Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
leif
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 16.06.2026 02:20і прийняли як вони будуть його використовувати.
і як це? вони можуть його використовувати годину на день або 8 годин на день або 20 годин на рік (як я), можуть працювати, можуть дивитись відео, можуть писати книгу. можуть підключати зовнішній монітор/мишу клаву, а можуть не підключати. можуть возити з собою, можуть переносити раз на місяць. що саме вони прийняли?

Відправлено через 21 секунду:
yuriy_dd: 16.06.2026 02:20так як рекламує виробник
покажи рекламу
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 16.06.2026 00:23то скільки з 200 млн
Юрій Дудчак знову чіпляється до цифр маніпулюючи їх значенням. 200 млн ноутів відвантажено не дорівнює продано. Тож вагома цифра це "лежать на складах збирають пил на упаковочну коробку".
Z440_User
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 16.06.2026 01:31 ну смарт з точки зору ергономіки - ще гірший, але купують ще більше - дивно що ви це чомусь не берете до уваги
А як ви збираєтесь робити телефонні дзвінки по мобільній мережі без смартфону? Набирати номера на ноутбуці та прикладати його до вуха для розмови?

Чи всім кнопкові телефони для дзвінків та таскати ноутбуки в рюкзаку для месенджерів та іншого?

Відправлено через 28 хвилин 10 секунд:
Доречі, як там прогрес ARM в десктопі з Linux/Windows?
Вже є куди апгрейдитися на щось хоча б рівня Intel 14xxx/ AMD з DDR5 і слотом PCIEх16 4+ для відеокарти, не за всі гроші світу?
Чи в цю нішу прогрес ARM поки що не дійшов?
kabostebeztak
Member

Повідомлення

Z440_User: 16.06.2026 10:58
yuriy_dd: 16.06.2026 01:31 ну смарт з точки зору ергономіки - ще гірший, але купують ще більше - дивно що ви це чомусь не берете до уваги
А як ви збираєтесь робити телефонні дзвінки по мобільній мережі без смартфону? Набирати номера на ноутбуці та прикладати його до вуха для розмови?

Чи всім кнопкові телефони для дзвінків та таскати ноутбуки в рюкзаку для месенджерів та іншого?

Відправлено через 28 хвилин 10 секунд:
Вже є куди апгрейдитися на щось хоча б рівня Intel 14xxx/ AMD з DDR5 і слотом PCIEх16 4+ для відеокарти, не за всі гроші світу?
Чи в цю нішу прогрес ARM поки що не дійшов?
І щоб контр страйк запускався!
orange_deer
Member

Повідомлення

Мої друзі з форуму їхали плацкартом до Львова, і абсолютно випадково зустріли yuriy_dd.

Вразила Його простота. Навіть постіль не брав: спав на брудному матраці, підклавши під голову чотири списаних хромбука зі США, і принципово не вмикався в розетку, щоб довести пасажирам автономність ARM. Мишки теж не мав — казав, що вона для тупих людей, які вміють лише клікати, тому всю дорогу люто клацав Finder на вживаному MacBook Air на супер чипі М4 та перепрошивав свій POCO кастомним ромом.

Усім вагоном скинулися йому на провідниковий чай, а він усміхнувся щиро, розповів про тотальну деградацію архітектури х86, надпив, а безкоштовний рафінад сховав у кишеню піджака.

Дітей пригощу, каже, а то недавно запустив десктопний гроб х86 на 400Вт, от він і використав наш місячний тариф на електроенергію. Завтра запущу свій вживаний Mac Mini за $400 і будемо економити!
yuriy_dd
Member

