Новини
Останні статті і огляди
Выбор звуковой карты
-
Z440_User
Member
То ти ГУ-81 в руках не тримавScoffer: ↑ 18.06.2026 01:01Сама вау лампа серед октальних це 6С33С. Береш її в руку і розумієш, оце лампада так лампадаRadio Bay: ↑ 17.06.2026 20:21і не така вже вона і вау![]()
- спойлер
- спойлер
- При роботі прикольним фіолетово-пурпурним кольором світиться, довжина лампи десь під 30см
Ламповий УНЧ для звуку збирав двічі за все життя, один раз на ГУ-72, другий раз на ГУ-50. В першій половині 2000-х. Збирати на ГУ-72 було те ще "задоволення"
-
QFlash
Member
MSiAventador
Та ладно Вам. Я не маю на меті зламати чийсь бізнес. На AI мені начхати. Це не АІ а пародія.
Оскільки звукові карти доведені до високого рівня там немає в чому копатись.
Ось апарати ampliefer то цікаво.
У мене є знання як зробити щоб воно працювало на високому рівні.
Так, у кого є можливість купити апаратуру за 10000$ - чому б ні.
Я краще зроблю ремонти на ці кошти, а апарат зберу сам.
АС ще шукаю. Але поки що це питання не в пріоритеті.
Відправлено через 1 хвилину 47 секунд:
Та ладно Вам. Я не маю на меті зламати чийсь бізнес. На AI мені начхати. Це не АІ а пародія.
Оскільки звукові карти доведені до високого рівня там немає в чому копатись.
Ось апарати ampliefer то цікаво.
У мене є знання як зробити щоб воно працювало на високому рівні.
Так, у кого є можливість купити апаратуру за 10000$ - чому б ні.
Я краще зроблю ремонти на ці кошти, а апарат зберу сам.
АС ще шукаю. Але поки що це питання не в пріоритеті.
Відправлено через 1 хвилину 47 секунд:
Як воно по звуку за шкалою від 1 до 10?Z440_User: ↑ 18.06.2026 10:00Ламповий УНЧ для звуку збирав двічі за все життя, один раз на ГУ-72, другий раз на ГУ-50. В першій половині 2000-х. Збирати на ГУ-72 було те ще "задоволення"
-
Scoffer
Member
Я якось уникаю пристроїв, котрим треба три кіловольти живленняZ440_User: ↑ 18.06.2026 10:00То ти ГУ-81 в руках не тримав
Я збирав на всякому, в тому числі тій 6с33с. З однієї сторони низька анодна напруга в поєднанні з низьким опором радикально полегшують намотку вихідного трансформатора. З іншої абсолютно кончений накал, котрий так і норовить впасти в єресь і згоріти на саморозігріві, і по-гарному вимагає стабілізатора підведеної потужності (не напруги!).
-
QFlash
Member
Є сумніви, що для кінцевого каскаду poweramp потрібна стабілізація живлення. Для дифкаскаду - так. Там токові зеркала та ГСС.Scoffer: ↑ 18.06.2026 10:12З іншої абсолютно кончений накал, котрий так і норовить впасти в єресь і згоріти на саморозігріві, і по-гарному вимагає стабілізатора підведеної потужності (не напруги!).
-
Scoffer
Member
QFlash
Там потрібна стабілізація накалу, а не анодного, для того щоб ця бандура не згоріла. Вона на саморозігріві горить швидше ніж можна про це подумати.
Там потрібна стабілізація накалу, а не анодного, для того щоб ця бандура не згоріла. Вона на саморозігріві горить швидше ніж можна про це подумати.
-
QFlash
Member
Для ламп - згоден.Scoffer: ↑ 18.06.2026 10:24Там потрібна стабілізація накалу, а не анодного, для того щоб ця бандура не згоріла. Вона на саморозігріві горить швидше ніж можна про це подумати.
Відправлено через 21 хвилину 11 секунд:
Кому цікаво радіо в flac/
Зібрав багато станцій в одному файлику: Достатньо закинути в плеер - звучання чудове.
-
Z440_User
Member
Якість - ну то дивлячись як зроблено. Моя поробка наче непогано грала, замовник був задоволений.QFlash: ↑ 18.06.2026 10:08 Як воно по звуку за шкалою від 1 до 10?
Звук у лампи інший. Давить та качає вона значно сильніше за транзисторних.
Схема на щось біля 30Вт на ГУ-50 загоняли в кліпінг Амфітон 50АС-022 десь на 60-70% положенні гучності, в той час Кумір-001 таку саму гучність та кліпінг давав на 95-100%, а Одисей-010 на 80-90%.
Умовно кажучи, 50Вт лампи давлять звуком приблизно як 100Вт транзистора.
Це не торкаючись прозорості, гармонік та іншого. Те що включив і одразу чутно. Плотний, "важкий", "жирний", суцільний звук. Не знаю як його описати. Транзистор та мікросхеми так не можуть. Ото хіба що MOSFET дає щось схоже по давці.
