Power Supply ATX-SM400 — резистор R16

Корпуса и источники питания
Автор
Повідомлення
Sandr
Junior

Повідомлення

Доброго дня шановні форумчани.

Є блок живлення Power Supply ATX-SM400, в якому був згорів резистор (поз. R16).

При виявленні дефекту по необережності я спалив на ньому ще й біполярний транзистор BU3150 (поз. Q3).

Перепаяв замість нього полярнй транзистор 02N60P (чого, як виявилося згодом, не можна було робити).

Резистор R16 я випаяв і заміряв на ньому опір 324 Ом. Після того більше не впаював на місце.

Після подачі живлення 220 В вибухнув транзистор Q4 і вигорів поряд з ним резистор R15.

Випаяв я рештки того транзистора і резистора. І випаяв назад полярний транзистор 02N60P.

Тепер маємо ось таку картину (прикріпляю фото у файлі).

Питання в мене наступні.
1. В чому може бути причина вигорання резистора R16?
3. Як підібрати аналог резисторів R15, R16 та транзисторів Q3, Q4 з іншого блока живлення?
Вкладення
power-supply-atx-sm400-r16.jpg
Alex-white
Member

Повідомлення

Может пригодится клик
djsnake75
Member

Повідомлення

Полярные транзисторы не заминяют биполярные ищи токой же транзистор или его полный аналог ,менять на авось нельзя, для того чтобы востановить резистор необходима схема блока питания ,но мой тебе совет отнеси блок к мастеру который в этом розбирается судя по тому как ты просто меняеш полярный с биполярным то ты мало что в этом понимаеш.
Sergey_112
Member

Повідомлення

djsnake75, смысла нести к мастеру нет :-P Цена такого бп ~80 грн. За работу мастер столько и возьмет, если не больше :gigi:
Sandr, мой совет. Пойди и выкинь его :) Благо, сейчас БП не такие уж и дорогие и 500W можно купить за ~350 грн.
djsnake75
Member

Повідомлення

да я понимаю что его проще выкинуть, мне детали жалко которые еще сделают бабах, они тоже денег стоят, потому и говорю что если все таки будет востанавливать, то лучше чтоб это делал не он а понимающий человек, а то так не долго и до сгоревших дорожек и кучи взорвавшихся транзисторов
Sandr
Junior

Повідомлення

Суть даного ремонту полягає більше не в тому, щоб отримати робочий блок живлення, оскільки звісно його можна без проблем замінити на новий. А в тому щоб отримати навички ремонту блоків живлення загалом.

Я живу в невеликому селі і до найближчого толкового сервісника близько 100 км. В мене просто назбиралося вже кілька цих блоків живлення, на яких можна поекспериментувати. Що я й вирішив зробити :-)

Я сам займаюся дрібним ремонтом комп’ютерів, а блоки живлення часто трапляються несправні. Тому бажано таки навчитися хоч трохи їх ремонтувати, а не щоразу або ставити новий, або возитися з ним до сервісника.

З конденсаторами я вже трохи розібрався. Надутий — значить міняємо на аналогічний по напрузі і по ємкості. А от з іншими деталями якось важче...

Тому давайте по порядку спробуємо відновити цей блок живлення, який я влачноручно ж і загробив. Якраз в процесі таких експериметів дечого й навчуся.
Jumper007
Member

Повідомлення

Sandr
Вот так вот просто взять и починить - это разве что кнопку в мышке перепаять, или кабель от клавы, а если хочешь чинить блок питания то первое что нужно - его принципиальная схема. Без схемы это не ремонт а пустая трата времени.
Sandr
Junior

Повідомлення

Зараз мене цікавить питання, чи лишився робочим полярний транзистор 02N60P, котрий я впаював в замість BU3150.

Мені ж цей транзистор бажано повернути в той блок живлення, з якого я його випаяв. І якщо він тепер неробочий після того вибуху, то мабуть же може призвести до виходу з ладу ще й інших деталей на тому блоці живлення.

То як його перевірити на працездатність?

Мультиметр в мене є. Модель DT-838 (додаю фото).

На мультиметрі є ніби фунція заміру діодів і транзисторів. Але як перевірити конкретно транзистор 02N60P?

У яке положення ставити перемикач? І які контакти куди з’єднувати при замірах? І які показники повинні відображатися для робочого транзистора?

Добавлено через 6 минут 56 секунд:
Jumper007:Sandr
Вот так вот просто взять и починить - это разве что кнопку в мышке перепаять, или кабель от клавы, а если хочешь чинить блок питания то первое что нужно - его принципиальная схема. Без схемы это не ремонт а пустая трата времени.
Принципову схему відкопаємо в інтернеті. Якщо треба буде, то і обладнання потрібне закуплю, для чого маються відповідні фінансові ресурси.

