащена двумя микросхемами UEFI. При желании, можно деактивировать фирменную технологию UEFI DualBIOS, чтобы самому выбирать ту или иную микросхему во время проведения экспериментов. Коды POST покажет двухсегментный индикатор с красным свечением.
208-gigabyte-x470-aorus-gaming-7-wifi.jpg
Один з них у дефолтному положенні підтримує звязок між двох чіпів біос-у. Тобто робочій біос звіряється з резервним.
Треба їх "розімкнути". Замикати їх треба лише при винекнені проблем з основною схемою. Чому завод залишає їх замкненими - ніхто не коментує.
Ця фіча немало крові попила з власників інтеловських аналогів на Z390 - тільки там перемикачі у нижньому лівому кутку.
Ежик373
Member

Повідомлення

shatun:
Ежик373: 1) Була ОЗУ з 2133 та вбудованим ХМР 3200 - тобто вона має стільки тримати - вильоти.
Я між рядків читати не вмію. Я це так зрозумів - ОЗУ з максимальним номіналом 2133 гналася до 3200.
Ежик373: 2) Позичив саме ту ОЗУ, яка працювала саме на цій мамці, саме в такому режимі, саме при 3600 (в усякому випадку по словам продавця мамки)- вильоти.
Поки немає причин йому не вірити.
Копай у сторону перемикачів біля індікатора посткодів.
спойлер
Полностью здесь: https://www.overclockers.ua/motherboard ... -wifi/all/
Плата оснащена двумя микросхемами UEFI. При желании, можно деактивировать фирменную технологию UEFI DualBIOS, чтобы самому выбирать ту или иную микросхему во время проведения экспериментов. Коды POST покажет двухсегментный индикатор с красным свечением.
208-gigabyte-x470-aorus-gaming-7-wifi.jpg
Один з них у дефолтному положенні підтримує звязок між двох чіпів біос-у. Тобто робочій біос звіряється з резервним.
Треба їх "розімкнути". Замикати їх треба лише при винекнені проблем з основною схемою. Чому завод залишає їх замкненими - ніхто не коментує.
Ця фіча немало крові попила з власників інтеловських аналогів на Z390 - тільки там перемикачі у нижньому лівому кутку.
Дякую за пораду.
Завантажив ще найсвіжіший біос опублікований на початку серпня (перед цим був квітневий, потім я його оновлював на липневий через цю ж проблему) і виставив його в режимі сінгл біос як ви порадили.
Подивимось як воно далі буде.
shatun
Member

Повідомлення

Ежик373: Завантажив ще найсвіжіший біос опублікований на початку серпня (перед цим був квітневий, потім я його оновлював на липневий через цю ж проблему) і виставив його в режимі сінгл біос ...
Сподіваюсь, спочатку було перемикач вимкнено у "сінгл", а вже потім оновлено робочій чіп, а не "фіг зна що"...
І моя порада - лише моя здогадка, бо я деякий час уважно слідкував за лінійкою AURUS обоїх таборів - самому щось таке кортіло. :rotate:
Hotspur
Member

Повідомлення

Ежик373:Подивимось як воно далі буде.
главное пиши что там по итогу, интересный случай
Ежик373
Member

Повідомлення

shatun:
Ежик373: Завантажив ще найсвіжіший біос опублікований на початку серпня (перед цим був квітневий, потім я його оновлював на липневий через цю ж проблему) і виставив його в режимі сінгл біос ...
Сподіваюсь, спочатку було перемикач вимкнено у "сінгл", а вже потім оновлено робочій чіп, а не "фіг зна що"...
І моя порада - лише моя здогадка, бо я деякий час уважно слідкував за лінійкою AURUS обоїх таборів - самому щось таке кортіло. :rotate:
Так, але не впевнений, що ваше зауваження має сенс, бо наскільки я розумію, в режимі дуал біос плата перемикається на резервний біос тільки коли з обраним щось йде не так. Тобто коли у мене був обраний липневий і я оновлював липневий, то другий тут взагалі ні до чого- хоч в дуал, хоч в сінгл режимі.
Інакше б і версію другого біосу змінило, а у мене зараз 2 різних їх.
Ежик373
Member

