Новини
Останні статті і огляди
Gigabyte запропонує карту розширення з підтримкою чотирьох модулів DDR5 обсягом до 512 ГБ
-
nazar-pc
Ентузіаст
Пропоную обговорити Gigabyte запропонує карту розширення з підтримкою чотирьох модулів DDR5 обсягом до 512 ГБ
Ціна буде точно немаленька, як і вартість такої пам'яті.
От би щось бюджетне таке з DDR4, серверної DDR4 вживаної море за недорого продається.
Ціна буде точно немаленька, як і вартість такої пам'яті.
От би щось бюджетне таке з DDR4, серверної DDR4 вживаної море за недорого продається.
-
Denvys5
Member
CXL то офігенна тєма
PCIe5 x16 дає 128GBps в кожну сторону, тобто ці 4 роз'єми пам'яті будуть працювати на, умовно, повноцінному 2DPC ПЗП
Поки що*Вона призначена для систем із підтримкою стандарту Compute Express Link (CXL), інакше кажучи, не підходить для масових платформ Intel/AMD.
PCIe5 x16 дає 128GBps в кожну сторону, тобто ці 4 роз'єми пам'яті будуть працювати на, умовно, повноцінному 2DPC ПЗП
-
Pohrenizator
Junior
один вопрос. нахера 4м планкам памяти питальник на 150+75 ватт? что там за контроллер стоит, что столько жрет и требует радиатор и активное охлаждение?
-
denizen
Member
як я зрозумів це не просто додаткова пам'ять, це типу якась карта для робоити із штучним інетелектом, тому там має бути якийсь асік, пам'ять на нього буде працювати.
-
AssayMAS
Member
так у серверной памяти повышенное потребление... на обычных матерях на 1-3 ватную память стоит мосфет в 10+Ваттном режиме на канал или два канала, а каналов памяти в проце 2-4. Так что предполагают что 4 плашки ОЗУ смогут до 20-40Ватт съесть (ЛГБТ подсветочка наше всё). А если почитать спеки то там менее 10 видов РАЗНОЙ памяти в мире бывает и 5 из неё с ECC что могут сунуть и едят Ватт они по разному. И доп питания на этой плате для "не стандартных" матерей что через слот писи 75Ватт передавать не умеют... да бывают в корпоративном сегменте платы что на писи 10\30\60 ватт и всё... а тут контроллер с ECC что от больших скоростей ОЗУ может много кушать...Pohrenizator: ↑ 05.09.2025 15:12нахера 4м планкам памяти питальник на 150+75 ватт?
Вот и прилепили так тебя возбудившее доп питание - чтобы солидней выглядело и редкие (=дорогие) матеря тянули плату ТОЧНО. И 1-3 ватта ест 8-64ГБ плашки ОЩУ, а 128ГБ могут кушать поболее... .
-
Scoffer
Member
А нашо? На ріперах і зіонах і так можна всандалити 2 i 4 тери відповідно. Більше проц все одно не перетравить.
Це на десктопних платформах можливо мало б якийсь мізерний сенс.
Це на десктопних платформах можливо мало б якийсь мізерний сенс.
-
Inqizitor2022
Member
Почему-бы не сделать для всех платформ, чтобы люди могли туда ставить дополнительную память и система видела её как просто память - чтобы 64 гига основной 2 планками и 4 планки аналогичных туда в плату запихать?
-
Pohrenizator
Junior
в 100 раз?AssayMAS: ↑ 05.09.2025 15:39И 1-3 ватта ест 8-64ГБ плашки ОЩУ, а 128ГБ могут кушать поболее... .Pohrenizator: ↑ 05.09.2025 15:12нахера 4м планкам памяти питальник на 150+75 ватт?
-
waryag
Member
Возможно, там eps12v, и еще больше мощности. Либо нюансы совместимости с целевым железом...Pohrenizator: ↑ 05.09.2025 15:12один вопрос. нахера 4м планкам памяти питальник на 150+75 ватт? что там за контроллер стоит, что столько жрет и требует радиатор и активное охлаждение?
