WSavage
з власного досвіду скажу, що можете почати з чогось дуже простого в плані заліза. особливо якщо маєте невизначеність в ос/софтвері
мій перший "nas" був на Acer Veriton X4610G с двома дисками і на вінді (господи прости). потім переїхав на лінукс. на ньому я провів вси потрибні мені експеременти. зрозумів що мені потрібно віс нас і як я то хочу реалізовувати
далі був Fractal Design Define R5 і 1155 платформа на 16 гб з i5. було вже 6 дисків.тут я повністю переїхав на контеризацію. але було недостатньо проца прі перекодуванні тяжких медія. plex pass мій внутрішній єврей так і не дав придбати, тому відеокарта була частковім рішенням
потім переїхав на lga 2011 с 8/16 cpu та 64гб ECC рам, дискив вже було 10. тут вже булі експеременти з zfs і варіаціями рейдів та горячого кеша. і окремо самого "нас", на сервері крутилися віртуалки з home assistant та k8s
зараз я свій нас бачу зовсім по іншому і після перемог буду збірати наступну версію, яка вже точно впішеться в інтерьєр
той шлях дав мені багато досвіду і розуміння. тому якщо ви хочете почати, то можна одразу ж не цілитись на ідеальну сістему своєї мрії (якщо вона не від готового вендору по тіпу купів і забув). тож можно хоч і старючу 1155 платформу узяти на i5 з 8 рам ,три диска (два в рейд, один під контент), простий ящик, якій кинути в комірку або під стол кудісь, і займтися саме налаштуванням і будуванням софтверної архітектури. не забивайте тільки то все нотувати і десь ти нотатки зберігати
потім вже по ходу діла можна потроху (або все разом) придбати те залізо, яке вам дійсно потрібно за потужністю та форм-фактором, і перенести на нього ваш сторадж. продати старе втративши якійсь відсоток вартості, але здобувши щось значно коштовніше
тому моя порада - збирайте на тому що є, все одно прийдете то того, що потрібно