Але лампа повільна та не любить різких рухів, отже треба розуміти що на ній слухати.
-
QFlash
Member
Транзистор на 10 балів, може 11 якщо хвалити.Z440_User: ↑ 18.06.2026 11:00Якість - ну то дивлячись як зроблено. Моя поробка наче непогано грала, замовник був задоволений.
Звук у лампи інший. Давить та качає вона значно сильніше за транзисторних.
Схема на щось біля 30Вт на ГУ-50 загоняли в кліпінг Амфітон 50АС-022 десь на 60-70% положенні гучності, в той час Кумір-001 таку саму гучність та кліпінг давав на 95-100%, а Одисей-010 на 80-90%.
Умовно кажучи, 50Вт лампи давлять звуком приблизно як 100Вт транзистора.
Це не торкаючись прозорості, гармонік та іншого. Те що включив і одразу чутно. Плотний, "важкий", "жирний", суцільний звук. Не знаю як його описати. Транзистор та мікросхеми так не можуть. Ото хіба що MOSFET дає щось схоже по давці.
Але лампа повільна та не любить різких рухів, отже треба розуміти що на ній слухати.
Дякую за відповідь.
PS/ Має бути якісний транзистор. "Золоті транзистори" - не особливо довіряйте цьому питанню. Це скорше для аудіофілів.
Відправлено через 14 хвилин 32 секунди:
Цікаво. Це саме воно.Z440_User: ↑ 18.06.2026 11:00Це не торкаючись прозорості, гармонік та іншого. Те що включив і одразу чутно. Плотний, "важкий", "жирний", суцільний звук. Не знаю як його описати.
Тонкомпенсація працює на відмінно.
-
Z440_User
Member
Я теж)))Scoffer: ↑ 18.06.2026 10:12 Я якось уникаю пристроїв, котрим треба три кіловольти живлення
Ну не дарма лампові аудіофіли накал часто від батарейки живлять, от щоб прям саме стабільне живлення було з поправкою на розряджання батарейки.Scoffer: ↑ 18.06.2026 10:12 З іншої абсолютно кончений накал, котрий так і норовить впасти в єресь і згоріти на саморозігріві, і по-гарному вимагає стабілізатора підведеної потужності (не напруги!).
-
QFlash
Member
MEM851 мікросхема, чотирьохканальний перемикач?
Хто мав справу?
Хто мав справу?
-
Z440_User
Member
Без тонкомпенсації та темброблока взагалі. Лише дискретний регулятор гучності на вході (галетний перемикач з напаяними відібраними резисторами, наданий замовником). Це було на ламповому замовника.QFlash: ↑ 18.06.2026 11:20 Тонкомпенсація працює на відмінно.
Вхідний сигнал тоді подавався з SB Live! 5.1 з рівнем 0,5В (1кГц для калібровки виходу в рівень 0,5В, далі слухаємо музику. Бо карточка могла задути на вихід під 2В сигналу).
Востаннє редагувалось 18.06.2026 12:08 користувачем Z440_User, всього редагувалось 1 раз.
-
QFlash
Member
Зрозуміло.Z440_User: ↑ 18.06.2026 12:07Без тонкомпенсації та темброблока взагалі. Лише дискретний регулятор гучності на вході (галетний перемикач з напаяними відібраними резисторами, наданий замовником). Це було на ламповому замовника. Вхідний сигнал тоді подавався з SB Live! 5.1 з рівнем 0,5В (1кГц для калібровки виходу в рівень 0,5В, далі слухаємо музику. Бо карточка могла задути на вихід під 2В сигналу).
-
Z440_User
Member
QFlash, доречі, да, уточнення, отого лампача на ГУ-50 без тембролоку та тонкомпенсацій, порівнювали з Одисеєм та Кумиром з активованими темброблоками та тонкомпенсаціями 
Звісно що на тихій гучності лампа трошки просіла, від фізики, фізіології та реальності не втечеш, але коли рівень гучності став більш-менш притомний з точки зору фізіології - лампа далі поперла своїм жиром та вагою в звуці.
Звісно що на тихій гучності лампа трошки просіла, від фізики, фізіології та реальності не втечеш, але коли рівень гучності став більш-менш притомний з точки зору фізіології - лампа далі поперла своїм жиром та вагою в звуці.
-
QFlash
Member
Так по аудіокарті шо? Якщо Аудіокарта була з "наворотами" то воно буде звучати шикарно.Z440_User: ↑ 18.06.2026 12:07Без тонкомпенсації та темброблока взагалі.
Я драного Raчка в стоку запускаю на MA8950 чи MX50SE і воно ніяке без системи тонкомпенсації та електронного регулятора.
Хоча на MA8950 з тембрблоком це співає просто шикарно.
