Бляха, друже, там і тут все було про відео-пам'ять, не про оперативну.byaka: ↑ 24.06.2026 11:21 Я мав на увазi що сучасний пк має 32gb.
Новини
Останні статті і огляди
Valve розширює сумісність SteamOS із сторонніми пристроями та планує додати підтримку обладнання NVIDIA
-
D_ad
Member
-
lostsoulforever
Member
ви праві, я перегнув явно з доступністю, там не все так очевидно і просто, але Nvidia наче вже співпрацює з Valve і має ситуація покращитисьtornadox: ↑ 23.06.2026 15:56Valve не може поставляти SteamOS з пропрієтарним драйвером по декільком причинам:lostsoulforever: ↑ 23.06.2026 13:05драйвера нвідії вже давно юзабельні, пишу це тобі з arch linux (просто треба юзати nvidia-open драйвер, не пропрієтарний або не дай боже nouveau)
1. EULA драйвера забороняє поставляти драйвер з коробки, тому інших дистрах користувач має нажати кнопку де погоджується з ліцензійними умовами Нвідія. Valve потрібно узгодити це питання з Nvidia.
2. Природа іммутібл дистрибутива означає що ти не може встановлювати туди кастомний драйвер через консольний UI, а Valve не може перезбирати кожен раз свій дистр з новою обновою через EULA вище.
3. Несумісність з Gamescope через закритість драйвера
4. Дроп перформансу в протоні і дх12 яку розробники вільного ПЗ не можуть самостійно вирішити через проблему №3.
Відправлено через 6 хвилин 8 секунд:ну це як хакінтош, тільки офіційно дозволений - ти можеш купити консольний досвід, або зібрати собі дешевше та краще, але без деяких фіч як от розблокування і включення геймпадом, швидкий сон і т.д. Ну і по шуму воно оптимізоване краще для використання біля телевізора.TheDmytrius: ↑ 23.06.2026 11:03Тоді навіщо потрібна Steam Machine? Тим більше, через пару років
-
byaka
Member
Вибачаюсь, недогледiвD_ad: ↑ 24.06.2026 11:30Бляха, друже, там і тут все було про відео-пам'ять, не про оперативну.byaka: ↑ 24.06.2026 11:21 Я мав на увазi що сучасний пк має 32gb.
Win10 пicля старту займає 470mb врам,якось важко повiрити що на Вiн 11 це 1.5гб
-
S0N1C
Member
byaka: ↑ 24.06.2026 11:36Вибачаюсь, недогледiв
Win10 пicля старту займає 470mb врам,якось важко повiрити що на Вiн 11 це 1.5гб

-
tornadox
Member
Надіємося, перших два питання вирішуються домовленостями між Valve і Nvidia. Що до решти буде складніше.lostsoulforever: ↑ 24.06.2026 11:36 ви праві, я перегнув явно з доступністю, там не все так очевидно і просто, але Nvidia наче вже співпрацює з Valve і має ситуація покращитись
З того що я читав на реддіт, то ніби проблеми з ДХ12 трохи покращилися в останніх драйверах, але доступно лише в експериментальній вітці або в кешіос.
-
yurius_r
Member
lostsoulforever
Із пропрієтарними все ок окрім того, що їх треба окремо встановлювати і оновлювати
Із пропрієтарними все ок окрім того, що їх треба окремо встановлювати і оновлювати
-
Shepard1985
Member
Якщо через 10 років відсоток користувачів на Стім ОС буде хоча б 20% і всі ігри будуть запускатися, то це буде чудовою новиною. Але зараз це ще не та ОС, на якій можна грати без сюрпризів, хоча саму вінду я люто ненавиджу!
-
Draqoon
Member
Треба це дело дивитися на свіч олєд
та свіч лайт, як воно там буде все функціювати
-
tornadox
Member
Чомусь одразу в голову прийшла відома фраза мера Києва.Shepard1985: ↑ 25.06.2026 10:59Якщо через 10 років відсоток користувачів на Стім ОС буде хоча б 20% і всі ігри будуть запускатися, то це буде чудовою новиною. Але зараз це ще не та ОС, на якій можна грати без сюрпризів, хоча саму вінду я люто ненавиджу!
