Valve розширює сумісність SteamOS із сторонніми пристроями та планує додати підтримку обладнання NVIDIA

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
D_ad
Member

Повідомлення

byaka: 24.06.2026 11:21 Я мав на увазi що сучасний пк має 32gb.
Бляха, друже, там і тут все було про відео-пам'ять, не про оперативну.
lostsoulforever
Member

Повідомлення

tornadox: 23.06.2026 15:56
lostsoulforever: 23.06.2026 13:05драйвера нвідії вже давно юзабельні, пишу це тобі з arch linux (просто треба юзати nvidia-open драйвер, не пропрієтарний або не дай боже nouveau)
Valve не може поставляти SteamOS з пропрієтарним драйвером по декільком причинам:
1. EULA драйвера забороняє поставляти драйвер з коробки, тому інших дистрах користувач має нажати кнопку де погоджується з ліцензійними умовами Нвідія. Valve потрібно узгодити це питання з Nvidia.
2. Природа іммутібл дистрибутива означає що ти не може встановлювати туди кастомний драйвер через консольний UI, а Valve не може перезбирати кожен раз свій дистр з новою обновою через EULA вище.
3. Несумісність з Gamescope через закритість драйвера
4. Дроп перформансу в протоні і дх12 яку розробники вільного ПЗ не можуть самостійно вирішити через проблему №3.

Відправлено через 6 хвилин 8 секунд:
TheDmytrius: 23.06.2026 11:03Тоді навіщо потрібна Steam Machine? Тим більше, через пару років
ну це як хакінтош, тільки офіційно дозволений - ти можеш купити консольний досвід, або зібрати собі дешевше та краще, але без деяких фіч як от розблокування і включення геймпадом, швидкий сон і т.д. Ну і по шуму воно оптимізоване краще для використання біля телевізора.
ви праві, я перегнув явно з доступністю, там не все так очевидно і просто, але Nvidia наче вже співпрацює з Valve і має ситуація покращитись
byaka
Member

Повідомлення

D_ad: 24.06.2026 11:30
byaka: 24.06.2026 11:21 Я мав на увазi що сучасний пк має 32gb.
Вибачаюсь, недогледiв :rolleyes:
Win10 пicля старту займає 470mb врам,якось важко повiрити що на Вiн 11 це 1.5гб
S0N1C
Member

Повідомлення

byaka: 24.06.2026 11:36
D_ad: 24.06.2026 11:30

Вибачаюсь, недогледiв :rolleyes:
Win10 пicля старту займає 470mb врам,якось важко повiрити що на Вiн 11 це 1.5гб
:shuffle:
Зображення
tornadox
Member

Повідомлення

lostsoulforever: 24.06.2026 11:36 ви праві, я перегнув явно з доступністю, там не все так очевидно і просто, але Nvidia наче вже співпрацює з Valve і має ситуація покращитись
Надіємося, перших два питання вирішуються домовленостями між Valve і Nvidia. Що до решти буде складніше.
З того що я читав на реддіт, то ніби проблеми з ДХ12 трохи покращилися в останніх драйверах, але доступно лише в експериментальній вітці або в кешіос.
yurius_r
Member

Повідомлення

lostsoulforever
Із пропрієтарними все ок окрім того, що їх треба окремо встановлювати і оновлювати
Shepard1985
Member

Повідомлення

Якщо через 10 років відсоток користувачів на Стім ОС буде хоча б 20% і всі ігри будуть запускатися, то це буде чудовою новиною. Але зараз це ще не та ОС, на якій можна грати без сюрпризів, хоча саму вінду я люто ненавиджу!
Draqoon
Member

Повідомлення

Треба це дело дивитися на свіч олєд ;) та свіч лайт, як воно там буде все функціювати
tornadox
Member

