Системы водяного охлаждения. Выбор и обсуждение. ЧаВо

Все связанное с охлаждением и шумопонижением
Відповісти
Автор
Повідомлення
a_z_z_y
HWBOT OC Team

Повідомлення

kairo: ↑ 29.09.2026 22:44
Blinkin: ↑ 29.09.2026 20:12Привіт)
Маю проц 9800Х3Д та 5090 Palit Game Rock. Корпус - Fractal Design Define 7 XL Dark. Хочу все ставити на воду (і проц і відюху), робити все буду сам, замовив вже все з аліка. В чому питання: 2 радіатори 420х45, один наверх, один спереду. Питання по передньому - хочу прикручувати його до корпусу бокса, потім до нього прикручувати радіатори, які будуть на вдув працювати (тобто тягнути з радіатора/ззовні повітря), а не на видув. На скільки це менш ефективніше від видуву?
Теоретично можу прикрутити до корпусу вентилятори, а вже на них повісити радіатор, тоді вентилятори будуть брати холодне повітря ззовні, продувати через радіатор - профіт. Але мене лякає те, що радіатор, який вагою більше 1 кг. буде висіти по суті на вентиляторах, на скільки це ок?
Ось приклад встановлення радіаторів в твій корпус(480+360):
спойлер
Зображення
В твоєму корпусі найоптимальніше буде фасад на вдув, топ на видув. І ще один задній вентилятор на видув. Чи встане все і не буде проблем, тут тільки збірка покаже.
Тобто фасад буде гріти верх? :gigi: Тимпаче після 420 дути горячим на 360ку :horror: Браво :up: Можна просто ту 360ку викинути - майже нічого не втратите по ефективності ;)
Видео лінуса надіюся дивилися де з радіаторів бутерброд робили і яка його реальна ефективність вийшла :-P

ПС: Моя думка що радіатори мають викидати тепло наружу. Для цього має бути забезпечений вдув свіжого(холодного) повітря в корпуус.
В якості бонуса будуть нормальні температури на всіх інших компонентах, починаючі від оперативки і закінчуючі VRM на материнці + nvme.

Відправлено через 5 хвилин 46 секунд:
l-m: ↑ 08.10.2026 15:04kairo
Люди на ютубі вочевидь не знають базової фізики. Якщо комп з розетки споживає 500 Вт, то 99.9% з них піде в тепло. Чи буде при цьому на ГПУ 80 градусів, чи 40, в будь-якому випадку всі 500 Вт врешті будуть гріти кімнату. Отже, якщо після переходу на СРО не збільшилося споживання (наприклад через більший розгін), то й немає звідки взятись більшій кількості тепла.
Я тут погоджуюся, але є один нюанс - потужна помпа додає декілька десятків ватт, і більше кількість вентиляторів в корпусі теж щось споживає.
З іншої сторони при однакових частотах більш холодні компоненти трішки менше споживають.
Але скоріше при одному ліміті TDP відяха трішки краще бустить на воді. Тобто споживання таких не змінюється.

ПС: а куди 0.01% йде якщо не в тепло? Чіки чур роботу по пересуванню повітря і прокачки води не рахувати :gigi: .
kairo
Member

Повідомлення

a_z_z_y: ↑ 09.10.2026 18:23Тобто фасад буде гріти верх? Тимпаче після 420 дути горячим на 360ку Браво Можна просто ту 360ку викинути - майже нічого не втратите по ефективності
Видео лінуса надіюся дивилися де з радіаторів бутерброд робили і яка його реальна ефективність вийшла
ПС: Моя думка що радіатори мають викидати тепло наружу. Для цього має бути забезпечений вдув свіжого(холодного) повітря в корпуус.
В якості бонуса будуть нормальні температури на всіх інших компонентах, починаючі від оперативки і закінчуючі VRM на материнці + nvme.
В даному типі корпусу по іншому не вийде. На рахунок того, щоб залишити лише один 420, то для 5090+9800Х3Д температури будуть не сильно кращі за повітряне СО. Який тоді сенс городити кастом? Я для себе замінив корпус на HAVN 420, щоб мати можливість поставити два 420 на видув та 5х140 вентилів на вдув. В такій конфігурації в мене при повному навантаженні через дві години гри оберти вентилів 800-1000, температура води до 33, ГПУ 50, ЦП 60.
потужна помпа додає декілька десятків ватт
VPP Apex - 14W(і це на 100%).
Melki
Member

Повідомлення

kairo: ↑ 08.10.2026 13:11відчуття, що в тебе під столом дуйчик немає
дуйчик это у меня, иначе мне никак, но с переходом на Т30 и сам корпус перестал нагреваться и дуйчик стал совсем не такой горячий

зафиксируй у себя минимальные обороты и посмотри через два часа, какой там ад будет выходить из корпуса

Отправлено спустя 1 минуту 34 секунды:
a_z_z_y: ↑ 09.10.2026 18:23після 420 дути горячим на 360ку Браво Можна просто ту 360ку викинути
это чуть чуть не так работает, но в целом и ты не неправ
a_z_z_y
HWBOT OC Team