-
VRoman
Member
Это для подстраховки. Если материнка может выдать 75 Вт в один слот, то это не значит что она может выдавать по 75 Вт во все слоты одновременно. Просто не хотят видеть возможные глюки в будущем из-за перегруженности слотов всякими девайсами.Pohrenizator: ↑ 05.09.2025 15:12 один вопрос. нахера 4м планкам памяти питальник на 150+75 ватт? что там за контроллер стоит, что столько жрет и требует радиатор и активное охлаждение?
-
prosha_evolist
HWBOT OC Team
Для домашніх WS непогане рішенняScoffer: ↑ 05.09.2025 15:53А нашо?
-
waryag
Member
Тоді б був вказаний виробник і якісь параметри прискорювача.denizen: ↑ 05.09.2025 15:24як я зрозумів це не просто додаткова пам'ять, це типу якась карта для робоити із штучним інетелектом, тому там має бути якийсь асік, пам'ять на нього буде працювати.
-
MaKCuMyC
Member
Єдине що тут зроблено без питань, це додаткове живлення EPS12V.
-
AssayMAS
Member
особенные корпоративные матеря на слот писи 10ватт дают всего и поэтому надо доп питание плате. Мы не знаем сколько ест контроллер но ватт 30 судя по радиатору, плюс будущая быстрая память 4шт по 5 Ватт итого 50+-Ватт. И опять на плате может стоять хитрый стабилизатор питания с 90% КПД...Pohrenizator: ↑ 05.09.2025 16:12в 100 раз?
Все вендора сча лезут в мини ЭВМ для ИИ - особенность что у всех моделей новый проц что умеет в поддержку много ОЗУ...
А это рукоблудство от гиги даёт возможность в много ОЗУ = в уже обученный "ИИ" на любом старом ПК.
-
MaKCuMyC
Member
Цілих дві плати для WS це „на будь-якому“?AssayMAS: ↑ 05.09.2025 19:00А это рукоблудство от гиги даёт возможность в много ОЗУ = в уже обученный "ИИ" на любом старом ПК.
-
AssayMAS
Member
ну так пока на паре плат... а там как пойдёт... свою логику суждений я описал.MaKCuMyC: ↑ 05.09.2025 19:38Цілих дві плати для WS це „на будь-якому“?
Еще до прихода сдд - гига делала жесткие диски из озу Gigabyte I-RAM ... вначале тоже на паре серверных плат - а потом на всех.
-
KimRomik
Member
Це ж було вже!
https://en.wikipedia.org/wiki/I-RAM
-
Scoffer
Member
Чим непогане? В вс материнку ти можеш напряму встромити 2 чи 4 тери. Додаткові 512 гіг по-перше навряд чи врятують, а по-друге працюватимуть відчутно повільніше, і я так підозрюю що не заведеться одразу і 2/4 тери напряму і оце бо у проца фізично обмежена адресація. В десктопних же материнках це одоробло просто не працює. Коротше гіга знову вигадала якусь малоюзабельну фігню з рам дисками, не вперше вже.prosha_evolist: ↑ 05.09.2025 18:00Для домашніх WS непогане рішення
-
Classique
Member
Це саме рамдиск. Загорнуто ніби для вивантаження туди даних ллм + якийсь софт щоб подружити рам і ссд з ним в процесі роботи з ллм.
Але це все слова. Нафіга це при можливості поставити 4тб пам'яті на плату я не знаю.
Раніше було круто таку річ мати - рамдрайв був швидким, а пам'яті було багато не поставити.
Але сенсу в цьому зараз я не бачу. Лише може якісь дуже вузькі задачі, девивільнення 512 матиме значення більше, ніж ціна.
Але це все слова. Нафіга це при можливості поставити 4тб пам'яті на плату я не знаю.
Раніше було круто таку річ мати - рамдрайв був швидким, а пам'яті було багато не поставити.
Але сенсу в цьому зараз я не бачу. Лише може якісь дуже вузькі задачі, девивільнення 512 матиме значення більше, ніж ціна.
-
AssayMAS
Member
так то на серверные платы в 1-4ТБ умеют... а на обычные мат.платы из розницы что в количестве лежат 128\196\256ГБ сча максимум памяти. И +512Гб памяти самое то для какой то нейронки... а раз ИИ в названии то плата просто "обречена" на успех... деньги то у ИИдетов не свои а заёмные - любую дичь купят.Classique: ↑ 06.09.2025 07:13Нафіга це при можливості поставити 4тб пам'яті на плату я не знаю.