Повідомлення

leif: 16.06.2026 02:27 так як рекламує виробник
покажи рекламу
ніби очевидно - заходите на сайт з описом ноута
Z440_User: 16.06.2026 10:58 А як ви збираєтесь робити телефонні дзвінки по мобільній мережі без смартфону? Набирати номера на ноутбуці та прикладати його до вуха для розмови?
у сучасних смартах функція звінка - далеко не перша. Я наприклад часто можу взагалі не звонити ні разу за добу. Але смартом користуюсь активно
тут розмова йде - що на смарт ви нахиляєте голову сильно більше ніж коли за ноутом
Z440_User: 16.06.2026 10:58 Доречі, як там прогрес ARM в десктопі з Linux/Windows?
самі не можете знайти? не цікавились? заради хайпу питання вирішили поставити?
Z440_User: 16.06.2026 10:58 Вже є куди апгрейдитися на щось хоча б рівня Intel 14xxx/ AMD з DDR5 і слотом PCIEх16 4+ для відеокарти, не за всі гроші світу?
АРМ - це більше про енерго-ефективність

orange_deer

а щось по темі?
пс: на нормальних форумах за таке вас би досить покарали
Гедоніст
Member

Повідомлення

orange_deer: 16.06.2026 11:10 Мої друзі з форуму їхали плацкартом до Львова, і абсолютно випадково зустріли yuriy_dd.

Вразила Його простота. Навіть постіль не брав: спав на брудному матраці, підклавши під голову чотири списаних хромбука зі США, і принципово не вмикався в розетку, щоб довести пасажирам автономність ARM. Мишки теж не мав — казав, що вона для тупих людей, які вміють лише клікати, тому всю дорогу люто клацав Finder на вживаному MacBook Air на супер чипі М4 та перепрошивав свій POCO кастомним ромом.

Усім вагоном скинулися йому на провідниковий чай, а він усміхнувся щиро, розповів про тотальну деградацію архітектури х86, надпив, а безкоштовний рафінад сховав у кишеню піджака.

Дітей пригощу, каже, а то недавно запустив десктопний гроб х86 на 400Вт, от він і використав наш місячний тариф на електроенергію. Завтра запущу свій вживаний Mac Mini за $400 і будемо економити!
Вголос))

Відправлено через 1 хвилину 29 секунд:
yuriy_dd: 16.06.2026 13:08пс: на нормальних форумах за таке вас би досить покарали
Мовчало б вже. Ти мав би бути забанений як мінімум 10 разів + ти порушив вже добру половину форумних правил.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

для обговорення питань щодо вибору ноута - створив окрему тему - прошу писати про це там

viewtopic.php?t=296132

герої мають стати відомими
Z440_User
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 16.06.2026 13:08 у сучасних смартах функція звінка - далеко не перша. Я наприклад часто можу взагалі не звонити ні разу за добу. Але смартом користуюсь активно
Я теж користуюсь активно... як телефоном.

Із програм встановлено банківські додатки, viber, telegram, WhatsApp, прога від відеореєстратора, дія, резерв, нова пошта, укрнафта, jk bms, трекер годинника дитини, uklon, флюгер.

Ну і звісно те що по дефолту йде зі смартфоном.

Основне, переважне користування смартфоном у мене - телефон для мобільних дзвінків.
yuriy_dd: 16.06.2026 13:08 Z440_User: ↑ 16.06.2026 10:58

самі не можете знайти? не цікавились? заради хайпу питання вирішили поставити?
Цікавився, навіть в цій темі також. За рік прогресу не відбулося, почекаю ще...
yuriy_dd: 16.06.2026 13:08
Z440_User: ↑ 16.06.2026 10:58

АРМ - це більше про енерго-ефективність
Тобто сервери з ноутами клепати норм, а desktop'ні рішення - одразу проблеми?

Тож що робити тим, кому НЕ ПОТРІБЕН ноутбук чи сервер, а потрібен суто Desktop під керуванням Linux/Windows?
Grava
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 16.06.2026 13:08АРМ - це більше про енерго-ефективність
Сміюся з цього на фоні 500вт серверних арм проціа :lol:
kabostebeztak
Member