Повідомлення

kairo: ↑ 09.10.2026 18:46
a_z_z_y: ↑ 09.10.2026 18:23Тобто фасад буде гріти верх? Тимпаче після 420 дути горячим на 360ку Браво Можна просто ту 360ку викинути - майже нічого не втратите по ефективності
Видео лінуса надіюся дивилися де з радіаторів бутерброд робили і яка його реальна ефективність вийшла
В даному типі корпусу по іншому не вийде. На рахунок того, щоб залишити лише один 420, то для 5090+9800Х3Д температури будуть не сильно кращі за повітряне СО. Який тоді сенс городити кастом? Я для себе замінив корпус на HAVN 420, щоб мати можливість поставити два 420 на видув та 5х140 вентилів на вдув. В такій конфігурації в мене при повному навантаженні через дві години гри оберти вентилів 800-1000, температура води до 33, ГПУ 50, ЦП 60.
Я ж не казав що в такому корпусі по іншому не вийде. Я казав що при конфігурації вдув через 420ку і видув через 360ку другий радіатор малоефективний.
kairo: ↑ 09.10.2026 18:46
потужна помпа додає декілька десятків ватт
VPP Apex - 14W(і це на 100%).
Зайві 14вт це 14 вт ;)
Городити водяне охолодження, то вийде суттєве збільшення споживання в простої компа (тікає з форуму...) :lol:

Відправлено через 1 хвилину 32 секунди:
Melki: ↑ 09.10.2026 21:23
a_z_z_y: ↑ 09.10.2026 18:23після 420 дути горячим на 360ку Браво Можна просто ту 360ку викинути
это чуть чуть не так работает, но в целом и ты не неправ
Так кажеш ніби в мене майже 1в1 контура не було і я там потоки повітря не перевіряв. Ага. Розказуй далі казочки.
спойлер
Зображення
kairo
Member

Повідомлення

a_z_z_y: ↑ 10.10.2026 01:19Я ж не казав що в такому корпусі по іншому не вийде. Я казав що при конфігурації вдув через 420ку і видув через 360ку другий радіатор малоефективний.
В мене в попередній конфігурації 280 АІО зверху втягувала гаряче повітря з 4090 і все одно охолоджувала 9800Х3Д. Звісно, ефективність падає, але охолодження працює.

Відправлено через 2 хвилини 46 секунд:
a_z_z_y: ↑ 10.10.2026 01:19Зайві 14вт це 14 вт
Городити водяне охолодження, то вийде суттєве збільшення споживання в простої компа (тікає з форуму...)
В мене в простої 9800Х3Д споживає 25 Вт, 4090 - 30 Вт. При двох 420, ті 10 Вт від помпи(60%) погоди не роблять.
a_z_z_y
HWBOT OC Team

Повідомлення

kairo: ↑ 10.10.2026 02:01
a_z_z_y: ↑ 10.10.2026 01:19Я ж не казав що в такому корпусі по іншому не вийде. Я казав що при конфігурації вдув через 420ку і видув через 360ку другий радіатор малоефективний.
В мене в попередній конфігурації 280 АІО зверху втягувала гаряче повітря з 4090 і все одно охолоджувала 9800Х3Д. Звісно, ефективність падає, але охолодження працює.
Ось тому корпуси де є бокове місце під радіатор насправді є дуже крутими для води, бо є місце де видувати з радіаторів і достатньо місця для вдуву холодним повітрям.
Трішки завеликий варіант, але працює гарно:
спойлер
Зображення
Натє, дивіться: LTT: we built a furnace of a PC, a wind tunnel with 7 radiators...
nik1985
Member

Повідомлення

Нарешті все зібрав до купи, працює, потік в реальному контурі впав до 2 л/хв на 70% оборотів помпи. Є різниця з температурою до і після радіатора. З радіаторами в корпусі температури були вищі. Відяха на андервольті бо упс 5sc 750i не стягує)).
До речі перший досвіт роботи з Petg, пробував 2 згини робити шоб не давати 90 градусних перехідників, та де , тут тре досвід мати шоб точно в розміри попасти.
спойлер
Скріни
зображення_viber_2026-10-10_18-23-25-555.jpg
зображення_viber_2026-10-10_18-23-25-983.jpg
111.png
зображення_viber_2026-09-01_20-29-40-991.jpg
Deadpool
Member

Повідомлення

Dlmon: ↑ 17.09.2026 12:391700 это не громко, когда за 2000 уже слышнее конечно,
:eek:
тебе ще тут ніхто за таке не захейтив?)))
штош...

Відправлено через 1 хвилину 28 секунд:
StTechnik
StTechnik: ↑ 28.09.2026 10:36Вопрос из практической плоскости к тем у кого две помпы не в одном топе.
в двох пк в мене дві помпи, одна за іншою. нічого кримінального взагалі. І в кожному є комборез (в одному екшний, в другому альфакул) і друга помпа в простому топі без реза. першою ставиш з резом, зручніше прокачування.

Відправлено через 3 хвилини 8 секунд:
StTechnik: ↑ 28.09.2026 18:18обороты помпы сзади должны быть чуть чуть меньше чем той, которая основная - что бы она не захлебывалась и не создавалось лишнее давление внутри резервуара. Но то уже экспериментальным путем будет понятно. То не проблема.
фігня, скрізь ганяв на МАХ обертах їх)
або душив на різних рівнях для безшумності.
бо в моєму випадку, зненацька, комборез альфи більш тихіший за легенду ек комборез... несподівано було для мене.
StTechnik
Member

Повідомлення

Deadpool
Пасиб. Я все уже собрал, просто не отписывался. Чудесно все работает. Поток увеличился в два раза на середине оборотов обоих помп. Т.е. при одной на полных было в районе 60л/ч. Сейчас 110 л/ч при половине оборотах на обоих. Я результатом доволен. :)
Відповісти