Для мене головне освоїти принцип ремонту. :-)

Я так свого часу і Лінукс освоював. З нуля по кусочках. Тепер фахівець мабуть обласного масштабу по Лінуксах. Встановив уже і налаштував не одну сотню систем, які успішно працюють роками.

Невеличкий досвід по ремонту апаратної частини в мене є. Та й освіта технічна. Так що, думаю, для мене це має бути під силу.
Вкладення
mutimeter-dt838.jpg
Востаннє редагувалось 07.04.2013 20:09 користувачем Sandr, всього редагувалось 1 раз.
Jumper007
Member

Повідомлення

Sandr
Нужно найти описание этого транзистора, посмотреть его тип (прямой-обрантый) и выводы где какие (БКЭ), потом на тестере ставишь переключатель в положение транзистора (hFE) и засовываешь транзистор ногами в соответствующие дырочки на синем кругу. Если транзистор ОК на екране покажет его hFE параметр, коэффициент усиления не помню по какому переходу. Если ноль или всеп олоски или что там у тебя в тестере будет - значит не рабочий.
Sandr
Junior

Повідомлення

Опис характеристик полярного транзистора 02N60P я знайшов.

Додаю таблицю з характеристиками 02N60P і фото транзисторів 02N60P та BU3150.
Вкладення
transistors-02n60p-bu3150.jpg
02n60p-datasheet.pdf
(446.77 Кіб)
Oberon64
Member

Повідомлення

Основы электроники - т.е. теорию сначала изучать надо, если ты не знаешь как прибором транзистор звонить - то о каком ремонте ИМПУЛЬСНОГО бп может идти речь?
Dr.Graf
Member

Повідомлення

Sandr
Начните хотя бы с теории, на ромбе - "Азбука по ремонту БП", "Источник дежурного напряжения" и другие статьи по теме, очень много полезного найдете. Там же и схемы типовые. И технику безопасности внимательно.
Чтобы не было "фейерверков" - блок включать через лампу 220в 60вт, впаянную вместо предохранителя...
djsnake75
Member

Повідомлення

одного желания мало надо понимать что ты делаеш ,транзистор можно прозвонить щупами тестера, должны звонится переходы база-колектор и база-эмитер в зависимости от того какой транзистор прямой или обратный на базу нада подавать плюс или минус тестера все остальные переходы не должны звонится особенно важен переход эмитер -колектор если он хоть немножко звонится то смысла мало в таком транзисторе он пробит.менять транзистор можно на такой же самый по типу (прямой,обратный или полевой)главное чтобы он подходил по напряжению и силе тока эти параметры должны быть как у оригинала больше можно меньше нет .чтобы востановить блок нужна схема без нее тяжеловато это делать но возможно.
Sandr
Junior

Повідомлення

Якщо увімнкнути режим звукового прозвону, і торкатися до всіх ніг транзистора, то чути звук.

Між першим і другим — звонок і показ 20, між першим і третім — звонок і показ 20, між другим і третім звонок і показує 0. Причому такі показники як при одному положенні контактів тестера так і при зворотньому.

Висновок — транзистор пробитий?

І що буде, якщо такий транзистор впаяти в робочий блок живлення? Відбудеться коротке замикання і згорить щось ще додатково?

Добавлено через 2 часа 13 минут 29 секунд:
Знайшов я подібну схему на цей блок живлення.

І що нам тепер ця схема дає?
Вкладення
the-classical-scheme-of-atx-power-supply-for-tl494-and-lm393.gif
Jumper007
Member

Повідомлення

Эээ, где на ней Р15-16 и Ку3 ? :gigi:
Dr.Graf
Member

Повідомлення

Sandr:Висновок — транзистор пробитий?

І що буде, якщо такий транзистор впаяти в робочий блок живлення? Відбудеться коротке замикання і згорить щось ще додатково?
1. Да
2. Да
djsnake75
Member

Повідомлення

транзистор пробит ,он мог потянуть за собой элементы обвязки проверь тестером близ лижащие элементы убедись что они целые,схема не от этого блока на схеме импульсный ключ выполнен на 2SC4242 у тебя другие транзисторы да и микросхемы управления и контроля тоже могут отличается. а вообще то ремонт бп и установка линукс это две разные вещи ,извени конечно но без знаний там тебе делать нечего.
Oberon64
Member

Повідомлення

djsnake75 - одобрям! :up:
Sandr
Junior

Повідомлення

Для подачі 220 В рекомендують використовувати не пряме включення в мережу, а через трансформатор 220 В на 220 В. Чому саме так?

І чи можна використати в якості такого трансформатора звичайний побутовий стабілізатор напруги?
Jumper007
Member

Повідомлення

Sandr
Это называется разделительный трансформатор, он для того что бы обезопасить сеть, от тебя и твоих действий :)
В принципе можно, по мощности только не переборщи, начнет дыметь - вырубай.
Відповісти