Повідомлення

pelia: 16.06.2026 00:30 Типу блін, я працюю з дому, у мене 40" монітор і ще 2 24" по боках, плюс збоку один ноут, який я використовую для казуальних завдань (для відстрочки, але то інша історія), щоб не відволікало мене від реальних завдань. У мене зручне крісло, у мене величезний стіл, класна механічна повна клавіатура та ергономічна миша, якісна акустика і камера для мітів, навіщо це все міняти на фігню, яка просто тупо менше моїх допоміжних моніторів?
У мене UltraWide 29 дюймовий монітор, Bluetooth навушники, Logitech G413 TKL, Razer Cobra і жага крові потреба в високому фпс в онлайн іграх та грабельному фпс в сінглових. Все на простому столі з примітивним кріслом.
Чи дасть мені останнє мак міні або навіть мак студіо з пристойними температурами і хоч якимось потенціалом апгрейду? Не кажучи вже про макбуки з ПАСИВНИМ або банально малим охолодженням.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

в мене теж є, і не тільки ця
Z440_User: 16.06.2026 14:18 Основне, переважне користування смартфоном у мене - телефон для мобільних дзвінків.
а в мене - роздача інтернету
Z440_User: 16.06.2026 14:18 Цікавився, навіть в цій темі також. За рік прогресу не відбулося, почекаю ще...
ви дійсно не знаєте який відбувся прогрес? і вас не цікавить дізнатись, але написати що нема - ви готові?
Z440_User: 16.06.2026 14:18 Тобто сервери з ноутами клепати норм, а desktop'ні рішення - одразу проблеми?
сервери і ноути - це те на що є попит і відразу.
Z440_User: 16.06.2026 14:18 Тож що робити тим, кому НЕ ПОТРІБЕН ноутбук чи сервер, а потрібен суто Desktop під керуванням Linux/Windows?
На десктопи - попиту є значно менше. Ось ви наприклад - навіть і не цікавитесь, тоді для кого вони роблять?
Grava: 16.06.2026 15:06 Сміюся з цього на фоні 500вт серверних арм проціа :lol:
ну наприклад мій мак міні - максимум споживає менше ніж десктоп в стані простою, чи навіть ніж одна ВК - в стані простою
будете теж сміятись?
pelia
Member

Повідомлення

Тред про ноутбуки видалили, але у мене залишився скріншот початку і я аішкою прогнав тейки, все тут
https://gemini.google.com/share/4905db818e7e
kabostebeztak
Member

Повідомлення

ЛООООЛ ЙОГО ІНШИЙ ТРЕД ВИДАЛИЛИ
yuriy_dd
Member

Повідомлення

pelia: 16.06.2026 16:21Тред про ноутбуки видалили
напевне адміни не захотіли бачити хамство і образи як спілкуються фанати х86, і видалили

там є інша тема - Вибір ноутбука
viewtopic.php?t=40345&start=10800

прошу всі свої думки що стосуються розміру екрану ноута, як ним користуватись і тд - писати там
Grava
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 16.06.2026 16:15ну наприклад мій мак міні - максимум споживає менше ніж десктоп в стані простою, чи навіть ніж одна ВК - в стані простою
будете теж сміятись?
Звичайно буду. Бо мак міні не може того що вміє мій пк. І я можу йому пробачити кілька гривень. Ось коли мак стане альтернативою що вміє те саме, тоді подумаю.
Z440_User
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 16.06.2026 16:15 ви дійсно не знаєте який відбувся прогрес? і вас не цікавить дізнатись, але написати що нема - ви готові?
Ну давай, покажи мені ARM співставний з Intel 14xxx / AMD який буде працювати з Linux/Windows?

Тільки не треба мені тут підсовувати Apple Silicon M-проц. Воно окрім MacOS нічого не вміє, костіль у вигляді asahi linux під перші М-проци теж не треба приводити в приклад, бо воно не дає повного функціоналу закладеного заліза в чип.
Це співставно з "проший iphone андроїдом", буде працювати?

Чи по твоєму RaspberiPi і схожі поробки здатні тягатися з десктопом на Intel 14xxx/ AMD ?
Чи може ящик на Ampere буде здатен тягатися з ящиком на Intel 14xxx / AMD по вартості та потужності?