Повідомлення

Shepard1985: 25.06.2026 10:59Якщо через 10 років відсоток користувачів на Стім ОС буде хоча б 20% і всі ігри будуть запускатися, то це буде чудовою новиною. Але зараз це ще не та ОС, на якій можна грати без сюрпризів, хоча саму вінду я люто ненавиджу!
Чомусь одразу в голову прийшла відома фраза мера Києва.
Тепер по фактам, на даний момент немає практично жодної популярної гри, яка б не запускалася на Steam OS.
Є лише 2 виключення:
1. Ігри написані ексклюзивно на UWP, які не мають Win32/64 білдів. UWP мертва, інтерес представляють лише 2 гри FH4 та GW4 які вийшли в 2016.
2. Online-only ігри в яких розробник/видавець прямо заборонив linux/proton. Обійти можна, ризик схопити бан - також. Тобто більшість запускається, але на етапі логіну вилітає помилка.
Інше питання в тому, що будь-яка популярна онлайн гра на Windows кишить чітерами. А анти-чіти в більшості справляються лише з безплатними чітами які можна легко скачати. Самописний чіт софт, а також DMA є дуже складним для виявлення анти-чіт сервісами. Єдиний варіант - це консоль, де ПК гравці в лоббі просто відсутні.

Про які сюрпризи йде мова?

Відправлено через 1 хвилину 30 секунд:
Draqoon: 25.06.2026 12:17Треба це дело дивитися на свіч олєд ;) та свіч лайт, як воно там буде все функціювати
Ти про стрімінг?
Shepard1985
Member

Повідомлення

tornadox: 25.06.2026 14:15
Shepard1985: 25.06.2026 10:59Якщо через 10 років відсоток користувачів на Стім ОС буде хоча б 20% і всі ігри будуть запускатися, то це буде чудовою новиною. Але зараз це ще не та ОС, на якій можна грати без сюрпризів, хоча саму вінду я люто ненавиджу!
Чомусь одразу в голову прийшла відома фраза мера Києва.
Тепер по фактам, на даний момент немає практично жодної популярної гри, яка б не запускалася на Steam OS.
Є лише 2 виключення:
1. Ігри написані ексклюзивно на UWP, які не мають Win32/64 білдів. UWP мертва, інтерес представляють лише 2 гри FH4 та GW4 які вийшли в 2016.
2. Online-only ігри в яких розробник/видавець прямо заборонив linux/proton. Обійти можна, ризик схопити бан - також. Тобто більшість запускається, але на етапі логіну вилітає помилка.
Інше питання в тому, що будь-яка популярна онлайн гра на Windows кишить чітерами. А анти-чіти в більшості справляються лише з безплатними чітами які можна легко скачати. Самописний чіт софт, а також DMA є дуже складним для виявлення анти-чіт сервісами. Єдиний варіант - це консоль, де ПК гравці в лоббі просто відсутні.

Про які сюрпризи йде мова?

Відправлено через 1 хвилину 30 секунд:
Draqoon: 25.06.2026 12:17Треба це дело дивитися на свіч олєд ;) та свіч лайт, як воно там буде все функціювати
Ти про стрімінг?
Я мав на увазі про те, чи будуть ігри працювати стабільно, чи не буде вилетів, тормозів. Стім ОС стає все краще, але на мій погляд через років 10 вже не повинно бути жодних питань щодо продуктивності. Я тільки за те, аби була конкуренція, адже надіятися на те, що Майкрософт буде шевелитися - марна справа!
tornadox
Member

Повідомлення

Shepard1985: 25.06.2026 20:53Я мав на увазі про те, чи будуть ігри працювати стабільно, чи не буде вилетів, тормозів. Стім ОС стає все краще, але на мій погляд через років 10 вже не повинно бути жодних питань щодо продуктивності.
Привіт, пишу тобі з майбутнього, 10 років вже пройшло, ігри працюють стабільно, не вилітають. :rolleyes:

Майкрослоп збирається продати відділення Xbox або вивести в окрему компанія. Чи варто очікувати що вони будуть шевелитися для ПК геймерів?
Маючи саму більшу аудиторію геймерів, вони повністю просрали використати цю можливість.
Відповісти