Тепер по фактам, на даний момент немає практично жодної популярної гри, яка б не запускалася на Steam OS.
Є лише 2 виключення:
1. Ігри написані ексклюзивно на UWP, які не мають Win32/64 білдів. UWP мертва, інтерес представляють лише 2 гри FH4 та GW4 які вийшли в 2016.
2. Online-only ігри в яких розробник/видавець прямо заборонив linux/proton. Обійти можна, ризик схопити бан - також. Тобто більшість запускається, але на етапі логіну вилітає помилка.
Інше питання в тому, що будь-яка популярна онлайн гра на Windows кишить чітерами. А анти-чіти в більшості справляються лише з безплатними чітами які можна легко скачати. Самописний чіт софт, а також DMA є дуже складним для виявлення анти-чіт сервісами. Єдиний варіант - це консоль, де ПК гравці в лоббі просто відсутні.
Про які сюрпризи йде мова?
Відправлено через 1 хвилину 30 секунд:
Ти про стрімінг?Draqoon: ↑ 25.06.2026 12:17Треба це дело дивитися на свіч олєдта свіч лайт, як воно там буде все функціювати
-
Shepard1985
Member
Я мав на увазі про те, чи будуть ігри працювати стабільно, чи не буде вилетів, тормозів. Стім ОС стає все краще, але на мій погляд через років 10 вже не повинно бути жодних питань щодо продуктивності. Я тільки за те, аби була конкуренція, адже надіятися на те, що Майкрософт буде шевелитися - марна справа!tornadox: ↑ 25.06.2026 14:15Чомусь одразу в голову прийшла відома фраза мера Києва.Shepard1985: ↑ 25.06.2026 10:59Якщо через 10 років відсоток користувачів на Стім ОС буде хоча б 20% і всі ігри будуть запускатися, то це буде чудовою новиною. Але зараз це ще не та ОС, на якій можна грати без сюрпризів, хоча саму вінду я люто ненавиджу!
Тепер по фактам, на даний момент немає практично жодної популярної гри, яка б не запускалася на Steam OS.
Є лише 2 виключення:
1. Ігри написані ексклюзивно на UWP, які не мають Win32/64 білдів. UWP мертва, інтерес представляють лише 2 гри FH4 та GW4 які вийшли в 2016.
2. Online-only ігри в яких розробник/видавець прямо заборонив linux/proton. Обійти можна, ризик схопити бан - також. Тобто більшість запускається, але на етапі логіну вилітає помилка.
Інше питання в тому, що будь-яка популярна онлайн гра на Windows кишить чітерами. А анти-чіти в більшості справляються лише з безплатними чітами які можна легко скачати. Самописний чіт софт, а також DMA є дуже складним для виявлення анти-чіт сервісами. Єдиний варіант - це консоль, де ПК гравці в лоббі просто відсутні.
Про які сюрпризи йде мова?
Відправлено через 1 хвилину 30 секунд:Ти про стрімінг?Draqoon: ↑ 25.06.2026 12:17Треба це дело дивитися на свіч олєдта свіч лайт, як воно там буде все функціювати
-
tornadox
Member
Привіт, пишу тобі з майбутнього, 10 років вже пройшло, ігри працюють стабільно, не вилітають.Shepard1985: ↑ 25.06.2026 20:53Я мав на увазі про те, чи будуть ігри працювати стабільно, чи не буде вилетів, тормозів. Стім ОС стає все краще, але на мій погляд через років 10 вже не повинно бути жодних питань щодо продуктивності.
Майкрослоп збирається продати відділення Xbox або вивести в окрему компанія. Чи варто очікувати що вони будуть шевелитися для ПК геймерів?
Маючи саму більшу аудиторію геймерів, вони повністю просрали використати цю можливість.