NVIDIA планує створити ШІ-помічника для розробників ігор, який допомагатиме в оптимізації продуктивності

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Enjthesilence
Member

Повідомлення

Sanьka: ↑ 26.09.2026 17:49
Enjthesilence: ↑ 26.09.2026 17:43я попросив тебе назвати такі ігри і конкретні відяхи, бо я не пам'ятаю такого дива. можливо раніше були предтопи, які тягнули 1440п у 60 фпс?
правильно бо 1440р це явно не 2002 рік, це сучасні проекти переважно (не завжди звісно) з гівняною оптимізацією.
поясни, чому 20 років назад предтоп у 1280×1024 з 30-50 фпс - це чудова оптимізація, а сьогодні 60фпс у 2к - це погана. тобто ми буквально маємо в рази вищу роздільну здатність, що звичайно потребує більше продуктивності і оптимізації, кращу і важчу графіку ігри банально стали величезними, мені просто цікаво, як правильно міряється "оптимізація?" мені розповідали, і що бф3 неймовірно оптимізований, що відьмак 3 в них літав, разом з мафією 2, але чомусь в мене вони не літали :-/ чомусь якщо подивитись бенчмарки тогочасного заліза, там все не дуже добре і так в принципі було завжди. я про це

перше: і тоді, і зараз виходять як добре оптимізовані ігри, так і погано оптимізовані. я не стверджую, що раніше все було погано. я ставлю під питання саме тезу, що «раніше загалом оптимізація була кращою».
друге: сьогодні ігор просто на порядки більше, ніж 20 років тому, і вони набагато дорожчі та складніші у виробництві. відповідно, ми бачимо набагато більше як дуже добре оптимізованих проектів, так і відверто проблемних. якщо взяти з цього масиву кілька найбільш кривих сучасних релізів і порівняти їх із найкращими старими прикладами - звісно, виникне відчуття, що «раніше було краще». Але це вже буде порівняння cherry-picked прикладів, а не поколінь загалом.
тому я б якраз запропонував визначитися з об'єктивним критерієм оптимізації, а вже потім порівнювати. бо «у мене тоді все літало» - це все-таки більше про особисті спогади, ніж про оптимізацію.
Вкладення
кк.png
Геральт
Active Member

Повідомлення

Sanьka: ↑ 26.09.2026 13:26 В тому і справа, що зараз класні ігри з ліхтариком шукати треба, молодець що ходиш з ним.
А раніше я просто відкривав журнал ....(Наприклад Шпіль) і там в одному випуску ГТА Вайс Сіті, Мафія, АйсВіндДейл2, Медіівал ТВ, Нєчто(Дещо...?Щось..?... :insane: )......
Купа шикарних ігор на різний смак....З іншої сторони то було так давно, що деяких зовсім не було )
Просто ти постарів і став більш вибагливим. ГТА Вайс Сіті лагуча була. Медівал все життя жерла проц, Мафія і близько не "літала". The Thing (якщо то вона) - коридоркка. АйсВіндДейл2 не пригадую, але з вигляду - повільна ізометрія. Може це й шикарні ігри, але явно не найкращий приклад оптимізації. І ні, оптимізація - це не гра на ультрах на будь-якому відрі. А скальованіcть швидкодії в залежності від налаштувань.
warp37
Member

Повідомлення

Sanьka: ↑ 26.09.2026 17:49
Enjthesilence: ↑ 26.09.2026 17:43я попросив тебе назвати такі ігри і конкретні відяхи, бо я не пам'ятаю такого дива. можливо раніше були предтопи, які тягнули 1440п у 60 фпс?
правильно бо 1440р це явно не 2002 рік, це сучасні проекти переважно (не завжди звісно) з гівняною оптимізацією.
А ще раніше ігри рендерилися у нативі, у іграх замість DLSS використовували MSAA i SSAA, не було кадрової генерації. І графіка розвивалася, а не стояла на місці. :-/

Тому коли зараз раком RTX 5090 і навіть RTX 5080 стають раком у 4K - це не айс. І навіть зараз коли я граю у ігри "до 2023 і FG" і після - я бачу прірву у оптимізації, бо раніше RTX 3090 ігри без генератора вивозила.
Sanьka
Member

Повідомлення

warp37: ↑ 26.09.2026 18:27Тому коли зараз раком RTX 5090 і навіть RTX 5080 стають раком у 4K - це не айс. І навіть зараз коли я граю у ігри "до 2023 і FG" і після - я бачу прірву у оптимізації, бо раніше RTX 3090 ігри без генератора вивозила.
Саме так!
waryag
Member

Повідомлення

Sanьka: ↑ 26.09.2026 17:36це коли предтопова відяха тягне усе актуальне на фулл-макс і ще якийсь час майбутні тайтли.
А не коли купуєш 5080, а її для деяких ігор (без програмних фіч зі своїми нюансами) вистачає лише на 1440р.
настільки тягнула, що компанії і люди запарювалися з СЛІ? :laugh:
dext
Member

Повідомлення

Enjthesilence: ↑ 26.09.2026 17:28 взяти, починаючи хоча б із 2005 року, середньобюджетні відеокарти приблизно однакового цінового сегмента на момент виходу і подивитися, як на них ішли популярні ігри того ж періоду
https://www.techspot.com/review/16-giga ... page3.html
https://www.techspot.com/review/16-giga ... page4.html

50+ fps це майже база тих часів
Enjthesilence
Member

Повідомлення

dext: ↑ 27.09.2026 08:26
Enjthesilence: ↑ 26.09.2026 17:28 взяти, починаючи хоча б із 2005 року, середньобюджетні відеокарти приблизно однакового цінового сегмента на момент виходу і подивитися, як на них ішли популярні ігри того ж періоду
https://www.techspot.com/review/16-giga ... page3.html
https://www.techspot.com/review/16-giga ... page4.html