Відправлено через 17 хвилин 56 секунд:
Там питання, якщо сигнал проходить через кола корекції, то навіть ручки викручені в "0" дають "окраску".
У мене не має бажання знімати покази в RMAA.
Навіщо якщо воно співає?
Ладно проїхали.
-
Z440_User
Member
А яка різниця? Один і той самий сигнал подається на три підсилювача (витикнув шнур-втикнув в інший) і грає один і той самий трек. На виході маємо інший звук суто із-за підсилювачів. Навіть АС одна і та ж сама була, теж перетикали.QFlash: ↑ 18.06.2026 12:13Так по аудіокарті шо? Якщо Аудіокарта була з "наворотами" то воно буде звучати шикарно.Z440_User: ↑ 18.06.2026 12:07Без тонкомпенсації та темброблока взагалі.
Я драного Raчка в стоку запускаю на MA8950 чи MX50SE і воно ніяке без системи тонкомпенсації та електронного регулятора.
Хоча на MA8950 з тембрблоком це співає просто шикарно.
А взагалі, у мене завжди на ПК вимкнено темброблоки-покращувачі-ефекти-інша хрінь в дровах аудіокарт, а також вимкнено еквалайзери та плагіни в аудіоплеєрах. І таке ще з часів мого першого ПК на материнці VIA під 478 Socket з інтегрованим стереозвуком. Темброблок-тонкомпенсація-EQ коррекція у мене все життя апаратні (темброблок на підсилювачах та апаратні еквалайзери).
Станом на зараз (в приватном будинку), еквалайзером взагалі не користуюся - немає потреби в корекції кімнати, в панельній брежнівці все по "0" стояло з підйомом +2дБ 16кГц та провалом -4дБ на 125Гц. Темброблок на підсилювачі по НЧ "0", по ВЧ "+2", тонкомпенсація активна.
-
QFlash
Member
Оце цікаво...Z440_User: ↑ 18.06.2026 12:32А яка різниця? Один і той самий сигнал подається на три підсилювача (витикнув шнур-втикнув в інший) і грає один і той самий трек. На виході маємо інший звук суто із-за підсилювачів. Навіть АС одна і та ж сама була, теж перетикали.
Наскільки знаю в кінцевих poweramp не повинно бути різниці в звучанні. При умові якщо вони справні та настроєні.
"Окраску" задає preamp.
Можливо в самому poweamp є якісь системи корекції.
Відправлено через 7 хвилин 33 секунди:
Ну у мене так на Rачку.
-
Z440_User
Member
Якщо нормальна схема, ніхто нічого не повинен давати. Мої поточні преамп Optonica SO-9100 та тиловий повний Optonica SX-7100 при "нульових" тембрах абсолютно не впливають на звук.QFlash: ↑ 18.06.2026 12:31 Там питання, якщо сигнал проходить через кола корекції, то навіть ручки викручені в "0" дають "окраску".
Ставиш по "0", загоняєш на вхід рожевий шум, клацаєш кнопку темброблока вкл/викл туди-сюди = що на слух нічого не чутно, що вимірювальних приладах нічого не видно (ото хіба що "клік" від кнопки). Тонкомпенсація звісно що вимкнена, або гучності навалити треба щоб вона вимкнулася.
До речі, на відреставрованих Естонія УП-010 у мене було так само.
Еквалайзер "Фенікс Е-008" виставлений по "0" при клацанні байпасу туди-сюди, теж на звук не впливає. У мене рідке біле (люмінь шліфований) виконання в стійці стоїть між Preamp та PowerAmp на фронті. У нього прикольне рішення у вигляді комутації на реле, яке при вимкнені живлення переводить його в режим байпасу. Правда враховуючи що останні мінімум 5 років я його взагалі не включав - думаю прибрати зі стійки.
-
Z440_User
Member
Поробка на лампах проти Куміру та Одисею це була мова про повний підсилювач, а не лише про кінцевий. З тією різницею що лампа була без темброблоку та тонкомпенсації, але під вхідну напругу 250-500мВ (стандартний LineIN), а не як у кінцевих від 0,775В і до 2-5В.QFlash: ↑ 18.06.2026 12:46 Наскільки знаю в кінцевих poweramp не повинно бути різниці в звучанні.
-
QFlash
Member
Я проводив розрахунки під 1V вхідної на кінцевий poweramp/Z440_User: ↑ 18.06.2026 12:52а не як у кінцевих від 0,775В і до 2-5В
Так дійсно сучасні карточки дають більше 1V змінної.
Відправлено через 33 хвилини 57 секунд:
Для прикладу при подачі 1V змінної на вхід poweamp - він повинен показати 0,018 THD при 100W/
Хоча THD є хорошим показником, але є багато моментів.
Відправлено через 7 хвилин 2 секунди: Можна навіть ту саму STK чи TDA розбити по симуляторі, але то дурного робота/