Що ще з'явилося, щоб було співставне за витратами на ящик з Intel 14xxx / AMD та співставне за отриманою потужністю за цей час? підкажете? мені чогось google варіантів не видає. :dontknow:
yuriy_dd: 16.06.2026 16:15 сервери і ноути - це те на що є попит і відразу.
Тобто лишається вибір до придбання:
- 1U виючий сервер на пів стола без можливості встановити відеокарту, гадаю що навіть в 4U сервері карта не допоможе, бо PCIEх16 слот навіть якщо буде - він не для відеокарти там буде;
- ноутбук на квалкомі/іншому arm під linux/windows, який буде стаціонарно стояти на столі з купою дротів переферії в своїх портах та розгалужувачах і док-станціях, завжди в розетці, причому буде слабший за desktop на Intel 14xxx / AMD.

Чудовий вибір і прогрес для сценарію desktop-користування.
yuriy_dd: 16.06.2026 16:15 На десктопи - попиту є значно менше. Ось ви наприклад - навіть і не цікавитесь, тоді для кого вони роблять?
"чукча пісатєль, чукча нє чітатєль"? :facepalm:
Я тільки в цій темі цікавився альтернативами, не кажучи про інші ресурси.
Я відкритий до всякого незвичайного та нестандартного заліза, у мене немає упередженності до чогось що не х86.

Але для того щоб я взяв це спробувати - воно повинно вміти запустити потрібне мені ПЗ і задовольнити мої потреби (кіно, ігри, музика, вебсерфінг, під керуванням Linux або Windows, в інші OS я вже награвся будучи студентом).

Інакше це буде як гіперкар з кліренсом 5см в місцевості де немає асфальту і навколо суцільні Patrol Y60 / LC 80 на портальних мостах та колесах 38".
Цяцька гарна, але немає як нею користуватись.
Раз ви любите стрибати з теми на тему та намагаєтесь грати в аналогії.
Востаннє редагувалось 16.06.2026 17:14 користувачем Z440_User, всього редагувалось 1 раз.
orange_deer
Member

Повідомлення

pelia: 16.06.2026 16:21 Тред про ноутбуки видалили, але у мене залишився скріншот початку і я аішкою прогнав тейки, все тут
https://gemini.google.com/share/4905db818e7e
шкода що видалили, треба було зберегти хоча б сторінку для історії :laugh:

хто не встиг подивитись, Юрій втомився що його спроби натягнути свій унікальний сценарій використання на всіх хто купив чи користується ноутбуками чи заперечити науково доведену інформацію про вплив неправильної осанки (при роботі з ПК) на здоров'я тут не спрацювали. побіг створювати нову тему щоб там нам показати де ця більшість користувачів ховається і зараз як вони підтримають його думку, ухх начувайтесь!!!

а потім там йому того ж самого накидали, про постійну роботу на малому екрані ноутбука зокрема.
та і сама тема виглядала як: я не зміг довести свою думку, от подивіться які у них дурні тейки (вирвані з контексту звісно ;)), підтримайте мене, закидайте їх камінцями. в результаті закидали його самого знову, а тему видалили через явний флуд і рейджбейт. але для Юри це хамство фанатів х86 :lol: :lol: :lol:
Востаннє редагувалось 16.06.2026 17:22 користувачем orange_deer, всього редагувалось 1 раз.
leif
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 16.06.2026 13:08заходите на сайт з описом ноута
зайшов сюди:
https://www.apple.com/ua/macbook-air/
де тут реклама? ти розумієш, що означає слово реклама?

але я звернув увагу на ось це зображення:
спойлер
Зображення
і ти, мабуть сприйняв його як інструкцію? подумав такий: "ага, ось як треба працювати за компом!", так?
waryag
Member

Повідомлення

pelia: 16.06.2026 00:52 Як я і писав вище, 24/7 на зв'язку, інакше звільнять, класна галера :rotate:
Навіть на галері у гребль були постійні місця роботи! Ніхто не змушував їх тягати весло з собою і грести де прийдеться :rotate:
Відповісти