50+ fps це майже база тих часів
1280х1024 2xAA
спойлер
Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення
у минулому ігри часто мали нижчі графічні амбіції та цільові вимоги, тому відносно можливостей тогочасного заліза вони могли здаватися дуже легкими. сучасні ігри значно важчі, але сучасне залізо також значно потужніше і довше залишається придатним для них. але без цього, все ще б хотілось зрозуміти метрику "хорошої оптимізації" і як ви її порівнюєте.
dext
Member

Повідомлення

Enjthesilence: ↑ 27.09.2026 10:51 сучасні ігри значно важчі
Звичайно, бо dlss-нейрослоп це податок для кінцевих користувачів, а не розробників
і, але сучасне залізо також значно потужніше
5090 майже у 100 (сто) разів продуктивніша за 7600GS, -- чи дають сучасні ігри пропорційне покращення якості графіки/immersion для виправдання <60fps? Вочевидь, що ні, багатократно

Як бонус - можете порівняти вартість 7600 GS/GT тоді та 5070/5080/5090 зараз :yes:
Enjthesilence
Member

Повідомлення

dext: ↑ 27.09.2026 11:48
Enjthesilence: ↑ 27.09.2026 10:51 сучасні ігри значно важчі
Звичайно, бо dlss-нейрослоп це податок для кінцевих користувачів, а не розробників
і, але сучасне залізо також значно потужніше
5090 майже у 100 (сто) разів продуктивніша за 7600GS, -- чи дають сучасні ігри пропорційне покращення якості графіки/immersion для виправдання <60fps? Вочевидь, що ні, багатократно

Як бонус - можете порівняти вартість 7600 GS/GT тоді та 5070/5080/5090 зараз :yes:
Але лайнова оптимізація чудово існувала і до длсс? То в чому притензія?
В очевідь що дають) ми зараз дійсно будемо порівнювати графіку 2004 року та сучасну? А як виміряти в скільки разів вона стала краще, це теж цікава метрика)) короче я зрозумів, зроби запит доллар/фпс з врахуванням інфляції і подивись співвідношення карт середини нульових і сучасних, навіть не будем брати загальну якість графіки і резолюшен, чомусь знову таки 40 фпс у 720п - це оптимізація, а 60 у 2к - це ні
dead_rat
Member

Повідомлення

Хто заважає насолоджуватися старими іграми зараз? А новими коли вони трохи настояться?
dext
Member

Повідомлення

Enjthesilence: ↑ 27.09.2026 12:34 Але лайнова оптимізація чудово існувала і до длсс? То в чому притензія?
В очевідь що дають) ми зараз дійсно будемо порівнювати графіку 2004 року та сучасну? А як виміряти в скільки разів вона стала краще, це теж цікава метрика)) короче я зрозумів, зроби запит доллар/фпс з врахуванням інфляції і подивись співвідношення карт середини нульових і сучасних, навіть не будем брати загальну якість графіки і резолюшен, чомусь знову таки 40 фпс у 720п - це оптимізація, а 60 у 2к - це ні
До нейрослопа якщо ви мали 30fps в нативі на PC це було показником sh*t-tier, який нічим не приховати, тепер за рахунок нейлослопа це норма :dontknow:
Tetraoxid
Junior

Повідомлення

Enjthesilence: ↑ 27.09.2026 10:51
1280х1024 2xAA
спойлер
Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення
у минулому ігри часто мали нижчі графічні амбіції та цільові вимоги, тому відносно можливостей тогочасного заліза вони могли здаватися дуже легкими. сучасні ігри значно важчі, але сучасне залізо також значно потужніше і довше залишається придатним для них. але без цього, все ще б хотілось зрозуміти метрику "хорошої оптимізації" і як ви її порівнюєте.
1280x1024 це більше, ніж 720р на тоді новеньких консолях нового покоління, так ще й з AA. На мід карті за скільки, 150$?
6 років тому вийшли 4К консолі. І як там з 4К геймінгом на відеокартах за 150$ сьогодні?
Enjthesilence
Member

Повідомлення

Tetraoxid: ↑ 27.09.2026 13:28
Enjthesilence: ↑ 27.09.2026 10:51

1280х1024 2xAA
спойлер
Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення
1280x1024 це більше, ніж 720р на тоді новеньких консолях нового покоління, так ще й з AA. На мід карті за скільки, 150$?
6 років тому вийшли 4К консолі. І як там з 4К геймінгом на відеокартах за 150$ сьогодні?
А до чого тут 4к геймінг? Ну після «4к консолей» можеш не продовжувати, таке
zaqik
Member

Повідомлення

Да, ты совершенно прав, гуманитарий-вайбкодер, я переписал код, теперь он быстрее в 0.8 раза :gigi: :laugh: :laugh: ;)
Tetraoxid
Junior

Повідомлення

Enjthesilence: ↑ 27.09.2026 14:40
Tetraoxid: ↑ 27.09.2026 13:28

А до чого тут 4к геймінг? Ну після «4к консолей» можеш не продовжувати, таке
Ок, я тебе зрозумів. Пошукай тести в тих же іграх на відеокартах того ж покоління, але вже в топовій роздільній здатності того часу (я не пам'ятаю чи вже було тоді 1920х1200, чи ще 1680х1050 було топом). І порівняй це з тим, скільки сучасні відеокарти показують кадрів в 4К без нейрослопу. А ще ціни на ці відеокарти. Подивимось разом як стало краще.
Відповісти