Повідомлення

Тільки що це знову сталося(
Щось якось зачастило останнім часом.
Ежик373
Member

Повідомлення

Золота людина Axiomet позичив свій БЖ. Завтра приїде, спробую відсікти ще один фактор.
Ежик373
Member

Повідомлення

Звітую:
Всі ці дні, з 2 вересня, система працювала стабільно з новим блоком живлення. Я намагався якомога частіше вмикати пк, щоб спіймати проблему, тобто замість 1-3 разів на день, пк вмикався разів по 10. Все було чудово, я зрадів, що проблема нарешті локалізована, товариш Axiomet запропонував купити його БЖ, я погодився і...

...через декілька годин після оплати я зловив синій екран з помилкою Memory Management, після чого пк сам пішов в ребут і зкинув біос :lol:
Я як це побачив ледь не вибухнув, бо вже думав, що все позаду.
Погуглив, наче ця помилка може бути пов'язана з драйверами і якраз нещодавно оновлення вінди було, але чого тоді біос зкинуло?
Цікаво ще те, що раніше я ловив помилку з 15 посткодом тільки при старті системи, а цього разу я чи то вимикав пк, чи то виводив його зі сну, тобто він вже працював до того (пишу так невпевнено, бо пам'ятаю, що збирався його вимкнути і відволікся десь на півгодини, а коли повернувся, побачив, що горить підсвітка клави, натиснув на неї щоб розбудити пк і зловив синьку).

Друзі, може є в кого думки на цей рахунок? Адже доволі дивно, що тепер воно з вінди мені таке наробило.
Hotspur
Member

Повідомлення

Ежик373:Друзі, може є в кого думки на цей рахунок? Адже доволі дивно, що тепер воно з вінди мені таке наробило.
ну у меня есть совет но он требует времени и железа. каждый компонент проверить отдельно - ЦП, ОЗУ, материнку, ГПУ.
Sovet
Member

Повідомлення

После обновы винды на этой неделе тоже наблюдал проблемы по железу связанные с дровами, помогли перестановки.
У вас скорее аппаратная ошибка, Мб какой либо узел на матери сбоит и в моменты пуска а в данном случае в момент работы он запускается что и приводит к сбросу биоса.
Есть другая мать попробовать?
Ежик373
Member

Повідомлення

Sovet:После обновы винды на этой неделе тоже наблюдал проблемы по железу связанные с дровами, помогли перестановки.
У вас скорее аппаратная ошибка, Мб какой либо узел на матери сбоит и в моменты пуска а в данном случае в момент работы он запускается что и приводит к сбросу биоса.
Есть другая мать попробовать?
Нажаль нема іншої матері. Та і з моменту минулого посту все було без помилок. Підозріло, що зі зміною БЖ частота помилок різко зменшилась.

Зараз поїхав у відпустку, тому нажаль найближчі новини з полів будуть не раніше ніж через тиждень)
Ежик373
Member

Повідомлення

Що ж, вже місяць політ нормальний. Схоже, що все діло було у БЖ. Хто б міг подумати, що у голдового сісоніка буде таке западло. При чому відправляв його (Seasonic SSP-750RT) на діагностику і там теж не знайшли ніякого криміналу крім (далі цитата):
кроме запоздалого перехода в резонансный режим. Если коротко, это выглядит примерно так: на малых мощностях блок работает как обычный ШИМ (до 50вт), а дальше ищет частоту максимального КПД, а у вас этот порог идёт где то от 100вт.
Как бы ничего критичного, но если система вхолостую потребляет 100вт вот отсюда и проблемы, может не нравятся пульсации при ШИМ режиме, а может просто несовместимость, но других проблем не выявлено и большинство плат будет с этим блоком работать, а у вас видно требовательная. Возможно в момент перехода с ШИМ в резонансный режим мат.плата не переваривает пульсации, трудно сказать.
Дуже дякую кожному, хто хотів допомогти і цікавився як справи! Окрема подяка Axiomet за його БЖ. Може мій досвід стане комусь в нагоді.

P.S.: Сподіваюсь, що по закону підлості я сьогодні не нарвусь на пригоди :laugh:
Відповісти